'Winkeliers vrezen einde zaak' • Fransen vinden 182.000 vervalste coronapassen
- Welkom in het coronaliveblog van maandag 20 december
- GGD: honderden inwoners van Drenthe en Friesland kregen foutieve testuitslag
- Veel winkeliers bezorgd, willen meer compensatie
- Fransen vinden tot nu toe 182.000 vervalste coronapassen
- Kuipers: vanaf begin januari meer ziekenhuisopnames door omikronvariant
Brabantse huisartsen willen zelf boostervaccins zetten voor 60-plussers
Een groep van ongeveer 135 huisartsen in Oost-Brabant wil zelf op grote schaal coronavaccins toedienen om te zorgen dat 60-plussers versneld een derde vaccinatie zouden krijgen.
De regie voor de boostercampagne ligt bij het ministerie van Volksgezondheid. Het ministerie laat in een reactie weten dat vaccinaties vooral via de GGD's moeten lopen, omdat anders mogelijk "problemen ontstaan met de uitgiftes van coronatoegangsbewijzen en digitale coronacertificaten".
GGD Gelderland-Midden: toenemende agressie op priklocaties
Medewerkers van de GGD Gelderland-Midden hebben te maken met toenemende agressie op locaties waar boosterprikken worden gezet. Dat zegt een woordvoerder van de GGD Gelderland-Midden tegen Omroep Gelderland.
Mensen die zonder afspraak voor een boosterprik naar een priklocatie gaan, laten zich volgens de woordvoerder niet zomaar wegsturen. "Ze willen die booster. Als wij dan uitleggen dat dat zonder afspraak niet kan, nemen ze daar geen genoegen mee." Tot fysiek geweld is het volgens de woordvoerder nog niet gekomen.
Op alle locaties van de GGD Gelderland-Midden is het druk met mensen die een booster willen. "Het is alle hens aan dek om iedereen zo snel mogelijk te vaccineren", zegt de woordvoerder. "Om dit goed te laten verlopen is het maken van een afspraak absoluut nodig. Wij weten dan voor hoeveel mensen er een vaccin moet zijn en de doorloop gaat dan sneller."
Beveiligers zijn al aanwezig op de verschillende locaties. Extra inzet is volgens de woordvoerder niet nodig.
Lange rij voor boosterprik in Groningen: 'Slecht geregeld'
Meeste gemelde heftige allergische reacties kwamen in Nederland na eerste prik
De meeste gemelde heftige allergische reacties na een covidvaccinatie kwamen in Nederland voor na een eerste prik, meldt bijwerkingencentrum Lareb.
Bij de tot 19 december gegeven vaccinaties (25 miljoen in totaal) werden 348 heftige allergische reacties gemeld. In 80 procent van de gevallen ging het om een reactie op de eerste prik. Bij de boosterprik werd tot 19 december op 1,5 miljoen vaccinaties slechts 1 melding gemaakt.
Lareb meldt dat mensen die na de eerste vaccinatie een heftige bij allergie passende reactie hadden, onder toezicht in een ziekenhuis worden gevaccineerd. Het centrum meldt dat vrijwel niemand opnieuw een heftige reactie krijgt.
Rotterdamse mbo- en hbo-studenten helpen in zorg om zorgpersoneel te ontzien
In een extra lange kerstvakantie gaan zo'n honderd studenten uit het mbo en hbo helpen in de zorg in de regio Rotterdam-Rijnmond. Vanwege de vierde coronagolf is de druk op de zorg enorm en zijn alle extra handen welkom.
Om zorginstellingen te helpen deed het bureau deRotterdamseZorg een oproep om 'zorghero' te worden. Honderd studenten meldden zich aan. "We zijn blij met deze enthousiaste studenten", vertelt programmamanager Anna Hoogmoed van deRotterdamseZorg aan de regionale omroep Rijnmond. "De zorg is er echt mee geholpen."
De studenten komen van het Albeda College, Zadkine en de Hogeschool Rotterdam. Ze gaan voor vijf weken aan de slag. "Het bijzondere is dat onderwijsinstellingen hebben aangegeven dat de studenten lesdagen vrij krijgen om inzetbaar te zijn. Ook verdienen ze studiepunten. Dat is ook wat waard", vertelt Hoogmoed.
Hoogmoed benadrukt dat het niet gaat om een stage. "Studenten weten dat ze voor een bijbaan komen en ze dus echt ingezet worden in de zorg. We houden daarom ook rekening met wat voor taken ze krijgen."
Nadal bij thuiskomst positief getest op corona na rentree in Abu Dhabi
Rafael Nadal heeft positief getest op het coronavirus, zo laat de tennisser weten. De Spanjaard maakte afgelopen weekend zijn rentree bij een demonstratietoernooi in Abu Dhabi.
Nadal keerde terug van een slepende voetblessure en verloor van de Schotse routinier Andy Murray en van de Canadees Denis Shapovalov. Bij zijn aankomst in Spanje bleek zijn PCR-test positief.
Veel winkeliers bezorgd, willen meer compensatie
Van de ondervraagde ondernemers met gesloten winkels maakt 83 procent zich (ernstig) zorgen over de impact van de lockdown op het voortbestaan van de zaak. Dat meldt winkeliersorganisatie Inretail. "Dat voor het tweede jaar op rij de winkels dicht moeten in een cruciale periode waar normaal veel omzet wordt gemaakt leidt tot onbegrip, woede en wanhoop", aldus de organisatie
Volgens Inretail zijn compensatieregelingen te streng. "Veel ondernemers kunnen geen aanspraak maken op de vastelastenregeling. De compensatie moet over minimaal vier aaneengesloten weken berekend worden, zonder bij het nieuwe kwartaal in januari een knip te plaatsen. Dat is een boekhoudkundige truc die de retail extra dupeert."
Ook vindt Inretail dat de Voorraadvergoeding Gesloten Detailhandel weer ingesteld moet worden, net als tijdens de lockdown een jaar geleden. Maar deze regeling is deze keer niet aangekondigd door het demissionaire kabinet. "Bizar. De situatie is niet anders dan vorig jaar december. Alle reserves zijn op en passende regelingen zijn het redmiddel voor gesloten winkels."
Fransen vinden tot nu toe 182.000 vervalste coronapassen
Sinds de invoering van de coronapas in Frankrijk hebben de autoriteiten 182.000 vervalste passen onderschept. Dat meldt het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken.
De zogenoemde passe sanitaire is op veel plaatsen in Frankrijk verplicht, onder meer in de horeca of bij lange reizen per bus of trein. Minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin meldt op Twitter dat op het gebruik, het maken of verkopen van vervalste passen een celstraf staat van maximaal vijf jaar en een boete van maximaal 75.000 euro.
Het Franse kabinet maakte vrijdag bekend met een wetsvoorstel te komen om de Franse vaccinatiepas strenger te maken. Op dit moment kan de pas ook worden gebruikt door ongevaccineerden die een PCR-test hebben gedaan. De regering wil dat op korte termijn alleen gevaccineerde en van corona genezen mensen de pas kunnen gebruiken, meldde de Franse premier Jean Castex in een toespraak.
GGD: honderden inwoners van Drenthe en Friesland kregen foutieve testuitslag
Honderden inwoners van Drenthe en Friesland hebben een foutieve testuitslag ontvangen vanwege een fout in een van de laboratoria, meldt de GGD. 133 negatief geteste mensen ontvingen een positieve test en 140 positief geteste mensen ontvingen ten onrechte een negatieve test.
"Helaas kregen wij bericht dat in een laboratorium dat de coronatesten voor ons analyseert, een fout is gemaakt", meldt GGD Drenthe. De mensen die een foutieve uitslag hebben gehad, worden vandaag persoonlijk geïnformeerd.
Uit een tweede onderzoek bleek dat enkele monsters in het laboratorium helemaal niet positief waren. Naar aanleiding daarvan werden alle monsters van de afgelopen weken opnieuw onderzocht. Daaruit kwam ook naar voren dat sommige mensen ten onrechte een negatieve testuitslag hadden gekregen.
Het betreffende laboratorium laat weten dat de onjuiste uitslagen zijn veroorzaakt door menselijke fouten op de eerste drie dagen van december. Het laboratorium biedt zijn excuses aan en meldt dat bij sommige stappen in het proces fouten zijn gemaakt, zoals bij het plakken van barcodestickers. "Deze processtappen zijn nu extra geborgd met het vier-ogenprincipe" verklaart testlab Royal GD. Ook meldt het bedrijf dat meer processen geautomatiseerd gaan worden en dat er extra controles komen.
Kuipers over gemiddelde daling ziekenhuiscijfers: 'Je koopt tijd om mensen te boosteren'
Kuipers: vanaf begin januari meer ziekenhuisopnames door omikronvariant
De lockdown die gisteren van kracht werd leidt ertoe dat de gevreesde druk op ziekenhuizen door omikron later komt en minder hevig wordt. Dat zegt voorzitter Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ). "Daarmee koop je tijd en druk je de bezetting voor nu naar beneden." De extra tijd kan Nederland volgens Kuipers gebruiken om boostervaccins toe te dienen.
Hij baseert zich op een prognose die het LNAZ samen met het RIVM maakt voor de ontwikkeling van de ziekenhuisopnames. Daarin lijkt er eerst een daling te komen tussen Kerst en Oud en Nieuw als gevolg van de lockdown. Maar aan het einde van de eerste week van januari verwacht Kuipers alweer een toename in de opnamecijfers, doordat de omikronvariant zich steeds verder verspreidt.
Onzekerheden
Ook Kuipers benadrukt dat er veel onzekerheden in de prognose zitten. Dat komt doordat niet duidelijk is hoeveel positieve coronatesten in Nederland nu het gevolg zijn van omikron. Ook is onzeker hoe snel de variant de komende weken en maanden oprukt. Verder is nog altijd onduidelijk of mensen zieker of juist minder ziek worden door de nieuwe variant.
Het Outbreak Management Team waarschuwde vrijdag dat omikron kan leiden tot een snelle toename van het aantal coronapatiënten op de intensive cares, naar mogelijk 2000 tot 3000 in februari. Volgens Kuipers zijn ook die prognoses erg onzeker, maar moet je er wel rekening mee houden.
GGD Hollands Midden vraagt om niet meer naar priklocatie in opbouw te komen
De GGD Hollands Midden heeft mensen gevraagd om niet meer naar de vaccinatielocatie in Noordwijkerhout te komen. De locatie wordt nog opgebouwd en gaat naar verwachting 23 december open. Toch zijn er al tientallen mensen langsgekomen die een boostershot willen.
Ook op andere locaties die nog worden opgebouwd, komen af en toe mensenlangs, zegt de woordvoerder. "Maar niet op grote schaal". Ze benadrukt dat het sowieso niet de bedoeling is om zonder afspraak naar een priklocatie te komen.
Volgens haar zijn de mensen die langskomen vooral mensen die eerrder zijn gevaccineerd met AstraZeneca. Zij maken zich zorgen omdat ze nog geen afspraak hebben voor een booster, of een afspraak die nog ver weg is.
2430 coronapatiënten in het ziekenhuis
In de ziekenhuizen zijn 149 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdelingen. Op de IC's kwamen er 29 nieuwe patiënten bij.
In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er liggen nu 2430 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2342), van wie 615 op de IC (gisteren: 628), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Momenteel liggen er 19 patiënten in Duitsland op de IC.
12.220 nieuwe positieve tests, gemiddeld daling
Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests ook: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 14.045 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 19 procent minder dan de zeven dagen daarvoor.
Sinds 4 december geldt er een aangepast testbeleid. Mensen met lichte klachten kunnen nu ook volstaan met een zelftest. Als de test positief uitvalt, moet die persoon alsnog naar de GGD voor een PCR-test. Hierdoor kunnen de besmettingscijfers worden vertekend.
36 overleden covidpatiënten
Bij het RIVM werden 36 overleden covidpatiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 52 doden per dag, tegen 63 doden per dag een week eerder.
In het weekend worden minder sterfgevallen doorgegeven aan het RIVM. Daardoor zijn op zondag en maandag deze cijfers vrijwel altijd lager dan in de rest van de week.
Defensie levert nog eens 500 militairen voor boostercampagne
Defensie gaat nog eens 500 militairen vrijmaken om mee te helpen met de boostercampagne. Demissionair minister De Jonge (Volksgezondheid) zegt dat hij dat heeft afgesproken met minister Kamp van Defensie.
Op dit moment worden al 1500 militairen ingezet bij de operatie om zo snel mogelijk zo veel mogelijk prikken te zetten. Vanmorgen werd bekend dat alle leden van het orkest van de Koninklijke Luchtmacht een spoedcursus krijgen. De muzikanten gaan prikken zetten of helpen bij het aanmelden van cliënten op locatie.
Volgens De Jonge gaat het nu heel snel met de boostercampagne. Iedere volwassene die dat wil, kan in de tweede helft van januari een prik hebben gekregen. Hij ging ook nog in op het bericht dat van de 4,5 miljoen 60-plussers in Nederland er 1 miljoen nog steeds geen afspraak hebben gemaakt voor een boosterprik. "Als de vaccinatiegraad in die kwetsbare groep niet boven de 80 procent komt, is dat eigenlijk niet genoeg."
Hij riep de 60-plussers daarom op alsnog op een afspraak te maken en niet te denken dat de boosterprik niet zo belangrijk is als je al gevaccineerd bent. "We spelen met omikron nu echt een andere wedstrijd."
Lange rij in Groningen voor boosterprik
Mensen die hun boosterprik komen halen bij de GGD-vaccinatielocatie aan de Protonweg in Groningen, moeten geduld hebben. Rond het middaguur stond er een rij van ongeveer 250 meter. De GGD zegt extra mensen in te zetten.
"Ik heb er anderhalf uur gestaan. Eerst buiten, en als je binnen bent ook nog twintig minuten tot een half uur", zegt een man, die zijn prik net heeft gekregen tegen RTV Noord.
Sommige wachtenden nemen het luchtig op. "Het moet gewoon. Ik maak er niet zo'n probleem van. En het zonnetje schijnt, dus helemaal goed."
De GGD zegt dat extra mensen worden ingezet om de controle van het papierwerk sneller af te handelen. Op de locatie krijgen alleen mensen met een afspraak een boosterprik. Ouders met kinderen worden uit de rij gehaald en krijgen voorrang. Het gaat om kinderen met een kwetsbare gezondheid, die vanaf vandaag een boosterprik kunnen halen.
RIVM en Lareb onderzoeken boosterkwartier
Het RIVM en bijwerkingeninstituut Lareb onderzoeken of de wachttijd na de boosterprik geschrapt kan worden. Na een vaccinatie moeten mensen nog een kwartier wachten voordat ze de locatie kunnen verlaten. Dat is op advies van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Als mensen allergisch reageren op het vaccin, is de kans daarop het grootst in het eerste kwartier.
Het Outbreak Management Team heeft een onderzoek naar dit kwartier aangeraden, want zonder die 15 minuten wachttijd kan het priktempo flink omhoog. het is nog niet bekend wanneer het onderzoek van het RIVM en Lareb klaar is.
Vijfde coronavaccin goedgekeurd voor gebruik in Europese Unie
Het coronavaccin van farmaceut Novavax is goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Als de Europese Commissie dit advies overneemt is dit het vijfde vaccin tegen het virus dat mag worden gebruikt in de Europese Unie.
Antwerpse gouverneur vraagt Nederlanders: 'Zak niet af naar hier'
De Antwerpse gouverneur Cathy Berx vraagt Nederlanders om niet naar België te gaan, bericht de Belgische VRT. Omdat in Nederland de niet-essentiële winkels en horeca sinds gisteren dicht moeten blijven, werden Antwerpen en een aantal andere Belgische grensgemeenten overspoeld met Nederlanders. "Respecteer de maatregelen van je eigen land en zak niet af naar hier", zegt Berx.
De grens blijft open, maar Berx pleit ervoor dat Nederlanders niet de grens oversteken om naar een café, restaurant of winkel te gaan. Berx: "Ik vraag de Nederlanders om op hun tanden te bijten. Nadien zijn ze opnieuw van harte welkom maar dit is niet het moment om naar hier te komen."
Correspondent Sander van Hoorn merkte gisteren hoe druk het in Belgische steden was:
Horecaondernemers willen voorraadvergoeding
Er moet een compensatie komen voor horecaondernemers. Daarvoor pleit Robèr Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland in het tv-programma Goedemorgen Nederland: "De koelkasten liggen vol en de potjes bij ondernemers zelf zijn leeg." Met de Kerst voor de deur hadden de horecaondernemers veel eten ingekocht.
Het kabinet heeft tot nu toe niks gezegd over een eventuele voorraadvergoeding. Wel kunnen de ondernemers loonsteun aanvragen en is er een tegemoetkoming in de vaste lasten. Vorig jaar stelde het kabinet een eenmalige voorraadvergoeding beschikbaar. Morgen debatteert de Tweede Kamer over de lockdown.
World Economic Forum uitgesteld vanwege omikronvariant
Het World Economic Forum in Davos, is uitgesteld. De organisatie van de jaarlijkse ontmoeting van vooraanstaande ondernemers, politici en ngo's vindt het met het oog op het snel oplopende aantal besmettingen met de omikronvariant niet verantwoord om volgende maand zo veel mensen te laten reizen en bij elkaar te brengen. Het evenement is verplaatst naar de zomer.
Nieuwe strategieën bij GGD's voor meer boosterprikken per uur
De GGD's moeten de komende weken miljoenen boosterprikken zetten en daarom veranderen ze hun werkwijze. Ze willen per uur meer mensen een boosterprik geven zodat eind januari alle volwassenen die dat willen, hun boostervaccinatie hebben gehad.
GGD regio Utrecht sluit kleine vaccinatielocaties. Die zijn te weinig efficiënt. "We hebben op dit moment álle mankracht nodig op de grote vaccinatielocaties om deze klus te klaren", zegt Nicolette Rigter van de GGD regio Utrecht. Van de 29 vaccinatielocaties blijven 8 locaties open in onder andere de Jaarbeurs in Utrecht, de Rijtuigenloods in Amersfoort en het voormalig hoofdkantoor van Campina in Woerden.
Daarnaast verdwijnen de prikhokjes op sommige locaties. Dat gebeurt al in de Rijtuigenloods in Amersfoort en in de Broodfabriek in Rijswijk. Mensen die voor een prik komen, kunnen op hun stoel blijven zitten, terwijl de prikker langskomt. In Rijswijk gaat het prikken daardoor twee keer zo snel. Deze manier van boosteren gaat GGD Friesland ook toepassen in een XXL-priklocatie in Leeuwarden die op 27 december opent.
Sommige basisscholen hanteren te strenge regels voor noodopvang
Het ministerie van Onderwijs krijgt signalen dat niet alle basisscholen zich aan de regels voor de noodopvang houden. De scholen zijn vanaf vandaag dicht voor lessen, vanwege de zorgen voor de omicronvariant. De scholen zijn wel open voor noodopvang. De regel daarbij is dat een kind naar de noodopvang mag als het minstens één ouder heeft met een cruciaal beroep. Daarnaast hebben kwetsbare kinderen recht op de opvang. Volgens het ministerie hanteren sommige scholen aanvullende eisen, wat volgens de regels niet is toegestaan.
Op deze school in Ridderkerk gelden geen extra regels voor de 25 kinderen die vandaag opvang nodig hebben:
Boete voor Forum voor illegale kerstmarkt
Forum voor Democratie heeft een boete van 10.000 euro opgelegd gekregen door de gemeente Midden-Drenthe voor het organiseren van een illegale kerstmarkt in Wijster. Dat mag niet vanwege de huidige coronamaatregelen.
Waarnemend burgemeester Bijl maande de partij gistermiddag al om de kerstmarkt af te blazen. Daarop zei de organisatie de markt af te blazen en alleen een demonstratie te organiseren. Die wilde de burgemeester niet verbieden omdat demonstreren een grondrecht is.
Toezichthouders van de gemeente constateerden 's avonds dat de kerstmarkt wel degelijk doorging. Ook hielden de bezoekers zich niet aan de coronamaatregelen.
Israël verbiedt reizen naar VS en 8 andere landen vanwege omikronvariant
Israël verbiedt reizen naar de Verenigde Staten, Canada en acht andere landen. De maatregel gaat in de nacht van dinsdag op woensdag in. Premier Naftali Bennet en zijn ministers hebben dit besluit vanmorgen genomen, een parlementaire commissie moet de maatregel nog goedkeuren.
Omdat Israël en de VS nauwe diplomatieke betrekkingen hebben, is dit een opmerkelijke stap. Toch vindt Bennet het nodig, omdat het aantal infecties met de omikronvariant stijgt. Eind november besloot hij de grenzen te sluiten en reizen te beperken. Buitenlanders mogen het land niet in en alle Israëliërs die vanuit het buitenland reizen, moeten in quarantaine, ook als ze zijn gevaccineerd.
De acht andere landen waarvoor het reisverbod vanaf woensdag geldt zijn België, Duitsland, Hongarije, Italië, Marokko, Portugal, Zwitserland en Turkije.
1962 mag afspraak maken voor boosterprik
De eerste 60-minners kunnen nu ook een afspraak maken voor een boosterprik. Mensen die geboren zijn in 1962 zijn nu aan de beurt, meldt demissionair minister De Jonge in een twitterbericht.
Nieuwe foto Johnson met wijn en te weinig afstand
De storm rondom de lockdownfeestjes bij de ambtswoning van de Britse premier Johnson is weer opgestoken. In The Guardian staat een foto die gemaakt is op 15 mei 2020. Hierop is te zien dat Johnson, zijn vrouw, hun baby en maximaal zeventien personeelsleden in de tuin van Downing Street 10 aanwezig zijn. Eerder beweerde Johnson dat het om een "werkvergadering" ging en ontkende hij dat het om een sociaal evenement ging met sterke drank en pizza. Op de nieuwe foto zijn flessen wijn te zien en de aanwezigen, verdeeld over drie groepjes, houden zich niet aan de 2 meter afstand die op dat moment gold.
Vorige week zei een woordvoerder van de premier dat in de zomermaanden medewerkers van Downing Street regelmatig gebruikmaken van de tuin voor vergaderingen. Die woorden zijn herhaald na het verschijnen van de foto. Johnson heeft eerder ook al opdracht gegeven voor een onderzoek nadat een video was uitgelekt waarop te zien was dat een woordvoerster lachte om een kerstfeest met wijn en kaas.
Beurzen over hele linie in het rood door zorgen om virus
De AEX-index is in het rood gedoken aan het begin van de eerste week waarin de nieuwe, strenge coronabeperkingen gelden. De koers was bij opening 1,9 procent lager dan vrijdag, om in het uur daarna weer iets te herstellen. Ook de beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs openden in het rood. In Azië staan de koersen in Tokio, Hongkong en Shanghai onder druk door zorgen over de omikronvariant en de berichten eind vorige week dat de Amerikaanse centrale bank zijn opkoopprogramma versneld gaat afbouwen.
Ook is er onrust onder beleggers over het wetsvoorstel van president Joe Biden ter waarde van zo'n 1540 miljard euro, dat op losse schroeven staat nu de Democratische senator Joe Manchin uit West Virginia heeft gezegd dat hij het voorstel niet zal steunen. Daardoor is er geen meerderheid in de Senaat. Met het plan wordt er fors geïnvesteerd in onderwijs, gezondheidszorg en klimaat.
Blije ouders en kinderen bij noodopvang in Ridderkerk
Bij de noodopvang van basisschool De Driemaster in Ridderkerk staan vooral blije ouders. "Ik ben heel dankbaar dat ik mijn kind hier mag brengen", zegt een moeder. Ze werkt zelf in de zorg "dus ik ben blij dat mijn dochter onder de pannen is op school en niet bij opa en oma." Een andere moeder brengt haar zoon: "Hij is een kwetsbaar kind. Door nu naar de noodopvang te gaan blijft hij in zijn ritme, regelmaat is belangrijk voor hem."
De noodopvang is voor kwetsbare kinderen of kinderen van ouders met cruciale beroepen. Teamleider Mireille Schinkelshoek van De Driemaster heeft ouders gevraagd de opvang van de kinderen zoveel mogelijk binnen de gezinsbubbel te regelen. "Daar vertrouwen we op. Maar als het niet kan, dan vangen wij de kinderen op." Komende dagen verwacht ze dat elke dag zo'n 30 kinderen naar school komen, op een normale schooldag zijn dat er 125. "Voor hen is het vakantie, net als voor de kinderen die wel thuis blijven. We gaan er een speciale en leuke week van maken," vertelt Schinkelshoek.
De kinderen die naar de noodopvang komen hebben er zin in. Een van de jonge leerlingen zegt vrolijk dat ze blij is en Lukas heeft zijn eigen speelgoed meegenomen, een knikkerbaan, "want je mag spelen en je hoeft niet te werken."
Alle niet-essentiële winkel dicht, behalve op Schiphol
Overal moeten de niet-essentiële winkels dicht blijven, maar voor Schiphol is er een uitzondering gemaakt. Achter de paspoortcontrole kunnen reizigers net als anders winkelen. Een deel van het winkelpersoneel is hier woedend over schrijft NH Nieuws. Zij doen hun beklag anoniem, omdat ze bang zijn voor represailles.
Een woordvoerder van Schiphol vindt dat de uitzondering terecht, omdat de winkels alleen toegankelijk zijn voor reizigers. Zij moeten sowieso op de luchthaven aanwezig zijn voor hun reis.
De Partij voor de Dieren in de Tweede Kamer wil opheldering hierover van het demissionaire kabinet.
GGD's zetten komende weken miljoenen boosterprikken
Na de 60-plussers kunnen de eerste 60-minners nu ook snel een uitnodiging krijgen om een boosterprik te laten zetten. Het kabinet zet hier vol op in, omdat de boosterprik kan helpen tegen de verspreiding van de omikronvariant. Minister De Jonge van Volksgezondheid zei tijdens de persconferentie van afgelopen zaterdag dat alle volwassenen eind januari een boosterprik kunnen hebben.
Om al die prikken op tijd te zetten breiden de GGD's hun vaccinatielocaties uit van 85 naar 100. Tien daarvan zijn XXL-locaties met meer dan twaalf prikstraten. Daarnaast komen er veertig satellietlocaties, die een paar dagen per week open zijn.
Jacqueline Baardman, directeur Publieke Gezondheid bij de GGD Noord- en Oost-Gelderland, vertelt in het NOS Radio 1 Journaal dat ze naast het inrichten van nieuwe locaties ook veel personeel moeten werven. De openingstijden zijn vanaf vandaag ook langer. "Door al die maatregelen kunnen we extra boosters zetten, tot 85.000 per week in onze regio."
In Apeldoorn stond vanmorgen om 06.30 uur een flinke rij bij een van de priklocaties:
EMA kijkt naar nieuw coronavaccin
Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) brengt vandaag een advies uit over het vaccin van Novavax. Als dat wordt goedgekeurd, krijgen Nederland en Europa mogelijk de beschikking over een vijfde coronavaccin, na dat van Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca en Janssen.
Het Novavax-vaccin heet NVX-CoV2373 of Nuvaxovid en is ontwikkeld door het Tsjechische Praha Vaccines, dat vorig jaar werd gekocht door het Amerikaanse Novavax. Mensen krijgen twee prikken, met drie weken tussen de beide inentingen.
Voordelen
Het heeft als groot voordeel dat het vaccin in de koelkast bewaard kan worden, terwijl die van bijvoorbeeld Pfizer en Moderna diepgevroren worden opgeslagen. Het werkt ook anders dan de vaccins die tot nu toe in Europa gebruikt worden.
De coronavaccins die wij kennen trainen het lichaam om het virus te herkennen, waardoor het na een besmetting een afweerreactie geeft. Het Novavax-vaccin doet dat met een in een laboratorium ontwikkeld eiwit dat onderdeel is van het virus en dat bij inenting wordt ingebracht. Bij de mRNA-vaccins van Pfizer en Moderna maakt het lichaam op basis van genetisch materiaal zelf een eiwit van het virus aan, waartegen het lichaam antistoffen gaat aanmaken. Deze vaccins werken dus met een extra tussenstap.
Als het EMA een positief oordeel velt over het Novavax-vaccin, moet de Europese Commissie er een besluit over nemen. Vervolgens is het aan elk land afzonderlijk om te besluiten om het vaccin in te zetten. In Nederland wordt daar doorgaans eerst advies over gevraagd bij de Gezondheidsraad.
Eerste jonge kinderen met medisch risico krijgen prik
Kinderen van 5 tot en met 11 jaar met een medisch risico, zoals kinderen met bepaalde hartafwijkingen of het syndroom van Down, kunnen vanaf vandaag worden gevaccineerd tegen het coronavirus. Volgens het RIVM gaat het om zo'n 10.000 kinderen. Zij lopen bij een coronabesmetting meer risico.
Kinderarts-immunoloog Emmeline Buddingh van het LUMC vertelt in het NOS Radio 1 Journaal dat erg weinig kinderen in deze leeftijdsgroep ziek worden van corona. Buddingh: "Maar de kinderen die met corona op de ic's belanden zijn kinderen met onderliggende aandoeningen. Vaccineren helpt dus vooral voor deze kinderen. Het beschermt ze tegen een zeldzame ernstige ziekte."
De kinderen krijgen een aangepaste dosis van het vaccin van Pfizer en BioNTech. Minimaal vier weken na de eerste prik volgt de tweede. De overige kinderen uit dezelfde leeftijdscategorie kunnen in de tweede helft van januari een prik halen.
Welkom in het liveblog
Welkom in het coronaliveblog van maandag 20 december. Het blog van gisteren is hier terug te lezen: