Femke Heemskerk
NOS Sport

Onzekerheid bij Heemskerk over deelname zwemtoernooi na positieve coronatest

Zwemster Femke Heemskerk is in aanloop naar de International Swimming League (ISL) in Boedapest positief getest op het coronavirus. De 33-jarige Heemskerk heeft geen klachten en hoopt, wanneer ze deze week nog een negatieve test aflegt, alsnog mee te doen aan het lucratieve evenement.

"Alle zwemmers die meedoen aan de ISL moeten zich voor vertrek laten testen. Femke bleek positief te zijn, maar ze heeft totaal geen klachten", zegt coach Marcel Wouda.

"Als zich de komende tijd ook geen symptomen ontwikkelen, kan ze - bij een negatieve test - wellicht alsnog meedoen aan de ISL. Maar dat is uiteraard aan de organisatie. Onze eigen artsen achten dat zowel medisch als ethisch verantwoord."

Bubbel zonder publiek

Bij de ISL In Boedapest nemen topzwemmers vanuit de hele wereld het in teamverband tegen elkaar op. Het is een toernooi met wereldtoppers en veel show, maar ook lucratieve geldprijzen. Gedurende zes weken zitten de deelnemers, begeleiders en officials van de ISL in de Hongaarse hoofdstad in een 'bubbel'. Het evenement wordt zonder publiek afgewerkt en begint 16 oktober.

In ieder geval Ranomi Kromowidjojo, Kira Toussaint, Tamara van Vliet, Valerie van Roon en Thom de Boer reizen wel af naar Hongarije, waar ze op persoonlijke titel en niet namens hun club of land meedoen.

'Snakken naar wedstrijden'

Technisch directeur André Cats van de zwembond juicht het initiatief toe. "Uiteraard staat voor ons allemaal de gezondheid op nummer een. Maar onze topzwemmers snakken, op weg naar de Olympische Spelen, ook naar wedstrijden op het hoogste niveau. De ISL is een mooie gelegenheid om zich eindelijk weer te meten met de wereldtop."

De ISL werd vorig jaar voor het eerst gehouden; toen gingen de zwemmers de hele wereld over voor wedstrijden op diverse continenten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl