In samenwerking met
NH Nieuws
NOS NieuwsAangepast

Schiphol sluit niet-essentiële winkels alsnog

Schiphol sluit vanaf morgen alle niet-essentiële winkels achter de paspoort- en beveiligingscontrole op de luchthaven voor zolang de algehele lockdown duurt. Eet- en drinkgelegenheden en essentiële winkels voor reizigers, zoals drogisterijen, blijven open. Dat meldt de luchthaven in een persbericht.

Het nieuws volgt op een uitspraak van demissionair premier Rutte vanmiddag in het coronadebat in de Tweede Kamer. Hij gaf aan dat het kabinet de gedeeltelijke uitzondering van luchthavens toch op wilde heffen, onder andere vanwege de maatschappelijke verontwaardiging, die hierover is ontstaan.

Eerder deze week lieten winkelmedewerkers op Schiphol aan journalisten van NH Nieuws weten woedend te zijn over de uitzonderingspositie van de luchthaven. Ze voelen zich niet voldoende beschermd tegen besmettingen, ondanks alle veiligheidsmaatregelen, zoals mondkapjes, spatschermen en de 1,5 meter afstand.

Een woordvoerder van Schiphol zegt de discussie te begrijpen. "Gezien de omvang van de lockdown leek het ons verstandig om de winkels toch te sluiten. Hierover zijn wij met het kabinet in overleg geweest." Het kabinet zal de komende dagen nog een spoedregeling opstellen om de gedwongen sluiting officieel te maken. Maar de luchthaven zegt deze "juridische afwikkeling" niet af te wachten.

'Niet uit te leggen'

Rutte zei aanvankelijk de regels op de luchthaven gelijk te willen houden met de regels in andere landen. Maar de premier veranderde dinsdag van mening, omdat hem was opgevallen dat men het in de Kamer "een beetje ingewikkeld" vindt dat op het vliegveld andere regels gelden dan in de winkelstraat. Door de winkels toch te sluiten, lopen minder mensen door elkaar en is op het vliegveld minder personeel nodig, zei Rutte.

Een terecht besluit, volgens Tweede Kamerlid Christine Teunissen van de Partij voor de Dieren. Zij had al een motie klaarliggen om druk op de regering te zetten om winkels te sluiten, voor het geval het kabinet daartoe vandaag zelf niet zou besluiten. "Het was duidelijk niet uit te leggen dat Schiphol uitgezonderd is van lockdownmaatregelen", zegt ze tegen NH Nieuws.

Advertentie via Ster.nl