Een gevalideerde sneltest
NOS Nieuws

Coronasneltests op het werk voor zorg, onderwijs en politie

  • Mitchell van de Klundert

    redacteur Binnenland

  • Mitchell van de Klundert

    redacteur Binnenland

Zorgpersoneel met coronaklachten kan vanaf eind deze maand op het werk een sneltest krijgen. Vooralsnog moet er bij een negatieve testuitslag wel alsnog een reguliere PCR-test worden ondergaan, bij een positieve testuitslag hoeft dat niet.

Begin volgende maand geldt de mogelijkheid voor sneltesten op het werk ook voor personeel van scholen, de kinderopvang en de politie. Zij hoeven dus niet meer naar de GGD-teststraat.

Minister De Jonge maakt binnenkort meer details bekend over de regeling. Eerder was al duidelijk dat hij werkte aan een bestelmogelijkheid van sneltests voor zorginstellingen, maar dat wordt dus uitgebreid naar andere sectoren.

Zorginstellingen moeten de tests zelf gaan bestellen bij het Landelijk Consortium Hulpmiddelen. Die instantie verdeelt nu ook al de medische mondmaskers, schorten, handschoenen en andere beschermingsmiddelen.

Er kunnen in ieder geval alleen sneltests worden besteld die gevalideerd zijn door het RIVM. De tests geven binnen 30 minuten uitsluitsel over een besmetting met het coronavirus.

Kantine

Er wordt nog uitgezocht hoe de afname op scholen en bij de politie precies gaat plaatsvinden, bijvoorbeeld over de precieze plek. Het kan bijvoorbeeld in de kantine worden gedaan door bedrijfsartsen. Het personeel kan ook nog naar een reguliere teststraat.

Er wordt met de 'sneltests op locatie' gestart bij ziekenhuizen en verpleeghuizen vanwege het belang van een snelle uitslag. De tests zijn wel iets minder nauwkeurig dan de reguliere PCR-test. Bij een negatieve uitslag moeten medewerkers daarom nog wel een PCR-test ondergaan.

Voor iedereen

Ook voor mensen met klachten die niet in een van de bovenstaande beroepsgroepen werken, wordt het eind november of begin december mogelijk om een sneltest te krijgen. Afname gaat gebeuren in de zeven tot tien nieuwe XL-testlocaties en in 20 tot 25 speciale snelteststraten. Die komen gedeeltelijk bij bestaande GGD-testlocaties.

Een afspraak maken voor een sneltest gaat straks via het normale telefoonnummer van de GGD (0800-1202) of via coronatest.nl. Het is nog onduidelijk of er kan worden gekozen voor een sneltest of dat dit automatisch wordt toegewezen.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft voor deze maand vier miljoen sneltests van leveranciers BD en Abbott besteld. Het RIVM heeft die tests gevalideerd en het Outbreak Management Team vindt ze voldoende betrouwbaar om in te zetten in Nederland. De iets mindere nauwkeurigheid vindt het OMT opwegen tegen de snelheid.

In december leveren BD en Abbott weer vier miljoen stuks, en in januari opnieuw. Tot aan juni komen er iedere maand nog eens miljoenen bij. Er is ook al een gevalideerde sneltest besteld van fabrikant Roche, maar het bedrijf wil niet zeggen om hoeveel stuks het gaat.

Een sneltest van het bedrijf Meridian Bioscience is nog niet gevalideerd, maar zit wel een eind in het proces. Het ministerie heeft die test nog niet besteld. Het bedrijf zegt het komende half jaar desgewenst 12 miljoen sneltests te kunnen leveren.

Boete

Het ministerie lijkt in ieder geval te hebben geleerd van de tekorten die dit voor- en najaar ontstonden bij de laboratoria die de reguliere PCR-test uitvoeren. Er bleek toen veel te weinig testmateriaal voorhanden, wat leidde tot een wachttijd voor een test bij de GGD die opliep tot soms meer dan vier dagen.

In de aanbestedingsdocumenten voor sneltests staat dat het ministerie nu alleen in zee gaat met leveranciers die gedurende zes maanden minimaal een miljoen sneltests per maand kunnen leveren.

Een leverancier wordt bovendien beboet als een partij sneltests niet geleverd kan worden. De boete bedraagt 0,1 procent van het totale orderbedrag per dag tot een maximum van 10 procent. Dit komt neer op een miljoenenbedrag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl