Inspectie tikt artsen op de vingers na foute corona-informatie
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft de afgelopen maanden ongeveer vijftig keer een corrigerende brief gestuurd aan artsen die hun patiënten onjuiste informatie gaven over het coronavirus of het coronavaccin. In tien gevallen werd met maatregelen gedreigd.
Sinds maart vorig jaar kreeg de inspectie zo'n tweehonderd meldingen over artsen die desinformatie verspreidden. Al die meldingen zijn behandeld en de inspectie ondernam actie wanneer dat nodig was. De aangeschreven artsen deden hun uitlatingen niet alleen tegenover patiënten, maar ook op sociale media.
'Actief ontraden van vaccinaties'
Het ging volgens de inspectie om "het betwisten van algemeen aanvaarde wetenschappelijke informatie, medicijnen propageren die afwijken van de professionele standaard of het actief ontraden van vaccinaties". Dat is allemaal tegen de normen en de richtlijnen van de beroepsgroep, aldus de inspectie.
Het geven van evident onjuiste informatie of zelfs het verspreiden van complottheorieën past daar zeker niet bij.
Een arts kreeg een boete van 3000 euro wegens het voorschrijven van medicijnen die niet voor corona bedoeld zijn. Verder heeft de inspectie artsen aangesproken op het afgeven van ongeldige medische verklaringen over het niet kunnen dragen van mondmaskers.
De inspectie zegt het recht op vrijheid van meningsuiting te respecteren, ook dat van artsen. Maar tegelijkertijd stelt de dienst dat artsen hun informatie feitelijk, controleerbaar en begrijpelijk aan hun patiënten moeten overbrengen. "Het geven van evident onjuiste informatie of zelfs het verspreiden van complottheorieën past daar zeker niet bij", zo zegt de inspectie.