De bijeenkomst van Forum voor Democratie in Wijster
In samenwerking met
RTV Drenthe
NOS Nieuwsโ€ขโ€ขAangepast

FvD krijgt boete van 10.000 euro voor illegale kerstmarkt

Waarnemend burgemeester van Midden-Drenthe Cees Bijl heeft Forum voor Democratie een boete opgelegd van 10.000 euro. De partij hield gisteravond een kerstmarkt in Wijster terwijl dat met de huidige coronamaatregelen niet mag.

De organisatoren werden gistermiddag al door de burgemeester gemaand de kerstmarkt te staken. Daarop zei de partij in plaats van de kerstmarkt alleen een demonstratie te organiseren. Aan die belofte heeft Forum zich niet gehouden volgens de burgemeester. Hij legde een bestuurlijke boete op, die mag worden gegeven zonder tussenkomst van het Openbaar Ministerie of een rechter.

Op sociale media gaan beelden rond van de markt, meldt RTV Drenthe. Daarop is te zien dat de bezoekers onderling geen afstand hielden. Er zouden in totaal zo'n 1500 kaartjes zijn verkocht.

Gisteravond zei Bijl nog dat hij geen reden zag om de bijeenkomst af te blazen. "Je moet bij een demonstratie altijd heel terughoudend optreden als overheid, want dat is een grondrecht", verklaarde hij tegen de regionale omroep. Wel stuurde hij toezichthouders naar de bijeenkomst. Die constateerden dat de kerstmarkt niet was gesloten en de coronaregels niet werden nageleefd.

Hendrikus Velzing en Johnny Bos, Statenleden van Forum voor Democratie in Drenthe, blijven erbij dat de kerstmarkt een demonstratie was en noemen het geslaagd. "Mensen vonden het geweldig", zegt fractievoorzitter Velzing, die momenteel op vakantie is. "Op sociale media hebben wij duizenden en duizenden steunbetuigingen vanuit het hele land gehad."

"Je kan op verschillende manieren demonstreren", vult fractielid Bos aan. "Je kan in hongerstaking gaan, je kan gaan zingen of borden omhoog houden. Wij hebben laten zien hoe het ook kan. Er is geen geweld gebruikt en er is niet geschreeuwd." Van de boete schrikt Bos niet. "Dat is makkelijk op te lossen."

Advertentie via Ster.nl