#Eenkleingebaar: 'Kopje koffie kan al van enorme betekenis zijn'
Carmen Dorlo
redacteur Online
Carmen Dorlo
redacteur Online
Een kopje koffie, chocola langsbrengen of een snorretje tekenen op een raam bij een verpleeghuis: het zijn kleine gebaren die grootse effecten kunnen hebben. En juist dat is wat het initiatief #eenkleingebaar wil bereiken. In de persconferentie van vanavond noemde minister De Jonge het initiatief, dat vandaag is gelanceerd en eenzaamheid in de coronapandemie wil tegengaan.
Met de hashtag worden "kleine gebaren met grote gevolgen" op sociale media gedeeld, zegt Kiki Ronday van Humanitas, een van de initiatiefnemers. "We hebben allemaal behoefte aan positiviteit. Met dit kleine gebaar zie je hoe makkelijk het is om iets voor een ander te doen en dat is belangrijk."
Op sociale media gaan al een handjevol initiatieven met de hashtag rond. Zo biedt de Raad van Kerken in Emmen gratis ansichtkaarten aan om te versturen tijdens de feestdagen en maakt de 7-jarige Aimée knuffelharten voor ouderen in verpleeghuizen en mensen die alleen zijn.
Humanitas doet als initiatiefnemer natuurlijk ook mee. De vrijwilligersorganisatie stuurt 19.000 cadeaupakketjes naar hun medewerkers en vrijwilligers en roept deze duizenden mensen op om de cadeautjes weer aan anderen te geven. "Het idee achter onze actie is delen = vermenigvuldigen. Er zitten drie cadeautjes in de pakketjes, waarvan de ontvangers zelf mogen kiezen welke ze willen delen."
Zo zit er bijvoorbeeld een papieren vaasje met een bloemetje in of een chocoladereep. Ook zitten er gesprekskaartjes in. "We willen eenzaamheid in deze periode tegengaan, dus ons pakket is echt gemaakt om contact met anderen te leggen. Je kan een kaartje op de post doen naar iemand, maar je kan ook een chocoladereep aan je buurvrouw geven en met haar een kopje koffie drinken."
En als iedereen van die 19.000 mensen twee cadeautjes doorgeeft, zou dat fantastisch zijn, zegt Ronday. "Dan hebben we een hele grote beweging met kleine gebaren."
Positieve kettingreactie
Mireille Deelen is een van de vrijwilligers die een pakket heeft ontvangen. Zij weet al aan wie ze de cadeaus gaat geven. "Ik werk vaak met gezinnen die in armoede leven. Zij kunnen alles wat ik heb gekregen heel goed gebruiken." En zij kunnen ook weer dingen doorgeven, zegt Deelen. "Aan hun kinderen of ouders. Dan krijg je een positieve kettingreactie."
Volgens Deelen is het initiatief hard nodig. "Zeker in deze coronatijd is het belangrijk om een stukje geborgenheid aan elkaar te geven."
Een kopje koffie kan van enorme betekenis zijn voor iemand die eenzaam is.
Ook Stichting Present is aanjager van de actie. Directeur Pieter Cnossen is blij dat minister De Jonge bij de persconferentie mensen zo duidelijk heeft aangespoord om iets voor anderen te doen. "Heel veel mensen willen dat wel, maar durven niet door de oproep om zo veel mogelijk thuis te blijven. Door dit initiatief zie je hoe het kan, ook op een veilige manier."
De Jonge doet komende ochtend zelf mee aan het initiatief, vertelt Cnossen. "Hij gaat een kopje koffie drinken bij een alleenstaande vrouw. Zo supersimpel kan het zijn. Een kopje koffie kan van enorme betekenis zijn voor iemand die eenzaam is."
Sommige mensen horen hun eigen stem niet meer
En er zijn nog zo veel andere dingen te doen om mensen blij te maken, zegt Cnossen. Daarom vraagt Stichting Present bij #eenkleingebaar om elke week iets liefs te doen voor minstens één persoon. "Je kan je bij ons aanmelden om hieraan mee te doen, maar je kan dit zelf natuurlijk ook doen. Want het gaat niet om ons, maar om de mensen die eenzaam zijn."
Koop bijvoorbeeld iets lekkers en ga dat brengen, zegt de directeur. "Als je dan bij de deur komt heb je een kort gesprekje, kijk je elkaar kort in de ogen. Er zijn mensen in Nederland die hun eigen stem niet meer horen, zij praten nooit meer met anderen. Deze kleine dingen gaan dat tegen."
Ik zag afgelopen week een oudere vrouw met de neus tegen het raam zitten. Een kind tekende een snor op het raam. Ze hadden hartstikke veel lol.
Zo zijn er nog veel meer voorbeelden te noemen. "Ik zag afgelopen week een oudere vrouw in een zorginstelling met de neus tegen het raam zitten. Een kind tekende een snor op het raam, op haar gezicht. Ze hadden hartstikke veel lol. Dat is toch belangrijk contact, ook al zit er een raam tussen."
Of bak een taartje voor iemand die alleen thuis zit, stuur een kaartje, maak een wandeling. "Er zijn honderden ideeën. Je moet alleen die eerste stap zetten. En dan wordt het kleine gebaar hartstikke groots."