liveblog
NOS NieuwsAangepast

650 miljoen voor agrarische sector • Horeca wil geld voor anderhalvemetereconomie

  • Het kabinet gaat Nederlanders niet adviseren mondkapjes te dragen in de publieke ruimte, zoals de Duitse en Belgische regering vandaag wel deden.
  • Als de coronamaatregelen in Nederland op korte termijn al versoepeld worden dan is dat heel beperkt, zei premier Rutte.
  • Het aantal coronapatiënten op de intensive care is in een dag afgenomen met 24 naar 1279. Het RIVM meldt 189 nieuwe sterfgevallen, meer dan gisteren. Het aantal nieuwe opgenomen patiënten is iets gedaald, nu 188 tegenover 210 gisteren. Een overzicht van de recentste Nederlandse statistieken vind je in dit artikel.
  • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten per gemeente.
  • Lees in deze collectie de antwoorden op vragen over het virus.
liveblog gesloten

Britse zwangere verpleegster sterft door coronavirus, baby gered

Een Britse zwangere vrouw is overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Haar baby is gered met behulp van een keizersnede en maakt het goed, zei het Britse ziekenhuis waar de vrouw tevens verpleegster was.

De 28-jarige Mary Agyeiwaa Agyapong werkte op de algemene afdeling van een ziekenhuis in het noorden van Londen. Ze werd begin deze maand positief getest op het coronavirus en op 7 april opgenomen.

Vandaag maakt het ziekenhuis bekend dat zij zondag is overleden. Haar baby, een meisje, heeft ook de naam Mary gekregen, meldt Sky News.

Agrariërs blij met steun, maar 'problemen nog niet opgelost'

Boeren en tuinders zijn blij met de extra 650 miljoen euro die het kabinet heeft aangekondigd om agrarische ondernemers tegemoet te komen. Volgens LTO Nederland kunnen veel agrariërs met hun producten geen kant op. "Het is vaak niet mogelijk om de bloemen, planten en voedsel waar veel in is geïnvesteerd zomaar een paar maanden op te slaan."

Toch zijn de problemen voor veel bedrijven zo groot, dat die ondanks de honderden miljoenen van het kabinet nog niet opgelost zijn, stelt LTO. De organisatie hoopt op extra support vanuit Brussel, bijvoorbeeld met bepaalde opkoopregelingen.

Fries bedrijf maakt videobellen makkelijker voor ouderen

Een ict-bedrijf uit Franeker heeft een subsidie van 15.000 euro gekregen om videobellen makkelijker te maken voor ouderen. Volgens het bedrijf zijn de vele programma's die nu beschikbaar zijn vaak nog te ingewikkeld voor ouderen. En dat terwijl videobellen juist nu voor veel ouderen belangrijk is.

Met de subsidie van het ministerie van Volksgezondheid wil het bedrijf een makkelijk programma beschikbaar maken voor verpleeghuizen. Het doel is om honderd zorginstellingen de komende weken van het systeem te voorzien, meldt Omrop Fryslân.

Een derde bemanning Frans marineschip besmet

Ongeveer een derde van de bijna 2000 bemanningsleden van het Franse vliegdekschip Charles de Gaulle is positief getest op het coronavirus. Volgens het ministerie van Defensie zijn zeker 668 van de 1767 bemanningsleden besmet.

Het Franse vliegdekschip kwam zondag twee weken eerder dan verwacht de thuishaven van Toulon binnen. Het schip kwam vervroegd terug van oefeningen toen bleek dat 50 zeelieden symptomen van het coronavirus vertoonden. Van de besmette bemanningsleden liggen er 31 in het ziekenhuis.

AFP
Het vliegdekschip in de haven van Toulon

'Zeker 5300 besmettingen in verpleeghuizen'

Van de bewoners in Nederlandse verpleeghuizen zijn er nu ruim 5300 besmet met het coronavirus. Dat meldt NRC op basis van een update van twee elektronische systemen van patiëntendossiers. De helft van de zieke ouderen is volgens de gegevens positief getest, de rest heeft verschijnselen die sterk aan het virus doen denken.

Extra steun voor landbouwsector

Het ministerie van Landbouw komt met 650 miljoen euro aan extra noodmaatregelen voor de agrarische sector, heeft minister Schouten laten weten aan de Tweede Kamer.

Het grootste deel van het bedrag, 600 miljoen, is voor bedrijven in de sierteelt en bepaalde delen van de tuinbouw die te maken hebben met een flinke omzetdaling.

De overgebleven 50 miljoen is om aardappeltelers te compenseren voor fritesaardappelen die ze niet kunnen verkopen omdat de horeca dicht is.

"We hebben hier te maken met bedrijven die in een unieke positie zitten", zegt minister Schouten. "Je kunt groeiende gewassen niet stoppen. Daarnaast hebben de bedrijven te maken met producten die niet lang houdbaar zijn en die niet of moeilijk verwerkt kunnen worden." Volgens de minister kunnen met het geld veel bedrijven de grootste klappen opvangen."

ANP
Veel telers raken hun aardappels niet kwijt

Zorginstellingen testen medewerkers zelf

Verschillende zorgorganisaties hebben zelf testlocaties ingericht om hun personeel te laten testen op corona, blijkt uit een rondgang van Nieuwsuur. De instellingen hebben de stap genomen omdat ze vonden dat de procedures via de GGD te traag en bureaucratisch verliepen of omdat de GGD te weinig capaciteit zou hebben.

Het gaat bijvoorbeeld om elf verpleeghuizen in Brabant. "We hebben hier een enorme achterstand, in de ziekenhuizen zijn ze al vier weken aan het testen", zegt directeur Peter Hoppener van Vivent. "We hebben een stuwmeer aan mensen die misschien wel onterecht thuiszitten."

Lees hier het hele verhaal van Nieuwsuur:

Horeca wil extra geld voor anderhalvemetereconomie

"Het nieuwe normaal", de anderhalvemetersamenleving, is voor de meeste bedrijven in de horeca vanuit financieel oogpunt niet te doen. Dat zegt directeur Dirk Beljaarts van branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland.

Praktisch is er nog wel een mouw aan te passen, verwacht hij, maar qua financiën wordt het een ander verhaal. De sector roept het kabinet "dringend op om per omgaande met aanvullende steunmaatregelen te komen".

Beljaarts noemt als voorbeeld een klein kroegje om de hoek. "Normaal kunnen daar 25 mensen in, nu nog vier. En als er iemand naar de wc moet, moeten twee mensen buiten wachten om de looproute vrij te houden. In een grote discotheek, met plek voor 300 mensen, mogen er nu nog maar veertig naar binnen. De sfeer is weg, en mensen zullen dan ook helemaal wegblijven."

Er zijn volgens Beljaarts horecaondernemers die het wel met de nieuwe protocollen zullen proberen. "Zaken met grotere vloeroppervlakten kunnen tafels weghalen en de zaak een beetje ombouwen. Maar voor de meeste horecabedrijven zal het niet werken."

Verkeersdrukte lijkt buiten de spits iets toegenomen

Door de coronamaatregelen is het al voor de vijfde week op rij rustig op de Nederlandse wegen, maar de laatste twee weken lijkt het vooral buiten de spits langzaam iets drukker te worden. Dat meldt de Nationale Databank Wegverkeersgegevens (NDW).

De onderzoekers keken elke week hoe druk het was op dinsdag en vergeleken dit met de situatie op 3 maart, toen het verkeer nog reed als gebruikelijk. Tussen de ochtend- en avondspits in zien de onderzoekers de afgelopen twee weken tekenen van voorzichtig herstel, net als in de avonduren.

Hoeveel rustiger het is, verschilt sterk per provincie. In de noordelijke provincies was de terugval veel minder sterk. Zo reden afgelopen dinsdag in Drenthe 26 procent minder personenauto's op de snelwegen dan gebruikelijk, tegen 43 procent in Utrecht.

Door de afgenomen drukte rijdt het verkeer veel beter door. Er is nu nauwelijks sprake van een ochtend- of avondspits.

Tweehonderd Surinamers maandag naar huis

Een groep van ongeveer tweehonderd gestrande inwoners van Suriname zal maandag 20 april vanuit Nederland terugvliegen naar Suriname. Dat heeft de directeur van het Directoraat Nationale Veiligheid bekendgemaakt. In totaal moeten nog zo'n 900 Surinamers worden gerepatrieerd, de meesten uit Nederland.

Bij aankomst in Suriname zal iedereen veertien dagen in quarantaine moeten in een door de overheid aangewezen locatie. Ruim een week geleden was er nog sprake van dat de teruggekeerde personen ook thuis in quarantaine konden gaan. Dat betekende echter wel dat ze een kleine 1000 euro zouden moeten betalen. Met dit geld zou de overheid bewakers inhuren om er voor te zorgen dat de repatrianten hun huis niet zouden verlaten.

Nadat er veel kritiek op deze werkwijze was gekomen, besloot de regering alleen overheidsquarantaine toe te staan en de repatriëring tijdelijk op te schorten. De overheid had extra tijd nodig om voldoende quarantaineplekken te creëren.

Advies: laat ouderen Frankrijk nog langer in quarantaine

Als de quarantainemaatregelen in Frankrijk op 11 mei zouden worden opgeheven, moeten zo'n 18 miljoen Fransen nog langer thuisblijven. Dat heeft de voorzitter van de wetenschappelijke adviescommissie van president Macron gezegd, Jean-François Delfraissy. Hij doelde op mensen boven de 65 of 70 jaar, ernstig zieken en mensen met ernstig overgewicht. Die groepen vormen samen 28 procent van de bevolking.

De immunoloog werd gehoord door de Franse Eerste Kamer. "Het zijn mensen die het risico lopen besmet te worden en ernstige klachten te krijgen," zei Delfraissy. Hoe lang die langere quarantaine zou moeten duren, kon hij niet zeggen. "Misschien wel tot er een medicijn is."

De commissie van Delfraissy adviseert Macron over de aanpak van het coronavirus. Het standpunt van Delfraissy over de coronamaatregelen wil niet zeggen dat president Macron dat ook overneemt.

Oproep aan Marokko: maak repatriëring overledenen mogelijk

Een aantal Marokkaanse Nederlanders roept de Marokkaanse regering op het toch mogelijk te maken overledenen vanuit Nederland naar Marokko te repatriëren. Sinds een paar weken heeft Marokko de grenzen gesloten.

Overleden Marokkaanse Nederlanders kunnen daardoor niet naar hun land van herkomst worden gebracht. Ze worden door de harde lockdown noodgedwongen in Nederland begraven. Ook staan in het mortuarium op Schiphol tientallen doodskisten soms al weken te wachten.

"Zoals wij van vele gezinnen hebben vernomen is dit een vurige wens geweest van de overledenen en worden nabestaanden geconfronteerd met het feit dat dit nu niet mogelijk is", schrijven de initiatiefnemers in hun brief aan de Marokkaanse regering. "Men wordt door de situatie gedwongen keuzes te maken die emotioneel heel zwaar vallen. In een tijd waarin, zoals u zich kunt voorstellen, de emoties al zwaar genoeg zijn."

Er is ook een online petitie gestart, waarmee de initiatiefnemers 10.000 handtekeningen willen ophalen. Ze benadrukken dat de Marokkaanse regering hun brief als 'positieve oproep' moet zien. "De onderschrijvers van deze oproep zien net als u dat de volksgezondheid de hoogste prioriteit krijgt."

RIVM: mondkapjes niet nodig bij naleven voorschriften

De prioriteit bij het verdelen van de schaarse mondkapjes ligt nog altijd bij de zorg, laat het RIVM weten. Het kabinet herhaalde vanavond dat het Nederlanders niet gaat adviseren om mondkapjes te dragen, zoals Duitsland en België vandaag wel deden.

Mondkapjes zijn volgens een RIVM-woordvoerder in de praktijk niet nodig als de voorschriften worden nageleefd: bij lichte klachten al thuis blijven, geregeld de handen wassen en afstand houden. Een gewijzigd advies op dit punt van het Outbreak Management Team aan het kabinet ligt daarom nu niet voor de hand.

Willem-Alexander verrast kinderen tijdens online les

Koning verrast basisschoolleerlingen tijdens online les

Teleurstelling bij organisatie Vuelta-start

De Ronde van Spanje zou op 14 augustus van start gaan in Utrecht, maar dat feest is uitgesteld tot op zijn minst het najaar. De internationale wielerunie UCI heeft vandaag de drie grote wielerrondes een paar maanden naar achteren verschoven.

De Tour de France gaat eind augustus als eerste van start, de Vuelta zal pas in oktober of zelfs in november worden verreden. De Nederlandse organisatie is teleurgesteld. "Natuurlijk is dit even iets wat we moeten verwerken. Wij waren er klaar voor om in het weekend van 14, 15 en 16 augustus het evenement te organiseren in de provincies Utrecht en Noord-Brabant", zegt Martijn van Hulsteijn van La Vuelta Holanda.

Honderden miljoenen voor culturele sector

Het kabinet trekt 300 miljoen euro uit om de culturele sector te helpen. Het geld is bedoeld om culturele instellingen door de zware eerste maanden van de coronacrisis te helpen. Niet alle culturele instellingen komen in aanmerking, alleen degene "die van vitaal belang zijn".

De culturele sector vreest dat ze tot 1 juni bijna een miljard euro aan omzet verliest omdat musea, theaters en concert- en muziekzalen de deuren moesten sluiten.

Rutte: ik hoop dat we iets kunnen verruimen

Volgende week bespreekt het kabinet of de coronamaatregelen wel of niet versoepeld kunnen worden na 28 april. Rutte: "Ik hoop op iets verruimen, maar dan gaat het om een beperkte versoepeling." Meer wil hij er niet over zeggen. "Ik kan echt niet voorspellen hoe het gaat lopen. Het gaat stap voor stap. Dat is het nieuwe normaal." Hij blijft benadrukken dat de "normale samenleving" niet snel terugkomt.

Rutte: 'volgende week besluit over verlengen van de coronamaatregelen'

Kabinet: mondkapjes zijn nodig in de zorg

Het kabinet gaat de bevolking niet adviseren mondkapjes te dragen in het openbaar vervoer en de publieke ruimte, zoals de Duitse en Belgische regering vandaag wel deden.

Minister De Jonge zei op de persconferentie dat de schaarse mondkapjes hard nodig zijn in de zorg. Als mensen mondkapjes op straat gaan dragen, kunnen diezelfde mondkapjes dus niet in de zorg worden gebruikt.

Het kabinet gaat af op de adviezen van het Outbreak Management Team, aldus De Jonge, en dat stelt dat het dragen van mondkapjes buiten de zorg niet nodig is en leidt tot schijnzekerheid.

De Jonge: volgende week meer duidelijk over app

Minister De Jonge van Volksgezondheid zegt dat het belangrijk blijft om de kwetsbaren te beschermen en de mensen in de zorg te ontlasten. De stappen naar het "nieuwe normaal" moeten volgens de minister heel behoedzaam worden genomen. Voorwaarde blijft dat er genoeg beschermingsmiddelen zijn en dat er goed zicht komt op het virus. "We moeten testen", zei de minister.

Volgende week komt meer duidelijkheid over de plannen van het kabinet voor een corona-app. Er zijn 750 voorstellen binnengekomen. De Jonge gaat de komende dagen met experts om tafel. Wanneer de app komt, kon hij niet zeggen.

Rutte: bespreek duivelse dilemma's

Als de coronamaatregelen worden versoepeld moet op veel plekken schaarse ruimte worden verdeeld, zei premier Rutte. Hij noemde als voorbeelden het openbaar vervoer, de publieke ruimte, bedrijfskantines en schoolpleinen. "Dat leidt tot duivelse dilemma's", zei Rutte, "die we de komende weken moeten durven bespreken."

Rutte: ik begrijp dat mensen hopen op versoepeling

Premier Rutte zegt dat hij begrijpt dat mensen vurig hopen op versoepeling van de regels. "Maar het loket kan niet in een keer open." Volgens het kabinet zijn dit de drie belangrijkste criteria voor een besluit over het versoepelen van de coronamaatregelen:

- druk op de zorg
- bescherming van ouderen en mensen met een zwakke gezondheid
- zicht op en inzicht in de verspreiding van het virus

"Het kan ook dat we een stap terug moeten zetten als het virus weer om zich heen grijpt", zei Rutte. Wat hem betreft blijft de boodschap: houd vol.

Rutte zegt, net als minister Wiebes, dat er zorgvuldig gewerkt moet aan zorgvuldige voorbereiding door bedrijven en instellingen.

Nieuwe iPhone zonder evenement gelanceerd

Apple staat er bekend om: strak geregisseerde evenementen waar het bedrijf de nieuwste producten aankondigt, zoals iPhones. De afgelopen jaren was dit een vertrouwd beeld in de techwereld. Vandaag wijkt het bedrijf van dit pad af en lanceert het een iPhone zonder dat topman Tim Cook ergens op een podium verschijnt.

Het bedrijf heeft om 17.00 uur Nederlandse tijd via een persbericht de iPhone SE gepresenteerd. De telefoon komt in een bekend jasje, namelijk met een fysieke thuisknop; iets wat jaren hét beeldmerk van iPhones was. Het apparaat is, met een minimumprijs van 489 euro, de goedkoopste telefoon die het bedrijf nu aanbiedt.

Eerder kondigde het bedrijf ook al een nieuwe iPad op deze manier aan. De jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie van het bedrijf, die in juni wordt gehouden, is alleen online te volgen. Normaal gesproken trekt dit evenement duizenden ontwikkelaars.

Mogelijk straks 14.000 tests per dag

De Nederlandse overheid is erin geslaagd om de levering veilig te stellen van de materialen die nodig zijn om de testcapaciteit voor het coronavirus op te voeren. Dat blijkt uit een e-mail van de Landelijke Coördinatiestructuur Testcapaciteit aan de laboratoria die op corona testen. De e-mail is in bezit van de NOS.

Hoewel het materiaal nog niet allemaal is geleverd staat het ministerie van VWS volgens de e-mail "garant voor de hoeveelheid testen die toegezegd zijn". Als de toegezegde materialen daadwerkelijk geleverd worden, kunnen de komende zes maanden een slordige 2,7 miljoen tests gedaan worden, wat neerkomt op bijna 14.000 tests per dag.

Duitsland: 'dringende aanbeveling' dragen mondkapjes

Duitsland verlengt de coronamaatregelen tot en met 3 mei, heeft bondskanselier Merkel laten weten. Ook raadt de Duitse regering de bevolking aan om mondkapjes te dragen in winkel en het openbaar vervoer.

Vanaf volgende week mogen winkels kleiner dan 800 vierkante meter wel weer open, op de voorwaarde dat mensen anderhalve meter afstand houden. Ook autohandelaren en boekwinkels mogen weer open.

Verder gaan de scholen vanaf 4 mei stapsgewijs weer lesgeven. Dat begint bij de eindexamenklassen en de hoogste klassen in het basisonderwijs.

Nog zo’n 10.000 Nederlanders vast in het buitenland

Van de 25.000 gestrande Nederlanders die gerepatrieerd wilden worden, zitten er zeker nog zo'n 10.000 vast in het buitenland. Dat laat het ministerie van Buitenlandse Zaken weten.

Ruim 14.000 Nederlanders zijn inmiddels weer thuis. De meesten kwamen terug zonder hulp van het ministerie, een kleine 5000 gingen met een repatriëringsvlucht terug naar Nederland. Met zo'n duizend reizigers lukt het niet om contact te krijgen.

De meest recente vlucht kwam vanmorgen aan op Schiphol vanuit Saudi-Arabië. Ook de komende dagen staan er vluchten gepland om mensen terug te halen. Er zijn zo'n vijftig landen met dertig of meer gestrande Nederlanders. In Marokko zit de grootste groep vast.

België verlengt maatregelen tot en met 3 mei

België blijft nog een aantal weken op slot. Tot en met 3 mei blijven de coronamaatregelen van kracht, maakte premier Wilmès bekend op een persconferentie.

Er zijn wel een aantal kleine veranderingen: tuincentra en bouwmarkten mogen onder voorwaarden weer de deuren openen. Ook mogen de bewoners van woonzorgcentra en gehandicapteninstellingen weer bezoek krijgen van maximaal één persoon. Die persoon moet altijd dezelfde zijn en mag ook twee weken lang geen symptomen van het coronavirus hebben gehad.

De Vlaamse minister van Onderwijs Weyts wil volgende week met een datum komen voor heropening van de scholen.

"Vandaag kan niemand zeggen wanneer we weer een normaal leven gaan hebben", zei Wilmès. "De weg is nog lang en ligt vol stenen en valkuilen. Maar de vooruitzichten op een betere toekomst liggen binnen handbereik."

Beurzen en olieprijs maken duikeling

De aandelenbeurzen duiken vandaag weer diep in het rood. De Europese markten verliezen 3 tot 4 procent. De AEX sloot 3,3 procent in de min, op 491 punten. Vooral aandelen van banken en verzekeraars liepen zware averij op. Wall Street volgt het rode spoor.

De inktzwarte prognoses van het IMF voor de wereldeconomie, de ergste recessie sinds de Grote Depressie van de jaren 30, veegt het beursoptimisme van de voorbije weken van tafel.

Ook de olieprijs is gekelderd. Een vat Brent-olie kostte bij het sluiten van de oliemarkt 27 dollar, bijna 8 procent minder dan gisteren en de laagste prijs in 18 jaar. Een wereldwijde diepe economische recessie doet de vraag naar energie instorten.

Volgens het Internationaal Energie Agentschap (IEA) zal de vraag naar olie dit jaar naar schatting 9,3 miljoen vaten per dag lager uitvallen. In de maand april is de vraag zelfs met bijna 30 procent gedaald. De vraag is in 25 jaar niet zo laag geweest. De olieprijzen lijken ook geen enkele steun te krijgen van het OPEC-akkoord om vanaf mei per dag 9,7 miljoen vaten minder op te pompen.

Kabinet wil coronaplan van elke sector

Bedrijven en instellingen in alle sectoren moeten een plan maken voor de anderhalvemetereconomie. Alleen dan kunnen ze wat het kabinet betreft op termijn weer de deuren openen. "Als je geen goed protocol hebt klaarliggen, kan ik me bijzonder moeilijk voorstellen dat je open kan," zei minister Wiebes voor aanvang van het crisisoverleg van het kabinet.

Het gaat om bijvoorbeeld winkels, de horeca, kappers, bioscopen en concertzalen. Het plan moet worden goedgekeurd door het ministerie van Economische Zaken. Er wordt gelet op afstand houden, hygiëne, beschermingsmaatregelen en toezicht. Wiebes roept alle sectoren op er snel werk van te maken.

De bioscopen hebben al zo'n plan bij het ministerie ingediend. Dat wil nog niet zeggen dat zij al snel weer open kunnen, zegt Wiebes. Als er instellingen opengaan komen weer meer mensen in het openbaar vervoer en de openbare ruimte. "Ook dat moet je meewegen. Dus stap voor stap."

99-jarige Brit loopt miljoenen bij elkaar

Een 99-jarige oorlogsveteraan uit Groot-Brittannië heeft miljoenen opgehaald voor de gezondheidszorg door rondjes te lopen in zijn tuin. De familie van deze Tom Moore zamelde geld in via sociale media. Met zijn inzamelingsactie wilde de veteraan uit de Tweede Wereldoorlog doktoren en verplegers bedanken voor hun goede zorgen toen hij zijn heup had gebroken.

Zijn familie had gehoopt om 1000 pond aan donaties binnen te halen, maar binnen een paar dagen stond de teller op meer dan 6 miljoen pond, bijna 7 miljoen euro. Meer dan 250.000 mensen hebben geld gedoneerd.

Moore wil honderd rondjes hebben gelopen voor hij 100 jaar wordt, op 30 april. Hij diende tijdens de Tweede Wereldoorlog in India en Myanmar.

Oude man haalt miljoenen op met zijn looprek

Kabels trekken in oude vergaderzaal Tweede Kamer

De Oude Zaal van de Tweede Kamer wordt in orde gebracht voor vergaderingen tijdens de coronacrisis. Vorige week besloot de Kamer weer wat vaker te vergaderen. Daarvoor wordt onder meer gebruikgemaakt van de zaal waar het parlement van 1815 tot 1992 vergaderde.

ANP
Kabels trekken in oude vergaderzaal Tweede Kamer