liveblog
NOS NieuwsAangepast

Mondkapjes worden verplicht, gedeeltelijke lockdown, voorlopig voor vier weken

  • Premier Rutte en minister De Jonge spreken van een 'gedeeltelijke lockdown'.
  • De horeca gaat vier weken dicht. Sporten wordt beperkt voor volwassenen. Er komt een mondkapjesplicht voor publieke binnenruimtes.
  • Het kabinet heeft een 'road map' of routekaart geïntroduceerd met toekomstige maatregelen.
  • De persconferentie is inmiddels afgelopen. Morgen is er een briefing van het RIVM en een debat in de Tweede Kamer.
liveblog gesloten

Einde

Tot zover het liveblog rond de persconferentie van het kabinet. Je kunt al het andere coronanieuws blijven volgen in ons andere liveblog. Een overzicht van alle maatregelen vind je hier.

Hier kun je de samenvatting van de persconferentie terugkijken:

'Hamer om coronavirus mee plat te slaan, moet groot genoeg zijn'

De persconferentie is afgelopen, morgen technische briefing en Kamerdebat

Ook het vragengedeelte waar journalisten al hun vragen kunnen stellen is nu afgelopen. De persconferentie is beëindigd. Morgen debatteert de Tweede Kamer over de maatregelen. Eerst is er nog een technische briefing door het RIVM.

De technische briefing wordt live uitgezonden vanaf 9.30 uur op NPO1 en op NPO Politiek.

Het Kamerdebat is vanaf 15.00 uur in zijn geheel te volgen via nos.nl en NPO Politiek.

'Horecamedewerkers pieken in de teststraat'

De Jonge zegt dat het aantal horecamedewerkers dat positief wordt getest nogal hoog is. "Zij pieken in de teststraat", zegt hij. Ook worden veel thuisbesmettingen veroorzaakt door mensen die besmet zijn geraakt in de horeca. Zo kunnen twee personen die samen aan de bar hebben gehangen thuis allebei hun hele gezin aansteken, schetst De Jonge. De horecamaatregel is er om dit soort bewegingen en ook bewegingen van en naar horecagelegenheden tegen te gaan.

Rutte: dit is misschien nog iets steviger dan OMT had voorgesteld

Rutte zegt dat de optelsom van de maatregelen die het kabinet nu neemt "hetzelfde of misschien wel iets steviger is" dan het OMT, het Outbreak Management Team, had geadviseerd.

De handhaving wordt aangescherpt, zegt Rutte. Dat moet voor een betere naleving zorgen. Maar ook het feit dat mensen zich realiseren dat voor henzelf of hun naasten de reguliere gezondheidszorg in gevaar komt.

'Supermarkten kunnen gesloten worden'

Als het vanaf morgenavond 22.00 uur in bepaalde supermarkten toch "een rommeltje" wordt, dan kunnen deze supermarkten gesloten worden, zegt Rutte. Hij vergelijkt dit met hoe het tot nu toe ging in de horeca. "Helaas gaan ze nu helemaal dicht, maar daar is ook regelmatig een zaak gesloten", zegt hij.

Rutte vindt het vreselijk dat medewerkers van supermarkten te maken krijgen met agressie als zij klanten aanspreken op het naleven van de regels die gelden in hun winkel.

De Jonge: er lopen al verschillende doelgroepencampagnes

De Jonge zegt dat er al verschillende voorlichtingscampagnes in verschillende talen lopen over het coronavirus en de maatregelen. De Jonge: "Normaal zeggen we: leer eerst maar Nederlands. Maar nu vinden we het vooral belangrijk dat mensen de maatregelen kennen."

Ook lokaal worden er verschillende campagnes gericht op migranten en andere doelgroepen die speciale voorlichting nodig hebben, zegt De Jonge.

De Jonge: aanvullende maatregelen kunnen nog steeds nodig zijn

De Jonge zegt dat de maatregelen die in de routekaart staan nog steeds aangevuld kunnen worden met extra maatregelen. "Dat kan nodig zijn", zegt hij. "Maar de hamer die we nu uit de kast halen moet eerst even zijn werk kunnen doen".

Als de besmettingen inderdaad weer gaan teruglopen kan weer teruggegaan worden naar regionale maatregelen, zegt hij.

Maatregelen op een rij

Lees hier op de pagina van de Rijksoverheid de nieuwe maatregelen op een rij. Waar het kabinet eerder dit jaar sprak van een "intelligente lockdown", worden de maatregelen nu een "gedeeltelijke lockdown" genoemd.

Ook de routekaart staat inmiddels online.

'Als we dit allemaal doen, kunnen we snel weer terug naar een normaler leven'

Rutte verwacht dat als iedereen zich de komende weken aan de nieuwe maatregelen houdt, we dan redelijk snel weer naar een normaler leven kunnen.

Maar de echte oplossing laat nog tot zeker tot 2021 op zich wachten, zegt Rutte. Want het vaccin is nu nog een "vogel in de lucht".

Rutte: 'alcoholklok' want te veel mensen houden zich niet aan de regels

De beperkende maatregelen "met handhaving" moet ervoor zorgen dat mensen minder contacten met elkaar hebben en dat het aantal besmettingen afneemt. "Te veel mensen houden zich niet aan de maatregelen", zegt Rutte. Het kabinet wilde niet aan een avondklok. "Maar dus wel aan een alcoholklok", zegt hij.

Hij zou graag wat meer mensen in praatprogramma's op televisie willen zien die zeggen "het gaat echt niet goed met het virus", zegt hij. "Maar goed, ik ga daar niet over."

Rutte kondigt aan dat er meer gehandhaafd zal gaan worden. Hij vindt dat er met deze maatregelen veel onduidelijkheid wordt weggenomen. De laatste tijd was er regelmatig kritiek te horen van mensen, organisaties, bedrijven en politici die de maatregelen te verwarrend vonden.

De Jonge: sluiten verpleeghuizen heeft veel verdriet gebracht

De Jonge zegt dat bezoek aan verpleeghuizen mogelijk moet blijven. Naar de tijd dat mensen niemand meer konden ontmoeten willen we niet terug, zegt hij.

Maatregelen voor vier weken, routekaart moet aanpak kabinet voorspelbaar maken

De aangekondigde routekaart moet de maatregelen die nodig zijn voorspelbaar maken, zegt De Jonge. "We zitten op die routekaart op het hoogste niveau: zeer ernstig", zegt De Jonge. "We zullen dit vier weken vol moeten houden, maar we maken over twee weken de balans op." Dan volgen er mogelijk meer maatregelen. Een versoepeling wordt door het kabinet voorlopig niet verwacht.

Rutte zegt over het tekort aan testen: "We zijn het been nu aan het bijtrekken." Hij wil daarmee zeggen dat er toch steeds iets meer getest wordt. Wat betreft het bron- en contactonderzoek zegt Rutte dat dat "in deze fase bijna onmogelijk is". Er zijn te veel besmettingen voor de GGD's om de oorzaken op te sporen.

De Jonge: 'Vier weken gedeeltelijke lockdown'

De Jonge: aantal besmettingen moet dalen

"Als we nu niets doen dan verdubbelen de cijfers de komende weken zich nogmaals", zegt minister De Jonge. "We kunnen de mensen in de zorg niet vragen te blijven dweilen als we zelf de kraan laten openstaan."

De Jonge zegt dat door minder bewegingen en minder contacten tussen mensen het aantal besmettingen echt omlaag moet gaan.

Mondkapjes in publieke binnenruimtes worden verplicht

Voor de publieke binnenruimtes bereidt het kabinet een mondkapjesplicht voor. Die gaat gelden voor iedereen vanaf 13 jaar. Dat geldt ook in het onderwijs, vanaf het middelbaar onderwijs. Zolang dat juridisch nog niet geregeld is, geldt een dringend advies.

Dit moet de discussie over mondkapjes "voor eens en altijd beslechten", aldus Rutte.

Rutte: niet-medische mondkapjes verplicht in publieke binnenruimtes

'Reis niet naar oranje gebieden'

Het kabinet gaat mensen niet verbieden op vakantie te gaan, maar blijft reizen naar oranje gebieden afraden.

Rutte: te druk in winkels

Het kabinet gaat in gesprek met winkels omdat het daar nog vaak te druk is, zegt Rutte. Dan gaat het over maximum aantallen klanten, gelegenheid voor klanten om hun handen te ontsmetten en de 1,5 meter afstand. Er gaat een streep door de koopavonden.

Evenementen worden verboden, zoals kermissen en openluchtfestivals. Thuiswerken blijft "de norm" zoals dat de afgelopen maanden al gold.

Volwassenen mogen niet meer met meer dan vier mensen sporten

Groepssporten van volwassen amateurs mogen niet meer. "Een potje tennissen kan dus nog wel", zegt Rutte. "Maar dubbelen dus niet, want dan is contact onvermijdelijk." Hardlopen met vier mensen mag ook nog. Kinderen mogen dus in groepen blijven sporten. De sportscholen blijven open voor individueel sporten.

De Ere en de Eerste divisie voetbal gaan door, maar dan zonder publiek.

Maximaal 30 personen in een groep in binnenruimte

De groepsgrootte wordt voor alle binnenruimten 30 personen. Er zijn geen uitzonderingen meer, behalve kerken, demonstraties en vergaderingen in de Tweede Kamer en andere "democratische organen".

En in huis mag je nog maximaal drie mensen per dag ontvangen. "Blokjesverjaardagen met meerdere groepjes mensen mogen niet meer", zegt Rutte.

Horeca dicht, maar hotels mogen open blijven, geen koopavonden meer

Horecabedrijven zoals cafés en restaurants gaan dicht. Afhalen kan wel, ook bij coffeeshops. Hotels blijven ook open en mogen gasten eten serveren.

Tot 20.00 uur mag er alcohol gekocht worden in winkels, daarna niet meer. Koopavonden worden tijdelijk afgeschaft.

Rutte: gedeeltelijke lockdown

Premier Rutte vertelt dat hij in zijn omgeving ook ervaring heeft met mensen die een coronabesmetting hebben, net als veel andere Nederlanders. "Hier gaat het dus over." Drie van de vier patiënten kan eind november niet meer geholpen worden in de gezondheidszorg, zegt Rutte. "Dat leidt tot gezondheidsschade en leed."

Ook leiden strenge maatregelen tot spanningen en eenzaamheid. "Dat moeten we blijven meewegen", zegt Rutte. Hij had gisteren contact met mensen uit de risicogroepen en hun leven staat op zijn kop, zegt hij. Maar toch zijn strengere maatregelen nodig.

"We gaan naar een gedeeltelijke lockdown", zegt Rutte. "Dat doet pijn, maar het is de enige manier". De maatregelen gaan morgen om 22.00 uur in.

Rutte: 'We gaan naar gedeeltelijke lockdown'

De persconferentie gaat beginnen

Premier Rutte en minister De Jonge komen binnen.

Journalisten druppelen binnen

In het zaaltje van de persconferentie op het ministerie van Justitie en Veiligheid druppelen de journalisten en fotografen binnen.

Rond de persconferentie routekaart online

Het kabinet maakt rond de persconferentie de aangekondigde road map of routekaart openbaar op www.rijksoverheid.nl/routekaart. Het zou gaan om een publieksvriendelijker versie dan die vandaag in de Volkskrant verscheen.

Op de routekaart staan de maatregelen die in de toekomst bij bepaalde situaties nodig zijn. De kaart moet voor meer voorspelbaarheid van de maatregelen zorgen.

Op de kaart zijn vier risiconiveaus te zien: waakzaam, zorgelijk, ernstig en zeer ernstig. Bij elk niveau, dat wordt bepaald door het aantal besmettingen per 100.000 Nederlanders, hoort een aantal vaste maatregelen.

Welkom

Welkom in dit liveblog, waarin we de persconferentie van het kabinet gaan volgen. Al het andere coronanieuws, met onder meer aangescherpte reisadviezen, vind je in dit liveblog.