Een lab medewerker voert een coronatest uit.
In samenwerking met
RTV Drenthe
NOS Nieuws

GGD: honderden mensen kregen foutieve coronatestuitslag

Bij een laboratorium dat coronatesten analyseert voor de GGD is een fout gemaakt, waardoor enkele honderden inwoners van Drenthe en Friesland een foutieve testuitslag hebben gekregen, meldt de GGD.

Zo'n 140 mensen die een negatieve testuitslag kregen, bleken toch besmet te zijn met het coronavirus. En 133 mensen die een positieve testuitslag kregen, hadden juist geen corona.

Het lab Royal GD in Deventer, dat de coronatesten onderzoekt, laat weten dat de onjuiste uitslagen begin december veroorzaakt door "menselijke fouten". De fouten werden afgelopen vrijdag ontdekt. Er werden toen positieve monsters getest om te kijken of de mensen besmet waren met de omikronvariant. Daarbij bleek dat enkele monsters helemaal niet positief waren.

Helaas was hier sprake van een menselijke fout, waar we onze excuses voor aanbieden.

Woordvoerder van lab Royal GD in Deventer

Volgens een woordvoerder van het lab zijn er fouten gemaakt bij het coderen. "Het proces in het lab is voor een groot deel geautomatiseerd, maar er zijn momenten dat er toch mensenwerk aan te pas komt", zegt de woordvoerder. "Helaas was hier sprake van een menselijke fout, waar we onze excuses voor aanbieden."

Persoonlijk op de hoogte gebracht

De GGD'en in Friesland en Drenthe weten bij welke personen de testuitslagen niet correct zijn. Iedereen wordt persoonlijk door iemand van de GGD op de hoogte gebracht, om op die manier ook vragen te kunnen beantwoorden.

"We hebben nog niet iedereen telefonisch kunnen bereiken", zegt manager testen en vaccineren Marjon Feenstra tegen RTV Drenthe. "Ook heeft iedereen een e-mail gekregen met daarbij een brief als bijlage. Wie geen e-mail heeft gekregen, hoort niet tot de groep die van de fout de dupe is geworden."

Het lab in Deventer doet extra onderzoek om de omvang van de onjuiste testuitslagen definitief vast te stellen. "We hopen het vandaag helder te krijgen. De verwachting is wel dat we nog extra foute testuitslagen zullen ontdekken", aldus de woordvoerder. De GGD'en verwachten in de loop van vandaag te weten om hoeveel mensen het precies gaat.

Advertentie via Ster.nl