Beelden die de Houthi's verspreiden van de brand op de olietanker
NOS Nieuws

Grote brand op olietanker in Rode Zee waarschijnlijk het werk van Houthi's

De grote brand die gisteravond werd gemeld op de stuurloze olietanker Sounion in de Rode Zee is waarschijnlijk het werk van de Houthi-rebellen uit Jemen.

Op sociale media deelden de rebellen gisteravond beelden van het schip waarop enkele grote explosies te zien zijn. Die moeten volgens persbureau AP, die de video frame voor frame analyseerde, zijn veroorzaakt door explosieven op het schip. De rebellen hebben de explosieven waarschijnlijk aan boord gebracht nadat de bemanning donderdag was geëvacueerd.

Deze beelden deelden de Houthi's. De exacte datum en de locatie van de tanker kunnen niet worden geverifieerd:

Door Houthi's aangevallen stuurloze Griekse olietanker explodeert op Rode Zee

De 29-koppige bemanning van het schip Sounion, dat vaart onder de Griekse vlag, verliet de tanker nadat Houthi's het schip woensdag vanuit bootjes hadden beschoten. Het schip voer toen ongeveer 140 kilometer van de Jemenitische kust met 150.000 ton ruwe olie aan boord.

Na die aanval brak er ook al kort brand uit. De Europese Unie en het Amerikaanse ministerie van Defensie waarschuwden toen al voor een mogelijke milieuramp. Ook de Europese militaire missie op de Rode Zee, waar ook Nederland aan deelneemt, riep op tot voorzichtigheid. "Het is van cruciaal belang dat niemand acties onderneemt die zouden kunnen leiden tot een verslechtering van de situatie."

Steun aan Palestijnen

De Houthi's vallen op de Rode Zee sinds november koopvaardijschepen aan die volgens hen gelieerd zijn aan Israël. Dit doen ze als steunbetuiging aan de Palestijnen in de Gaza-oorlog. Van de meer dan tachtig aangevallen schepen zijn er twee gezonken. Zeker drie bemanningsleden kwamen om het leven.

Vanwege de dreiging van de Houthi's vermijden schepen het strategisch belangrijke Suezkanaal, wat een grote impact heeft op de internationale handel.

Om koopvaardijschepen te beschermen, patrouilleren marineschepen van verschillende landen, waaronder Nederland, in de Rode Zee. Het Nederlandse marineschip Zr. Ms. Karel Doorman keerde vrijdag na een patrouille van vier maanden terug naar de haven in Den Helder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl