NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

'Winkeliers vrezen einde zaak' • Fransen vinden 182.000 vervalste coronapassen

Liveblog gesloten
 • Brabantse huisartsen willen zelf boostervaccins zetten voor 60-plussers

  Een groep van ongeveer 135 huisartsen in Oost-Brabant wil zelf op grote schaal coronavaccins toedienen om te zorgen dat 60-plussers versneld een derde vaccinatie zouden krijgen.

  De regie voor de boostercampagne ligt bij het ministerie van Volksgezondheid. Het ministerie laat in een reactie weten dat vaccinaties vooral via de GGD's moeten lopen, omdat anders mogelijk "problemen ontstaan met de uitgiftes van coronatoegangsbewijzen en digitale coronacertificaten".

 • GGD Gelderland-Midden: toenemende agressie op priklocaties

  Medewerkers van de GGD Gelderland-Midden hebben te maken met toenemende agressie op locaties waar boosterprikken worden gezet. Dat zegt een woordvoerder van de GGD Gelderland-Midden tegen Omroep Gelderland.

  Mensen die zonder afspraak voor een boosterprik naar een priklocatie gaan, laten zich volgens de woordvoerder niet zomaar wegsturen. "Ze willen die booster. Als wij dan uitleggen dat dat zonder afspraak niet kan, nemen ze daar geen genoegen mee." Tot fysiek geweld is het volgens de woordvoerder nog niet gekomen.

  Op alle locaties van de GGD Gelderland-Midden is het druk met mensen die een booster willen. "Het is alle hens aan dek om iedereen zo snel mogelijk te vaccineren", zegt de woordvoerder. "Om dit goed te laten verlopen is het maken van een afspraak absoluut nodig. Wij weten dan voor hoeveel mensen er een vaccin moet zijn en de doorloop gaat dan sneller."

  Beveiligers zijn al aanwezig op de verschillende locaties. Extra inzet is volgens de woordvoerder niet nodig.

 • Lange rij voor boosterprik in Groningen: 'Slecht geregeld'

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Lange rij voor boosterprik in Groningen: 'Slecht geregeld'
 • Meeste gemelde heftige allergische reacties kwamen in Nederland na eerste prik

  De meeste gemelde heftige allergische reacties na een covidvaccinatie kwamen in Nederland voor na een eerste prik, meldt bijwerkingencentrum Lareb.

  Bij de tot 19 december gegeven vaccinaties (25 miljoen in totaal) werden 348 heftige allergische reacties gemeld. In 80 procent van de gevallen ging het om een reactie op de eerste prik. Bij de boosterprik werd tot 19 december op 1,5 miljoen vaccinaties slechts 1 melding gemaakt.

  Lareb meldt dat mensen die na de eerste vaccinatie een heftige bij allergie passende reactie hadden, onder toezicht in een ziekenhuis worden gevaccineerd. Het centrum meldt dat vrijwel niemand opnieuw een heftige reactie krijgt.

 • Rotterdamse mbo- en hbo-studenten helpen in zorg om zorgpersoneel te ontzien

  In een extra lange kerstvakantie gaan zo'n honderd studenten uit het mbo en hbo helpen in de zorg in de regio Rotterdam-Rijnmond. Vanwege de vierde coronagolf is de druk op de zorg enorm en zijn alle extra handen welkom.

  Om zorginstellingen te helpen deed het bureau deRotterdamseZorg een oproep om 'zorghero' te worden. Honderd studenten meldden zich aan. "We zijn blij met deze enthousiaste studenten", vertelt programmamanager Anna Hoogmoed van deRotterdamseZorg aan de regionale omroep Rijnmond. "De zorg is er echt mee geholpen."

  De studenten komen van het Albeda College, Zadkine en de Hogeschool Rotterdam. Ze gaan voor vijf weken aan de slag. "Het bijzondere is dat onderwijsinstellingen hebben aangegeven dat de studenten lesdagen vrij krijgen om inzetbaar te zijn. Ook verdienen ze studiepunten. Dat is ook wat waard", vertelt Hoogmoed.

  Hoogmoed benadrukt dat het niet gaat om een stage. "Studenten weten dat ze voor een bijbaan komen en ze dus echt ingezet worden in de zorg. We houden daarom ook rekening met wat voor taken ze krijgen."

 • Nadal bij thuiskomst positief getest op corona na rentree in Abu Dhabi

  Rafael Nadal heeft positief getest op het coronavirus, zo laat de tennisser weten. De Spanjaard maakte afgelopen weekend zijn rentree bij een demonstratietoernooi in Abu Dhabi.

  Nadal keerde terug van een slepende voetblessure en verloor van de Schotse routinier Andy Murray en van de Canadees Denis Shapovalov. Bij zijn aankomst in Spanje bleek zijn PCR-test positief.

 • Veel winkeliers bezorgd, willen meer compensatie

  Van de ondervraagde ondernemers met gesloten winkels maakt 83 procent zich (ernstig) zorgen over de impact van de lockdown op het voortbestaan van de zaak. Dat meldt winkeliersorganisatie Inretail. "Dat voor het tweede jaar op rij de winkels dicht moeten in een cruciale periode waar normaal veel omzet wordt gemaakt leidt tot onbegrip, woede en wanhoop", aldus de organisatie

  Volgens Inretail zijn compensatieregelingen te streng. "Veel ondernemers kunnen geen aanspraak maken op de vastelastenregeling. De compensatie moet over minimaal vier aaneengesloten weken berekend worden, zonder bij het nieuwe kwartaal in januari een knip te plaatsen. Dat is een boekhoudkundige truc die de retail extra dupeert."

  Ook vindt Inretail dat de Voorraadvergoeding Gesloten Detailhandel weer ingesteld moet worden, net als tijdens de lockdown een jaar geleden. Maar deze regeling is deze keer niet aangekondigd door het demissionaire kabinet. "Bizar. De situatie is niet anders dan vorig jaar december. Alle reserves zijn op en passende regelingen zijn het redmiddel voor gesloten winkels."

 • Fransen vinden tot nu toe 182.000 vervalste coronapassen

  Sinds de invoering van de coronapas in Frankrijk hebben de autoriteiten 182.000 vervalste passen onderschept. Dat meldt het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken.

  De zogenoemde passe sanitaire is op veel plaatsen in Frankrijk verplicht, onder meer in de horeca of bij lange reizen per bus of trein. Minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin meldt op Twitter dat op het gebruik, het maken of verkopen van vervalste passen een celstraf staat van maximaal vijf jaar en een boete van maximaal 75.000 euro.

  Het Franse kabinet maakte vrijdag bekend met een wetsvoorstel te komen om de Franse vaccinatiepas strenger te maken. Op dit moment kan de pas ook worden gebruikt door ongevaccineerden die een PCR-test hebben gedaan. De regering wil dat op korte termijn alleen gevaccineerde en van corona genezen mensen de pas kunnen gebruiken, meldde de Franse premier Jean Castex in een toespraak.

 • GGD: honderden inwoners van Drenthe en Friesland kregen foutieve testuitslag

  Honderden inwoners van Drenthe en Friesland hebben een foutieve testuitslag ontvangen vanwege een fout in een van de laboratoria, meldt de GGD. 133 negatief geteste mensen ontvingen een positieve test en 140 positief geteste mensen ontvingen ten onrechte een negatieve test.

  "Helaas kregen wij bericht dat in een laboratorium dat de coronatesten voor ons analyseert, een fout is gemaakt", meldt GGD Drenthe. De mensen die een foutieve uitslag hebben gehad, worden vandaag persoonlijk geïnformeerd.

  Uit een tweede onderzoek bleek dat enkele monsters in het laboratorium helemaal niet positief waren. Naar aanleiding daarvan werden alle monsters van de afgelopen weken opnieuw onderzocht. Daaruit kwam ook naar voren dat sommige mensen ten onrechte een negatieve testuitslag hadden gekregen.

  Het betreffende laboratorium laat weten dat de onjuiste uitslagen zijn veroorzaakt door menselijke fouten op de eerste drie dagen van december. Het laboratorium biedt zijn excuses aan en meldt dat bij sommige stappen in het proces fouten zijn gemaakt, zoals bij het plakken van barcodestickers. "Deze processtappen zijn nu extra geborgd met het vier-ogenprincipe" verklaart testlab Royal GD. Ook meldt het bedrijf dat meer processen geautomatiseerd gaan worden en dat er extra controles komen.

 • Kuipers over gemiddelde daling ziekenhuiscijfers: 'Je koopt tijd om mensen te boosteren'

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Kuipers over gemiddelde daling ziekenhuiscijfers: 'Je koopt tijd om mensen te boosteren'
 • Kuipers: vanaf begin januari meer ziekenhuisopnames door omikronvariant

  De lockdown die gisteren van kracht werd leidt ertoe dat de gevreesde druk op ziekenhuizen door omikron later komt en minder hevig wordt. Dat zegt voorzitter Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ). "Daarmee koop je tijd en druk je de bezetting voor nu naar beneden." De extra tijd kan Nederland volgens Kuipers gebruiken om boostervaccins toe te dienen.

  Hij baseert zich op een prognose die het LNAZ samen met het RIVM maakt voor de ontwikkeling van de ziekenhuisopnames. Daarin lijkt er eerst een daling te komen tussen Kerst en Oud en Nieuw als gevolg van de lockdown. Maar aan het einde van de eerste week van januari verwacht Kuipers alweer een toename in de opnamecijfers, doordat de omikronvariant zich steeds verder verspreidt.

  Onzekerheden

  Ook Kuipers benadrukt dat er veel onzekerheden in de prognose zitten. Dat komt doordat niet duidelijk is hoeveel positieve coronatesten in Nederland nu het gevolg zijn van omikron. Ook is onzeker hoe snel de variant de komende weken en maanden oprukt. Verder is nog altijd onduidelijk of mensen zieker of juist minder ziek worden door de nieuwe variant.

  Het Outbreak Management Team waarschuwde vrijdag dat omikron kan leiden tot een snelle toename van het aantal coronapatiënten op de intensive cares, naar mogelijk 2000 tot 3000 in februari. Volgens Kuipers zijn ook die prognoses erg onzeker, maar moet je er wel rekening mee houden.

 • GGD Hollands Midden vraagt om niet meer naar priklocatie in opbouw te komen

  De GGD Hollands Midden heeft mensen gevraagd om niet meer naar de vaccinatielocatie in Noordwijkerhout te komen. De locatie wordt nog opgebouwd en gaat naar verwachting 23 december open. Toch zijn er al tientallen mensen langsgekomen die een boostershot willen.

  Ook op andere locaties die nog worden opgebouwd, komen af en toe mensenlangs, zegt de woordvoerder. "Maar niet op grote schaal". Ze benadrukt dat het sowieso niet de bedoeling is om zonder afspraak naar een priklocatie te komen.

  Volgens haar zijn de mensen die langskomen vooral mensen die eerrder zijn gevaccineerd met AstraZeneca. Zij maken zich zorgen omdat ze nog geen afspraak hebben voor een booster, of een afspraak die nog ver weg is.

 • 2430 coronapatiënten in het ziekenhuis

  In de ziekenhuizen zijn 149 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdelingen. Op de IC's kwamen er 29 nieuwe patiënten bij.

  In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er liggen nu 2430 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2342), van wie 615 op de IC (gisteren: 628), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Momenteel liggen er 19 patiënten in Duitsland op de IC.

  NOS
 • 12.220 nieuwe positieve tests, gemiddeld daling

  Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests ook: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 14.045 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 19 procent minder dan de zeven dagen daarvoor.

  Sinds 4 december geldt er een aangepast testbeleid. Mensen met lichte klachten kunnen nu ook volstaan met een zelftest. Als de test positief uitvalt, moet die persoon alsnog naar de GGD voor een PCR-test. Hierdoor kunnen de besmettingscijfers worden vertekend.

  36 overleden covidpatiënten

  Bij het RIVM werden 36 overleden covidpatiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 52 doden per dag, tegen 63 doden per dag een week eerder.

  In het weekend worden minder sterfgevallen doorgegeven aan het RIVM. Daardoor zijn op zondag en maandag deze cijfers vrijwel altijd lager dan in de rest van de week.

  1/2 NOS
  2/2 NOS
 • Defensie levert nog eens 500 militairen voor boostercampagne

  Defensie gaat nog eens 500 militairen vrijmaken om mee te helpen met de boostercampagne. Demissionair minister De Jonge (Volksgezondheid) zegt dat hij dat heeft afgesproken met minister Kamp van Defensie.

  Op dit moment worden al 1500 militairen ingezet bij de operatie om zo snel mogelijk zo veel mogelijk prikken te zetten. Vanmorgen werd bekend dat alle leden van het orkest van de Koninklijke Luchtmacht een spoedcursus krijgen. De muzikanten gaan prikken zetten of helpen bij het aanmelden van cliënten op locatie.

  Volgens De Jonge gaat het nu heel snel met de boostercampagne. Iedere volwassene die dat wil, kan in de tweede helft van januari een prik hebben gekregen. Hij ging ook nog in op het bericht dat van de 4,5 miljoen 60-plussers in Nederland er 1 miljoen nog steeds geen afspraak hebben gemaakt voor een boosterprik. "Als de vaccinatiegraad in die kwetsbare groep niet boven de 80 procent komt, is dat eigenlijk niet genoeg."

  Hij riep de 60-plussers daarom op alsnog op een afspraak te maken en niet te denken dat de boosterprik niet zo belangrijk is als je al gevaccineerd bent. "We spelen met omikron nu echt een andere wedstrijd."