Een medewerker van UMC Utrecht dient een BCG-vaccin toe tijdens een bezoek van minister Hugo de Jonge
NOS Nieuws

Genoeg vaccins besteld om voor 1 juli meeste Nederlanders te vaccineren

Als alle bestelde coronavaccins worden goedgekeurd, zijn er in de eerste helft van volgend jaar voldoende vaccins om 12 miljoen Nederlanders in te enten. Dat blijkt uit cijfers die minister Hugo de Jonge naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Daaruit wordt voor het eerst duidelijk wat de toezeggingen zijn van farmaceutische bedrijven over het moment van levering.

Het kabinet heeft, via de Europese Unie, zes verschillende vaccins besteld. Of al die vaccins ook beschikbaar komen, hangt af van de vergunning die het Europees medicijnagentschap EMA moet afgeven.

Tot dusver hebben alleen Pfizer/BioNTech en Moderna een vergunning aangevraagd. Het verzoek van AstraZeneca wordt nog voor de Kerst verwacht. Van de andere vaccins is het nog onduidelijk of ze überhaupt effectief gaan zijn.

In totaal zijn er ongeveer 14 miljoen volwassenen in Nederland. Als alle vaccins effectief blijken te zijn en de leveringen doorgaan, zou bijna deze hele groep dus voor 1 juli gevaccineerd kunnen zijn. Veel zal afhangen van de goedkeuring van het vaccin van AstraZeneca en van Janssen, die hebben toegezegd het eerste half jaar voor 8 miljoen Nederlanders vaccins te kunnen leveren.

Meevaller

De aantallen zijn hoger dan werd verwacht, omdat een aantal andere Europese landen minder vaccins van Janssen en Pfizer/BioNTech heeft besteld. Dat gaf Nederland de mogelijkheid om extra vaccins af te nemen.

Elk land heeft bovendien sowieso de mogelijkheid om bij elk vaccin bij te bestellen. Bij Moderna heeft het kabinet dat gedaan. Bij de andere vaccins zou dat op termijn ook nog kunnen.

Overigens zal het vaccinatieprogramma pas op z'n vroegst op stoom komen in februari. In januari zullen er in het gunstigste geval een half miljoen Nederlanders kunnen worden ingeënt. Mocht AstraZeneca een vergunning krijgen, dan zouden het aantal gevaccineerden in februari snel kunnen oplopen.

Zie hieronder de omvang van de groepen die met prioriteit gevaccineerd gaan worden:

Niet alle geleverde vaccins worden ook echt gebruikt. Het RIVM houdt rekening met verspilling van zo'n 10 tot 20 procent, zei Jaap van Delden, programmadirecteur vaccinatie covid-19, vandaag in de Tweede Kamer. Dat komt doordat het vaccin slechts vier à vijf dagen houdbaar is in de koelkast en niet zeker is of mensen die een oproep krijgen ook komen opdagen.

Er zijn 25 miljoen naalden en spuiten besteld. Dat is genoeg om alle volwassen Nederlanders te vaccineren. De eerste leveringen van deze materialen vinden volgens De Jonge nu al plaats.

De eerste vaccins worden geleverd aan zorgmedewerkers. Het kabinet denkt dat driekwart van hen, mede door de grote impact van covid-19 op de samenleving, een vaccin zou willen. Deze maand start een overheidscampagne om mogelijke twijfels over vaccinatie bij mensen weg te nemen.

Want twijfels zijn er zeker nog bij zorgmedewerkers, blijkt wel uit de video:

Ene zorgmedewerker overtuigd van vaccin, ander twijfelt: 'Je bent een proefpersoon'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl