Bouwmateriaal bij de XL-testlocatie in Utrecht
NOS NieuwsAangepast

Utrecht krijgt XL-testlocatie voor 10.000 coronatests per dag

Bij de Jaarbeurs in Utrecht is begonnen met de bouw van een nieuwe grote coronatestlocatie met 40 afzonderlijke teststraten. In de XL-testlocatie kunnen straks tienduizend mensen per dag getest worden. Over twee weken gaan de deuren open.

"De teststraten die we hier bouwen komen er wel anders uit te zien dan we nu gewend zijn", zegt Tessa Rijntalder, testmanager van de GGD Regio Utrecht. "Het wordt geen drive-through, maar je parkeert de auto en stapt dan de teststraat binnen."

De reden voor afwijkende ontwerp is de uiteindelijke inzet van sneltesten, die zijn lastiger uit te voeren als iemand nog in de auto zit. In eerste instantie wordt in Utrecht nog wel de reguliere pcr-test afgenomen, de uitslag daarvan volgt ten hoogste 24 uur later.

Voor mensen die met de auto komen naar de teststraat is bij de Jaarbeurs veel extra parkeerplek beschikbaar, zegt Rijntalder. Ook fietsers en voetgangers kunnen er terecht. "We zijn erg blij met deze centrale locatie en iedereen die in Nederland getest wil worden is hier straks welkom".

Zeven tot tien locaties

Het kabinet laat de komende maand zeven tot tien XL-testlocaties bouwen. Ze komen in ieder geval ook in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Eindhoven, Groningen en Arnhem. Het opzetten ervan is een samenwerking tussen de GGD's, werkgeversorganisaties, gemeentes en Defensie.

In de XL-testlocaties worden naast de reguliere pcr-test straks ook sneltesten aangeboden. Het is nog niet duidelijk of direct iedereen in aanmerking komt voor een sneltest, of dat die eerst alleen voor bepaalde groepen zijn.

Opbouw van de XL-testlocatie in Utrecht

In Utrecht is gisterenavond dus begonnen met het opbouwen van de eerste XL-locatie. Dat werk gaat ook in het weekend door. Vrachtwagens brachten vandaag vloerplaten en de dakconstructie ligt inmiddels klaar op het parkeerterrein.

Bij de XL-testlocatie in Utrecht worden alle tests straks afgenomen door medewerkers van de GGD. Dagelijks zijn er zo'n 150 mensen nodig. Eerder stelde Defensie duizend man beschikbaar, maar die zullen in Utrecht nog niet nodig zijn. De GGD zegt zelf voldoende personeel te hebben om alle tests af te nemen.

Zonder klachten

Het sterk uitbreiden van de testcapaciteit met XL-locaties komt op een moment dat de behoefte aan tests landelijk lijkt te stabiliseren op zo'n 45.000 per dag. Het aanbod is nu al hoger, waardoor een test krijgen nu volgens de GGD in alle regio's binnen 24 uur mogelijk is.

De totale capaciteit bij de GGD's wordt door het bouwen van de XL-locaties binnen een paar maanden verder verhoogd naar 90.000, zo is de bedoeling. Voordeel van de overcapaciteit is dat straks ook mensen zonder klachten getest kunnen worden.

Minister De Jonge van Volksgezondheid wil dat in december een test voor mensen zonder klachten mogelijk wordt, voor personen die naar voren komen uit het bron- en contactonderzoek en via de app CoronaMelder als nauw contact van een besmet persoon.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl