Een coronatest in Utrecht
NOS Nieuws

Aantal coronagevallen blijft sterk groeien: 7393 besmettingen, opnieuw ruim 500 meer

De afgelopen dag zijn 7393 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 549 meer dan gisteren. Vorige week woensdag werden nog minder dan 5000 positieve tests gemeld.

Het aantal bevestigde besmettingen is afgelopen week toegenomen met 60 procent. Er zijn 43.904 nieuwe positieve testen bij het RIVM gemeld. Een week eerder waren dat er 27.468.

De meeste gemelde besmettingen werden geconstateerd in Amsterdam, namelijk 737. Ook in Rotterdam en Den Haag werden veel positieve tests geteld, respectievelijk 426 en 352.

Veel positieve tests

Van alle testen was 13,8 procent positief. Vorige week was dat 10,4 procent. Aanvankelijk werd het percentage positieve tests vorige week op 9,1 vastgesteld, maar dat percentage is naar boven bijgesteld omdat veel testuitslagen later binnenkwamen.

Het percentage positieve tests groeide de afgelopen tijd flink. Begin juli leidde maar 0,6 procent van de tests tot een positieve uitslag. Begin september was dat 2,9 procent. Sindsdien is het percentage positieve tests fors toegenomen: van 8 twee weken geleden naar 10,4 een week geleden en 13,8 afgelopen week.

Volgens Aura Timen van het RIVM worden de coronaregels "niet optimaal" nageleefd. Zo gaan ongeveer 2 op de 10 positief geteste mensen gewoon naar buiten, blijkt uit gedragsonderzoek:

RIVM: '2 op 10 positief geteste mensen gaat naar buiten'

Het besmettingsgetal R was op 24 september 1,27. Dat betekent dat 100 mensen samen 127 anderen besmetten. Alleen als de R onder de 1 zakt, neemt de verspreiding van het virus af.

De verspreiding van het virus neemt al weken toe. Omdat dit met de huidige maatregelen geen halt kan worden toegeroepen, kondigt het kabinet vanavond extra maatregelen aan. Naar verwachting wordt aangekondigd dat de horeca moet sluiten, sociale contacten moeten worden beperkt en de alcoholverkoop 's avonds aan banden wordt gelegd.

1410 coronapatiënten in ziekenhuis

In het ziekenhuis liggen nu 1410 coronapatiënten, van wie 277 op de IC, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Gisteren lagen nog 1298 covid-patiënten in het ziekenhuis, dat is een stijging van 112 patiënten.

Afgelopen week zijn er door de GGD's 150 doden gemeld bij het RIVM, van wie 34 vandaag. Een week eerder waren dat er 88. In totaal zijn nu tienduizend bevestigde coronapatiënten overleden aan het virus.

Door achterstanden bij de GGD worden doden niet altijd direct doorgegeven. Sommige overlijdens waren dan ook niet afgelopen week, maar zijn afgelopen week pas gemeld bij het RIVM.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl