Primoz Roglic, Vuelta-winnaar in 2019, tekent in voor de start van een etappe
NOS Wielrennen

Organisatie Vuelta-start Utrecht in wachtkamer: 'Dit moeten we verwerken'

Het moest een wielerfeest worden op 14 augustus, de start van de Vuelta in Utrecht. Daarna zou de wielerkaravaan zich al even feestelijk verplaatsten naar Den Bosch en Breda. Een feest kan er nog altijd komen, maar dan pas later dit jaar.

Want de internationale wielerunie UCI presenteerde woensdag een nieuwe (voorlopige) kalender, waarop de drie grote wielerrondes een nieuwe plek hebben gekregen. Ze zijn alle verschoven vanwege de coronapandemie. Een exacte datum voor de Ronde van Spanje is er nog niet, maar de start zal pas in oktober of zelfs november zijn.

"Natuurlijk is dit even iets wat we moeten verwerken. Wij waren er klaar voor om in het weekend van 14, 15 en 16 augustus het evenement te organiseren in de provincies Utrecht en Noord-Brabant", zegt organisator Martijn van Hulsteijn van La Vuelta Holanda.

Mixed feelings bij Vuelta-organisator: 'Consequenties nog onbekend'

De UCI maakte bekend dat de Tour de France van 29 augustus tot en met 20 september gereden wordt, direct gevolgd door de WK wielrennen. Daarna volgen nog de Giro d'Italia en de Vuelta, mits alle coronamaatregelen het toelaten.

'Allerlei factoren spelen rol'

Wie de agenda erbij pakt, zal tot de conclusie komen dat het zomerse evenement naar het najaar gaat. Zodra een nieuwe datum voor de Vuelta voorgesteld wordt, zal La Vuelta Holanda de consequenties hiervan onderzoeken.

Van Hulsteijn: "Er spelen ontzettend veel factoren mee. Welke andere evenementen zijn er op dat moment en hoeveel politie-inzet is er beschikbaar bijvoorbeeld. Bij een evenement dat op de openbare weg plaatsvindt, zoals de Vuelta, is het ook van belang te onderzoeken welke infrastructurele werken gaande zijn."

'Zijn er andere evenementen? Wegwerkzaamheden? Er komen veel vraagstukken'

De Ronde van Spanje begint, als alle plannen in stand gehouden worden, met een ploegentijdrit in Utrecht. De tweede etappe leidt de renners van Den Bosch naar Utrecht. Breda heeft de start en de finish van de derde etappe weten te bemachtigen.

Als er een nieuwe datum gevonden wordt, betekent dat niet automatisch dat de route intact blijft en dat de etappes in Nederland gehandhaafd blijven. "Vanwege de crisis is dit niet alleen een kwestie van de UCI, maar ook van de Nederlandse en Spaanse overheid. Wij volgen te allen tijde de adviezen en richtlijnen van de centrale overheden", aldus Van Hulsteijn.

  • NOS
    Swipe voor de nieuwe wielerkalender
  • NOS
    Swipe voor de nieuwe wielerkalender

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl