Sluiting horeca 'doodsteek voor veel ondernemers' • Tsjechië sluit horeca en scholen
- Welkom bij het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
- Het RIVM meldt 6854 nieuwe besmettingen, bijna 500 meer dan gisteren.
- De GGD's namen vorige week een recordaantal van ruim 280.000 coronatesten af.
- Er is voldoende voorraad aan beschermingsmiddelen voor zorgpersoneel om de tweede golf op te vangen, zegt minister Van Ark.
- Het kabinet gaat de horeca sluiten, de alcoholverkoop beperken en amateursport aan banden leggen.
'Eerdere sluiting horeca vonden burgemeesters onvoldoende'
De sluiting van de horeca is een stevige maatregel van het kabinet, zegt politiek verslaggever Xander van der Wulp. Er lag tot vanavond nog een ander scenario op tafel voor de horeca, namelijk dat die eerder zou moeten sluiten, bijvoorbeeld om 18.00 uur. "Maar tijdens het Veiligheidsberaad vanavond, van het kabinet en de Veiligheidsregio's, is de knoop doorgehakt door de burgemeesters van de grote steden. Die zeiden: 'Laten we nou een duidelijke maatregel nemen die ook nog eens makkelijk te handhaven is.'"
Een totale sluiting maakt controle voor gemeenten veel eenvoudiger, zegt Van der Wulp. "En ze hopen dat ze hiermee eindelijk eens een echte klap kunnen uitdelen aan het virus."
Koninklijke Horeca: 'Dit is de doodsteek voor veel ondernemers'
Volgens Dirk Beljaarts, directeur van Koninklijke Horeca Nederland (KHN), betekent een volledige sluiting van de horeca voor veel ondernemers de doodsteek. "Er wordt geen perspectief gegeven. Veel ondernemers denken er al aan om de handdoek in de ring te gooien", zegt Beljaarts. "Het is apart dat er geen verdere onderbouwing is, en dat er zo zwaar wordt ingegrepen in een sector die al de afgrond inkijkt."
De KHN zegt niet betrokken te zijn geweest bij de besluitvorming. "Wij hebben van het kabinet nooit reactie gehad op onze brieven", zegt Beljaarts. "Niemand die het fatsoen heeft om de telefoon op te pakken en ons te informeren. Het beste is nog om ons erbij te betrekken."
Om de horeca te redden, moeten volgens de KHN de steunmaatregelen van een ander niveau zijn dan tot nu toe. "Er is honderd procent compensatie nodig totdat de zaken weer normaliseren."
Kabinet wil horeca volledig sluiten, zeggen ingewijden
Het kabinet wil de horeca volledig sluiten. Bronnen melden aan de NOS dat hierover morgen vrijwel zeker een besluit valt. De maatregel zou twee weken moeten gaan gelden. Verder overweegt het kabinet om de alcoholverkoop in winkels in de avonduren aan banden te leggen, om te voorkomen dat mensen spontaan besluiten samen te gaan drinken.
Morgenavond wordt hierover een persconferentie gehouden. Daarin zal ook worden aangekondigd dat de amateursport voorlopig wordt stilgelegd, en in binnenruimtes nog maximaal 30 mensen tegelijk mogen zijn.
Vanavond vond opnieuw een Veiligheidsberaad met de burgemeesters van de 25 veiligheidsregio's plaats. Na afloop van het overleg wilde minister Grapperhaus nog niets kwijt over de nieuwe maatregelen.
Tsjechië sluit horeca en scholen
Bars en restaurant in Tsjechië gaan de komende weken op slot, en er mag op straat en in parken geen alcohol worden gedronken. Om de verdere verspreiding van corona tegen te gaan heeft de Tsjechische regering nieuwe strenge maatregelen afgekondigd.
Ook mogen buiten niet meer dan zes mensen bijeenkomen en gaan de meeste scholen over op online lessen. De maatregelen gelden vanaf woensdag en blijven in elk geval tot 3 november van kracht. Het land kampt met snel oplopende besmettingscijfers: begin september waren er 25.000 geregistreerde besmettingen en dat aantal is inmiddels opgelopen maar 120.000. Het dodental staat op 1045.
Inspectie verbiedt desinfectiepoortjes tegen corona
Desinfectiepoortjes en -tunnels zijn een risico voor de gezondheid en daarom niet toegestaan. Dat heeft de Inspectie Leefomgeving en Transport laten weten. De poortjes worden bijvoorbeeld door winkels gebruikt en zijn bedoeld om klanten te desinfecteren als ze er doorheen lopen en zo het coronavirus tegen te gaan. Maar volgens de Inspectie helpen ze daar niet tegen. De Inspectie heeft winkels nu opgedragen deze niet meer te gebruiken.
Volgens de autoriteit gingen winkels die de poortjes gebruikten dubbel in de fout. De poorten zelf hadden er niet mogen staan en de middelen die de Inspectie bij controles aantrof (biociden), mogen in Nederland niet worden gebruikt. De poortjes kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid van mensen, zegt de Inspectie.
Bij één controle werden alcoholen verneveld. Dat is brandgevaarlijk en gevaarlijk voor de ogen. Verder kunnen de biociden huid- en luchtwegirritatie veroorzaken.
Nieuw Engels coronasysteem treft Liverpool: 'We zijn de dupe'
Engeland krijgt een drietrapssysteem van maatregelen. Liverpool zit op basis van het aantal besmettingen op het hoogste niveau, en dus gaan onder meer de kroegen dicht. Alleen kroegen die lunches of diners verzorgen, mogen open blijven. Desondanks vreest de lokale horeca voor de gevolgen.
Opnieuw demonstratie bij Tweede Kamer-gebouw Den Haag
Op het Plein in Den Haag was vanavond opnieuw een groep demonstranten samengekomen om te protesteren tegen de coronaspoedwet. Op beelden was te zien dat zij niet altijd anderhalve meter afstand hielden. De demonstratie was vooraf niet bij de gemeente aangekondigd.
Het protest ging om 19:00 uur van start. Aanvankelijk hadden zich toen zo'n honderd actievoerders verzameld, schrijft Regio15. Rond 19:30 uur waren er dat ongeveer 250, onder wie vertegenwoordigers van actiegroep Viruswaarheid. Zij zaten demonstratief op het Plein bij het Tweede Kamergebouw. De politie was ook aanwezig. Rond 20:00 uur vertrokken de meeste demonstranten weer.
Zaterdagavond waren er ook al zo'n honderd actievoerders onaangekondigd naar die plek gekomen.
Toeristen blijven naar Amsterdam komen ondanks corona
Nederland kleurt steeds roder op de Europese coronakaart. Mensen die vanuit Nederland weer teruggaan naar hun thuisland moeten daarom vaak in quarantaine. Op veel plekken is het rustiger met toeristen. Toch zijn er nog genoeg te vinden.
Directeur WHO: coronavirus vrije loop laten is onethisch
Het coronavirus de vrije loop laten met het oog op groepsimmuniteit, is onethisch. Dat heeft de directeur-generaal van Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus gezegd. Volgens hem is dit geen realistische strategie om het virus te bestrijden.
"Groepsimmuniteit is in de geschiedenis van de volksgezondheid nog nooit als strategie ingezet bij een pandemie", zegt hij. Volgens de WHO-baas is momenteel minder dan 10 procent van de wereldbevolking immuun voor het coronavirus. Voor groepsimmuniteit moet minstens 60 procent van de bevolking besmet zijn geweest, zeggen experts. Tedros herhaalde vandaag de strategie van de WHO, namelijk: opsporen, testen, isoleren en behandelen van coronagevallen.
De WHO maakte vandaag ook bekend dat meer dan 180 landen zich tot dusver hebben gecommitteerd aan een eerlijke verspreiding van coronavaccins tussen arme en rijkere landen. Inmiddels doet China ook mee aan Covax, het door de WHO geleide vaccinverbond. De ambitie van Covax is om eind volgend jaar twee miljard doses van een coronavaccin beschikbaar te hebben. Die vaccins moeten voor ontwikkelingslanden beschikbaar worden. De Europese Unie doet ook mee aan het initiatief.
Den Haag verbiedt protestmarsen
In Den Haag mag alleen nog gedemonstreerd worden op een vaste plek, met toestemming van de autoriteiten. Een route lopen mag niet meer. De veiligheidsregio Haaglanden heeft dit bepaald vanwege het oplopend aantal coronabesmettingen.
Als er een route wordt gelopen is het moeilijker om afstand te houden, staat in een verklaring. Op de aangewezen plek moet wel ruimte zijn om anderhalve meter afstand te houden.
De veiligheidsregio constateert dat het aantal onaangekondigde demonstraties de afgelopen weken is toegenomen. Met organisatoren van zulke demonstraties kunnen van tevoren vaak geen goede afspraken worden gemaakt, stelt de regio vast.
Mensen die de komende tijd toch onaangekondigd in de stad gaan demonstreren, worden naar het Malieveld of de Koekamp gestuurd. Als het niet anders kan, wordt de demonstratie beëindigd.
Afgelopen zaterdag werden vijf mensen aangehouden bij een onaangekondigde demonstratie in de Hofstad. Het ging onder meer om Viruswaarheid-voorman Willem Engel. Hij kreeg een gebiedsverbod opgelegd, aldus de actiegroep. In totaal waren zo'n honderd man naar het Plein gekomen.
Nieuwe maatregelen: amateursport aan banden, groepsgrootte binnen beperkt
Het kabinet legt de amateursport aan banden en in binnenruimtes wordt de toegestane groepsgrootte ingeperkt. Dat zijn enkele van de maatregelen die het kabinet morgenavond gaat bekendmaken, zeggen Haagse bronnen tegen de NOS.
Boven de 18 jaar mag er door amateurs niet meer in teamverband worden gesport. In de publieke binnenruimte, zoals in theaters en winkels, mogen nog maximaal 30 mensen bij elkaar zijn. Buiten mogen maximaal vier mensen samen zijn. Verder overweegt het kabinet om reizen met het openbaar vervoer alleen nog toe te staan als het strikt noodzakelijk is.
Lees hieronder het hele bericht:
Engeland krijgt drietrapssysteem van maatregelen
Engeland krijgt een drietrapssysteem van maatregelen. Dat heeft premier Johnson aangekondigd. Bij het hoogste niveau - wat gaat gelden voor regio's waar de besmettingen erg hoog zijn - gaan de kroegen dicht. Ook mogen Britten uit verschillende huishoudens op die plekken niet meer bij elkaar over de vloer komen.
Het is nog niet precies duidelijk voor welke regio's de allerstrikte maatregelen precies gaan gelden. Wel is duidelijk dat het in ieder geval om Liverpool gaat. Daar moeten voorlopig ook de sportscholen en casino's sluiten. Het noorden van het Engeland kampt momenteel met veel besmettingen.
Een volledige lockdown is niet de oplossing, zei premier Johnson vanmiddag in het Lagerhuis. Dat zou tot te veel schade aan de economie leiden.
Nu geldt al dat in Engeland de kroegen om 22.00 uur (lokale tijd) dicht moeten. Ook zijn groepjes van meer dan zes niet toegestaan, tenzij het om personen van hetzelfde huishouden gaat. Voor het grootste deel van Engeland blijven die regels van kracht. Ook in Schotland, Noord-Ierland en Wales geldt al een avondklok, en zijn er regels voor de maximale groepsgrootte. Dit wisselt per land.
Volgens het hoofd van de Britse gezondheidsdienst NHS, Stephen Powis, liggen er in het VK nu meer coronapatiënten in het ziekenhuis dan tijdens de lockdown in maart. Wel zei hij tegen de BBC dat de gezondheidsdienst er nu beter voor staat dan toen. Zo is er meer kennis over hoe patiënten die ernstig ziek zijn het beste behandeld kunnen worden.
Afgelopen week gemiddeld 40.000 coronatests per dag afgenomen
De GGD's hebben vorige week een recordaantal van 280.539 coronatesten afgenomen. Dat zijn er gemiddeld 40.000 per dag, meldt GGD GHOR Nederland. Vorige week ging het per dag nog om ongeveer 32.000 tests.
Nog altijd willen veel meer mensen een test en is de gemiddelde wachttijd langer dan twee dagen. "De vraag overtreft nog steeds het aanbod, wel lijkt de wachttijd langzaam terug te lopen", zegt een woordvoerder.
Sinds vorige week is er veel meer labcapaciteit beschikbaar gekomen. De GGD's waren daar niet klaar voor en zijn nog bezig met het verruimen van de openingstijden en uitbreiden van testlocaties. Het streven is om eind deze week 51.000 tests per dag te kunnen afnemen.
Met de uitbreiding van de labcapaciteit en testlocaties hoopt de GGD uiteindelijk weer iedereen met klachten binnen twee dagen te kunnen testen.
Kuipers herkent observatie over patiënten met migratie-achtergrond op IC’s niet
Op de intensive care-afdeling van het Rotterdamse Erasmus MC is het niet zo dat de meeste covid-patiënten een niet-westerse achtergrond hebben. Dat zegt Ernst Kuipers, die naast voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg ook voorzitter is van het Erasmus MC.
Kuipers reageert daarmee op uitspraken van het hoofd van de IC-afdeling van het Amsterdamse VUmc, Arman Girbes. In het radioprogramma Argos zei Girbes afgelopen weekend dat hij de indruk heeft dat het merendeel van de coronapatiënten op de IC's een migratieachtergrond heeft. Girbes stelde dat hij daar met een aantal andere ziekenhuizen in de vier grote steden over had gesproken en dat zijn waarneming daar wordt gedeeld.
Dat geldt echter niet voor Ernst Kuipers en het Erasmus MC. "En in de regio Rotterdam Rijnmond wonen toch genoeg mensen met een niet-westerse achtergrond", zei hij vanmiddag in een persconferentie in het Erasmus MC over de situatie in de ziekenhuizen.
PVV-leider Wilders reageerde op Twitter op de uitspraak van Girbes. Hij tweette dat de behandelingen en operaties van "Henk en Ingrid" worden uitgesteld, omdat de IC-bedden worden bezet door "Mohammed en Fatima", "die onze taal niet spreken en lak hebben aan de regels". Veel politici reageerden ontsteld op de tweet. Zij verweten de PVV-leider onder meer verdeeldheid te zaaien. "Racistische drek", stelde PvdA-leider Asscher.
Stilte op camping in Beerze: 'Normaal staat het hier vol met Duitse gasten'
Van Ark: voldoende beschermingsmiddelen voor de zorg
Er is voldoende voorraad aan beschermingsmiddelen voor zorgpersoneel om de tweede golf op te vangen. Dat laat minister Van Ark voor Medische Zorg weten. Zij liet onderzoek doen naar de beschikbaarheid van middelen als mondkapjes, handschoenen en isolatiejassen.
Zowel voor regulier als preventief gebruik zijn er voldoende middelen aanwezig, is volgens Van Ark de conclusie van de stresstest die is gedaan. Bij de medische mondkapjes en isolatiejassen is er zelfs voldoende voorraad om een eventuele derde golf op te vangen. Er liggen zo'n 600 miljoen chirurgische maskers in de opslag.
Tegelijkertijd gaat de reguliere inkoop gewoon door en wordt er ingezet op productie in Nederland.
Zorginstellingen zijn zelf verantwoordelijk voor de inkoop van beschermingsmiddelen, maar er is daarnaast ook de noodvoorraad van het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH). Instellingen die er niet in slagen zelf voldoende middelen te bemachtigen, kunnen aankloppen bij het LCH.
Werkgevers- en werknemersorganisaties: gebruik ook preventief mondkapjes in de thuiszorg
Werknemers- en werkgeversorganisaties in de zorg adviseren zorgmedewerkers in alle situaties preventief een mondneusmasker te gebruiken, ook in de thuiszorg. Dat staat in een advies dat vanmiddag is gepubliceerd.
Vorige week bleek dat in een nog niet gepubliceerd OMT-advies mondmaskers in de thuiszorg niet worden geadviseerd. Er staat dat het "overwogen kan worden".
De vakbonden CNV, FBZ, FNV en NU91 en beroepsorganisatie V&VN vonden dat advies niet helder genoeg. "Het is veel te gedetailleerd en onbegrijpelijk voor de sector", zegt een woordvoerder van NU91. Volgens vakbond FNV wordt met het advies zelfs "de veiligheid van werknemers op het spel gezet".
Daarom komen de vakbonden nu met een gezamenlijk advies: "Gebruik in de huidige situatie als verzorgende, verpleegkundige, begeleider, helpende of hulp bij het huishouden in principe een mondneusmasker, ook in de thuiszorg."
Daar kan vanaf geweken worden als het professioneel nodig is. Dit geldt voor alle regio's waar de situatie 'zorgelijk' of 'ernstig' is, dus voor het hele land. Werkgeversorganisaties Actiz en ZorgthuisNL onderschrijven het advies. Of dit op deze manier ook wordt opgenomen in de RIVM-richtlijn is nog niet duidelijk.
Volgens ActiZ is het belangrijk dat werkgevers én werknemers zich hierover uitspreken. "Medewerkers moeten de beschermende middelen kunnen gebruiken die ze nodig hebben."
6854 nieuwe besmettingen gemeld
Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 6854 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Gisteren meldde het RIVM nog 6375 nieuwe besmettingen. De afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 5867 positieve tests per dag gemeld, tegen 3706 een week eerder.
Bij het RIVM zijn 12 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren werden nog 17 doden gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 19 doden per dag, tegen 11 doden per dag een week eerder.
Door achterstanden bij de GGD worden doden niet altijd direct doorgegeven. Sommige overlijdens waren dan ook niet afgelopen week, maar zijn afgelopen week pas gemeld bij het RIVM. Het aantal gemelde doden loopt daardoor achter.
De meeste gemelde besmettingen werden geconstateerd in Amsterdam, namelijk 584. Ook in Rotterdam en Den Haag werden veel positieve tests geteld, respectievelijk 433 en 286.
De Jonge: we hebben ons schrap te zetten voor nieuwe maatregelen
"We hebben ons schrap te zetten voor aanvullende maatregelen." Dat zei minister De Jonge van Volksgezondheid zojuist na afloop van overleg met onder meer premier Rutte en de ministers Van Ark en Grapperhaus over het toenemende aantal coronabesmettingen. De Jonge noemt de coronacijfers van afgelopen weekend zeer zorgelijk, maar wilde niet ingaan op welke aanvullende maatregelen. "Morgen doen we daar mededelingen over."
Gisteren kwamen premier Rutte en een groot deel van de ministersploeg ook al bij elkaar op het Catshuis in Den Haag. Ook RIVM-directeur Jaap van Dissel en meerdere leden van het Outbreak Management Team (OMT) schoven daarbij aan. Het overleg duurde zo'n vijf uur. Vanavond is er overleg in de veiligheidsraad met de burgemeesters van de 25 veiligheidsregio's en minister Grapperhaus.
252 coronapatiënten op IC, 5 meer dan gisteren
Er liggen momenteel 1298 coronapatiënten in het ziekenhuis, 65 meer dan gisteren. Van hen liggen 252 mensen met covid-19 op de intensive care. Gisteren waren dat er nog 247. Dat heeft Ernst Kuipers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) bekendgemaakt.
Als de toename van het aantal ziekenhuispatiënten doorgaat zoals nu, verwacht Kuipers dat er in november ongeveer 4500 covid-patiënten in het ziekenhuis liggen. Dat zou fors meer zijn dan tijdens de piek in april. In het meest optimistische scenario gaat Kuipers uit van 2400 in het ziekenhuis opgenomen coronapatiënten in november. "We moeten de curve zo snel mogelijk afbuigen, anders stevenen we af op een aanzienlijke afschaling van de reguliere zorg."
Positieve test zwemster Heemskerk, toch hoop op deelname wedstrijd
Zwemster Femke Heemskerk is in de aanloop naar de International Swimming League (ISL) in Boedapest positief getest op het coronavirus. De 33-jarige Heemskerk heeft geen klachten en hoopt, wanneer ze deze week nog een negatieve test aflegt, alsnog mee te doen aan de wedstrijd.
"Als zich de komende tijd ook geen symptomen ontwikkelen, kan ze - bij een negatieve test - wellicht alsnog meedoen aan de ISL", zegt haar coach Marcel Wouda. "Maar dat is uiteraard aan de organisatie. Onze eigen artsen achten dat zowel medisch als ethisch verantwoord."
Amerikaans onderzoek met honden die coronavirus kunnen ruiken
De legerhonden zouden kunnen ruiken of iemand besmet is met het coronavirus. Het zou de screening veel gemakkelijker maken, bijvoorbeeld op vliegvelden.
Ook in andere landen zijn honden ingezet om corona op te sporen. Op de luchthaven van de Finse hoofdstad Helsinki zijn er successen mee geboekt, en ook in Duitsland en Frankrijk is met honden gewerkt.
Corona-app bijna 2,7 miljoen keer gedownload
De app CoronaMelder is inmiddels bijna 2,7 miljoen keer gedownload, meldt minister De Jonge op Twitter. Dat zijn er bijna 500.000 meer dan gisteren.
CoronaMelder is sinds zaterdag landelijk actief. Nadat iemand met de app positief is getest op het coronavirus, krijgt iedereen die langer dan een kwartier dicht bij diegene was een bericht via de app. Zij krijgen het advies om in quarantaine te gaan of zich te laten testen bij klachten.
Staatssecretaris Broekers-Knol in quarantaine
Staatssecretaris Broekers-Knol van Asielzaken blijft voorlopig thuis in quarantaine. Ze laat een coronatest doen omdat ze milde klachten heeft en omdat iemand in haar directe omgeving positief is getest.
Broekers (73) heeft lichte verkoudheidsklachten, maar voelt zich goed. Uit het kabinet gingen eerder minister Hoekstra en staatssecretaris Vijlbrief (beiden Financiën) en minister Van Ark (Medische Zorg en Sport) in quarantaine.
Federatie Medisch Specialisten: tsunami aan coronapatiënten dreigt
Als het coronabeleid niet wordt aangescherpt dreigen in november bijna 5000 coronapatiënten in het ziekenhuis te liggen. Dat schrijft de voorzitter van de Federatie Medisch Specialisten, Peter Paul van Benthem.
"Afgelopen voorjaar kregen we een vloedgolf aan covidpatiënten over ons heen, maar nu lijkt er een tsunami op ons af te komen", schrijft hij in zijn blog. Volgens hem dreigt de zorg voor andere patiënten hieronder te lijden en moet iedereen bijdragen om dat te voorkomen. "Dit betekent: je handen wassen, 1,5 meter afstand houden, zoveel mogelijk thuisblijven en een masker dragen."
Van Benthem schrijft ook dat hij ervan uitgaat dat het kabinet deze week met aangescherpte maatregelen komt om het tij te keren.
Langer wachten bij teststraat door storing registratiesysteem
Meerdere GGD's hadden vanochtend problemen met het afnemen en verwerken van coronatests door een landelijke storing in het registratiesysteem, CoronIT. De GGD's zeggen dat er vertragingen zijn in de teststraten en bij het verwerken van de uitslagen.
De GGD Hollands Midden werkte tijdens de storing met een noodsysteem, maar dat kon achterstanden niet voorkomen. "Vermoedelijk houden we de rest van de dag last van vertraging bij de teststraten", twittert de GGD.
Een verslaggever van Omroep West was bij een teststraat in Leiden en zag dat sommige mensen meer dan een uur in de rij stonden.
Ook Eindhoven haalt streep door carnavalsactiviteiten
Na Tilburg moet ook Eindhoven het in februari zonder officiële carnavalsactiviteiten doen. De Stichting Federatie Eindhovens Carnaval (SFEC) heeft ze allemaal geschrapt, zegt voorzitter Ivo Soetens tegen Omroep Brabant.
Dat betekent dat de optocht op carnavalszaterdag niet doorgaat en dat er ook geen nieuwe prins wordt gepresenteerd.
De stichting betreurt het besluit, maar ziet geen andere mogelijkheid. "Corona houdt ons allemaal in de greep en in onzekerheid. Deze onzekerheid en de bescherming van de gezondheid van alle carnavalsvierders maken dit besluit noodzakelijk."
Oproep CDU in Noordrijn-Westfalen aan Nederlanders: kom niet naar kerstmarkten
De CDU in Noordrijn-Westfalen roept Nederlanders op om dit jaar niet naar de kerstmarkten in de Duitse deelstaat te komen. "Normaal heten we onze buren van harte welkom, maar dit jaar moeten we de Nederlanders vragen om thuis te blijven", zegt parlementariër Peter Preuß tegen de Rheinische Post.
Jaarlijks komen in de aanloop naar kerst honderdduizenden Nederlanders af op de kerstmarkten in onder meer Düsseldorf, Keulen, Essen en Oberhausen. Volgens de CDU kan de stroom bezoekers ook worden beperkt door een maximum te stellen aan het aantal bussen dat in de steden mag komen.
Vanwege het hoge aantal besmettingen in Nederland moet bijna iedereen die vanuit ons land naar Duitsland reist een recente negatieve coronatest hebben of in quarantaine gaan. De regel geldt voor alle Nederlandse provincies, behalve Zeeland. In de Duitse deelstaten Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen mogen Nederlanders nog wel komen als ze korter dan 24 uur blijven, maar het wordt ontraden om voor het plezier te reizen.
Rotterdamse burgemeester Aboutaleb positief getest op corona
Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam heeft corona. Dat heeft de gemeente Rotterdam bekendgemaakt. Volgens een woordvoerder heeft hij milde klachten.
Aboutaleb (59) blijft zeven dagen in isolatie. Zo nodig wordt hij vervangen door locoburgemeester Bert Wijbenga.
Binnen de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond kan de vicevoorzitter zijn plaats innemen. Dat is de Schiedamse burgemeester Cor Lamers.
CBS: nog altijd weinig faillissementen, wel lichte stijging
In september is het aantal faillissementen licht gestegen. 183 bedrijven gingen over de kop, tegenover 175 in augustus, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. De meeste faillissementen waren in de handel (40), bouw (29) en industrie (23).
Het aantal faillissementen ligt nog altijd een stuk lager dan voor de coronacrisis. In de eerste drie maanden moesten steeds tussen de 259 en 272 bedrijven hun deuren sluiten. Na een piek in april met 335 faillissementen daalde dat naar 175 in augustus, het laagste aantal in meer dan 20 jaar.
Dat minder bedrijven failliet gaan komt waarschijnlijk door de corona-steunpakketten: bedrijven die zonder corona zouden zijn omgevallen, konden door de overheidssteun toch overeind blijven.
Nieuw onderzoek naar effect plasma met antistoffen
Het Erasmus MC en het LUMC starten vandaag een nieuw onderzoek naar het behandelen van kwetsbare coronapatiënten met bloedplasma van mensen die al zijn hersteld van covid-19. Hun antistoffen kunnen mogelijk voorkomen dat de nieuwe patiënten in het ziekenhuis belanden of overlijden.
Bij een eerder onderzoek werd het plasma toegediend bij coronapatiënten die al in het ziekenhuis lagen. Deze studie werd voortijdig afgebroken, omdat de meeste patiënten al zelf goede antistoffen hadden aangemaakt. Het nieuwe onderzoek richt zich daarom op mensen die het virus korter dan een week hebben.
Ook moeten de deelnemers boven de 70 zijn of 50-plusser met extra risico door bijvoorbeeld suikerziekte of overgewicht.
Iedereen in Chinese miljoenenstad Qingdao getest na besmettingen in ziekenhuis
De gezondheidsautoriteiten van de Chinese stad Qingdao zijn begonnen met het massaal testen van bewoners. Alle 9,5 miljoen inwoners worden de komende vijf dagen getest op het coronavirus. Aanleiding zijn zes bevestigde en zes mogelijke besmettingen in de stad aan de oostkust. De meeste besmettingen zijn gelinkt aan een ziekenhuis.
Om verspreiding te voorkomen hebben de autoriteiten het ziekenhuis helemaal afgegrendeld. Ook zijn de gebouwen afgesloten waarin de besmette mensen wonen.
Na de eerste uitbraak van het coronavirus in de stad Wuhan worden de laatste maanden relatief weinig coronabesmettingen gemeld in China. In de stad Qingdao waren zelfs al bijna twee maanden geen bevestigde gevallen meer:
Verwachte aanscherpingen: meer thuisblijven, minder uitstapjes
Op de verwachte persconferentie van morgenavond zal het kabinet waarschijnlijk strengere coronaregels presenteren, die vooral gericht zijn op het beperken van contacten en bewegingen. "Meer thuisblijven, minder uitstapjes, eigenlijk niet meer voor de lol op pad", zegt politiek verslaggever Xander van der Wulp.
Het is nog niet duidelijk hoe de concrete regels eruitzien. "Je kunt denken aan het eerder sluiten van cafés en winkels, of nog nadrukkelijker van mensen eisen dat ze thuiswerken en het bezoek thuis beperken tot enkele mensen. Ook kunnen groepsgroottes nog verder naar beneden." Het kabinet zou een lockdown zo lang mogelijk willen voorkomen.
Vandaag stelt het Outbreak Management Team een nieuw corona-advies op voor het kabinet.
'Voorrangstest voor zorg en onderwijs stagneert door misbruik'
Medewerkers in de zorg en het onderwijs moeten soms toch lang wachten op een coronatest doordat anderen misbruik maken van het voorrangsbeleid. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft de sector hierover een brief geschreven, meldt het AD. "Die is vooral bedoeld voor werkgevers. Onder het motto: let nou op dat je echt die mensen selecteert bij wie - als ze niet met voorrang getest worden - er klassen naar huis moeten of cruciale zorg in gevaar komt", zegt een woordvoerder van het ministerie tegen de krant.
Volgens GGD-directeur Sjaak de Gouw is het niet duidelijk hoe vaak er misbruik wordt gemaakt van de voorrangsregels. Wel erkent hij het probleem. "Het systeem is gewoon niet waterdicht. Er zijn mensen die zeggen: ik werk bij die en die zorginstelling en ik zit op die en die school, maar die hebben geen werkgeversverklaring bij zich op het moment dat zij in de teststraat zijn. Dat gebeurt gewoon", zegt hij tegen het AD.
Weer meer besmettingen in België, forse daling in Duitsland
In België blijven de coronacijfers fors stijgen. Afgelopen week waren er dagelijks gemiddeld 4154 besmettingen per dag en dat is 89 procent meer dan in de week ervoor. Afgelopen week overleden gemiddeld 16 mensen per dag aan corona, ruim twee keer zoveel als de week ervoor.
In Duitsland is het aantal besmettingen voor de tweede dag op rij gedaald. Het Robert Koch Instituut meldde vanochtend 2467 positieve coronatests, tegenover 3483 gisteren en 4721 op zaterdag. Het aantal coronadoden steeg met 6 naar 9621.
OMT bij elkaar voor nieuw advies
Het Outbreak Management Team komt vandaag bij elkaar om een nieuw corona-advies aan het kabinet op te stellen. Op basis van dat advies maakt het kabinet waarschijnlijk morgen extra maatregelen bekend op een persconferentie.
Gisteren was er overleg op het Catshuis. Bronnen melden aan de NOS dat het zeker is dat de maatregelen worden aangescherpt, maar dat het kabinet hoopt dat een lockdown voorkomen kan worden. De nieuwe maatregelen moeten het aantal bewegingen en contacten van mensen verder beperken.
Nederlandse economie minder hard geraakt dan Belgische
Tijdens de eerste golf is de Belgische economie veel harder gekrompen dan de Nederlandse. In het tweede kwartaal kromp de economie van België met 14,5 procent, tegenover 9,4 krimp in Nederland, meldt het CBS.
Vooral in de bouw is het verschil groot. In Nederland kromp de sector met 3,5 procent, terwijl de Belgische bouw bijna 16 procent achteruit ging. Volgens het CBS komt dit door de grote verschillen in de coronamaatregelen van beide landen. Zo was het in de Belgische bouw verplicht om 1,5 meter afstand te houden, waardoor veel bedrijven het werk moesten stilleggen. In Nederland stelden werkgevers en bonden een doorwerkprotocol op, waardoor de meeste bouwplaatsen open konden blijven.
Rode Kruis start inzamelingsactie voor voedselhulp
Het Rode Kruis opent vandaag gironummer 7244 om voedselhulp aan duizenden mensen in Nederland te kunnen bekostigen. Het gaat om mensen die geen inkomen meer hebben door de coronacrisis en geen fatsoenlijke maaltijd meer kunnen betalen.
Sinds mei werkt het Rode Kruis samen met de voedselbanken om kwetsbare mensen voedselhulp te geven. De organisatie heeft niet genoeg geld om dat tot het einde van het jaar vol te houden, vandaar deze inzamelingsactie.
Fauci ontstemd over ongevraagd optreden in Trump-spotje
De Amerikaanse immunoloog en corona-adviseur Anthony Fauci is er niet blij mee dat hij is verschenen in een verkiezingsspotje voor president Trump. "Ik kan me niet voorstellen dat iemand méér had kunnen doen", zegt Fauci in de reclame die vorige week verscheen. Door de montage werd de indruk gewekt dat Fauci het over Trump had.
Maar volgens Fauci is de uitspraak uit zijn verband gehaald. "De uitspraken zijn maanden oud, ik had het in het algemeen over de inspanningen van gezondheidsfunctionarissen van de federale overheid."
Ook beklaagt de adviseur zich erover dat hem niet om toestemming is gevraagd. "In bijna vijftig jaar van toewijding aan de publieke zaak, heb ik nog nooit een politieke kandidaat aangeprezen."
Liveblog geopend
Welkom op het liveblog met het belangrijkste coronanieuws van vandaag. Het liveblog van gisteren kun je hier teruglezen.