NOS NieuwsAangepast

'Gedeeltelijke lockdown' ingegaan, deze coronaregels gelden nu

Sinds 22.00 uur zijn de nieuwe coronaregels van kracht. Cafés en restaurants zijn sindsdien gesloten en ook voor sporten en het aantal mensen met wie je mag samenkomen gelden nu strengere regels.

De maatregelen maken onderdeel uit van de routekaart die het kabinet heeft opgesteld: hoe hoger het aantal besmettingen, hoe harder de ingrepen. Het risiconiveau is nu 'zeer ernstig'. Bij een verdere verslechtering volgt een lockdown, aldus de routekaart.

Dit is een overzicht van alle maatregelen die om 22.00 uur zijn ingegaan, te beginnen met horeca en winkels:

Bijna alle winkels moeten uiterlijk om 20.00 uur dicht. Alleen supermarkten mogen langer klanten binnenlaten.

Alle amateurcompetities worden stilgelegd. Er zijn uitzonderingen voor topsporters en het betaald voetbal, zei premier Rutte op de persconferentie. "Op Papendal en andere locaties kunnen topsporters blijven trainen. Ook het betaald voetbal in de eerste divisie en eredivisie kan op de huidige voet door. Dus zonder publiek."

Groepsgroottes worden verder teruggebracht: een groep mag uit maximaal vier personen van verschillende huishoudens bestaan. Ook mogen er in openbare ruimtes nog maar 30 mensen bij elkaar zijn, bestaande uitzonderingen worden losgelaten.

Ook voor vervoer en reizen worden de maatregelen aangescherpt. Premier Rutte drukte iedereen op het hart om goed na te denken over reizen in de herfstvakantie. Ritten met het openbaar vervoer moeten worden beperkt.

Mondkapjes

Wat nog niet gelijk ingaat, maar wel door het kabinet is aangekondigd, is een mondkapjesplicht: na maandenlange discussies over wel of geen mondkapjes, wordt het dragen van zo'n kapje in publieke binnenruimtes verplicht. Zo lang dat juridisch niet rond is, geldt een dringend advies.

Overige maatregelen

  • Zowel in binnen- als buitenland wordt geadviseerd om zo min mogelijk te reizen.
  • Evenementen zijn verboden, met uitzondering van markten, beurzen, profwedstrijden, betogingen en congressen.
  • Op zak hebben of gebruik van alcohol of softdrugs is niet toegestaan in het openbaar tussen 20.00 uur en 07.00 uur.
  • Bezoek van musea of bibliotheken moet vooraf worden gereserveerd per tijdvak.

De nieuwe coronaregels gelden in principe voor de komende vier weken. Ze kunnen tussentijds ook worden gewijzigd en regionaal zijn aanvullende maatregelen mogelijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl