NOS SportAangepast

Vrees voor corona in hockey: 'Afwachten of Kampong zijn verhaal volhoudt'

Onrust in het hockey: is Kampong-speler wel of niet besmet met corona?

De tuchtcommissie van hockeybond KNHB stelt een onderzoek in naar de wedstrijd in de hoofdklasse tussen Tilburg en Kampong van afgelopen vrijdag.

Kampong heeft in dat duel mogelijk een speler opgesteld die vanwege de coronamaatregelen in quarantaine had moeten verblijven. Pinoké, dat komende zondag tegen Kampong moet spelen, heeft al laten weten dit weekeinde liever niet tegen de Utrechtse club te willen spelen.

Het zou gaan om een Nederlandse international die in contact is geweest met een persoon die was besmet met corona. De betreffende speler deed vrijdag in de eerste helft mee, maar vertrok in de rust omdat hij zich ziek zou hebben gevoeld.

Selectie in quarantaine

Volgens Kampong-coach Roelant Oltmans waren al zijn spelers voor het duel met Tilburg klachtenvrij en heeft de afmelding niets met corona te maken gehad.

Hieronder reageert de KNHB op alle ophef rond het mogelijke coronageval bij Kampong:

Volgens Oltmans heeft de betreffende speler op de maandag voor de wedstrijd een coronatest ondergaan omdat hij klachten had. Die test bleek negatief. "Daarna heeft hij geen klachten meer gehad. Hij heeft ook niet apart getraind of zich apart in een ruimte moeten omkleden."

Twee dagen na het duel met Tilburg kwam Kampong nog uit tegen Den Bosch. Daarbij deed de betreffende speler niet mee. Na die wedstrijd is de hele Kampong-selectie alsnog vrijwillig in quarantaine gegaan. Er wordt niet getraind en de club heeft geen spelers afgestaan aan het Nederlands elftal en Jong Oranje.

Coronatests

Ook is de ploeg van Kampong getest op corona; de uitslagen worden donderdag bekend. "Achterliggende reden is dat er in de omgeving van een van onze spelers een positief geval was. Dit is een maatregel uit voorzorg", aldus Oltmans.

Pinoké wil vanwege alle onrust geen risico nemen: de Amstelveense club wil zondag niet tegen Kampong hockeyen. Tilburg, de tegenstander van afgelopen vrijdag, wil hangende het onderzoek niet reageren.

Bekijk hieronder de reactie van Pinoké:

Pinoké wil duidelijkheid over corona bij tegenstander: 'Jongens zijn zenuwachtig'

"De desbetreffende speler kreeg in de rust van de wedstrijd tegen Tilburg, terwijl hij zelf was opgesteld, de testuitslag en toen is hij razendsnel naar huis gegaan", vertelt hockeycommentator Philip Kooke.

Geblesseerd of positieve coronatest?

Oltmans, de trainer van Kampong, vertelde later dat de speler geblesseerd was en voor de wedstrijd tegen Den Bosch werd hij volgens Kooke als ziek opgegeven. "Ik heb inmiddels zoveel bronnen dat hij in de rust vernam dat hij positief was getest. De speler had het resultaat van de test moeten afwachten. Hij had dus niet opgesteld mogen worden."

"Het is nu afwachten of Kampong zijn versie van het verhaal bij de hockeybond gaat volhouden", aldus Kooke. "Het gaat nu vooral om het vertrouwen dat de regels gaan worden nageleefd."

Luister hieronder naar de toelichting van hockeycommentator Philip Kooke op NPO Radio 1:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl