NOS Nieuws

Ministerie trekt honderden miljoenen uit voor corona-labs in najaar

  • Mitchell van de Klundert

    redacteur Binnenland

  • Mitchell van de Klundert

    redacteur Binnenland

Het ministerie van Volksgezondheid is begonnen met de zoektocht naar laboratoria die de analyse van coronatesten dit najaar voor hun rekening gaan nemen. Het gaat om de analyse van tests die zijn afgenomen in de GGD-teststraat.

In een aanbesteding staat dat het ministerie van 1 september tot 31 december dagelijks 92.000 tests wil kunnen controleren op aanwezigheid van het coronavirus. Daarmee blijft de testcapaciteit dit najaar nagenoeg gelijk aan de huidige situatie.

De teststraten zullen dus voorlopig nog niet verdwijnen uit het straatbeeld. Of de volledige capaciteit ook echt nodig is, is lastig te voorspellen. De vaccinatiecampagne werkt vooralsnog goed, maar nieuwe varianten en de toename van verkoudheidsklachten in het najaar kunnen de vraag naar tests laten toenemen.

Met de opdracht voor de testlabs zijn honderden miljoenen euro's gemoeid. De labs mogen volgens de aanbestedingsdocumenten 30 tot 50 euro per test declareren. Het contract loopt in eerste instantie vijf maanden en kan verlengd worden tot maximaal 14 maanden.

Eén maand 92.000 tests per dag analyseren kost zo'n 140 miljoen euro. Het maximale bedrag dat het ministerie denkt kwijt te zijn komt op 1.958.833.333 euro, inclusief btw.

Om te voorkomen dat één lab de complete markt overneemt is de aanbesteding opgedeeld in 24 zogenoemde percelen. Een testlab mag maar in maximaal twee percelen de aanbesteding winnen. Voor alle afzonderlijke percelen worden een of twee labs gezocht.

Door de aanbesteding zal 60 procent van de markt in handen komen van twee labs. Zij moeten samen maximaal 55.000 tests per dag kunnen analyseren. Deze aantallen worden alleen gehaald door zogenaamde 'megalabs'. De andere 40 procent van de markt wordt verdeeld over 23 GGD-regio's, waarschijnlijk gaan de kleinere labs in die regio's deze taak vervullen.

Geen afnameverplichting

Volgens het ministerie zit er in de nieuwe contracten met de labs geen afnameverplichting. Als er dus minder wordt getest, zullen de labs minder kunnen declareren. Er is geen minimum en er worden geen garanties afgegeven of investeringen gedaan door het ministerie.

Hiermee wordt de financiering van de testlabs anders ingericht dan vorig jaar. Destijds kreeg in het najaar een aantal grote laboratoria honderden miljoenen euro's aan garanties om testcapaciteit te verzekeren. De dienst hoefde destijds vanwege de coronacrisis niet te worden aanbesteed of te worden getoetst aan Europese regels.

De analyse van coronatests is vooralsnog een van de duurste uitgavenposten tijdens de coronapandemie. Uit een eerder geopenbaard kostenoverzicht blijkt dat van de 25 duurste overeenkomsten die het ministerie van Volksgezondheid in 2020 had er tien samenhangen met het testen op het coronavirus. Het prijskaartje van die tien deals samen was 1,8 miljard euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl