Familie zwaait de bemanning uit in Den Helder
NOS Nieuws

Marineschip Karel Doorman vertrokken naar Rode Zee

Het marineschip Zr. Ms. Karel Doorman is vanmiddag vertrokken naar de Rode Zee. Het schip gaat meedoen aan de EU-missie om het internationale scheepvaartverkeer te beschermen tegen aanvallen van de Jemenitische Houthi's. De missie duurt tot eind augustus.

In thuishaven Den Helder werden de 250 bemanningsleden uitgezwaaid door vrienden en familie. De Karel Doorman is een logistiek ondersteuningsschip en heeft onder meer de taak om andere schepen van brandstof te voorzien. Daardoor kunnen schepen langer op zee blijven zonder een haven te hoeven aandoen.

Ook zal het schip waarschijnlijk gaan dienen als tactisch hoofdkwartier. Verder zijn er medische faciliteiten aan boord en reist een Zweeds militair traumateam mee, onder wie een aantal chirurgen.

De door Iran gesteunde Houthi's hebben de afgelopen weken bijna dagelijks aanvallen uitgevoerd in de Rode Zee, zegt de militaire inlichtingendienst MIVD. Sinds november nemen de Houthi's schepen onder vuur die volgens hen een link hebben met Israël. Ze doen dat uit vergelding voor het Israëlische optreden in de Gazastrook.

Tromp bijna klaar

Op dit moment is een ander Nederlands marineschip, de Zr. Ms. Tromp, ook in de Rode Zee. De Tromp is een luchtverdedigings- en commandofregat dat eventuele raket- of droneaanvallen af moet slaan. Het schip heeft 200 bemanningsleden.

Komende week is de missie van de Tromp in de Rode Zee klaar. Het fregat reist dan verder om oefeningen te doen in het Caribisch gebied en de Atlantische Oceaan, en keert dan in september terug naar Nederland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl