Kabinet: het gaat niet goed, mogelijk nog meer maatregelen voor de Kerst
Het is niet uitgesloten dat het kabinet voor Kerstmis nog met strengere maatregelen komt om het coronavirus in te dammen. Het kabinet vindt dat het niet goed gaat met de besmettingscijfers en de cijfers in ziekenhuizen. Voorlopig worden maatregelen in elk geval niet versoepeld, en mogelijk komen er dus nog verzwaringen.
Als dat zo is wordt dat op 22 december bekendgemaakt.
Premier Rutte sprak op de persconferentie van "een hard gelag". De premier zei heel goed te begrijpen dat mensen na dit zware jaar Kerst vieren extra belangrijk vinden. Hij ziet dat de kerstboomverkopers overuren draaien en overal kerstversiering wordt aangebracht, maar Kerst zal sober gevierd moeten worden.
Tienduizend lege stoelen
De premier sprak van een zwaar jaar van "verlies en rouw." Hij zei dat er inmiddels bijna tienduizend overledenen zijn en sprak van "tienduizend lege stoelen aan de kersttafel." Volgens Rutte is dat "ongelooflijk verdrietig" en "extra reden om bij elkaar te willen zijn."
Maar we kunnen met de Kerst nu "echt niet meer dan de laatste maanden", zei hij:
Rutte zegt dat "de realiteit van vandaag is dat we op tweesprong staan: of we zorgen dat de cijfers goede kant opgaan, of de cijfers blijven stijgen en dan sluiten we extra maatregelen niet uit".
Dat betekent dat we de feestdagen definitief in kleine kring vieren. Het kabinet houdt vast aan maximaal drie thuisbezoekers per dag, maar dat zou dus ook nog kunnen veranderen als de cijfers niet verbeteren.
Het lag al in de verwachting dat het kabinet vanavond geen versoepelingen zou aankondigen. De besmettingscijfers bleven de afgelopen dagen oplopen.
Kijk hier wat Rutte zei over het toenemend aantal besmettingen:
Voor de horeca had premier Rutte niet veel perspectief op de korte termijn. Het aantal IC-opnames moet eerst flink terug, zei hij. "Dan kan er weer iets, bijvoorbeeld met restaurants. Cafés is echt wat anders, want daar sta je wat dichter op elkaar, zeker als je drank op hebt."
Topsporters kregen wel goed nieuws: vanaf 17 december mogen zij in de nationale topsportcompetities weer trainen en wedstrijden spelen. Volgens het kabinet is voor hen de competitie van belang om aansluiting te houden bij de internationale top.
Het gaat om zo'n 6000 topsporters uit onder meer het hockey, basketbal, waterpolo en volleybal. Tijdens het sporten geldt de anderhalve meter niet. Topsporters mogen ook met meer dan vier personen sporten en met meer dan dertig personen in één ruimte zijn.
Minder doses
Minister De Jonge zegt dat het vaccin van Pfizer/BioNTech waarschijnlijk iets later geleverd wordt, en dat het er ook in eerste instantie veel minder worden. De minister ging ervan uit dat de farmaceut eind december een miljoen doses zou kunnen leveren. Maar nu wordt verwacht dat het er een half miljoen worden, die begin januari worden geleverd. In het eerste kwartaal van 2021 volgen nog eens 1,7 miljoen doses.
Zorgmedewerkers van verpleeghuizen ontvangen als eerste een oproep om gevaccineerd te worden. Na de medewerkers van verpleeghuizen volgen de medewerkers uit de gehandicaptenzorg en thuiszorg. Ook zij krijgen het vaccin van BioNTech/Pfizer aangeboden.