NOS Nieuws

Corona-adviseur Fauci niet blij met ongevraagde rol in spotje Trump

De Amerikaanse immunoloog en corona-adviseur Anthony Fauci zegt zonder zijn toestemming te zijn gebruikt in een verkiezingsspotje van president Trump. In de reclame, die vorige week verscheen, zegt Fauci: "Ik kan me niet voorstellen dat iemand méér had kunnen doen". Door de montage wordt de indruk gewekt dat hij het specifiek over president Trump heeft.

De reclame waarover het gaat:

Die uitspraak is echter uit zijn oorspronkelijke verband gehaald, zei Fauci zondag in een verklaring aan Amerikaanse nieuwsmedia. "De uitspraken zijn maanden oud, ik had het in het algemeen over de inspanningen van gezondheidsfunctionarissen van de federale overheid."

Het citaat komt uit een interview dat Fauci in maart had met Fox News, waarin hij de toewijding van het hele Amerikaanse overheidsapparaat omschreef in reactie op het nieuwe virus.

Het interview waaruit het citaat komt:

Fauci zegt niet blij te zijn met zijn rol in een verkiezingsspot: "In bijna vijftig jaar van toewijding aan de publieke zaak, heb ik nog nooit een politieke kandidaat aangeprezen."

Woordvoerder Tim Murtaugh van Trumps campagneteam zegt dat het spotje niet wordt teruggetrokken. "De woorden van Fauci zijn accuraat, en ze komen direct uit dokter Fauci's mond. Zoals hij recentelijk ook verklaarde in de Senaat, heeft president Trump vanaf het begin het virus serieus genomen, snel gehandeld en zo levens gered."

President Trump en zijn belangrijkste adviseur op coronagebied liggen vaker in de clinch. Twee dagen geleden bestempelde Fauci een bijeenkomst op het Witte Huis nog als superspreader event, een gebeurtenis waarbij veel mensen besmet worden met het coronavirus. In dit geval ging het om een ceremonie ter ere van rechter Amy Coney Barrett, die genomineerd werd voor het Hooggerechtshof. Aanwezigen zaten dicht bij elkaar en droegen veelal geen mondkapjes.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl