Het hoofdkantoor van de EMA in Amsterdam
NOS NieuwsAangepast

Hackers zien documenten Pfizer-vaccin in na aanval op EMA

Hackers hebben documenten ingezien over het vaccin van Pfizer/BioNTech. Dat gebeurde bij een cyberaanval op het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) in Amsterdam.

BioNTech zegt geen aanwijzingen te hebben dat er ook gegevens zijn ingezien over deelnemers aan de tests met het vaccin. Ook benadrukt het bedrijf dat alleen het EMA is gehackt en niet de systemen van Pfizer en BioNTech zelf.

Het EMA heeft direct een groot onderzoek ingesteld in samenwerking met de Nederlandse autoriteiten. Onder meer het team High Tech Crime van de landelijke recherche is erbij betrokken. In verband met het onderzoek geeft het EMA geen details over de cyberaanval en wil het ook niet reageren op het bericht van Pfizer/BioNTech.

Slecht beveiligd?

"Deze hack hoeft niet meteen te betekenen dat EMA zijn zaakjes niet op orde had", zegt techredacteur Joost Schellevis. "Maar het roept wel vragen op over hoe goed die beveiliging dan wel was."

Het EU-agentschap EMA werkt momenteel aan de beoordeling van het coronavaccin van Pfizer/BioNTech, om te bepalen of dat veilig is voor de Europese markt. Het EMA verwacht op 29 december een eindoordeel te kunnen geven. In januari valt dan waarschijnlijk het besluit over het vaccin van Moderna.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl