liveblog
NOS NieuwsAangepast

Theaters en horeca willen compensatie • Code oranje voor België en Frankrijk

  • Welkom bij het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
  • Kabinet: mondkapjes verplicht in publieke binnenruimte, verbod op alcoholverkoop na 20.00 uur, amateurcompetities met meer dan vier personen stilgelegd. Bekijk hier een overzicht van de nieuwe maatregelen, die morgen om 22.00 uur ingaan.
  • Het reisadvies voor België en Frankrijk is bijgesteld naar code oranje; alleen noodzakelijke reizen. Dat geldt ook voor Polen, Slovenië, Slowakije en een deel van Oostenrijk.
liveblog gesloten

'Sorry, na 20.00 uur geen drank'

De eigenaar van buurtsupermarkt Mikros in Den Haag denkt dat veel klanten morgen verbaasd zullen reageren als de koelkasten met alcohol na 20.00 uur op slot zitten:

Affiches in de buurtsuper: 'Sorry, na 20.00 uur geen drank'

Ook werkgevers willen extra overheidssteun

Door de noodgedwongen beperkingen en toegenomen onzekerheid, hebben veel sectoren extra ondersteuning nodig, zeggen VNO-NCW en MKB Nederland in reactie op aangekondigde maatregelen.

De werkgeversorganisaties pleiten voor een nieuwe time-out en stopregeling waarmee ondernemers zonder schulden (tijdelijk) kunnen stoppen. Het doel van de regeling is dat een ondernemer in bijvoorbeeld de evenementenindustrie bij een faillissement niet alle apparatuur tegen bodemprijzen moet verkopen. Werknemers verliezen wel hun baan.

Lees verder:

Streep door alle competities, NOC*NSF teleurgesteld

"De teamsporten worden hard getroffen, de competities gaan eruit. Ik ben heel teleurgesteld dat het zo ver heeft moeten komen." Het is de eerste reactie van algemeen directeur Gerard Dielessen van NOC*NSF op de aangescherpte maatregelen van het kabinet in de strijd tegen het coronavirus.

Lees verder:

Welke maatregelen horen bij welk risiconiveau?

Behalve een nieuw pakket maatregelen heeft het kabinet ook een deel van de langetermijnplanning voor de coronacrisis gepresenteerd. De zogenoemde routekaart is een document met uitleg van de standaardmaatregelen per regio als daar het risiconiveau wordt verhoogd of verlaagd.

Lees verder:

Museumsector blij met uitblijven extra maatregelen

Waar de horeca en theatersector teleurgesteld zijn over de extra maatregelen die het kabinet heeft aangekondigd, is de museumbranche blij dat musea open mogen blijven. "De Museumvereniging is verheugd dat het kabinet het belang van de culturele sector erkent en dat het vertrouwen heeft in de inzet van musea en het publiek om corona onder controle te krijgen", zegt de verenging in een reactie aan ANP.

Horeca moet morgen de deuren sluiten en sportcompetities worden stilgelegd, maar voor musea verandert er niet veel. Wel moeten bezoekers een mondkapje gaan dragen en gaan de museumcafés dicht. Het aantal bezoekers wordt niet verder beperkt, omdat een museum geldt als een zogeheten doorstroomlocatie. Op dit moment geldt al een maximaal aantal bezoekers en een reserveringsplicht.

Theaterproducenten in 'heel grote problemen'

"Zelfs de meest succesvolle theaterproducenten hebben op dit moment heel grote problemen", zegt de voorzitter van de Vereniging Vrije Theater Producenten Boris van der Ham tegen het ANP. "We begrijpen dat er actie moet worden ondernomen, maar het is onwaarschijnlijk frustrerend dat een sector waarvan door de overheid wordt erkend dat er nul besmettingen zijn geconstateerd in het publiek, zo hard wordt getroffen."

De dertig man publiek die nu zijn toegestaan, zijn bij lange na niet genoeg om de zalen open te houden. "Een half jaar geleden hadden de producenten nog wel reserves, maar die marges zijn er niet meer." De sector wil om de tafel met de ministeries van Economische Zaken en Cultuur om te praten over compensatie.

Blijdschap bij sportscholen, die open mogen blijven

De sportschoolbranche haalt opgelucht adem, nu het kabinet heeft besloten dat sportscholen open mogen blijven. Wel geldt een maximum van dertig personen en 1,5 meter afstand. "Dat is een heel andere positie dan in maart", zegt Ronald Wouters, directeur van branchevereniging NL Actief tegen persbureau ANP. "Sport en bewegen wordt als belangrijk gezien, dat mensen aan hun vitaliteit werken is belangrijk."

Rutte: we kunnen niet om strenge maatregelen heen

De volledige sluiting van de horeca is volgens premier Rutte een "keiharde dobber" voor de ondernemers. "Maar we kunnen er niet omheen", zei hij op de persconferentie waar hij samen met minister De Jonge nieuwe, strenge beperkingen bekendmaakte om een eind te maken aan de stijging van het aantal besmettingen.

Lees hier waarom het kabinet de nieuwe maatregelen nodig vindt:

Horecabranche: weinig begrip voor maatregelen

De horecabranche heeft weinig begrip voor de maatregelen die het kabinet zojuist bekend heeft gemaakt. Morgen om 22.00 uur moeten cafés en restaurants sluiten, voorlopig voor vier weken. Voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland Robèr Willemsen wil volledige compensatie voor de loonkosten en vast lasten voor getroffen horecaondernemers om "desastreuze" gevolgen te voorkomen, zegt hij tegen persbureau ANP.

"Als je kijkt naar de cijfers van het RIVM zie je dat het totale aantal besmettingen in de horeca een fractie is van het totaal", zegt Willemsen. "Ik hoorde aan het begin van de persconferentie dat het kabinet klaarstaat voor steun aan getroffen sectoren, dat is positief. We gaan morgen afwachten of de daad bij het woord wordt gevoegd."

Kijk en lees de persconferentie terug

De persconferentie is inmiddels afgelopen. Kijk hier naar een terugblik:

'Hamer om coronavirus mee plat te slaan, moet groot genoeg zijn'

Lees hier het liveblog terug over de persconferentie:

Kampong krijgt drie punten in mindering voor opstellen positief geteste speler

Hockeyclub Kampong krijgt drie punten in mindering naar aanleiding van het handelen van de club tijdens en voor de wedstrijd tegen Tilburg, op 25 september in de Tulp Hoofdklasse. Ook moet het treffen met Tilburg worden overgespeeld.

Lees meer:

Een overzicht van de nieuwe maatregelen

Lees in onderstaand artikel welke nieuwe maatregelen het kabinet neemt om de verspreiding het coronavirus tegen te gaan. De maatregelen gaan morgen om 22.00 uur in.

Hoe het aantal coronabesmettingen zich heeft ontwikkeld

Op dit kaartje van het RIVM is te zien hoe het aantal geregistreerde coronagevallen zich heeft ontwikkeld in de periode eind juni tot nu.

Bekijk hier hoe het aantal coronabesmettingen zich heeft ontwikkeld

Reisadvies voor Hongarije, Ierland en Verenigd Koninkrijk aangescherpt

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Hongarije, Ierland en het Verenigd Koninkrijk aangepast. Voor die landen geldt nu het advies om bij thuiskomst in quarantaine te gaan. Vakanties naar die landen werden al afgeraden omdat er inreisbeperkingen zijn voor reizigers uit Nederland.

Mondkapjes toch verplicht

Het kabinet wil de 'slepende discussie' over mondkapjes hiermee voor eens en altijd beslechten. Wel moet het besluit nog juridisch geregeld worden. Dat gebeurt zo snel mogelijk, zei premier Rutte in een persconferentie.

Rutte: niet-medische mondkapjes verplicht in publieke binnenruimtes

De Jonge: maatregelen gelden vier weken

De maatregelen die het kabinet zojuist heeft aangekondigd gelden vanaf morgen 22.00 uur voor vier weken, zei minister De Jonge. Na twee weken wordt de balans opgemaakt en zal opnieuw worden bekeken hoelang de maatregelen moeten gelden.

Met een routekaart wil het kabinet de maatregelen die nodig zijn voorspelbaar maken.

De Jonge: 'Vier weken gedeeltelijke lockdown'

Rutte: naar een gedeeltelijke lockdown

"We gaan feitelijk naar een gedeeltelijke lockdown", zei premier Rutte zojuist op de persconferentie. "We hebben vooral gekeken naar maatregelen die zorgen voor minder sociaal verkeer. Voor de getroffen bedrijven geldt dat het kabinet klaarstaat met steunpakketten."

De maatregelen:

  • Het dragen van een niet-medisch mondkapje wordt verplicht voor iedereen vanaf 13 jaar in publieke binnenruimtes, zoals winkels. Dat is ook de bedoeling in het onderwijs.
  • Cafés en restaurants gaan weer dicht, dus ook terrassen en coffeeshops. Afhalen mag wel. Hotels blijven open.
  • Er komt een verbod op de verkoop van drank na 20.00 uur 's avonds. Ook het drinken en bezit van alcohol is dan verboden.
  • De groepsgrootte gaat voor alle binnenruimtes naar maximaal 30 mensen. Er gelden uitzonderingen voor onder meer de Tweede Kamer en kerken. Binnen en buiten bestaat een groep uit maximaal 4 personen van verschillende huishoudens.
  • Achter de voordeur geldt al een dringend advies van maximaal drie gasten per dag. Vanaf morgen mag er maar een groepje per dag over de vloer komen.
  • Sport: publiek blijft verboden, kantines blijven gesloten. Competities van amateursporten met meer dan vier personen worden stilgelegd, profcompetities gaan wel door. Individuele sporten, zoals in de sportschool, of teamsporten met maximaal vier personen, zijn nog wel toegestaan.
  • Voor doorstroomlocaties, plekken waar mensen lopen zoals musea, dierentuinen en pretparken, verandert er niets. Ga niet naar een code oranje-land op vakantie. Beperk het aantal uitstapjes.
Rutte: 'We gaan naar gedeeltelijke lockdown'

Hier volg je zometeen de persconferentie

Premier Rutte en minister De Jonge presenteren om 19.00 uur de nieuwe coronamaatregelen. Volg de persconferentie in dit liveblog.

Je kunt de persconferentie ook volgen via deze kanalen:

Rode Kruis zet meer medewerkers in om anderstaligen te ondersteunen

Het Rode Kruis zet vanavond tijdens en na de persconferentie van het kabinet extra hulpverleners in via de WhatsApp-hulplijn om anderstaligen goed te kunnen informeren. De hulporganisatie merkt dat er een groep mensen is voor wie de coronamaatregelen niet duidelijk zijn.

De Rode Kruis WhatsApp-hulplijn is tot 22.00 uur vanavond bereikbaar in de volgende talen: Turks (06-48158053), Arabisch en Tamazight (06-48158055), Chinees (06-48158057) en Portugees (06-48158083). De lijn is dagelijks te bereiken van 09.00 tot 17.00 uur. Het Rode Kruis gaat ook via sociale media mensen gerichter benaderen.

De persconferentie van het kabinet is vanaf 19.00 uur te volgen bij de NOS.

Ook Frankrijk en Polen 'oranje'

Ook het reisadvies voor Frankrijk is nu oranje. Vanwege de stijging van het aantal coronabesmettingen adviseert het ministerie van Buitenlandse Zaken alleen voor noodzakelijke reizen naar Frankrijk te gaan. Ook voor Polen geldt nu code oranje.

Ook reisadvies voor België naar oranje

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft ook het reisadvies voor België bijgesteld naar code oranje; alleen noodzakelijke reizen. Nederlanders die nu in België zijn wordt gevraagd bij terugkomst tien dagen in quarantaine te gaan. Het advies geldt voor het hele land.

Ook het reisadvies voor Slowakije is vanwege het toegenomen aantal besmettingen naar code oranje bijgesteld.

RIVM: een op de vijf positief getesten houdt zich niet aan voorschriften

Een op de vijf mensen die positief zijn getest, houdt zich niet aan de voorschriften en gaat gewoon naar buiten. "Zorgelijk", zegt Aura Timen van het RIVM, die tevens lid is van het Outbreak Management Team.

De slechte naleving van de regels zag Timen in nieuw onderzoek van de 'Gedragsunit' van het RIVM, dat begin volgende week wordt gepubliceerd.

Uit het vorige onderzoek van de Gedragsunit bleek ook al dat mensen weliswaar achter het beleid staan van onder meer thuisblijven bij klachten, maar het moeilijk vinden om zich zelf aan dat beleid te houden. Mensen met coronagerelateerde klachten gaan ongeveer even vaak naar buiten als anderen. 43 procent is minstens een keer naar het werk geweest, 41 procent naar de horeca, 64 procent heeft vrienden of familie bezocht en 90 procent heeft boodschappen gedaan.

Volgens Aura Timen van het RIVM worden de coronaregels "niet optimaal" nageleefd. Zo gaan ongeveer 2 op de 10 positief geteste mensen gewoon naar buiten, blijkt uit gedragsonderzoek:

RIVM: '2 op 10 positief geteste mensen gaat naar buiten'

Reisadvies voor Slovenië en deel Oostenrijk naar oranje

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Slovenië en delen van Oostenrijk bijgesteld. Voor heel Slovenië geldt nu code oranje; alleen noodzakelijke reizen. "Ben je nu in Slovenië? Ga dan bij terugkeer tien dagen in quarantaine", twittert het ministerie.

Ook voor de Oostenrijkse deelstaten Tirol (inclusief Innsbruck en Schwaz), Vorarlberg en Neder-Oostenrijk (met Wenen) is het reisadvies nu oranje.

'Drie weken alles stilleggen, zodat je daarna weer normaal kan werken'

Adnan Yilmaz is eigenaar van restaurant Jules Verne in Apeldoorn. Hij begrijpt dat er nieuwe maatregelen komen, maar vindt wel dat de horeca extra hard geraakt wordt.

'Drie weken alles stilleggen, zodat je daarna weer normaal kan werken'

DNB: Nederlandse banken voorlopig niet in de problemen

Nederlandse banken komen tot nu toe goed door de coronacrisis heen, maar de tweede golf zorgt voor "hernieuwde onzekerheid", meldt De Nederlandsche Bank. Toch maakt DNB-president Klaas Knot zich niet direct zorgen: "Uit onze stresstest blijkt dat zij nog behoorlijke verliezen kunnen lijden voordat de bodem van hun vrije reserves in zicht komt."

Het Internationaal Monetair Fonds is tegelijkertijd minder pessimistisch geworden over de wereldwijde economische krimp dit jaar. Met name de verwachtingen voor ontwikkelde economieën, waar Nederland onder valt, zijn naar boven bijgesteld.

Lees verder:

Cristiano Ronaldo test positief

Juventus-sterspeler Cristiano Ronaldo is positief getest op het coronavirus, meldt de Portugese voetbalfederatie. De 35-jarige aanvaller speelde zondag nog in de Nations League met Portugal tegen Frankrijk (0-0).

Volgens de Portugese bond voelt Ronaldo zich goed, heeft hij geen ziektesymptomen en verblijft hij in isolatie. Door zijn besmetting mist hij het Nations League-duel Portugal-Zweden, dat morgen wordt gespeeld. Alle andere spelers uit de Portugese selectie zijn vanochtend negatief getest.

Gisteren plaatste Ronaldo nog een foto op Twitter waarop hij aan tafel zit met zijn teamgenoten. "Verenigd, op en buiten het veld!", schreef hij erbij.

RIVM: toename bij alle leeftijdsgroepen

Het aantal gemelde besmettingen is toegenomen met 60 procent ten opzichte van vorige week. "De toename is te zien bij alle leeftijdsgroepen", zegt Aura Timen, hoofd van het Centrum Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding van het RIVM en lid van het Outbreak Management Team.

"Nog steeds is de toename het grootst in de leeftijdsgroep 20-24, de jongvolwassenen. Maar ook de andere leeftijdsgroepen vertonen een stijgende trend, ook de ouderen. Dat is zorgelijk, want dat zijn groepen die extra kwetsbaar zijn voor een ernstiger verloop van de infectie."

De afgelopen weken waren de grootste brandhaarden in de Randstad. Dat is nog steeds zo. "Amsterdam-Amstelland, Rotterdam en Haaglanden. Maar we zien ook dat andere regio's stijgen: Utrecht, Zaanstreek-Waterland en Zuid-Holland Zuid."

Timen benadrukt dat het aantal besmettingen niet alleen stijgt omdat er meer getest wordt. "Er is ook een hoger vindpercentrage in de teststraten. Met andere woorden: het percentage positieven in de teststraten stijgt ook. Van 9 naar 14 procent. Dat betekent dat van iedere 100 mensen die zich laten testen er 14 positief zijn."

Tweede Kamer akkoord met aangepaste coronawet

De coronawet van het kabinet is aangenomen door de Tweede Kamer. Dat dat zou gebeuren, was de afgelopen weken al duidelijk geworden, maar vanmiddag is er gestemd. Uiteindelijk was een ruime Kamermeerderheid voor.

Lees verder:

Ministers over persconferentie: 'Begrijp dat ondernemers vanavond vrezen'

Ministers De Jonge, Koolmees en Hoekstra blikken vooruit op de persconferentie van vanavond, waarin het kabinet nieuwe maatregelen bekend gaat maken.

'Snapt u dat ondernemers vanavond vrezen?'

De Jonge: nieuwste cijfers onderstrepen dat maatregelen nodig zijn

Minister De Jonge (Volksgezondheid) ziet in de forse toename van het aantal besmettingen van vandaag (7393) een bevestiging dat de maatregelen die het kabinet later vandaag presenteert hard nodig zijn.

"Het onderstreept de ernst van de situatie", aldus De Jonge, die verder niet in wilde gaan op de al uitgelekte maatregelen. Bronnen bevestigden eerder dat het kabinet alle horeca wil sluiten, er een verbod komt op drankverkoop na 20.00 uur 's avonds en mensen nog maximaal drie gasten per dag mogen ontvangen. Verder wordt amateursport voor volwassenen stilgelegd.

Minister Hoekstra (Financiën) zei na afloop van het kabinetsberaad dat de maatregelen "een flinke impact zullen hebben op iedereen". Ook hij wilde niet vooruitlopen op wat het kabinet straks gaat melden. Zowel minister Hoekstra als minister Koolmees (Sociale Zaken) benadrukken dat de eerder aangekondigde steunpakketten van het kabinet al rekening houden met nieuwe tegenvallers voor ondernemers door beperkende maatregelen. "We proberen zo goed mogelijk alle belangen van alle Nederlanders te verenigen", aldus Hoekstra.

Minister De Jonge herhaalde nog een keer dat er volgens hem geen tegenstelling tussen gezondheid en economie is. "We moeten het virus onder controle houden, dat is ook belangrijk voor de economie."