NOS NieuwsAangepast

Kleine stijging besmettingscijfers, geen daling opnamecijfers

Het aantal nieuwe positieve coronatests is de afgelopen week heel licht gestegen, met 1,5 procent. Het gaat om 17.575 nieuwe tests, tegen 17.315 een week eerder. Vandaag zijn 2349 nieuwe positieve tests gemeld.

Het aantal afgenomen tests steeg wel harder dan het aantal positieve tests, waardoor de toename dus mogelijk deels door een hogere testbereidheid kan worden verklaard.

Alleen van GGD-tests is het totale aantal afgenomen tests bekend, wat nodig is om daar iets over te kunnen zeggen. De afgelopen week registreerde de GGD 6,7 procent meer positieve tests, terwijl er 11,7 procent meer tests waren afgenomen. Mensen kunnen zich ook bij commerciële testaanbieders laten testen, bijvoorbeeld voor een reis.

Het aantal opnames in het ziekenhuis is nagenoeg gelijk gebleven. De afgelopen week ging het om 105 IC-opnames, evenveel als een week eerder. In totaal werden 535 mensen opgenomen, twee meer dan een week eerder. Het aantal opnames wil dus niet zakken.

Sinds de 'discotheekpiek' in besmettingen in juli tot een toename in opnames leidde, is het aantal opnames niet heel veel meer gedaald.

In de ziekenhuizen nam de bezettingvandaag af. Er liggen nu 671 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 689), van wie 212 op de IC (gisteren: 220), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Afgelopen week overleden 43 mensen, tegen 48 een week eerder. Daarmee is het aantal overledenen nog steeds een stuk lager dan tijdens eerdere golven, maar wel weer hoger dan begin juli. Vandaag zijn 12 coronadoden gemeld.

Het reproductiegetal blijft op 16 augustus licht boven de 1, namelijk 1,01. Dat is evenveel als een week geleden. Het reproductiegetal wordt altijd achteraf berekend en geeft de verspreiding van het virus weer: een R van 1,01 betekent dat 100 mensen die besmet zijn samen 101 anderen besmetten, en het virus zich dus heel langzaam verder verspreidt. Bij een R onder de 1 neemt de verspreiding af.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl