NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Rutte wil bij strengere lockdown Kerstdagen ontzien • Vaccin-papieren Pfizer bekeken door hackers

 • Welkom in het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
 • Per 1 juli genoeg vaccins voor 12 miljoen Nederlanders
 • Rutte wil Kerstdagen bij strengere lockdown ontzien
 • 3,7 miljard extra steun van het kabinet voor bedrijfsleven
 • Merkel wil harde lockdown na Kerst
Liveblog gesloten
 • Oppositie kritisch op De Jonge over bemensing prikstraten

  Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid weet nog niet hoeveel extra personeel opgeleid moet worden voor het vaccineren tegen het coronavirus. Het ziet ernaar uit dat in teststraten straks tijdelijk GGD-medewerkers worden ingezet voor het prikken. "Dat kan leiden tot een iets kleinere testcapaciteit", zei de minister in de Tweede Kamer.

  Oppositiepartijen SP, GroenLinks en PvdA maken zich zorgen over de voorbereidingen van de grootschalige vaccinatie, die vanaf begin volgend jaar gepland staat. Het inenten kan niet alleen kleinschalig gebeuren, bijvoorbeeld bij huisartsen of in verpleeghuizen. Er moeten zo'n 30 centrale priklocaties worden opgezet en de organisatie ligt in handen van de landelijke GGD.

  De oppositie wilde weten of er al gewerkt wordt aan de werving en opleiding van extra personeel. "Het moet op tijd klaarstaan", benadrukte PvdA-leider Asscher, die de minister wees op eerdere problemen bij het opzetten van de teststraten. De Jonge kon geen aantallen noemen, omdat de GGD er nog mee bezig is. GroenLinks-leider Klaver vond dat "van de gekke".

  De Jonge wees erop dat in Nederland veel ervaring is met het geven van de griepprik. Hij denkt verder dat zorgpersoneel dat soms parttime werkt, misschien zin heeft om "extra in de prikstraat" te staan. Die opmerking maakte SP-leider Marijnissen boos. "Die mensen zijn zwaar overbelast en dan kun je toch niet zeggen dat ze in deeltijd werken en wel even kunnen bijspringen?"

 • Kerst met drie gasten, houden we ons eraan?

  Geen volle tafel, maar een diner met maximaal drie gasten van buiten het huishouden, meer kan niet tijdens de Kerstdagen, lieten premier Rutte en minister De Jonge gisteren weten. Maar gaan Nederlanders zich daar echt aan houden? We vroegen het een aantal mensen, van Bunschoten tot Terschelling:

 • Expert over allergische reactie na vaccin: 'zeldzame reacties onvermijdelijk'

  Veroorzaakt het Pfizer/BioNTech-vaccin allergische reacties? Die vraag speelt na een waarschuwing van het Britse medicijnagentschap MHRA. Na een allergische reactie bij testpersonen zegt het agentschap dat mensen met een geschiedenis van ernstige allergische reacties op medicijnen, voedsel of vaccinaties beter even kunnen wachten met de Pfizer/BioNTech-vaccinatie. Er wordt nog onderzocht of de allergische reactie echt is veroorzaakt door de prik.

  Deskundigen benadrukken dat er inmiddels duizenden Britten zijn ingeënt en dat de complicatie slechts gemeld is bij twee personen. Ook wijzen ze erop dat allergische reacties op vaccinaties zeldzaam zijn, maar bijvoorbeeld ook voorkomen bij de griepprik of andere inentingen.

  "Als je miljoenen mensen gaat inenten, is het onvermijdelijk dat er zeldzame reacties zijn", zegt hoogleraar immunologie Marjolein van Egmond (Amsterdam UMC). Afgezien van het werkzame middel bevat een vaccin nog andere bestanddelen. Bijvoorbeeld om het langer houdbaar te maken of te voorkomen dat er schimmels in komen. Het Britse onderzoek loopt nog, maar volgens Van Egmond was het tweetal waarschijnlijk allergisch voor de overige stoffen in het gebruikte vaccin.

 • Zorgmedewerkers over vaccin

  Het kabinet wil dat het zorgpersoneel als eerste het coronavaccin van Pfizer krijgt. Minister De Jonge gaat ervan uit dat driekwart zich laat vaccineren, maar niet iedereen staat te trappelen. Bij verpleeghuis Opella in Bennekom zijn de meningen verdeeld:

  Zij krijgen vaccin als eerste, maar er is nog twijfel: 'Ben een proefpersoon'
 • Pfizer: documenten over vaccin ingezien door hackers EMA

  Hackers hebben documenten over het Pfizer/BioNTech-vaccin ingezien, heeft de Amerikaanse geneesmiddelenfabrikant bevestigd. Vanmiddag werd bekend dat het Europese Geneesmiddelen Agentschap EMA was gehackt. Pfizer en BioNTech zeggen van de EMA vernomen te hebben dat de hackers toegang hadden tot documenten die te maken hebben met de goedkeuring van het vaccin.

  BioNTech benadrukt dat er niet bij de eigen servers is ingebroken. De farmaceut zegt geen informatie te hebben gekregen dat de hackers toegang hadden tot de namen van mensen die hebben meegewerkt aan de testen.

  Het EMA heeft BioNTech verzekerd dat de cyberaanval geen gevolgen heeft voor het proces om het vaccin goed te keuren. Die beslissing moet deze maand worden genomen.

 • Rutte: we ontzien Kerstdagen bij strengere coronaregels

  Als het kabinet in december misschien extra coronamaatregelen moet nemen, zal er een uitzondering worden gemaakt voor de Kerstdagen. Dat beloofde premier Rutte in het coronadebat in de Tweede Kamer. Hij hoopt dat de besmettingscijfers zullen dalen en dat strengere regels niet nodig zijn. "Maar als het wel nodig is, zullen we de Kerstdagen ontzien."

  Volgens de regels tijdens de gedeeltelijke lockdown die nu van kracht is, mag een huishouden maximaal drie gasten op bezoek hebben.

  Als er strengere maatregelen komen en de fase 'lockdown' van kracht wordt, is thuisbezoek niet toegestaan. "Blijf thuis", staat in de routekaart van het kabinet. Het geplande bezoek hoeft alleen niet tijdens de Kerstdagen te worden afgezegd, omdat het kabinet rekening wil houden met de bijzondere periode die deze feestdagen zijn voor veel Nederlanders.

 • Israël begint 27 december met vaccineren

  Israël begint op 27 december met vaccineren. Dat heeft premier Netanyahu bekendgemaakt, meldt persbureau AP. Vandaag heeft het land een eerste lading Pfizer/BioNTech-vaccins gekregen. Tijdens een ceremonie op de luchthaven zei Netanyahu dat hij verwacht dat het vaccin binnen enkele dagen wordt goedgekeurd.

  In Israël wonen bijna 9 miljoen mensen; volgens een distributeur is er nog voor het einde van dit jaar genoeg om ongeveer een kwart van de bevolking in te enten. Israël heeft ook vaccins van Moderna en AstraZeneca besteld.

  Netanyahu zei dat hij van plan is de eerste te zijn die het vaccin krijgt. Daarna volgen ouderen en kwetsbare groepen.

 • In de zomer genoeg vaccins voor 12 miljoen Nederlanders

  Als alle bestelde vaccins worden goedgekeurd, zijn er in de eerste helft van volgende jaar voldoende vaccins om 12 miljoen Nederlanders te vaccineren. Dat blijkt uit cijfers die minister De Jonge naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Daaruit wordt voor het eerst duidelijk wat de toezeggingen zijn van farmaceutische bedrijven over het moment van levering.

  Gisteren moest De Jonge nog een tegenvaller melden: van het Pfizer-vaccin krijgt Nederland een half miljoen doses minder dan eerst werd gedacht. Die vaccins komen ook pas begin januari, in plaats van eind december.

  Het kabinet heeft, via de Europese Unie, zes verschillende vaccins besteld. Of al die vaccins ook beschikbaar komen, hangt af van de vergunning die het Europees medicijnagentschap EMA moet afgeven.

  NOS
 • Kabinet, NOC*NSF en KNVB: onderzoek naar opstarten amateursport

  Premier Rutte en minister Van Ark van Sport hebben vandaag met de sportorganisatie NOC*NSF en voetbalbond KNVB om tafel gezeten om te kijken of Nederlanders weer zo snel mogelijk meer kunnen sporten. Nu mogen maximaal vier mensen met elkaar sporten op een afstand van zeker anderhalve meter, worden er geen wedstrijden gespeeld en zijn de sportkantines dicht.

  Het kabinet kondigde gisteren op de persconferentie al wel aan dat een selecte groep van ongeveer 1000 voetballers en ongeveer 5000 topsporters in andere sporten vanaf 17 december weer in topsportcompetities kunnen trainen en wedstrijden spelen.

  De sportorganisaties hopen dat er snel meer mogelijk is, maakten ze vandaag aan Rutte en Van Ark duidelijk. Daar is nog geen zicht op. Het betaald voetbal kan misschien in januari beginnen met een proef om "kennis te verzamelen" over groepen in stadions, maar publiek mag er voorlopig niet bij.

  Ook vraagt het kabinet aan het OMT of vanaf januari weer iedereen in de amateursport kan trainen. Dan wordt er specifiek gekeken of de groepen groter kunnen zijn dan het huidige maximum van vier. Er is ook gesproken over de sportverenigingen die door de sluiting van hun kantines veel geld mislopen. Minister Van Ark heeft beloofd om "zich in te spannen" om deze financiële gevolgen te beperken.

 • Rutte: sluiten parkeergarages tegen drukte is optie

  Het kabinet gaat samen met de veiligheidsregio's een plan van aanpak opstellen om te voorkomen dat het de komende weken te druk wordt in de winkelstraten. Premier Rutte zei in het Kamerdebat dat hij net als de Tweede Kamer wil voorkomen dat het weer net zo druk wordt als met Black Friday. Die drukte heeft mogelijk geleid tot de recente toename in besmettingen.

  Volgens Rutte moet er maatwerk per gemeente komen, maar te denken valt aan verplichte looprichtingen in winkelstraten en het sluiten van parkeergarages. Minister Grapperhaus van Justitie gaat daarover om de tafel met de burgemeesters van de veiligheidsregio's.

  Rutte zelf gaat samen met minister Wiebes van Economische Zaken het gesprek aan met de detailhandel. Die moet zich ook strenger gaan houden aan de regels voor het aantal mensen in winkels.

 • Canada zet licht op groen voor Pfizer

  In Canada heeft geneesmiddelenbureau Health Canada het Pfizer/BioNTech-vaccin goedgekeurd. Het is daarmee het derde land, na het Verenigd Koninkrijk en Bahrein, dat het licht op groen zet voor dat vaccin. In de komende dagen moet het vaccineren beginnen.

  Ook Nederland wil gaan vaccineren met het Pfizer-vaccin, zo gauw het door het Europese Geneesmiddelen Agentschap EMA is goedgekeurd.

 • Cyberaanval op Europees Geneesmiddelenbureau in Amsterdam

  Het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) in Amsterdam is doelwit geweest van een cyberaanval. De instelling heeft direct een groot onderzoek ingesteld in samenwerking met de Nederlandse autoriteiten. Onder meer het team High Tech Crime van de landelijke recherche is betrokken bij de zaak.

  Het is onduidelijk of er gegevens zijn gestolen. Het EU-agentschap werkt momenteel aan de beoordeling van het coronavaccin van Pfizer/BioNTech, om te bepalen of dat veilig is voor de Europese markt.

 • Mondkapjes lastig voor mensen met gehoorapparaat

  Voor veel mensen met een gehoorapparaat is het dragen van een mondkapje lastig. Door de elastiekjes raken sommigen regelmatig hun hoortoestel kwijt, zegt audicien Erwin Veenstra tegen RTV Oost. In ruim drie weken tijd kreeg hij bij zijn zaak in Hengelo tien meldingen binnen over dit probleem. Hij heeft er ook een oplossing voor:

  Hoorapparaten raken kwijt door mondkapjes
 • Europees agentschap zeer optimistisch over Pfizer-vaccin

  Directeur Emer Cooke van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) heeft zich in een interview met Nieuwsuur positief uitgelaten over het coronavaccin van Pfizer en BioNTech. Terwijl de beoordeling nog gaande is, zegt Cooke: "We zijn steeds meer overtuigd van de testresultaten die ons ter beoordeling voorliggen. Als u het mij twee maanden geleden had gevraagd, was ik veel minder overtuigd dan nu."

 • Gezondheidsminister VS: team Biden krijgt alle info over vaccins

  De Amerikaanse minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken Alex Azar heeft het team van aankomend president Biden verzekerd dat het alle informatie krijgt die nodig is voor de distributie van coronavaccins.

  "We zullen zorgen voor een volledige, coöperatieve, professionele transitie", zei Azar tegen CNN. "Ik ga alles doen wat nodig is om ervoor te zorgen dat we geen steken laten vallen waar het gaat om de bescherming van het Amerikaanse volk."