Huiselijk geweld
Aangepast

Zorgen over huiselijk geweld: 'Wat speelt er zich af achter de voordeur?'

Bij de Jeugdbescherming, de politie en het meldpunt huiselijk geweld 'Veilig Thuis' bestaan grote zorgen over een mogelijke toename van huiselijk geweld in tijden van de coronacrisis. Nu de scholen dicht zijn en wijkagenten minder op straat zijn, vrezen instanties dat signalen van geweld niet meer worden opgemerkt. En ook dat slachtoffers van huiselijk geweld zich minder makkelijk melden.

In huis kijken

Belle van Lier werkt bij de Jeugdbescherming Rotterdam-Rijnmond. Ze heeft acht gezinnen onder haar hoede, waar ze normaal op huisbezoek gaat. Nu is er eigenlijk alleen telefonisch contact via Skype of Facetime. "Je wilt toch graag bij mensen in huis kijken hoe het gaat, zien hoe de interactie is tussen ouders en kinderen, en hoe de situatie ter plekke is. Dat kan nu niet."

Alleen bij een zeer ernstige situatie gaan hulpverleners nog langs. "Er is elke dag wel iets aan de hand", zegt ze. Van Lier is bang dat de ernst zal toenemen, omdat er weinig zicht is op de kinderen. Vooral door de sluiting van de scholen. "Normaal gesproken zijn het de scholen die kinderen goed in beeld hebben. Dus die signaleren nu niet of nauwelijks of er iets mis is. Voor kinderen uit dit soort gezinnen is de school ook een veilige plek, met structuur. Dat valt nu allemaal weg."

WhatsApp-nummer

De organisatie 'Veilig Thuis' is met 26 vestigingen in het land een centraal meldpunt voor huiselijk geweld. Voor geweld van ouders tegen kinderen, maar ook voor geweld tussen ouders onderling. Volgens Ida Ouweneel van de vestiging in Rotterdam is er de afgelopen dagen geen toename van het aantal telefoontjes.

"Dat is best bijzonder. Want wij maken ons zeker zorgen over de situatie thuis. We denken dat het te maken heeft met enerzijds minder hulpverleners en scholen die signaleren. Anderzijds hebben slachtoffers ook minder de mogelijkheid om even te ontsnappen, en huiselijk geweld te melden", zegt Ouweneel. 'Veilig Thuis' wil snel een WhatsApp-nummer openen dat de meldingsdrempel moet verlagen.

Achter de voordeur

De politie meldde deze week een afname in het aantal meldingen van huiselijk geweld. Maar ook daar houdt men ernstig rekening met een andere werkelijkheid achter de voordeur en vreest men vooral een stijging in de ernst van de meldingen.

De Rotterdamse wijkagent Rob van Dam besteedt zestig procent van zijn tijd aan de bestrijding van huiselijk geweld. Waar normaal gesproken vier wijkagenten rondlopen in het centrum van Rotterdam, is dat er nu nog maar één. "Ik kwam altijd snel bij mensen over de vloer, maar nu is dat veel minder. Ik ben bang dat we over twee of drie maanden pas weten wat er zich achter de voordeur heeft afgespeeld. Ik verwacht een toename van huiselijk geweld", zegt Van Dam.

Toch naar school

De regio Rotterdam zoekt voor kinderen die thuis in een onveilige situatie zitten, een oplossing. "We inventariseren met de gemeente hoeveel kwetsbare kinderen er zijn. We willen dan graag dat die kinderen toch weer naar school kunnen. Dan komt er tenminste weer zicht op ze en hebben ze een zinvolle dagbesteding", zegt jeugdbeschermer Van Lier.

Als de scholen nog veel langer dicht blijven vanwege de maatregelen, houdt ze haar hart vast. "Dan raken er meer kinderen uit beeld. Dan zullen de zaken die bij ons binnenkomen steeds heftiger worden. Daar krijg ik wel buikpijn van."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl