Meer dan 25.000 coronadoden in VS • Bonden: trein alleen voor cruciale beroepen
- RIVM: sinds gisteren zijn 210 coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis en zijn 122 nieuwe sterfgevallen gemeld. Lees hier meer over de cijfers van vandaag.
- Het aantal patiënten op de intensivecareafdelingen is gedaald met 35, naar 1303.
- De Tweede Kamer zet vraagtekens bij hoe het kabinet de ontwikkeling van corona-apps aanpakt.
- Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten per gemeente. Hier vind je de laatste cijfers.
- Lees in deze collectie de antwoorden op vragen over het virus
Beelden brandstichting zendmast in Opsporing Verzocht
Er zijn bewakingsbeelden van een man die afgelopen vrijdag een zendmast in Groningen in brand heeft gestoken. Die werden vanavond getoond in het tv-programma Opsporing Verzocht. De politie roept mensen op zich te melden als ze de man herkennen of iets verdachts hebben gezien dat mogelijk te maken heeft met de brand.
Er zijn vermoedens dat er een connectie is tussen de verschillende branden in zendmasten en een groep tegenstanders van het nieuwe 5G-netwerk. Op internet circuleren complottheorieën dat de 5G-zendmasten het coronavirus verspreiden.
Het in brand steken van zendmasten kan gevolgen hebben voor de bereikbaarheid van de hulpdiensten, waarschuwt de politie.
VS telt nu meer dan 25.000 coronadoden
Het dodental in de Verenigde Staten als gevolg van het coronavirus is opgelopen tot boven de 25.000, blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins Universiteit. De stad New York is het epicentrum, met ruim 7900 doden.
Uit de cijfers blijkt ook dat de VS bijna 600.000 geregistreerde besmettingen telt, fors meer dan andere landen. Zo zijn er in Spanje 172.000 besmettingen en Italië 162.000 besmettingen.
Wereldwijd zijn er nu 1,9 miljoen geregistreerde coronabesmettingen. 125.000 mensen zijn aan de gevolgen ervan overleden.
G7-landen gaan donderdag praten over coronacrisis
De leiders van de G7-landen spreken donderdag via een videoverbinding met elkaar over de uitbraak van het coronavirus. President Trump (VS) heeft de leiders van Canada, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië en Japan daarvoor uitgenodigd. Het is de bedoeling dat de leiders de nationale aanpak van de corona-uitbraak gaan coördineren, heeft het Witte Huis laten weten.
De leiders van de G7-landen spraken vorige maand ook al via een videoverbinding over de corona-uitbraak.
Heeft een coronatest bij een representatief deel van de bevolking nut?
Hoe nuttig is het om een representatieve groep mensen in Nederland te testen op het coronavirus? Wetenschappers zijn het daarover oneens. Allemaal onderschrijven ze dat het nuttige extra data kan opleveren, maar ze verschillen van mening of dit nu het belangrijkste is om te doen.
Lees in dit verhaal hoe verschillende wetenschappers erover denken.
Verenigde Naties waarschuwen voor 'fake news'
Secretaris-generaal van de Verenigde Naties António Guterres waarschuwt voor een "gevaarlijke epidemie van onjuiste informatie" rond het coronavirus. Hij waarschuwt specifiek voor schadelijke gezondheidsadviezen, complottheorieën en (vreemdelingen)haat.
De Verenigde Naties zijn volgens de secretaris-generaal bezig met een initiatief "om het internet vol te zetten met feiten en wetenschappelijke bevindingen, en tegelijkertijd de groeiende hoeveelheid valse informatie tegen te gaan". Volgens Guterres is desinformatie "een gif dat nog meer levens bedreigt". Guterres wil ook dat socialemediaplatforms en technologiebedrijven meer doen om misleidende informatie tegen te gaan.
"In de hele wereld zijn mensen bang en willen mensen weten wat ze moeten doen en bij wie ze moeten zijn voor advies. Ze hebben wetenschap nodig, geen kwakzalverij."
Recordaantal doden Frankrijk, maar aantal bezette IC-bedden daalt verder
In Frankrijk is het aantal doden als gevolg van het coronavirus de afgelopen 24 uur toegenomen met 762, zeggen de gezondheidsautoriteiten. Niet eerder vielen er op een dag zoveel coronadoden. Daarmee komt het dodental in Frankrijk op bijna 16.000.
Wel daalt het aantal bezette bedden op de intensivecareafdelingen. Dat ging van 6821 naar 6730, de zesde dag op rij dat het aantal mensen op de IC's daalt.
In Frankrijk zijn nu 103.573 geregistreerde besmettingen, zo'n 550 meer dan gisteren.
Spoorbonden: trein alleen voor mensen met cruciaal beroep
De vakbonden VHS, FNV Spoor, VVMC en CNV Vakmensen willen dat de trein alleen nog toegankelijk wordt voor mensen met een cruciaal beroep. Dat schrijven ze in een brief aan hun leden. Volgens de bonden is het nodig om snel maatregelen te nemen om de veiligheid van het spoorpersoneel te waarborgen.
Ze vragen ook om duidelijkheid over de handhaving. Volgens de bonden is er sinds de start van de maatregelen meer overlast en zijn er meer incidenten. "Ondanks dat er heel veel treinen zijn die nagenoeg leeg zijn, komt het wat ons betreft nog te veel voor dat er sprake is van een overvolle trein", staat er in de brief. "Hierbij lijkt het er vaak op dat het niet meer alleen om medewerkers uit cruciale sectoren gaat."
Volgens de spoorbonden gaat de NS nu in beraad en komt het spoorwegbedrijf donderdag met aanvullende maatregelen. De FNV riep eind maart het kabinet al op om het hele openbaar vervoer alleen toegankelijk te maken voor mensen die werken in vitale sectoren.
'Tour de France naar augustus, andere rondes volgen daarna'
In Frankrijk zijn grote evenementen in ieder geval tot half juli verboden, en daarom kan de Tour de France op 27 juni niet van start gaan. Over een nieuwe datum wordt al volop gespeculeerd. De Franse krant Le Parisien denkt aan 25 juli, Le Dauphiné meldt dat het 29 augustus wordt en het Spaanse Marca meent te weten dat de Tour een onderdeel is van een pact tussen de drie grote ronden.
"De Tour de France staat nu ingepland in de eerste drie weken van augustus, de Vuelta a España in september en de Giro d'Italia in oktober. Tenminste, als het coronavirus geen roet in het eten gooit, natuurlijk", aldus Marca.
Honderden partijen willen meedenken over corona-app
Honderden partijen hebben zich gemeld bij het ministerie van Volksgezondheid om mee te denken over de ontwikkeling en inzet van corona-apps, heeft minister De Jonge laten weten. Bedrijven en deskundigen konden zich tot 12.00 uur vanmiddag melden bij de overheid.
In beeld: tijdelijk zorgcentrum in Ahoy klaar voor gebruik
Het tijdelijke zorgcentrum dat in Ahoy Rotterdam gebouwd is, is klaar om patiënten te ontvangen. Het is overigens maar de vraag of het opvangcentrum nodig is, zei Ernst Kuipers van Landelijk Netwerk Acute Zorg eerder vandaag.
"We hebben dit neergezet toen het aantal patiënten heel snel steeg, toen colonnes ambulances uit Brabant aankwamen. Het is veel te vroeg om nu te zeggen: die plek hebben we überhaupt niet meer nodig, haal maar weer leeg. Ik deel de opluchting als de opvang overbodig blijkt. Dan heeft het helaas geld gekost, maar better safe than sorry", zei hij tegen journalisten.
Een Zweedse meubelgigant heeft de inrichting gedoneerd:
Zestien arbeidsmigranten in busje, politie deelt boetes uit
De politie heeft vanmiddag in Vlaardingen een bus met arbeidsmigranten aan de kant van de weg gezet, omdat de arbeiders zich niet aan de coronamaatregelen hielden. De bus zat vol met mensen die werkzaam zijn in het Westland.
"De zestien mensen in de bus hebben allemaal een boete gekregen van 390 euro", laat een woordvoerder van de politie weten aan Rijnmond. De bus had een kentekenplaat uit Letland.
Al een week geen coronabesmetting onder personeel UMCG
In de afgelopen zeven dagen is er in het UMC Groningen geen enkele met corona besmette medewerker bij gekomen. Dat blijkt uit een interne nieuwsbrief van het ziekenhuis, meldt RTV Noord. Op zondag 5 april meldde het UMCG voor het laatst een nieuwe coronabesmetting bij een personeelslid. In totaal zijn er 2247 ziekenhuismedewerkers getest, daarvan waren er 84 besmet.
Volgens UMCG-viroloog Bert Niesters is het goed nieuws. "Er was in het begin veel discussie over dat in Groningen zoveel werd getest, die discussie is nu ook wel afgerond. Maar ik ben blij dat we de mensen eruit hebben gevist, perfect en hartstikke mooi."
Niesters ziet als belangrijke oorzaak de maatregelen die het ziekenhuis voor het personeel heeft genomen. Zo is er een streng reisbeleid, waarbij medewerkers wordt gevraagd om binnen de drie noordelijke provincies te blijven. Ook wordt medewerkers afgeraden bezoek te ontvangen van familie of vrienden van buiten Noord-Nederland. Daarnaast worden werknemers verzocht zoveel mogelijk thuis te werken.
Bij medewerkers die wel positief zijn getest heeft uitgebreid contactonderzoek plaatsgevonden. Ook die mensen zijn vervolgens getest op het virus.
Zes Nederlanders onderweg vanuit Marokko
Er lijkt toch ruimte te komen voor Nederlanders die vastzitten in Marokko om dat land te verlaten. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn er op dit moment zes Nederlanders, onder wie een baby, met een Frans vliegtuig op weg naar Parijs. Het gaat volgens het ministerie om schrijnende gevallen.
Marokko weigerde tot nu toe Nederlanders te laten vertrekken, omdat in het land een strenge lockdown geldt vanwege het coronavirus. Ingezetenen van andere landen mochten daarentegen al wel vertrekken en dat voedde de theorie dat Marokko extra streng optreedt tegen Nederland vanwege de slechte verhoudingen tussen de twee landen.
McDonald's maakt excuses na weigeren zwarte mensen in China
McDonald's in China heeft excuses aangeboden nadat een filiaal in de stad Guangzhou zwarte mensen de toegang tot de fastfoodketen had ontzegd. De zorgen over buitenlanders die het coronavirus dragen, heeft in het land tot incidenten geleid waarbij mensen zijn gediscrimineerd.
In een video die op sociale media wordt gedeeld, is te lezen dat "zwarte mensen vanaf nu niet meer het restaurant in mogen komen". McDonald's heeft naar aanleiding van die tekst het restaurant tijdelijk gesloten, meldt de BBC.
Meerdere Afrikaanse ambassadeurs in China schrijven in een gezamenlijke brief aan de Chinese minister van Buitenlandse Zaken dat ze zorgen hebben over de discriminatie van Afrikanen in China tijdens de coronapandemie. Veel van hen kregen te maken met huisuitzettingen. Ook moesten zij meerdere coronatests ondergaan en werden zij in het openbaar gediscrimineerd.
In de miljoenenstad bevindt zich een van China's grootste Afrikaanse gemeenschappen. Het provinciebestuur van Guangdong heeft gereageerd op de vermeende discriminatie en noemt Afrika "een goede vriend, partner en broeder".
Meer doden in Italië, maar minder besmettingen
Het dodental in Italië als gevolg van het coronavirus is gestegen met 602. Dat zijn er meer dan gisteren, toen er 566 doden gemeld werden. Het dodental komt daarmee op 21.067.
Uit de cijfers van de autoriteiten blijkt dat het aantal patiënten op de intensivecareafdelingen van ziekenhuizen is gedaald, van 3260 naar 3186. Ook zijn er minder besmettingen gemeld ten opzichte van gisteren. Het zijn er 2972, gisteren waren het er nog 3153. Dat is het laagste aantal besmettingen sinds 13 maart. In Italië zijn 162.488 besmettingen geregistreerd.
37.130 mensen zijn genezen verklaard, bijna 1700 meer dan gisteren.
Tweede Kamer wil tijdelijk verbod op uitverkoop
Een meerderheid in de Tweede Kamer wil de uitverkoop tijdelijk verbieden. Het kabinet kijkt naar de mogelijkheden voor een verbod en hoopt er zo snel mogelijk uitsluitsel over te kunnen geven.
Het gaat om een verbod voor alle winkels in de non-foodsector, zowel online als in de winkels. Een uitverkoopverbod moet kleine ondernemers beschermen tegen grote bedrijven die tijdens de coronacrisis nog wel open zijn en met prijzen stunten.
Twee aanhoudingen in Nederland om oplichting met mondkapjes
In Nederland zijn twee mensen opgepakt op verdenking van oplichting met mondkapjes, hebben Interpol en Europol laten weten. De Duitse autoriteiten wilden een grote partij mondkapjes bestellen bij twee bedrijven in Duitsland en Zwitserland, maar zij konden niet leveren. Via Spanje en Ierland kwamen de autoriteiten uiteindelijk uit bij een Nederlandse bedrijf, waar 1,5 miljoen mondkapjes werden besteld. De Duitsers moesten daarvoor 1,5 miljoen euro aanbetalen.
Vlak voor de leverdatum kregen de Duitsers te horen dat het geld niet was ontvangen, en dat er 880.000 euro betaald moest worden aan de Nederlandse leverancier zodat de levering door kon gaan. Dat geld werd betaald, maar de kapjes werden niet geleverd. Volgens Interpol en Europol kon de betaling van 1,5 miljoen euro nog geblokkeerd worden. Van de 880.000 euro die later was overgemaakt, was bijna 500.000 euro spoorloos verdwenen. Het geld was naar een Britse rekening overgemaakt en werd vanuit daar overgeboekt naar een rekening in Nigeria.
Coronatest voor agenten
Politieagenten kunnen sinds afgelopen vrijdag een coronatest laten uitvoeren als ze betrokken zijn geweest bij een incident met een mogelijke coronapatiënt én daarna klachten hebben gekregen. Politievakbond ACP pleitte daar begin deze maand al voor. Of er al agenten zijn die testen hebben laten uitvoeren, is niet bekend. Naar verwachting zal de maatregel ook gaan gelden voor personeel van tbs-klinieken en gevangenissen.
Eerder werd al een noodwet aangenomen waarmee gedwongen een coronatest kan worden afgenomen bij spugende verdachten.
Onderzoek naar woonzorgcentrum Groesbeek
Zorgorganisatie ZZG zorggroep uit Groesbreek laat een onafhankelijk onderzoek uitvoeren vanwege de situatie in woonzorgcentrum Mookerhof. Daar waren zoveel coronabesmettingen, met name onder het personeel, dat er geen passende zorg meer geleverd kon worden. Daarom moesten in het paasweekend alle 22 bewoners naar een andere locatie verhuizen.
In het woonzorgcentrum zijn 20 van de 34 medewerkers positief getest. Ook zes bewoners zijn besmet geraakt.
Het onderzoek gaat in op de oorzaken van de verslechterde kwaliteit van de zorg, de veiligheid van de medewerkers, de genomen maatregelen en de communicatie met familieleden van bewoners.
Philips komt met eenvoudiger beademingsapparaat
Philips gaat de productie van beademingsapparatuur flink opschroeven. Het bedrijf hoopt dat het in het derde kwartaal van dit jaar 4000 apparaten per week kan maken. Ook komt Philips per direct met een nieuw en eenvoudiger beademingsapparaat, waarvan er 15.000 per week gebouwd kunnen worden.
Het nieuwe apparaat is volgens een woordvoerder van Philips geschikt voor patiënten van wie de toestand minder kritiek is. Ook is het apparaat minder geavanceerd. "De gedachte is dat je minder kritische patiënten aan de beademing kunt leggen", zegt een woordvoerder. "Zodat je de druk verlicht op de intensive care." Volgens hem kan het systeem overigens wel gebruikt worden op de intensive care. "Uiteindelijk is het aan een arts om te bepalen hoe het wordt ingezet."
Het nieuwe apparaat, de Philips Respironics E30, kan volgens de Philips-woordvoerder wel 'invasief' beademen, met een slang in de luchtpijp. De Amerikaanse autoriteiten hebben het apparaat al goedgekeurd. Philips is nog bezig met goedkeuring voor Europese en Aziatische landen.
Grote culturele organisaties sturen brandbrief
Onder meer het Rijksmuseum, de Nationale Opera & Ballet en het Kunstmuseum Den Haag roepen de overheid op om de culturele infrastructuur in Nederland met een "robuust fonds" overeind te houden. In een brief aan cultuurminister Van Engelshoven en de wethouders cultuur van de vier grote steden pleiten de organisaties voor financiële steun op de korte en langere termijn.
"Het culturele leven zal misschien pas over 1 of 2 jaar weer 'normaal' zijn, en dan gaan we ervan uit dat er van alles is veranderd', schrijven de ondertekenaars.
De organisaties willen ook dat de huur die ze aan de (lokale) overheid betalen tijdelijk wordt opgeschort. Daarnaast zien ze graag dat de regeling voor werktijdverkorting, de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW), wordt uitgebreid en dat ook freelancers in de culturele sector onder die regeling gaan vallen.
Indrukwekkende erehaag voor overleden Erasmus MC-medewerker
Met gepaste afstand hebben medewerkers van het Erasmus MC in Rotterdam eerder vandaag een erehaag gevormd voor een collega, die is overleden aan het coronavirus.
Studenten krijgen drie maanden langer ov-studentenkaart
Studenten kunnen drie maanden langer gebruikmaken van hun ov-studentenkaart. Dat heeft het ministerie van Onderwijs besloten. Studenten maken vanwege de coronacrisis nauwelijks gebruik van het openbaar vervoer, omdat het onderwijs op afstand is georganiseerd. De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) krijgt veel vragen, vooral over of het reisrecht tijdelijk gestopt kan worden en of de maanden opgespaard kunnen worden.
Die oplossingen zijn technisch lastig en daarom is nu besloten om de maximale periode waarin een student recht heeft op een gratis ov-kaart te verlengen, in eerste instantie met drie maanden. Afhankelijk van het verloop van de coronacrisis kan dat verder verlengd worden. Als studenten door de crisis studievertraging oplopen, kunnen ze in ieder geval zonder extra kosten gebruikmaken van hun ov-studentenkaart.
De regeling geldt alleen voor studenten op de universiteiten en hbo-opleidingen. De periode dat zij recht hebben op het zogeheten studentenreisproduct is nu de nominale studieduur plus een jaar extra. Studenten in het mbo hebben al langduriger recht op een reisproduct als onderdeel van de studiefinanciering (nominale studieduur plus 3 jaar) en zullen dus niet zo snel in de problemen komen door de coronacrisis.
Immuniteitstest in Oss
In Oss is vandaag een drive thru gestart waar mensen kunnen laten testen of ze het coronavirus hebben gehad. Het is een initiatief van de onlangs opgerichte Stichting IMTest in samenwerking met een lokaal laboratorium. Ruim 75 mensen hadden zich van tevoren aangemeld. Omdat het team werkt met mobiele testcampers, kunnen binnenkort ook mensen getest worden in Loon op Zand, Eindhoven en in verschillende gemeenten in Limburg. De test kost 70 euro.
"We doen wel een klemmend beroep op mensen om zich alleen aan te melden als ze daadwerkelijk flinke klachten hebben gehad die horen bij het coronavirus", zegt de voorzitter van de stichting tegen Omroep Brabant.
Het RIVM is over het algemeen zeer terughoudend over particuliere initiatieven om mensen te testen. In de praktijk blijkt dat de testen vaak niet betrouwbaar genoeg zijn.
GGD: volgende week 12.000 extra tests per dag
Vanaf volgende week kan er veel meer getest worden op de aanwezigheid van het coronavirus. Er zijn dan dagelijks zo'n 12.000 extra testen beschikbaar, waardoor er in Nederland ruim 29.000 tests per dag kunnen worden uitgevoerd.
Met de extra capaciteit kan het huidige testbeleid worden uitgebreid, zegt Sjaak De Gouw, directeur publieke gezondheid van GGD Nederland. Hij verwacht dat de testcriteria worden bijgesteld, zodat meer mensen in verpleeghuizen of ggz-instellingen kunnen worden getest.
35 minder patiënten op IC dan dag ervoor, 'stabiele daling'
Het aantal Nederlandse coronapatiënten dat op de intensive care verblijft, is 1303. Dat zijn er 35 minder dan gisteren, toen het er 1338 waren. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS), dat spreekt van een stabiele daling en een gunstige ontwikkeling.
Van de Nederlandse coronapatiënten op de IC liggen er 1248 in Nederland, 35 minder dan gisteren. 55 Nederlandse coronapatiënten liggen in Duitsland, dat is hetzelfde aantal als gisteren. Volgens het LCPS is de beschikbare capaciteit stabiel.
"Dit hebben we ook echt nodig", liet Ernst Kuipers van het LCPS weten. "Enerzijds om ziekenhuizen en personeel lucht te geven, en anderzijds omdat we capaciteit vrij moeten maken voor zorg voor patiënten met andere aandoeningen. Wij duiden het als een evident effect van de maatregelen die zijn ingesteld."
Japans ziekenhuispersoneel mag handen wassen met sterke drank
Japans ziekenhuispersoneel mag zware alcoholistische dranken gebruiken als ontsmettingsmiddel, maar alleen als aan dat laatste een tekort is ontstaan. Dat laat het Japanse ministerie van Volksgezondheid weten. Het gaat dan om drank met een alcoholpercentage tussen de 70 en 83 procent, zoals wodka.
In Japan zijn inmiddels 109 mensen aan het coronavirus gestorven, er zijn 7600 besmettingen vastgesteld.
Kabinet voelt niets voor bevriezing huren
Het kabinet voelt niets voor het voorstel van GroenLinks, SP en PvdA om de huren te bevriezen om te voorkomen dat mensen met een sociale huurwoning in de problemen komen. De huren in de sociale sector kunnen per 1 juli maximaal 6,6 procent stijgen. Staatssecretaris Van Veldhoven schrijft aan de Tweede Kamer dat maatwerk wenselijk is en ziet niets in een generieke maatregel.
Van Veldhoven heeft met de sector afgesproken dat er tijdens de coronacrisis geen mensen uit hun huis worden gezet, tenzij er sprake is van criminele activiteiten of extreme overlast. Voor huurders die in de financiële problemen komen, wordt geprobeerd een oplossing verzinnen. Morgen debatteert de Tweede Kamer over deze maatregelen.
Naast de linkse oppositie is ook de PVV tegen huurverhoging. "Het wordt tijd voor een huurverlaging", zegt Kamerlid Kops. "Het ergste en onverstandigste wat je huurders nu kunt aandoen is het verhogen van de huren."
Verder lijkt er in de Kamer weinig steun voor het idee. "Sympathiek idee, maar je helpt de mensen die echt in de knel zitten er niet mee", zegt Jessica van Eijs van D66. Zij ziet liever maatwerk. "Dat mensen die geen inkomsten meer hebben bijvoorbeeld een maand de huur niet hoeven te betalen." Haar VVD-collega Koerhuis ziet ook meer in "gerichte maatregelen".
Amstel Gold Race-toertocht dit weekend digitaal
Fietsers die zaterdag zouden starten bij de toerversie van de Amstel Gold Race kunnen zich opmaken voor een digitale tocht. De organisatie van de wielerklassieker komt namelijk met een online variant op de toerversie.
Door de coronacrisis kan het jaarlijkse wielerevenement voor amateurs en professionals door het Zuid-Limburgse heuvellandschap niet doorgaan.
Recreanten kunnen nu thuis op de pedalen gaan staan om hellingen als de Eyserbosweg, Keutenberg en Cauberg te bedwingen. De digitale route voert de renners over een afstand van 26 kilometer van Gulpen naar Vilt. "Je voelt dezelfde beklimmingen en bochten", zegt koersdirecteur Leo van Vliet tegen 1Limburg. De route is identiek aan de finale van de reguliere Amstel Gold Race. Geïnteresseerden moeten wel beschikken over een 'interactieve hometrainer'.
IMF verwacht stevige krimp van Nederlandse economie
Het Internationaal Monetair Fonds verwacht dat de Nederlandse economie dit jaar krimpt met 7,5 procent als gevolg van de coronacrisis, schrijft de organisatie in een rapport. Het IMF verwacht dat ook de eurozone dit jaar krimpt met 7,5 procent. In Duitsland krimpt de economie naar verwachting dit jaar met 7 procent, in Frankrijk met 7,2 procent en in Italië (-9,1 procent) en Spanje (-8 procent) krijgt de economie nog hardere klappen. De Griekse economie gaat zelfs met 10 procent krimpen, denkt het IMF. De economie van België krimpt naar verwachting met 6,9 procent.
Volgens het IMF groeit de economie volgend jaar wel weer, maar is dat nog geen stevig herstel. Het IMF gaat uit van een groei van de Nederlandse economie met 3 procent, minder dan de groei in de eurozone (+4,7 procent) en de groei in landen als Duitsland (+5,2 procent) en Frankrijk (+4,5 procent).
Het IMF verwacht dat de werkloosheid in Nederland dit jaar stijgt naar 6,5 procent. Volgend jaar daalt die weer naar 5 procent.
Wereldwijd verwacht het IMF een economische neergang van 3 procent, met voor volgend jaar een oplevering van 5,8 procent. Het IMF benadrukt wel dat de ramingen nog erg onzeker zijn.
Lees hier meer:
'Meer zwartrijders in bus en tram'
Sinds het begin van de coronacrisis lijkt het aantal zwartrijders in bussen en trams te zijn toegenomen, zegt OV-NL, de brancheorganisatie voor bedrijven in het openbaar vervoer. Volgens voorzitter Pedro Peters komt dat doordat reizigers nu achter in de bus instappen en niet meer langs de chauffeur hoeven. "Je hebt dus minder sociale controle."
Peters spreekt drie keer per week met de coördinatoren van alle ov-bedrijven in Nederland. "Op basis van de waarnemingen van chauffeurs kunnen we signaleren dat er meer wordt zwartgereden", zegt hij. "Op sommige buslijnen loopt dit op tot zo'n 20 procent meer zwartrijders."
RIVM: 122 doden en 210 ziekenhuisopnames meer
Er zijn 210 nieuwe coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis, meldt het RIVM. Dat zijn meer nieuwe patiënten dan gisteren gemeld: toen ging het om 147 nieuwe patiënten. Het totaal aantal coronapatiënten dat in het ziekenhuis is opgenomen (geweest) is 8939.
Het dodental als gevolg van het coronavirus is gestegen met 122, meldt het RIVM. Dat zijn er meer dan gisteren, toen er 86 doden gemeld werden. De patiënten zijn niet allemaal in het afgelopen etmaal overleden, er zit een vertraging tussen de dag van overlijden en de dag dat het overlijden wordt gerapporteerd. Ook in de opnamecijfers zit die vertraging.
In het weekend is die vertraging vaak iets groter. Tot nu toe zagen we dat terug in de cijfers van dinsdag, die vaak hoger waren dan op andere dagen. Nu kunnen we dat 'inhaaleffect' woensdag verwachten, vanwege het langere paasweekend.
In totaal zijn nu, voor zover bekend, 2945 mensen in Nederland overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat aantal ligt in werkelijkheid hoger, omdat in het cijfer alleen geteste patiënten zijn meegerekend die zijn overleden aan de gevolgen van een besmetting.
Het aantal nieuw gemelde besmettingen is 868. In totaal zijn er nu 27.419 besmettingsgevallen bekend. Doordat lang niet iedereen getest wordt, ligt het werkelijke aantal besmettingen hoger.
Minister Koolmees heeft 'buikpijn' van uitvoering steunpakket flexwerkers
Minister Koolmees is op dit moment in de Tweede Kamer in debat over de steunmaatregelen voor bedrijven en hun werknemers in de coronacrisis. De Kamer is voor een groot deel tevreden over de inzet van het kabinet en de snelle uitvoering door het UWV. Maar er vallen nog mensen tussen wal en schip.
Het gaat bijvoorbeeld om flexwerkers, oproepkrachten en uitzendkrachten die ontslagen zijn, maar te weinig arbeidsverleden hebben om in aanmerking te komen voor een WW-uitkering. Ook de bijstand biedt geen soelaas, want daarvoor gelden nu nog strenge eisen. Wie vermogen heeft, of een partner met inkomen, krijgt niets. Voor zelfstandigen geldt die partner- of inkomenstoets gedurende de coronacrisis niet. Veel Kamerleden vinden dat niet eerlijk.
De Tweede Kamer had Koolmees opgeroepen hier snel iets aan te doen. Maar dat is nog niet zo eenvoudig, zegt de minister, die naar eigen zeggen al buikpijn krijgt "bij de gedachte aan de uitvoerbaarheid". Hij gaat een oplossing proberen te vinden. Ook gaat hij kijken of er aanvullende maatregelen nodig zijn voor bedrijven die seizoensgebonden zijn.
Tweede Kamer zet vraagtekens bij kabinetsaanpak corona-apps
De ontwikkeling van corona-apps roept niet alleen in de samenleving en bij opiniemakers vragen op, ook de Tweede Kamer zet vraagtekens bij de aanpak van het kabinet. Zo wil D66-Kamerlid Verhoeven weten waarom het kabinet bedrijven dit weekend uitnodigde om mee te denken over de ontwikkeling van zulke apps.
Volgens hem kwam die oproep uit de lucht vallen en moesten bedrijven veel te snel reageren: ze hadden daar tot vandaag 12.00 uur voor. "Kunt u onderbouwen in hoeverre het onder deze strenge deadline mogelijk is om een veilige app te bouwen?"
De anderhalvemetersamenleving in beeld
Nu we met z'n allen al een paar weken in de intelligente lockdown verkeren, is de anderhalvemetersamenleving het 'nieuwe normaal' geworden. Niet alleen het straatbeeld is drastisch veranderd. Ook op werkplekken, in gebedshuizen, in winkels en in en om het huis wordt de welbekende anderhalve meter afstand in acht genomen.
Bekijk hier een fotoserie van ons land, op afstand:
Action in Arnhem weer open
De Action in Arnhem is vanochtend weer opengegaan. Gisteren sloot burgemeester Marcouch de winkel omdat er geen maatregelen waren genomen om personeel en klanten te beschermen tegen het coronavirus.
Tegen Omroep Gelderland zegt Action Nederland dat de Arnhemse vestiging inmiddels voldoet aan de veiligheidseisen. Zo is het maximum aantal klanten teruggebracht en worden de winkelkarretjes schoongemaakt. Ook moedigt de winkel klanten aan om elektronisch te betalen.
België: 'Het virus wordt moe'
In België zijn sinds gisteren voor zover bekend 262 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus, van wie 90 in het ziekenhuis. In verpleeghuizen overleden volgens de autoriteiten vermoedelijk 171 mensen aan het virus. Volgens viroloog Steven Van Gucht is tot nu toe bijna de helft van de gerapporteerde sterfgevallen (46 procent) door verpleeghuizen gemeld en iets meer dan de helft (52 procent) door ziekenhuizen.
In totaal liggen nu 5536 coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen, de afgelopen 24 uur kwamen er 242 nieuwe patiënten bij. 161 mensen werden juist uit het ziekenhuis ontslagen. In totaal hebben al 6868 patiënten het ziekenhuis verlaten.
"Het virus wordt moe", zei viroloog Van Gucht op de dagelijkse persconferentie van de Belgische gezondheidsautoriteiten. Volgens hem ontwikkelen de cijfers zich gunstig.
Polen gaat lockdown versoepelen
Polen is het volgende land dat de lockdown-maatregelen wil versoepelen. Minister Szumowski van Volksgezondheid zei op de radio dat de economische beperkingen vanaf 19 april geleidelijk worden ingetrokken. Een regeringswoordvoerder stelde dat op woensdag of donderdag wordt besloten over het schrappen van andere maatregelen. Bij bijna 7000 mensen in Polen is vastgesteld dat ze besmet zijn met het virus. Zeker 245 patiënten zijn overleden.
Oostenrijk was vorige week het eerste EU-land dat een versoepeling aankondigde. Ook in Tsjechië wordt het 'normale' leven stap voor stap weer opgepakt. Zo zijn sporten waarbij het contact met anderen vermeden wordt weer toegestaan, zoals hardlopen en fietsen.
In Denemarken gaan morgen de kinderdagverblijven en scholen voor kinderen tot en met de vijfde klas weer open. Ook in Italië en Spanje, de twee zwaarst getroffen Europese landen, wordt de discussie over het versoepelen van de maatregelen gevoerd. In Italië gaan boekhandels, babywinkels en hout- en papierbedrijven weer open. En in Spanje gaan niet-essentiële bedrijven weer open, zoals fabrieken en bouwplaatsen, maar de noodtoestand blijft daar wel van kracht tot 26 april.
Spanje telt 567 nieuwe coronadoden
In Spanje is het aantal geregistreerde coronabesmettingen in 24 uur met 3045 toegenomen. Dat is minder dan gisteren, toen 3477 nieuwe gevallen werden gemeld. In totaal zijn nu 172.541 besmettingen bekend in Spanje.
Het dodental als gevolg van het coronavirus is gestegen met 567. In totaal zijn in Spanje voor zover bekend 18.056 patiënten overleden.
‘Banken te traag in geven van kredieten aan ondernemers’
Ondernemers die hard geraakt worden door de coronacrisis krijgen niet snel genoeg krediet bij de banken. Daar maken mbk-organisaties zich zorgen om, meldt De Telegraaf vanochtend. "De snelheid waarmee wordt gehandeld, is wat ons betreft niet hoog genoeg", zegt Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland in het NOS Radio 1 Journaal. "Een heleboel ondernemers geven aan niet in aanmerking te komen. Dat kan natuurlijk gebeuren, maar we horen vooral ook dat procedures ingewikkeld en complex zijn."
De MKB'ers ergeren zich daaraan. "We hebben in de financiële crisis de banken gezien als 'veroorzakers', nu presenteren ze zich nadrukkelijk als oplossers. Dus dit is een tijd waarbij je eerst moet handelen en dan controleren", zegt de MKB-voorzitter.
"Het belangrijkste punt is dat gezonde bedrijven, die geen krediet nodig hadden, nu juist niet bij de banken terechtkunnen. Ze hebben nooit krediet aangevraagd, waardoor ze er nu niet voor in aanmerking komen. Dat is natuurlijk wel een hele pijnlijke."
De Nederlandse Vereniging van Banken zegt dat de cijfers over aanvragen nog worden verzameld en wil verder niet inhoudelijk reageren op de kritiek.
Fietsenfabriek in Dieren weer open
Na drie weken rollen er bij fietsenfabrikant Gazelle weer fietsen van de band. De fabriek in Dieren was sinds 23 maart dicht vanwege de coronacrisis, maar volgens het bedrijf is het belangrijk om de productie te hervatten nu het voorjaar "echt is begonnen" en de vraag naar nieuwe fietsen stijgt. "Mensen willen en moeten bewegen met het oog op de gezondheid", aldus Gazelle.
Om medewerkers te beschermen tegen het coronavirus staan er plexiglaswanden in de fabriek en zijn werkplekken gecreëerd waar medewerkers anderhalve tot twee meter afstand kunnen houden.
Gazelle produceert normaal gesproken 250.000 fietsen per jaar.
'Bewaar afgedankte kleding nog even thuis'
Afvalbedrijven en gemeenten roepen mensen op om te wachten met het inleveren van kleding. Vanwege de coronacrisis kijken veel Nederlanders nog een keer kritisch in hun kledingkasten, en dat leidt tot een berg textiel in de loodsen van afvalbedrijven.
Volgens Roger Wetzels, manager grondstoffen bij de Limburgse afvalinzamelaar Rd4, leidt de enorme hoeveelheid afgedankt textiel tot "een knelpunt in de logistiek". Zijn personeel is vanwege de coronamaatregelen niet in staat om de kleding te sorteren, zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal. Ook kunnen de spullen nu niet geëxporteerd worden. Het bedrijf van Wetzels slaat de kleding op in loodsen, "hopend op betere tijden". Ondertussen roept de afvalinzamelaar in advertenties en op sociale media op om oude kleding nog even thuis te bewaren.
"We lopen eigenlijk over", zegt Wetzels:
Ook steeds meer andere bedrijven en gemeenten doen zo'n oproep, merkt Tjeerd de Groot van de branchevereniging voor afvalinzamelaars NVRD. "Drie weken geleden zijn we een meldpunt gestart om knelpunten in kaart te brengen. We zien dat steeds meer textielopslagen vol komen te liggen. Dat is niet ideaal, want de kwaliteit van textiel gaat rap achteruit als het lang is opgeslagen. Als er bijvoorbeeld per ongeluk een zak restafval tussen de kledingzakken ligt, gaat het schimmelen."
Ruim 21.000 coronagevallen in Rusland
Het aantal patiënten met corona in Rusland blijft toenemen. De autoriteiten melden vandaag een recordaantal van 2774 nieuwe gevallen, waarmee het totaal aantal geregistreerde besmettingen nu op 21.102 uitkomt.
Gisteren werd nog melding gemaakt van ruim 2550 nieuwe coronagevallen. Het aantal mensen dat aan het virus is bezweken, steeg de afgelopen 24 uur met 22 naar 170.
Franse economie krimpt meer dan gedacht
Frankrijk stelt zijn economische verwachtingen nog verder naar beneden bij. Naar schatting krimpt de economie dit jaar niet met 6 procent, zoals een paar dagen geleden nog werd aangekondigd, maar met 8 procent. Dat heeft minister van Economische Zaken Le Maire gezegd.
De oorzaak van de krimp ligt bij de quarantainemaatregelen in Frankrijk. Die zijn verlengd tot 11 mei, maakte president Macron gisteravond bekend. Bij de voorspelde krimp van 6 procent ging men nog uit van een lockdown-periode tot eind april. Dat de lockdown twee weken langer duurt, verergert de economische situatie, aldus Le Maire.
'Houd niet te veel hoop dat Pinkpop doorgaat'
Minister De Jonge van Volksgezondheid zegt dat hij "de hoop niet te groot wil maken dat Pinkpop door zou kunnen gaan". Tegen L1mburg Centraal zei hij gisteren dat de situatie rondom corona "van dag tot dag en van week tot week wordt bekeken".
Pinkpop staat dit jaar gepland op 19, 20 en 21 juni. Over ongeveer twee weken zal normaal gesproken begonnen worden met de opbouw van het terrein. De vraag is of dat zin heeft. "Laten we er rekening mee houden dat we voorlopig nog aan vrij strikte maatregelen vastzitten."
Ollongren officieel terug, Koolmees blijft vicepremier
Koning Willem-Alexander heeft minister Ollongren weer officieel geïnstalleerd in haar ambt van minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Daarnaast heeft de koning Raymond Knops en Stientje van Veldhoven "op de meest eervolle wijze" ontslag verleend als minister. Zij namen de taken van Ollongren waar tijdens haar afwezigheid en ze zijn nu allebei weer staatssecretaris. Minister Bijleveld is vanaf vandaag niet meer verantwoordelijk voor de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD).
Ollongren was namens haar partij D66 ook vicepremier, maar die taak blijft voor de duur van de coronacrisis bij haar partijgenoot Koolmees (Sociale Zaken). Hij is volledig ingewerkt op het coronadossier.
India verlengt lockdown tot 3 mei
De lockdown in India vanwege het coronavirus is opnieuw verlengd. Die is al drie weken van kracht in het land. India meldde zaterdag dat iedereen tot 30 april zo veel mogelijk binnen moeten blijven. Die periode is nu door premier Modi verlengd tot 3 mei.
"Vanuit economisch standpunt bekeken hebben we een hoge prijs betaald, maar de levens van mensen in India zijn meer waard", aldus Modi. In het land met 1,3 miljard inwoners zijn zeker 358 mensen aan de gevolgen van het virus overleden en er zijn ruim 10.400 besmettingen vastgesteld.
GroenLinks, SP en PvdA willen geen huurverhoging
De drie linkse partijen vinden dat de wettelijk toegestane huurverhoging per 1 juli niet moet doorgaan, omdat veel huurders van woningen door de coronacrisis financiële problemen hebben.
Eerder maakte het kabinet al verschillende maatregelen bekend om huurders te beschermen. Zo worden tijdens de crisis geen huisuitzettingen gedaan en kunnen tijdelijke huurcontracten worden verlengd. Over de huurverhoging zijn nog geen afspraken gemaakt. Het kabinet roept huurders op actief gebruik te maken van de maatregelen voor inkomensondersteuning, zodat zij de huur kunnen blijven betalen.
De huur van sociale huurwoningen mag per 1 juli met maximaal 5,1 tot 6,6 procent omhoog, afhankelijk van het inkomen van de huurder. Voor woningen in de vrije sector geldt geen maximum. Morgen debatteert de Tweede Kamer over de eerder gemaakte afspraken. De drie linkse partijen willen die dus uitbreiden met meer bescherming voor huurder.
Trump reageert op kritiek op zijn coronabeleid
President Trump heeft in zijn coronabriefing hard uitgehaald naar zijn critici, die hem ervan beschuldigen dat hij belangrijke adviezen in de wind heeft geslagen. Hij reageerde onder meer op een reconstructie in The New York Times, waarin staat dat Trump al in een vroeg stadium werd gewaarschuwd voor de ernst van het virus en adviezen kreeg om de uitbraak in te dammen.
Turkije laat tienduizenden gevangenen vrij
Het Turkse parlement heeft een wetsvoorstel aangenomen waarmee zo'n 90.000 gevangenen kunnen worden vrijgelaten, om verspreiding van het coronavirus in gevangenissen te voorkomen. De regeling geldt onder meer voor gevangenen die vastzitten voor lichte delicten, voor gedetineerden die ouder zijn dan 65 jaar en voor vrouwen en hun kinderen.
Mensen die zijn veroordeeld voor ernstige delicten, zoals drugscriminaliteit en moord, komen niet in aanmerking. Datzelfde geldt voor politieke gevangenen, bijvoorbeeld journalisten, activisten en politieke oppositieleden.
Turkse gevangenissen kampen al jaren met overbevolking. Soms zitten er twintig gedetineerden in een cel voor acht gevangenen. Door de uitbraak van het coronavirus groeit de vrees dat het virus zich in zulke krappe cellen snel verspreidt. Volgens de autoriteiten zijn in de gevangenissen inmiddels zeventien mensen besmet en drie patiënten overleden.
Dit verhaal schreven we vorige week over het Turkse wetsvoorstel:
Beademingsapparaten naar New York
De staten Californië, Oregon en Washington hebben meer beademingsapparaten dan ze nodig hebben. De corona-epidemie is in die drie staten dusdanig onder controle dat het overschot aan beademingsapparatuur naar New York is gestuurd, schrijft The New York Times.
Het aantal doden is in de staat New York relatief het hoogst van het land. Per 100.000 inwoners zijn daar 44 mensen gestorven aan het virus. In Californië zijn dat er twee.
Achterstand in de reguliere zorg
Vanwege de uitbraak van het coronavirus gaat een groot deel van de reguliere zorg niet door, naar schatting bijna de helft. Fenna Heyning, directeur van de Samenwerkende Topklinische Ziekenhuizen (STZ), vreest dat zorgpersoneel na de coronacrisis drie maanden zorgachterstand moet wegwerken, vertelde ze in het NOS Radio 1 Journaal:
Holland Casino-winst niet naar de overheid
Holland Casino heeft een recordjaar achter de rug, maar de Nederlandse overheid profiteert daar niet van mee. Vanwege de corona-uitbraak betaalt het gokbedrijf de winst niet uit aan de overheid. Dat betekent een strop voor de Nederlandse overheid van maximaal 68 miljoen euro.
Het geld blijft voorlopig in de kas van Holland Casino om de coronacrisis door te komen, is besloten in overleg met het ministerie van Financiën. Later in het jaar wordt gekeken of er toch nog iets aan de staat kan worden uitbetaald.
Minder nieuwe besmettingsgevallen in Duitsland
In Duitsland zijn sinds gisteren voor zover bekend 170 patiënten overleden aan het coronavirus, meldt het Robert Koch Instituut. Het officiële dodental komt daarmee op 2969.
Het aantal geregistreerde besmettingen in Duitsland staat op 125.098, een toename van 2.082 ten opzichte van gisteren. Voor de vierde dag op rij is sprake van een minder sterke groei: gisteren werden 2537 nieuwe besmettingen gemeld, de dag daarvoor 2821. Volgens het hoofd van het Robert Koch Instituut komt dat vooral doordat er vanwege het paasweekend minder is getest op het coronavirus. "We kunnen daarom nog niet concluderen dat het aantal nieuwe besmettingen afneemt", zei hij vanmorgen.
Lockdown in Australië duurt nog zeker weken
De lockdown in Australië vanwege het coronavirus gaat nog zeker een aantal weken duren, heeft premier Morrison gezegd tijdens een persconferentie. De roep om het versoepelen van de maatregelen wordt steeds luider, omdat het aantal nieuwe besmettingen al weken laag is in het land.
De afgelopen dagen zijn er 63 nieuwe besmettingen bijgekomen, waarmee het totale aantal op 6366 komt. "In Zuid-Korea en Singapore hadden ze eerst ook succes, maar door het versoepelen van maatregelen kwam daar een tweede golf", aldus Morrison. "Het belangrijkste zijn de patiënten."
Ook in Nieuw-Zeeland blijven alle restricties van kracht. Daar zijn maandag vijf nieuwe besmettingen gemeld. Daarmee komt het totale aantal op 1072. "We hebben tot nu toe relatief veel succes gehad", aldus premier Ardern. "Dat succes wil ik niet tenietdoen. Ons doel is om vroegtijdig flink in te grijpen, zodat we de maatregelen kunnen versoepelen als we er vertrouwen in hebben."
Tweede besmetting op Saba
Amper twee dagen na het eerste geval is een tweede patiënt op Saba positief getest op het coronavirus. Volgens de gezaghebber van het eiland is er een verband tussen de twee besmette personen, maar hij gaf niet aan wat die relatie dan is.
Het eiland heeft direct na de eerste patiënt op zaterdag zware maatregelen getroffen. Zo mogen bewoners de deur niet meer uit om boodschappen te doen. Wel kunnen zij per e-mail, telefoon of WhatsApp boodschappen bestellen die later thuis worden bezorgd. Alleen mensen met een vitaal beroep mogen de komende veertien dagen de straat nog op. Daarnaast krijgen veehouders, van wie er relatief veel zijn op Saba, twee keer per dag toestemming om hun dieren te verzorgen.
Saba is een van de drie eilanden in het Caribisch gebied die direct onder Haags gezag staan, net als met Bonaire en Sint-Eustatius.
Oprichter Buurtzorg: 'Met mondkapje op zit je niet aan je neus'
Jos de Blok, oprichter van thuiszorgorganisatie Buurtzorg, uit zich in de NRC kritisch over de crisisaanpak. Volgens hem worden zorgmedewerkers onvoldoende beschermd. Zijn organisatie, met meer dan 15.000 werknemers een van de grootse zorginstellingen van Nederland, had volgens hem al snel door hoe ernstig de gevolgen van het virus zouden zijn. Zo dragen medewerkers zelfgeproduceerde mondkapjes. "Wij hebben gewoon gedacht: je beschermt in ieder geval cliënten als je een zelfgemaakt mondkapje draagt. Het is ook psychologisch. Op het moment dat je een kapje op hebt, ga je niet aan je neus zitten."
Dat experts zeggen dat er ook een risico van schijnveiligheid aan kleeft, deert De Blok niet. "Daar ben ik het niet mee eens. Wij zien door de aandacht voor de kapjes en het zelf maken van die kapjes juist een bewustzijn ontstaan."
Ook het argument dat de kapjes hard nodig zijn voor mensen die nog meer risico lopen, veegt De Blok van tafel. "Wij werken met zelfgemaakt kapjes, dus wij verdringen niet de kapjes die nodig zijn op de intensive care". Het hele interview is hier te lezen bij NRC.
Bouterse biedt excuses aan voor overtreden corona-richtlijnen
De Surinaamse president Bouterse heeft in een video zijn excuses aangeboden nadat ophef was ontstaan over een ontmoeting die hij had met jongeren, afgelopen weekend. Bouterse was in een filmpje te zien met jongeren, waarin ze niet de voorgeschreven afstand van anderhalve meter hielden. Hij zat op een bankje vlak naast de jongeren en wreef een vrouw naast hem over haar arm.
Nu zegt hij daarover dat hij werd aangesproken door de groep om over hun problemen te spreken. Het was "een spontane situatie" die volgens hem uit de hand liep. "De indruk die daar gewekt wordt is absoluut niet goed", zegt Bouterse. Hij excuseert zich tegenover het covid-team in zijn land en de Surinaamse bevolking.
In Suriname zijn tien besmettingen geregistreerd en één dode. Het luchtruim, winkels en scholen zijn dicht en er is een sociale lockdown. Er is een noodwet afgekondigd waardoor de regering regels nog verder kan aanscherpen. Ook is er een noodfonds voor ondernemers, met daarin omgerekend zo'n 50 miljoen euro. Bouterse heeft ook gedreigd de noodtoestand af te kondigen voor het binnenland omdat mensen vanuit Frans Guyana illegaal de grens oversteken, wat kan leiden tot besmettingen in het land.
'Ik heb totale autoriteit', zegt Trump
President Trump zei in zijn briefing over corona dat nog niet duidelijk is wanneer de economie weer helemaal kan worden opgestart, maar een plan daarvoor is bijna klaar. Hij voegde eraan toe dat hij degene is die erover gaat. "Ik heb totale autoriteit", zei hij op vragen van journalisten. Hij gaat daarmee in tegen het principe dat gouverneurs in hun staten gaan over dergelijke besluiten.
Lees er meer over in dit bericht:
Wetenschappers waarschuwen voor risico's corona-apps
Zo'n zestig wetenschappers waarschuwen het kabinet in een brief voor de gevaren van de inzet van apps bij de bestrijding van het coronavirus. Minister De Jonge kondigde een week geleden aan dat het kabinet technologie onderzoekt die de bestrijding van het coronavirus kan ondersteunen.
Er wordt gewerkt aan twee apps die moeten helpen de verspreiding van het virus tegen te gaan. Een van die apps moet een seintje geven als iemand in de buurt is geweest van een persoon die besmet is met het coronavirus. Iemand wordt dan opgeroepen thuis te blijven en met een tweede app contact te houden met een arts.
De wetenschappers stellen dat de inzet van tracking- en tracingapps en gezondheidsapps zeer ingrijpend is. Privacyexperts waarschuwden vorige week al dat de persoonlijke gegevens waarin de apps inzage krijgen, niet in handen mogen vallen van mensen en bedrijven die er gebruik of misbruik van kunnen maken.
"Belangrijk is daarom dat kritisch gekeken wordt naar het nut, de noodzaak en de effectiviteit van dergelijke apps, alsook de sociaalmaatschappelijke en juridische impact", schrijven de wetenschappers. Ze pleiten ervoor deskundigen op het gebied van recht, sociale wetenschappen en ethiek te betrekken bij het besluit de apps wel of niet te gaan gebruiken.
Verder vinden ze dat goed in de gaten gehouden moet worden wat het effect en betrouwbaarheid zijn van de apps. Anders ontstaat er een vals gevoel van veiligheid, met daarmee een groter risico dat het virus zich verder kan verspreiden.
Schulden arme landen kwijtgescholden
Het Internationaal Monetair Fonds schrapt een deel van de schulden van 25 van de armste landen ter wereld. Op die manier moeten ze geholpen worden bij de bestrijding van de corona-uitbraak. Er is een bedrag van 500 miljoen dollar (458 miljoen euro) mee gemoeid.
Het gaat om negentien Afrikaanse landen en Afghanistan, Haïti, Nepal, Jemen, Tadzjikistan en de Salomonseilanden. Het geld dat nodig is voor de kwijtschelding komt uit een speciaal fonds, waarvoor onder meer de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Japan en ook Nederland toezeggingen hebben gedaan.
Trump verdedigt zijn aanpak
President Trump zegt dat er duidelijk bewijs is dat het Amerikaanse beleid om het coronavirus in te dammen effect heeft. De groei van het aantal nieuwe besmettingen is volgens hem afgevlakt. Verder gebruikte hij zijn dagelijkse coronabriefing om The New York Times aan te vallen, die van de week met een reconstructie kwam waaruit naar voren kwam dat Trump tal van adviezen om het virus in te dammen en waarschuwingen over de ernst ervan in de wind had geslagen.
Viroloog Anthony Fauci bevestigde overigens vandaag dat in bepaalde gebieden een afvlakking, ook in New York, te zien is. Fauci tergde Trump van de week door zijn uitspraken in The New York Times dat een eerdere lockdown mensenlevens had kunnen redden. De president retweette een bericht waarin werd opgeroepen Fauci te ontslaan. In de briefing van vandaag leek Fauci de relatie goed te willen houden. Hij benadrukte dat Trump gelijk instemde toen hij voorstelde maatregelen voor 'social distancing' in te voeren. Trump op zijn beurt noemde Fauci een "geweldige vent". Het Witte Huis had eerder op de dag al gezegd dat er geen plannen zijn om Fauci te ontslaan.
'Britse lockdown verlengd tot 7 mei'
De Britse lockdown vanwege het coronavirus zal donderdag worden verlengd tot zeker 7 mei. The Times schrijft dat minister Raab van Buitenlandse Zaken, en waarnemend premier, dat donderdag bekend zal maken. Gisteren zei Raab al dat hij niet verwachtte dat de beperkende maatregelen worden versoepeld. Volgens hem dreigt dan een "tweede golf" van besmettingen. Wel wordt er nagedacht over nieuwe adviezen voor het dragen van mondkapjes.
In het Verenigd Koninkrijk zijn volgens officiële cijfers zeker 11.346 overleden in relatie met covid-19, de ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus. Het aantal vastgestelde besmettingen is 89.569.
Turkije laat gevangenen vrij
Het Turkse parlement heeft een wet aangenomen waardoor tienduizenden gevangenen vrijkomen. Doel is de overbevolkte gevangenissen ontlasten en daarbij gedetineerden beter beschermen tegen het coronavirus. Mensen die vastzitten vanwege veroordelingen op basis van terroristische activiteiten komen er niet voor in aanmerking.
Welkom in het nieuwe liveblog
In dit nieuwe blog gaan we verder met al het coronanieuws. Het liveblog van gisteren (maandag 13 april) vind je hier.