liveblog
NOS WielrennenAangepast

Sagan schittert in hectische heuveletappe; Kelderman achtste

liveblog gesloten

Ci vediamo domani a Porto Sant'Elpidio!

We sluiten de boeken in Tortoreto na wederom een gedenkwaardige dag in de Giro. De dag begon met het vertrek van Jumbo-Visma, Mitchelton-Scott en Sunweb-renner Michael Matthews vanwege coronabesmettingen, waarna een uiterst hectische etappe volgde waarin Peter Sagan zijn klasse weer eens toonde.

De elfde etappe van morgen voert over 182 kilometer van Porto Sant'Elpidio naar de (doorgaans) bruisende badplaats Rimini. Het parcours is praktisch vlak, dus vermoedelijk is er eerst een lange vlucht van de dag en eindigt de rit met een massasprint in Rimini. Als het coronavirus verder tenminste geen roet in het eten gooit... Tot morgen!

Algemeen klassement

Het algemeen klassement na de tiende Giro-rit. João Almeida pakte 4 bonificatieseconden en loopt dus ietsje uit op Wilco Kelderman, die nog altijd fraai tweede staat.

De uitslag van de tiende etappe

Na 461 dagen zonder zege staat Peter Sagan eindelijk weer eens bovenaan een uitslag. Zijn laatste overwinning was op 10 juni 2019, in de vijfde etappe van de Tour de France.

SAGAN WINT TIENDE ETAPPE

De ijzersterke Slowaak was de hele dag in de aanval in een spectaculaire etappe.

McNulty komt even later als tweede over de finish. Rozetruidrager Almeida wint de sprint van het favorietengroepje en wordt derde.

Kelderman wordt keurig achtste.

Peter Sagan gaat over de finish in Tortoreto

1 km - Het wordt Sagan

Nog 1 kilometer, met 21 seconden voorsprong voor Sagan.

3 km - Sagan is er bijna

Gaat Sagan het redden? De Slowaak is al de hele dag in de aanval. Het verschil met de groep met favorieten is 25 seconden.

5 km - Bilbao teruggepakt

Bilbao wordt teruggepakt door het peloton, zijn aanval op de roze trui is afgewend. Sagan houdt nog vol op kop, een kleine halve minuut voor de groep met favorieten.

8 km - Vlak

De laatste 7 kilometers zijn vlak en dat is in het voordeel van koploper Sagan. Hij heeft 13 seconden voorsprong op Bilbao en een kleine halve minuut op het peloton met Kelderman. Fuglsang volgt op ruim een minuut.

9 km - Fuglsang rijdt lek

Wat een pech voor Fuglsang. De nummer 6 uit het klassement rijdt lek in deze uiterst hectische slotfase en gaat tijd verliezen.

11 km - Sagan is boven

Pozzovivo, een tijdje geleden nog aan de kant met een lekke band, probeert nu ook nog eens weg te rijden bij het peloton. Sagan is als eerste boven op de laatste klim. Op 13 seconden: Bilbao. Op 23 seconden: Pozzovivo en Kelderman aan kop van het peloton.

13 km - Sagan gaat, Kelderman gaat

Sagan rijdt weg en laat Swift en Bilbao achter.

In het peloton demarreert ondertussen Kelderman! De roze trui van Almeida duikt in zijn wiel. Fuglsang en Nibali volgen ook.

Oproep aan wielerfans om Ronde van Vlaanderen te redden: 'Blijf thuis!'

"Red de Ronde en blijf thuis!" Zo luidt de duidelijke boodschap van Oost-Vlaams gouverneur Carina Van Cauter aan de Vlaamse wielerfans. Volgens haar kan de Ronde van Vlaanderen zondag 18 oktober alleen doorgang vinden als de supporters thuisblijven.

"Beleef de koers thuis, voor het scherm of op de radio, en doe dat met je gezin of de mensen met wie je onder hetzelfde dak woont", aldus Van Cauter.

Belgische gouverneur: 'Red de Ronde van Vlaanderen en blijf thuis!'

17 km - Bilbao aast op roze trui

Sagan en Swift hebben nog altijd 35 seconden voorsprong op het peloton. Achter het leidende duo rijden Bilbao en Villella.

Bilbao, de nummer 3 uit het klassement, doet een serieuze aanval op de roze trui. Het duo nadert Sagan en Swift.

20 km - Allemaal ontwikkelingen

De voorlaatste klim zorgt weer voor een aardverschuiving in de situatie. Sagan en Swift zijn nog over aan kop, de rest haakt een voor een af.

Daarachter volgen vijf man: Cataldo, Villella, Ganna, Restrepo én Bilbao.

Aan kop van het peloton, op 37 seconden van Sagan en Swift, melden zich Almeida en Kelderman. Vanhoucke lost uit het peloton.

22 km - Bilbao gaat, pech Pozzovivo

Pech voor Pozzovivo: de Italiaan staat aan de kant met een lekke band. Even later kan hij de achtervolging gaan inzetten.

Ondertussen, en dat is opvallend, demarreert Bilbao uit het peloton. Wat wil de nummer 3 uit het algemeen klassement?

24 km - Het einde is in zicht

Nog maar 40 seconden is het verschil tussen de kopgroep en het peloton. De auto's gaan ertussenuit. Het einde lijkt in zicht voor de dappere vlucht van Sagan, Ganna en hun kompanen.

31 km - Ganna is terug

Ganna heeft weer weten aan te sluiten bij de groep met Sagan. Er zijn dus weer zes koplopers. De voorsprong op het peloton neemt echter zienderogen af: nog ruim een minuut is er over, met drie klimmetjes te gaan.

De kopgroep: Sagan (Slw, Bora), Ganna (Ita, Ineos), Swift (GB, Ineos), Cataldo (Ita, Movistar), Villella (Ita, Movistar), Restrepo (Col, Androni).

Filippo Ganna en Peter Sagan in de kopgroep

40 km -Colonnella Cataldo

Ganna en Clarke moeten tijdens de venijnige klim lossen uit de kopgroep. Sagan, Swift, Cataldo, Villella en Restrepo blijven over.

Cataldo is als eerste boven op de Colonnella. Ganna en Clarke volgen op een halve minuut. Het peloton op 1.57.

Nog drie 'muren' te gaan in deze pittige slotfase.

42 km - De Colonnella op

Het peloton is weer samen, terwijl de zeven koplopers zijn begonnen aan de pittige beklimming van de Colonnella. De voorsprong van Sagan, Ganna & co is inmiddels teruggelopen tot ruim 2 minuten.

De kopgroep: Sagan (Slw, Bora), Ganna (Ita, Ineos), Swift (GB, Ineos), Clarke (Aus,EF), Cataldo (Ita, Movistar), Villella (Ita, Movistar), Restrepo (Col, Androni).

49 km - Breuk

Terwijl het lichtjes begint te regenen, breekt het peloton in tweeën. Het verschil tussen de twee groepen is zo'n 20 seconden. In de tweede groep rijdt o.a. Zakarin, de nummer 14 uit het algemeen klassement op 1.56 van de roze trui.

De groep Sagan-Ganna rijdt nog altijd op kop met een kleine 4 minuten voorsprong.

Het profiel van de tiende etappe in de Giro d'Italia

59 km - Klimmetjes

De kopgroep is aangekomen bij finishplaats Tortoreto, waar een lokale ronde volgt met tal van steile klimmetjes. De voorsprong van Sagan, Ganna en hun kompanen is ruim 4 minuten. Het peloton wordt al geruime tijd aangevoerd door UAE-Emirates.

De kopgroep: Sagan (Slw, Bora), Ganna (Ita, Ineos), Swift (GB, Ineos), Clarke (Aus,EF), Cataldo (Ita, Movistar), Villella (Ita, Movistar), Restrepo (Col, Androni).

69 km - Tussensprint

De tussensprint in Giulianova is een prooi voor Peter Sagan. Zijn vluchtkompanen laten hem zonder problemen als eerste over de streep fietsen.

Dat betekent 12 punten voor Sagan, waarmee zijn achterstand op Démare in het puntenklassement is teruggelopen tot 45.

79 km - Eindelijk rustig

Het is eindelijk een beetje rustig geworden in deze tiende etappe van de Giro. De voorsprong van de kopgroep loopt op tot een kleine 5 minuten.

De kopgroep: Sagan (Slw, Bora), Ganna (Ita, Ineos), Swift (GB, Ineos), Clarke (Aus,EF), Cataldo (Ita, Movistar), Villella (Ita, Movistar), Restrepo (Col, Androni).

Jumbo-Visma-ploegleider Engels: 'Klap komt hard aan'

"Het was een achtbaan", omschrijft Jumbo-Visma ploegleider Addy Engels de uren na de bekendmaking van Kruijswijks positieve test. "Dit zijn beslissingen die je niet wil nemen, om wedstrijden als deze te verlaten. Ik ben aangeslagen, heb ook geen glimlach op m'n gezicht nu."

Ook bij de renners van Jumbo-Visma kwam de klap hard aan. "Maar het is ook een beslissing waar iedereen achter staat. Iedereen begrijpt het en voelt dezelfde angst. Nu we een besmetting in de ploeg hebben, verandert het gevoel van veiligheid natuurlijk wel."

Jumbo-Visma-ploegleider Engels: 'Klap komt hard aan'

89 km - Sagan wint 'ploegentijdrit'

Groupama-FDJ geeft het op! Na een achtervolging op de kopgroep van bijna twee uur houdt de ploeg het voor gezien. De kopgroep met Sagan en Ganna wint de 'ploegentijdrit' en mag het de rest van deze etappe proberen. De voorsprong loopt al snel op tot een kleine 2 minuten.

De kopgroep: Sagan (Slw, Bora), Ganna (Ita, Ineos), Swift (GB, Ineos), Clarke (Aus,EF), Cataldo (Ita, Movistar), Villella (Ita, Movistar), Restrepo (Col, Androni).

94 km - Afvallers

Ciccone, Edet en Rossetto laten de kopgroep lopen. De groep met Sagan en Ganna heeft nog altijd een ruime halve minuut voorsprong op het voortrazende peloton.

Ook Sinkeldam verlaat de Giro

Ook Ramon Sinkeldam heeft de Giro d'Italia verlaten. Zijn ploeg Groupama-FDJ meldt dat hij al enkele dagen last heeft van vermoeidheid.

Er zijn nu nog 144, oftewel een gros Giro-renners over.

107 km - Een nieuwe situatie

De poging van de vijf achtervolgers De Gendt, Visconti, Pellaud, Malecki en Hänninen is in schoonheid gestorven. De situatie na: elf man op kop (met o.a. Sagan), het peloton op een kleine 50 seconden.

Groupama-FDJ, de ploeg van Démare - leider in het puntenklassement - zet alles op alles om de kopgroep in de buurt te houden. En dat heeft natuurlijk alles te maken met de aanwezigheid van concurrent Sagan in de kopgroep. Zelfs Démare zelf werkt mee aan de kop van het peloton.

De kopgroep: Sagan (Slw, Bora), Ganna (Ita, Ineos), Swift (GB, Ineos), Konovalovas (Lit, Groupama-FDJ), Clarke (Aus,EF), Ciccone (Ita, Trek), Cataldo (Ita, Movistar), Villella (Ita, Movistar), Edet (Fra, Cofidis), Rossetto (Fra, Cofidis), Restrepo (Col, Androni).

113 km - De situatie

De renners gaan vandaag vooralsnog tekeer alsof het de laatste etappe van de Giro zou kunnen zijn. De situatie:

Elf man op kop: Sagan, Ganna, Swift, Konovalovas, Clarke, Ciccone, Cataldo, Villella, Edet, Rossetto en Restrepo.

Op 0.12: De Gendt, Visconti, Pellaud, Malecki, Hänninen.

Op 0.28: het peloton.

Filippo Ganna en Peter Sagan aan de leiding

121 km - Elftal

Sagan en Ganna hebben gezelschap gekregen van negen medevluchters. Hun voorsprong op het peloton is ruim 30 seconden. Er zijn nog altijd renners die eveneens de overstap proberen te maken in deze onrustige beginfase.

130 km - Hectiek in de koers

De start van deze etappe is bijzonder hectisch. Door het hoge tempo ligt het peloton uiteen in groepjes. Aan kop rijden twee renners van naam: Sagan en Ganna zijn tijdens de eerste klim ontsnapt, maar hun voorsprong is miniem.

De eerste bergpuntjes op de Chieti Scalo zijn voor Sagan (3), Ganna (2) en Konovalovas (1).

Het profiel van de tiende etappe in de Giro d'Italia

Aangeslagen Kruijswijk: 'Ik kan het moeilijk bevatten'

"Ik werd gewekt door het nieuws dat ik helaas een positieve test heb afgegeven op de rustdag en dat ik daardoor niet kan starten", laat Steven Kruijswijk weten in een eerste reactie.

"Voor mij was dat heel onverwachts. Omdat ik me prima en fit voelde. Ik kan moeilijk bevatten dat ik het heb opgelopen. Als je het helemaal niet voelt aankomen en er ook niet vanuit gaat, is het een hele grote teleurstelling om dit nieuws te krijgen."

Kruijswijk zegt er alles aan gedaan te hebben om te voorkomen dat hij besmet zou raken. "Nu blijkt het toch ergens niet helemaal goed te zijn gegaan. Ondanks dat we veel maatregelen hebben getroffen met de ploeg. Dan is het gissen waar het vandaan komt. Het is nog altijd moeilijk tegen te gaan. Ik weet niet wat het voor invloed heeft verder, als je geen symptomen hebt. Ik hoop dat ik fit en gezond blijf. De teleurstelling is groot dat je de Giro moet verlaten."

Steven Kruijswijk

Record non-starters blijft 1998

Vijftien renners zijn vandaag niet van start gegaan in de Giro. Daarmee komt deze tiende etappe op de tweede plaats in de geschiedenis van afhakende renners in een grote ronde. In de Tour de France van 1998 (ook wel bekend als de Tour de Dopage) gingen er 31 renners niet van start in de achttiende etappe. De derde plaats is voor de tiende etappe van de Giro van 1950, toen 14 renners in hun hotelkamer achterbleven, aldus Gracenote.

140 km - Onrustig

Het blijft onrustig aan de kop van het peloton. Bjerg heeft in de achtervolging op de kopgroep gezelschap van Vendrame, Cerny, Restrepo en Oldani. Mathis heeft ondertussen gelost uit de kopgroep. De verschillen zijn al met al klein.

146 kilometer - Kopgroep van vijf

De kopgroep van de dag lijkt gevormd te zijn. Simone Ravanelli, Marco Mathis, Simon Clarke, Matthias Brändle en Ben Swift hebben nu een voorsprong van bijna één minuut.

Mikkel Bjerg, die deze Giro al vaker in de kopgroep zat, probeert de oversteek nog te maken.

156 km - Peloton nog compleet

Er zijn nog 145 renners over in de Giro. En die hebben toch besloten niet stil te zitten in deze tiende etappe. Er zijn al een handvol vluchtpogingen geweest, onder meer van Peter Sagan, maar tot nu toe is er niemand weggekomen. Het tempo ligt hoog.

Ook Lawson Craddock (Education First) is vandaag niet gestart. De reden is vooralsnog onbekend.

Jumbo-Visma nog in de bus

Het besluit van Jumbo-Visma om niet van start te gaan. viel op het laatste moment. Volgens sportjournalist Ricard Moore, ter plekke in de Giro, bevinden de renners zich nog in de bus vlak bij de start.

START!

De tiende etappe van de Giro is officieel begonnen in Lanciano. Het is natuurlijk wel de vraag wat de stemming in het peloton zal zijn na de sombere berichten voor de start.

Het profiel van de tiende etappe in de Giro d'Italia

Van Emden moet door zure appel heenbijten

Met het vertrek van Jumbo-Visma is er ook een einde gekomen aan de Giro van Jos van Emden. De Nederlander vertelde onlangs dat hij om af te vallen in 2012 een half jaar lang drie zure appels, granny smiths, per dag at. Dat werkte overigens niet: "Ik werd alleen maar chagrijnig. Sindsdien heb ik een afkeer van appels", zei Van Emden eerder dit jaar.

JUMBO-VISMA NIET VAN START

Na de positieve coronatest van Steven Kruijswijk heeft de complete Jumbo-Visma-ploeg besloten niet van start te gaan in de tiende etappe.

De Nederlandse wielerformatie bestond in de Giro naast Kruijswijk uit Koen Bouwman, Antwan Tolhoek, Jos van Emden, Tobias Foss, Chris Harper, Tony Martin en Christoph Pfingsten.

Jumbo-Visma is de tweede ploeg die de Ronde van Italië heeft verlaten. Mitchelton-Scott verliet eerder vandaag de ronde nadat vier stafleden positief hadden getest op het coronavirus.

Giro-directeur Vegni is bezorgd, maar: 'Milaan blijft het doel'

Mauro Vegni, de hoogste baas van de Giro d'Italia, heeft tegenover de Italiaanse zender RAI verklaard dat ondanks alles het doel blijft om de finish in Milaan te halen. "Tegen elke prijs, behalve natuurlijk gezondheidsproblemen of nog grotere problemen."

"We zijn natuurlijk bezorgd dat er in de teams met positieve tests nog meer positieve gevallen kunnen zijn. Daarom blijven we testen: alle ploegen met een positieve test zullen morgenochtend opnieuw worden getest."

Mauro Vegni, vorige week tijdens een interview met de NOS

Het algemeen klassement

De top-10 van het klassement is, ook na het vertrek van Kruijswijk, Matthews en Mitchelton-Scott, nog ongewijzigd. Wilco Kelderman klom zondag naar de tweede plaats, op 30 seconden van rozetruidrager João Almeida. Beide heren doen gelukkig nog mee.

Waarheen leidt de weg?

Na de rustdag staat er direct een pittige etappe op het programma. Vanuit Lanciano rijden de renners 177 kilometer naar de finish in Tortoreto, waar in de finale vier korte, maar steile klimmetjes wachten voor de overgebleven renners.

Het profiel van de tiende etappe in de Giro d'Italia

Kruijswijk en Matthews uit de Giro vanwege positieve coronatest

Groot nieuws al voor de start van de tiende etappe. Steven Kruijswijk, de nummer elf van het algemeen klassement, gaat niet meer van start. De kopman van Jumbo-Visma is maandag op de rustdag positief getest en kan de Ronde van Italië niet vervolgen.

Ook Michael Matthews stapt niet meer op de fiets vandaag. De Australische sprinter van Team Sunweb testte eveneens positief op het coronavirus. De ploeg van Wilco Kelderman blijft wel in de Giro.

Mitchelton-Scott besloot de hele ploeg terug te trekken uit de Giro, nadat vier stafleden het coronavirus bleken te hebben. Eerder al moest Simon Yates de kopman van de ploeg en een van de favorieten voor de eindzege, de ronde verlaten vanwege een positieve coronatest.

Steven Kruijswijk voor de start van de zesde etappe in de Giro

Benvenuto da Lanciano!

Welkom vanuit Lanciano, waar tegen 12.00 uur de tiende etappe van de Giro d'Italia van start gaat. Het is een heuvelachtige rit over 177 kilometer naar Tortoreto Lido.

In de ochtend voor de start van deze etappe is het echter vooral corona dat de klok slaat in Italië..