liveblog
NOS NieuwsAangepast

Vierde prik dichterbij voor Israëliërs • 'Aangepast vaccin mogelijk in voorjaar beschikbaar'

liveblog gesloten

Vierde prik dichterbij voor Israëliërs

Het Israëlische expertpanel dat de regering adviseert over coronamaatregelen, heeft geadviseerd om een vierde prik te geven aan 60-plussers en zorgmedewerkers. De maatregel wordt ingevoerd om de verspreiding van de omikronvariant in het land tegen te gaan.

Premier Naftali Bennett noemt het advies "geweldig nieuws". "Dit gaat ons helpen om de omikrongolf door te komen".

Het ministerie van Volksgezondheid moet de maatregel nog goedkeuren, dat gebeurt waarschijnlijk binnen enkele dagen.

Onzekerheid bij wintersporters door mogelijke quarantaineplicht Oostenrijk

Wintersporters die voor de kerstvakantie een reis hebben geboekt naar Oostenrijk, zitten sinds vanmiddag in grote onzekerheid: kan hun vakantie wel doorgaan? Aanleiding is een bericht van de krant Tiroler Tageszeitung over een mogelijke quarantaineplicht voor Nederlanders.

Om er zeker van te zijn dat ze de quarantaineregel omzeilen, vertrekken sommigen al eerder naar Oostenrijk. Patrick Bosman (52) uit Voorburg was sowieso al van plan om voor vrijdag in skigebied Serfaus-Fiss-Ladis te zijn, maar andere mensen in zijn groep wilden eigenlijk later vertrekken. "Een van hen ging vrijdag met het vliegtuig, maar die heeft voor de zekerheid toch omgeboekt naar een dag eerder."

Twee andere vrienden wilden volgens Bosman zondag het vliegtuig pakken. "Die pakken nu de auto en vertrekken donderdag al."

Brabants dorp geeft inwoners zelf een boosterprik in de kerk

Om te helpen met het zetten van boostervaccins kwam de partner van de huisarts in Aarle-Rixtel op het idee om inwoners in de kerk te vaccineren.

Inmiddels mogen dit soort initiatieven niet meer: het ministerie wil dat het prikken via de GGD's gaat. Alleen huisartsen die al met regionale GGD's hebben afgesproken om zelf in hun praktijk te gaan boosteren, kunnen dat nog doen.

"Als we het dorp hebben gevaccineerd, zijn ze allemaal beschermd," zegt initiatiefnemer Paul Lijten. "Daar ontlasten we uiteindelijk ook de huisartsenpraktijk mee":

Brabants dorp geeft inwoners zelf een boosterprik in de kerk

Vanaf januari 500 miljoen sneltests beschikbaar voor Amerikanen

President Biden stelt zeker 500 miljoen coronasneltests beschikbaar voor de Amerikaanse bevolking. Zijn regering werkt aan een website waarop de tests vanaf januari gratis besteld en thuisbezorgd kunnen worden. De maatregel betekent dat er voor elke Amerikaan een sneltest verkrijgbaar zal zijn.

Het plan is onderdeel van een pakket aan maatregelen van de regering-Biden om de verspreiding van de nieuwe omikronvariant een halt toe te roepen. Er komen ook nieuwe testlocaties, de eerste openen nog voor de Kerst de deuren in New York City.

De nieuwe maatregelen volgen op kritiek van gezondheidsdeskundigen aan het adres van Biden, schrijft The New York Times. De Amerikaanse president zou te veel leunen op zijn vaccinatiestrategie en niet voldoende op de rol die testen kunnen spelen bij het indammen van de besmettingscurve.

Bij het aankondigen van deze nieuwe maatregelen, roept Biden de Amerikaanse bevolking wederom op om zich te laten vaccineren. Hij noemt dit een "patriottische plicht".

100 dollar beloning

Het stadsbestuur van New York City zet ook in op de vaccinatiestrategie, en deelt wederom beloningen van 100 dollar uit aan mensen die voor het nieuwe jaar een boosterprik halen. Dat heeft burgemeester Bill de Blasio aangekondigd. Afgelopen zomer deelde het stadsbestuur ook al 100 dollar uit aan mensen die zich lieten vaccineren.

Onderzoek naar artsen die omstreden ivermectine-behandeling voorschrijven

Bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) lopen een aantal onderzoeken naar artsen en apothekers die het omstreden middel ivermectine voorschrijven als behandeling tegen een coronabesmetting. Dat bevestigt de IGJ aan de NOS, na berichtgeving van RTL Nieuws.

Het medicijn is bedoeld tegen schurft en andere parasieten, maar wordt door sommige websites aangeprezen als coronabehandeling. Er is geen bewijs dat ivermectine tegen het coronavirus werkt; het middel wordt zelfs afgeraden. Het kan leiden tot bijwerkingen als duizeligheid en flauwvallen.

Hoewel het dus wordt afgeraden, zijn er artsen die ivermectine voorschrijven als coronabehandeling, meldt RTL Nieuws. De IGJ doet momenteel onderzoek naar één apotheker en een groep artsen die dat doen, bevestigt een woordvoerder van de inspectie. Als daaruit blijkt dat de artsen het middel inderdaad voorschrijven, kunnen zij door de IGJ beboet worden. Afgelopen augustus kreeg een arts al een boete van 3000 euro voor het voorschrijven van medicijnen die niet voor corona bedoeld zijn. De IGJ kan ook een tuchtzaak in gang zetten.

"Ik begrijp best dat mensen op zoek gaan naar een goede behandeling. Maar dat is niet ivermectine," schrijft hoofdinspecteur Roderick Runne in een verklaring. "Artsen moeten hun patiënten daar goed over informeren en het zeker niet voorschrijven. Artsen die het toch voorschrijven en apothekers die het toch verstrekken aan covid19-patiënten, pakken we aan."

De website die het medicijn aanprijst, kan niet beboet of verwijderd worden door de IGJ. De inspectie beboet alleen zorgverleners, legt de woordvoerder uit.

Geen supporters meer welkom bij profvoetbal in Duitsland

Vanwege de oprukkende omikronvariant zijn geen fans meer welkom bij Duitse profvoetbalwedstrijden, heeft bondkanselier Scholz vandaag bekendgemaakt. Het verbod gaat in op 28 december.

De Bundesliga, de hoogste voetbalcompetitie van Duitsland, ligt momenteel stil vanwege de winterstop, maar gaat op 7 januari verder. Dan speelt koploper Bayern München tegen Borussia Mönchengladbach. Hoewel nog niet duidelijk is hoelang het toeschouwersverbod gaat duren, is al duidelijk dat die wedstrijd zonder publiek gespeeld zal worden.

Scholz kondigde ook andere maatregelen aan. Zo mogen tot tien gevaccineerde mensen met Nieuwjaar bij elkaar komen. Verder worden onder meer clubs en discotheken gesloten tot zeker 7 januari.

Geen Tozo meer voor zzp'ers, maar bijstand voor zelfstandigen

Voor zzp'ers waren er eerder tijdens de coronacrisis speciale steunregelingen: de Tozo (Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers) en de Tonk (Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten). Maar nu er weer een lockdown is, komen die regelingen niet terug. Terwijl bijvoorbeeld voor werkgevers de NOW-loonsteunregeling er wel weer is.

Zzp'ers die te maken krijgen met minder of geen inkomen zijn nu aangewezen op een reguliere regeling die al voor corona bestond: de bijstand voor zelfstandigen (Bbz). Het kabinet heeft die regeling vanwege corona wel versoepeld, maar volgens zzp'ers is de ene gemeente strenger dan de andere:

Winkelen op afspraak voorlopig uitgesloten

Winkelen op afspraak is voorlopig uitgesloten, zegt demissionair minister Blok van Economische Zaken in het coronadebat met de Tweede Kamer. De mogelijkheid om een afspraak te plannen bij een niet-essentiële winkel zit wel "in de gereedschapskist", benadrukte Blok na vragen van de SGP.

Hij zei dat het mogelijk een optie wordt als de lockdown wordt versoepeld. "Als je geleidelijk naar een openstelling gaat, dan kan je zo'n maatregel inzetten." Probleem is op dit moment volgens Blok dat het winkelen op afspraak een stuk "lastiger handhaafbaar" is dan het online bestellen en ophalen bij een winkel. Die mogelijkheid is er nu wel, ondanks de strenge maatregelen.

Italiaanse verpleegkundige zet nepprikken voor geld

Een verpleegkundige is in Palermo gearresteerd. Ze spoot coronavaccins niet in, maar leegde de spuit in een doekje, tegen betaling. Met de lege spuit prikte ze daarna in de arm. Zo kregen anti-vaxxers zonder vaccinatie wel een coronabewijs.

Bekijk hieronder hoe de verpleegkundige te werk ging:

Italiaanse verpleegkundige zet nepprikken voor geld

Johnson: geen nieuwe coronamaatregelen vóór feestdagen

In het Verenigd Koninkrijk (VK) komen geen striktere coronamaatregelen voor de Kerst. Dat heeft premier Johnson toegezegd in een videobericht. "Mensen kunnen doorgaan met hun kerstplannen", aldus de premier.

Op dit moment geldt er geen lockdown in het VK. Wel zijn er andere regels van kracht. Zo moeten mensen een coronatoegangspas tonen bij nachtclubs of grote evenementen. Ook geldt een mondkapjesplicht in openbare gelegenheden, het openbaar vervoer en in winkels en kappers.

Johnson sluit niet uit dat er ook na de Kerst geen strengere maatregelen komen. "We houden omikron nauwgezet in de gaten. Als de situatie verslechtert en het nodig is, staan we klaar om actie te ondernemen", zegt hij in de video.

De omikronvariant verspreidt zich snel in het Verenigd Koninkrijk. Op dit moment zijn er in totaal 60.508 besmettingen met de nieuwe variant geregistreerd. Dat zijn er 15.363 meer dan gisteren. Het VK geldt als 'zeerhoogrisicogebied': vanaf 00.01 vannacht moeten ook herstelden en gevaccineerden die vanuit het VK naar Nederland reizen, verplicht in quarantaine.

Huisartsen in Brabant gaan vanaf donderdag de GGD helpen met prikken

Huisartsen in Brabant-Zuidoost gaan de GGD vanaf donderdag helpen bij vaccineren. Dat schrijft de de GGD Brabant-Zuidoost in een persbericht. De huisartsen worden ingezet bij extra prikstraten van de GGD in de regio, en bij het vaccineren van niet-mobiele ouderen. Ook gaan de huisartsen vaccins toedienen in hun eigen praktijk aan mensen die ook in aanmerking komen voor de jaarlijkse griepprik.

Dat laatste is opvallend. Het ministerie van Volksgezondheid, dat de regie heeft over de boostercampagne, wil juist dat mensen hun derde prik bij de GGD's halen, en niet in huisartsenpraktijken. Anders kunnen er mogelijk problemen ontstaan in het registratiesysteem dat nodig is voor een coronatoegangsbewijs of een digitaal reiscertificaat (DCC), aldus het ministerie in een verklaring.

Toch zijn er huisartsen die kwetsbare patiënten in hun praktijk willen vaccineren, bijvoorbeeld omdat zij anders langer moeten reizen naar de GGD-priklocaties. 135 huisartsen uit de regio Midden en Oost-Brabant lieten gisteren al weten dat zij willen helpen met de boostercampagne. Zij hebben daarvoor afspraken gemaakt met de regionale GGD.

Afspraken met GGD's

Eerst leken zulke initiatieven niet mogelijk: het werd door het ministerie zelfs verboden. Maar omdat dat leidde tot verontwaardiging bij huisartsen, heeft het ministerie nu een ander standpunt ingenomen: huisartsen die al met regionale GGD's hebben afgesproken om zelf in hun praktijk te gaan boosteren, kunnen dat alsnog doen. Dat geldt dus ook voor de huisartsen in Brabant-Zuidoost. Maar dan moeten ze er wel voor zorgen dat alles binnen twee weken juist geregistreerd staat.

Dat kunnen de huisartsen regelen, zegt de GGD Brabant-Zuidoost in een reactie aan de NOS. "Ze verwerken de vaccinaties in het 'huisarts informatie systeem' (HIS). Zij zorgen ervoor dat informatie via die systemen bij het RIVM komt."

Het ministerie blijft aansturen op het toedienen van boostervaccins bij de GGD's. Huisartsen worden opgeroepen om te helpen op zorglocaties zonder arts, bij GGD-prikstraten of bij het doorverwijzen van kwetsbare patiënten naar de GGD's.

De Jonge: aangepast vaccin mogelijk in het voorjaar beschikbaar

Demissionair minister De Jonge denkt dat er binnen afzienbare tijd een vaccinatiecampagne komt met een aangepast vaccin. Dat zei hij in het coronadebat met de Tweede Kamer.

Op dit moment werken farmaceuten aan een vaccin dat beter is opgewassen tegen de nieuwe omikronvariant van het coronavirus. "We verwachten daarover te kunnen beschikken aan het begin van het tweede kwartaal", zei De Jonge. "En ik verwacht ook dat we die dan moeten zetten."

Voor de komende jaren koopt Nederland genoeg vaccins in om alle 12-plussers twee keer paar jaar te kunnen prikken, zei De Jonge.

Verder zei de minister dat boosters ook bij het Nederlandse coronatoegangsbewijs 9 maanden geldig blijven. Eerder vandaag werd bekend dat die geldigheidsduur vanaf 1 februari geldt voor de internationale coronareispas.

Rutte: lockdown was ook ingevoerd als Nederland eerder was begonnen met boostercampagne

De lockdown waar we nu in zitten, was onvermijdelijk. Dat zei demissionair premier Rutte in het coronadebat in de Tweede Kamer. "Met een variant die zo besmettelijk is als omikron, kom je uit bij contactbeperkende maatregelen."

Die waren ook ingevoerd als Nederland eerder was begonnen met de boostercampagne of meer IC-bedden had gehad, zei Rutte. "Onbeperkte middelen en onbeperkte IC-capaciteit betekent niet dat je nooit meer in lockdown hoeft." Rutte verwees onder meer naar Duitsland waar vandaag ook lockdownachtige maatregelen op tafel kwamen, terwijl er eerder is begonnen met boosteren.

Oma Agnes past gewoon op haar kleindochter, 'Ik vind het verantwoord, het zijn dagen met een gouden randje'

Het is voor veel ouders een puzzel nu de kinderen al kerstvakantie hebben: wie past er op? De regering wil niet dat kinderen naar opa of oma gaan vanwege de coronabesmettingen. Oma Agnes past gewoon op haar kleindochter. Al letten ze wel een beetje op.

"Ik kan begrijpen dat de regering dit niet goed vindt, maar voor mezelf is dit wel goed", zegt oma Agnes:

Oma Agnes: 'Ik vind het verantwoord, het zijn dagen met een gouden randje'

Carnavalsoptocht in Roosendaal als eerste van Brabant afgelast

De carnavalsoptocht in Roosendaal voor 2022 is afgelast. De nieuwe lockdown maakt de voorbereidingen onmogelijk, vertelt de Stichting Carnaval Roosendaal (SCR) tegen Omroep Brabant. Het is de eerste grote optocht in Brabant, die vanwege corona wordt afgeblazen.

Het besluit betekent nog niet dat het carnavalsfeest helemaal niet doorgaat. "We zijn in goed overleg met de gemeente, horeca en schouwburg De Kring", aldus de SCR. "Samen kijken we naar mogelijkheden om ons feestje straks toch zo goed mogelijk te kunnen vieren." Daarbij wordt ook gedacht aan een alternatief voor de optocht.

Ook in Limburg staat het al dan niet doorgaan van carnavalsfeesten op de agenda. Carnavalsbonden hebben dinsdagmiddag overleg met de veiligheidsregio's over het doorgaan van de festiviteiten. Vooruitlopend op de uitkomsten daarvan liet viroloog Marion Koopmans aan 1Limburg weten aan dat het wat haar betreft geen vraag meer is. De huidige modellen voorspellen tijdens de carnavalsperiode de piek van de omrikonvariant. "Dus ik zie het somber in", zei ze.

Winkels op Schiphol toch dicht

De taxfreewinkels achter de douane op Schiphol gaan toch dicht, net als alle andere niet-essentiële winkels. Dat heeft demissionair premier Rutte toegezegd aan de Tweede Kamer.

Verschillende partijen maakten duidelijk dat ze het niet uit te leggen vinden dat er een uitzondering wordt gemaakt voor de winkels op de luchthaven, waar belastingvrij drank en parfums kunnen worden gekocht. Ook veel personeelsleden van de winkels voelen zich er niet prettig bij.

"Ik heb de boodschap goed gehoord", zei Rutte. Hij neemt de suggestie van de Kamer over en zal via een spoedregeling de taxfreeshops sluiten.

Schiphol sluit vanaf morgen de winkels. "Schiphol begrijpt de vragen die dit opriep en is daarover met het kabinet in overleg geweest," aldus de luchthaven in een reactie.

Verkeerde testuitslagen in Drenthe en Friesland loopt op naar 398

Het aantal inwoners van Drenthe en Friesland die een negatieve testuitslag kregen, is opgelopen naar 398.

259 Friezen ontvingen een verkeerde testuitslag, 143 van hen kregen ten onrechte te horen dat zij negatief waren getest op het coronavirus. In Drenthe kregen 139 mensen een verkeerde uitslag. Het is niet bekend hoeveel van hen een onjuiste negatieve dan wel positieve testuitslag kregen.

Gisteren werd al duidelijk dat er begin december een fout is gemaakt bij een laboratorium dat coronatesten analyseert voor de GGD. Hierdoor kregen enkele honderden inwoners van Drenthe en Friesland een foutieve testuitslag. De fout werd vrijdag ontdekt.

Volgens het lab kwam het door "menselijke fouten". Alle mensen die een verkeerde uitslag hebben gekregen, worden door de GGD gebeld.

Geen intrekking van groene vinkjes CoronaCheck-app als mensen positief testen

In de CoronaCheck-app komt geen optie om groene vinkjes in te trekken bij mensen die positief zijn getest. De Tweede Kamer had daarom gevraagd, maar volgens demissionair minister De Jonge zou het tot privacyproblemen leiden.

Dat heeft te maken met de manier waarop de app is ontwikkeld, staat ook in de Kamerbrief hierover. Het design van de CoronaCheck-app zit zo in elkaar, dat het geen medische gegevens opslaat. Een gebruiker kan zelf via zijn of haar DigiD de gegevens ophalen op basis waarvan groene vinkjes verschijnen. Of dat komt doordat iemand is gevaccineerd, hersteld is of negatief test, dat slaat de app niet op. Medische gegevens, zoals een positieve testuitslag van de GGD, kunnen dus niet zomaar in de app worden gestuurd zonder toestemming van de persoon die de app gebruikt.

Wat wel kan, is het toevoegen van een mogelijkheid om vrijwillig een positieve coronatest in de app CoronaCheck te laden, zegt De Jonge. Daarmee wil hij "voor een deel" tegemoetkomen aan de wens van de Kamer. Als iemand zelf zo'n positieve test inlaadt, wordt het groene vinkje tijdelijk ingetrokken.

"Dit vraagt uiteraard om medewerking van de gebruiker", schrijft De Jonge. Maar de "goedwillende mensen" die dat doen, houden zich naar zijn inschatting toch al aan de regels.

Rutte: 'geen voornemen vaccinatieplicht, maar ook niet uitgesloten'

Dat ambtenaren pleiten voor een onderzoek naar voor- en nadelen van een vaccinatieplicht, betekent niet dat het kabinet zo'n plicht wil invoeren. Dat zei demissionair premier Rutte in het coronadebat in de Tweede Kamer. "Uiteindelijk moet er politiek over worden besloten", zei Rutte. "Er is geen voornemen tot vaccinatieplicht, maar ik kan het ook niet 100 procent uitsluiten."

Vandaag kwam naar buiten dat ambtenaren van drie ministeries (Financiën, Economische Zaken en Klimaat en Sociale Zaken en Werkgelegenheid) een onderzoek hebben geadviseerd aan het kabinet. Het kabinet moet nog beslissen of zo'n onderzoek er komt.

Het is nog onduidelijk of het kabinet überhaupt binnenkort komt ideeën over het aantrekkelijker maken of het verplichten van vaccinaties. Het kabinet komt in januari met "een strategisch plan" over het omgaan met het coronavirus op de langere termijn, maar deze afweging is daarin "nog niet voorzien".

Testplicht voor reizigers uit niet-EU landen gaat vannacht in

Minister De Jonge had het tijdens de laatste persconferentie al aangekondigd: vanaf 00.01 vannacht gelden strengere regels voor mensen die vanuit landen buiten de Europese Unie (EU) naar Nederland reizen. Zij moeten een negatieve testuitslag laten zien, ook als ze volledig zijn gevaccineerd of recent zijn hersteld van corona.

Reizigers moeten een negatieve PCR-test (maximaal 48 uur oud) of een antigeentest (maximaal 24 uur oud) laten zien.

'Zeerhoogrisicogebieden'

Mensen die vanuit zogenoemde 'zeerhoogrisicogebieden' naar Nederland reizen, moeten verplicht tien dagen in quarantaine. Dat geldt vanaf vannacht ook voor herstelden of gevaccineerden. Het Verenigd Koninkrijk is bijvoorbeeld zo'n zeerhoogrisicoland.

Iemand die na vijf dagen negatief test bij de GGD, mag eerder uit quarantaine.

Ook de weekcijfers omlaag: daling van 19 procent

De afgelopen week werden er bij het RIVM 94.864 positieve coronatesten gemeld; een daling van 19 procent ten opzichte van de zeven dagen daarvoor.

Lange tijd werd rekening gehouden met de mogelijkheid dat de daling van de afgelopen weken (gedeeltelijk) te maken had met het veranderde testbeleid sinds 4 december. Maar de weken sindsdien zijn wel goed met elkaar vergelijkbaar en ook daar is een afname te zien. Bovendien daalt ook het aantal ziekenhuisopnames; een ander teken dat het virus momenteel nog een stapje terug aan het zetten is.

Het reproductiegetal was op 6 december 0.88, dus ruim onder de 1. Dat betekende dat op dat moment 100 geïnfecteerden 88 anderen besmetten.

Mogelijk 'Verstappen-effect'

478 positieve testen kwamen afgelopen week van reizigers die kort daarvoor in de Verenigde Arabische Emiraten waren geweest. Dat zijn er veel meer dan in de afgelopen maanden. Tussen 20 september en begin vorige week was het totaal aantal besmette reizigers uit dit land nog 114.

Mogelijk komt dit door de laatste Formule 1-wedstrijd van het seizoen in de hoofdstad Abu Dhabi, waar Max Verstappen ruim een week geleden de wereldtitel pakte. Naar schatting waren zo'n 5000 Nederlanders hiervoor naar het circuit van Abu Dhabi gereisd.

9450 positieve tests, laagste aantal sinds 3 november

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 9450 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 2725 minder dan gisteren.

Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests ook: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 13.552 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 18 procent minder dan de zeven dagen daarvoor.

Het is het laagste aantal positieve tests dat is geregistreerd sinds 3 november, de dag na de persconferentie waarbij de anderhalvemeterregel (weer) werd aangekondigd.

Sinds 4 december geldt er wel een aangepast testbeleid. Mensen met lichte klachten kunnen nu ook volstaan met een zelftest. Als de test positief uitvalt, moet die persoon alsnog naar de GGD voor een PCR-test. Hierdoor kunnen de besmettingscijfers worden vertekend.

31 overleden covid-patiënten

Bij het RIVM werden 31 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 46 doden per dag, tegen 63 doden per dag een week eerder.

In de onderstaande twee grafieken zie je de ontwikkeling van het aantal positieve tests en het aantal doden:

'Oostenrijk voert vanaf vrijdag quarantaineplicht in voor Nederlanders'

Het Oostenrijkse ministerie van Volksgezondheid wil vier landen, waaronder Nederland, aanwijzen als 'virusvariantgebieden', meldt de krant Tiroler Tageszeitung. Dat betekent dat toeristen uit die landen bij aankomst in Oostenrijk tien dagen in quarantaine moeten en daarmee komt de wintersport voor veel Nederlanders mogelijk op losse schroeven te staan.

Het ministerie heeft nog geen beslissing genomen, maar volgens de krant gebeurt dat waarschijnlijk morgen en dan gaat de regel vrijdag in. Naast Nederland gaat het om Groot-Brittannië, Noorwegen en Denemarken.

De maatregel zou voor iedereen moeten gelden, dus ook voor volledig gevaccineerden en mensen die hun boosterprik al hebben gehad. De quarantaineregel geldt in principe voor tien dagen, maar wordt opgeheven bij een negatieve PCR-test na vijf dagen. Volgens de krant komt het neer op een inreisverbod.

Gevaccineerden moeten voor reispas booster halen als laatste prik 9 maanden geleden was

Gevaccineerden die negen maanden na hun laatste prik nog geen booster hebben gekregen, hebben op basis van vaccinatie geen geldige internationale coronareispas meer. De Europese Commissie heeft formeel ingestemd met dit voorstel. De lidstaten moeten het nog goedkeuren, maar er lijkt een meerderheid voor te zijn.

Een geldige coronareispas kun je ook verkrijgen met een negatieve coronatest of een herstelbewijs.

De nieuwe regels voor dit digitaal coronacertificaat (dcc) gaan niet al in op 10 januari zoals de bedoeling was, maar op 1 februari. De Europese Commissie geeft hiermee landen die de boostercampagne later hebben opgestart, waaronder Nederland, iets meer tijd.

CDA: bij 2G kunnen sommige sectoren eerder open

Het 2G-systeem kan helpen sommige sectoren eerder te openen, zei CDA-Kamerlid Van den Berg in het coronadebat in de Tweede Kamer. Ze vroeg wanneer het demissionaire kabinet met het wetsvoorstel voor 2G komt, waarbij alleen gevaccineerden en van covid genezen mensen een QR-code krijgen.

Deze maand kondigde minister De Jonge aan dat het voorstel pas in het nieuwe jaar zal worden behandeld. Er was op dat moment te weinig steun in de Kamer. Ook de CDA-fractie zei er toen nog mee te "worstelen". "Als 2G effectief blijkt te zijn en als de coronacijfers zich positief blijven ontwikkelen", kan dat systeem helpen, zegt Van den Berg nu. "Maar dan moeten we die tool wel in de mand hebben."

GroenLinks blijft sceptisch over 2G, zei Kamerlid Westerveld. "We hebben nog geen goede onderbouwing gezien van 2G, ook niet van de effectiviteit", zei ze. Ze is wel bereid om "lessen te trekken uit andere landen".

Druk ziekenhuizen stijgt niet verder, maar blijft hoog

Ziekenhuizen hebben de zorg de afgelopen week niet verder hoeven afschalen. Op dit moment zijn 40 procent minder operatiekamers in gebruik dan normaal, tegen 41 procent vorige week, blijkt uit de wekelijkse cijfers van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

20 van de 73 ziekenhuizen kunnen de kritiek planbare zorg niet binnen zes weken leveren. Dat is zorg die juist wel binnen die tijd moet worden geleverd om gezondheidsschade te voorkomen. Bijna alle ziekenhuizen hebben planbare zorg, zoals knie- en heupoperaties, afgeschaald. Dat was de laatste weken al zo. 39 ziekenhuizen zijn helemaal gestopt met planbare zorg, vorige week waren dat er 42. Door de omikronvariant zullen de acute zorg en de kritiek planbare zorg de komende weken verder opgeschaald moeten worden, is de verwachting.

Omikronvariant nu dominant in Miami en omgeving

In de Amerikaanse stad Miami en omgeving is de omikronvariant van het coronavirus nu dominant, enkele weken nadat de variant opdook in Zuid-Afrika en Hongkong. Vorige week was bijna driekwart van de onderzochte positieve tests in Miami het gevolg van een besmetting met omikron. In de eerste week van december was dit nog 1,3 procent. "Het is verbijsterend hoe besmettelijk deze variant blijkt te zijn", zegt burgemeester Levine Cava.

Kamer vraagt om langetermijnvisie corona, kritisch over tempo boostercampagne

De boostercampagne is te traag opgestart en er moet een langtermijnvisie komen. Dat concludeert een aantal partijen in het coronadebat in de Tweede Kamer. "Het boosteren is sowieso te laat gestart", zegt De Vries van de VVD bijvoorbeeld.

En mede daardoor zitten we nu in deze lockdown, zegt SP-Kamerlid Hijink. "Eigenlijk zegt het Outbreak Management Team dat de maatregelen nodig zijn omdat de boostercampagne te traag op gang is gekomen, en omdat de capaciteit in de zorg te laag is. Worden wij door het gevoerde beleid een lockdown ingerommeld?"

Om dit soort situaties te voorkomen, moet er een duidelijker visie komen, vindt PvdA'er Kuiken. "Wat ik gruwelijk mis, al twee jaar lang, is een toekomstvisie." Van den Berg van het CDA vraagt eveneens om perspectief: "De lange weg van lockdowns en steunpakketten is onhoudbaar".

PVV-Kamerlid Agema, die de winkelsluiting een "paniekmaatregel" noemt, is het daarmee eens. "Er is geen enkel bewijs dat het werkt. Ventilatie wel, mondkapjes ook, maar winkels dichtdoen niet. Waarom investeert u niet in IC-capaciteit?"

Ambtenaren adviseren onderzoek naar vaccinatieplicht

Ambtenaren van drie ministeries (Financiën, Economische Zaken en Klimaat en Sociale Zaken en Werkgelegenheid) pleiten in een advies aan het kabinet voor een onderzoek naar de voor- en nadelen van een vaccinatieplicht. Zo'n verplichting ligt politiek gevoelig. Het kabinet moet nog beslissen of dat onderzoek er komt. Demissionair minister De Jonge zei in november dat er geen vaccinatieplicht komt, maar later wilden hij en premier Rutte die niet meer uitsluiten.

Begin deze maand was er in de Tweede Kamer geen meerderheid voor. In sommige EU-landen geldt al wel een vaccinatieplicht.

D66: doe iets aan openstelling winkels op Schiphol

Het kabinet moet kijken naar de winkels op Schiphol die nog open zijn, vindt D66. Kamerlid Paternotte zei in het coronadebat in de Tweede Kamer: "Dat mensen iets moeten kunnen eten vind ik logisch. Je hebt nou eenmaal geen keuken op Schiphol waar je zelf iets kan klaarmaken."

"Maar parfums en dure whisky's - die me heel lekker lijken - dat is wat anders. Dus ik wil ook aan het kabinet vragen om daar iets aan te doen." In het hele land zijn niet-essentiële winkels gesloten tot 14 januari, maar achter de paspoortcontrole op Schiphol zijn ze nog wel open. Medewerkers van die winkels zijn verbijsterd over de uitzonderingspositie die ze toebedeeld hebben gekregen, bleek gisteren.