NOS NieuwsAangepast

Kabinet wil horeca volledig sluiten en drankverkoop in de avond verbieden

Het kabinet gaat dinsdag besluiten om de horeca weer helemaal te sluiten in de strijd tegen het coronavirus. Ingewijden bevestigen dat het kabinet dat vrijwel zeker zal bekendmaken op de persconferentie die voor 19.00 uur staat gepland. Ook de verkoop van alcohol door winkels, zowel fysiek als online, wordt in de avonduren verboden. De extra beperkingen zouden twee weken moeten gaan gelden.

De zware maatregelen zijn maandagavond besproken in het Veiligheidsberaad met de burgemeesters die voorzitter zijn van veiligheidsregio. De deskundigen van het Outbreak Management Team (OMT) zouden de horeca zien als een plek waar nog steeds veel besmettingen plaatsvinden, vooral onder jongeren. Die kunnen het virus dan weer overdragen op kwetsbare mensen.

Om te voorkomen dat mensen besluiten om dan maar zelf drank te kopen en een feestje te bouwen, wordt de verkoop van alcohol in winkels na 20.00 uur verboden. Ook het online bestellen en laten bezorgen van drank is niet meer toegestaan.

Maximaal drie gasten per dag

Gezelschappen mogen als het aan het kabinet ligt niet groter zijn dan vier personen, zowel binnen als buiten. De richtlijn dat je niet meer dan drie mensen mag ontvangen in huis wordt verder aangescherpt: het aantal van drie wordt het maximum voor een hele dag. Wie 's ochtends drie buren op bezoek heeft gehad, moet dus niet 's avonds ook nog familie uitnodigen.

Maandag lekte al uit dat het kabinet teamsporten door volwassenen wil stilleggen.

Het doel van alle maatregelen is het aantal contacten tussen mensen zo veel mogelijk te beperken. De hoop is dat op die manier de opmars van het aantal besmettingen een halt kan worden toegeroepen. Formeel moet het besluit nog genomen worden op dinsdag, door premier Rutte en zijn ministersploeg.

Aangepaste openingstijden

De sluiting van de horeca is een stevige maatregel van het kabinet, zegt politiek verslaggever Xander van der Wulp. Er lag maandag gedurende de dag nog een ander scenario op tafel voor de horeca, namelijk dat die eerder zou moeten sluiten, bijvoorbeeld om 18.00 uur. "Maar rond het Veiligheidsberaad van het kabinet en de Veiligheidsregio's is de knoop doorgehakt."

Een totale sluiting maakt controle voor gemeenten veel eenvoudiger, zegt Van der Wulp. "En ze hopen dat ze hiermee eindelijk eens een echte klap kunnen uitdelen aan het virus."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl