NOS NieuwsAangepast

'Zeldzame reactie op vaccinatie onvermijdelijk', Britten melden eerste geval

Mensen met een geschiedenis van ernstige allergische reacties op medicijnen, voedsel of vaccinaties moeten voorlopig geen Pfizer/BioNTech-vaccinatie krijgen. Die oproep doet het Britse medicijnagentschap MHRA nadat twee ingeënte personen een allergische reactie hadden gekregen, schrijven Britse media.

Het tweetal is behandeld en maakt het goed. Ze hebben allebei een voorgeschiedenis van ernstige allergieën en dragen altijd een adrenalinespuit bij zich. De complicatie trad op vlak na toediening van het vaccin, waarmee het Verenigd Koninkrijk dinsdag is begonnen.

Het gaat volgens kenners om een heftige allergische reactie, maar niet van de hoogste categorie en goed behandelbaar. Bij deze 'anafylactische' reactie is sprake van kortademigheid, huiduitslag en soms een daling van de bloeddruk.

Eerste melding

Het is voor het eerst dat er een allergische reactie is gemeld na toediening van het Pfizer/BioNTech-vaccin. Er staat bijvoorbeeld niets over vermeld in het pas verschenen en overwegend lovende rapport van de Amerikaanse medicijnwaakhond FDA over het middel. Ook het Europese agentschap EMA is zeer positief over het vaccin, zegt de directeur vandaag tegen Nieuwsuur.

De Britse MHRA onderzoekt nog of de allergische reactie echt is veroorzaakt door de prik tegen het coronavirus. Maar omdat het vaccinatieprogramma in het VK al in volle gang is, wordt het zekere voor het onzekere genomen.

Als je miljoenen mensen gaat inenten, is het onvermijdelijk dat er zeldzame reacties zijn.

Marjolein van Egmond, hoogleraar immunologie.

Deskundigen benadrukken dat er inmiddels duizenden Britten zijn ingeënt en dat de complicatie slechts gemeld is bij twee personen. Ook wijzen ze erop dat allergische reacties op vaccinaties zeldzaam zijn, maar bijvoorbeeld ook voorkomen bij de griepprik of andere inentingen.

"Als je miljoenen mensen gaat inenten is het onvermijdelijk dat er zeldzame reacties zijn", zegt hoogleraar immunologie Marjolein van Egmond (Amsterdam UMC).

Meerdere componenten

Afgezien van het werkzame middel bevat een vaccin nog andere bestanddelen. Bijvoorbeeld om het langer houdbaar te maken of te voorkomen dat er schimmels in komen. Het Britse onderzoek loopt nog, maar volgens Van Egmond was het tweetal waarschijnlijk allergisch voor de overige stoffen in het gebruikte vaccin.

"De waarschuwing geldt voor mensen die allergisch kunnen zijn voor andere vaccins of medicijnen. Maar daar zit geen rna in en mogelijk dus wel een van de andere bestanddelen." Rna is kort gezegd een klein stukje erfelijk materiaal en is niet eerder op grote schaal ingezet voor vaccinaties.

Contact met huisarts

Overleg met je huisarts voordat je je laat vaccineren - dat advies geeft de immunoloog aan mensen die in het verleden een heftige allergische reactie hebben gekregen op een inenting. "Kijk of dezelfde stoffen erin zitten die zo'n reactie opnieuw kunnen veroorzaken. Want dan is het belangrijk dat je je niet laat vaccineren."

Hierdoor wordt het extra belangrijk dat de rest van de bevolking zich wél laat inenten tegen het coronavirus, zegt Van Egmond. Zodat er groepsimmuniteit ontstaat "en mensen die geen vaccinatie kunnen krijgen ook veilig blijven". Want de gevaren van het virus zijn volgens haar vele malen groter dan die van het vaccin.

'Met vlag en wimpel'

Dat is ook de eindconclusie van het Amerikaanse FDA-rapport over het Pfizer/BioNTech-vaccin. Zoals bij elk vaccin zijn er wel nadelige bij-effecten. Hoofdpijn, spierpijn en last van de geprikte arm kwamen tijdens de drie testfases veel voor. Maar het medicijnagentschap ziet "geen specifieke veiligheidsrisico's" die in de weg staan voor de goedkeuring van het vaccin.

"Als je het rapport leest is het met vlag en wimpel geslaagd", zegt Van Egmond. Naar verwachting komt het Europese EMA op 29 december met zijn beoordeling van het vaccin.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl