NOS WielrennenAangepast

Ook Amstel Gold Race van de baan vanwege corona: 'Dit was onvermijdelijk'

Koersdirecteur Van Vliet: 'Afgelasting Amstel Gold Race onvermijdelijk'

Ook de Amstel Gold Race zal dit voorjaar niet gereden worden. Het bestuur van de voorjaarsklassieker, die op 19 april verreden zou worden in Zuid-Limburg, heeft dat vandaag besloten en volgt daarmee de maatregelen die genomen zijn om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Koersdirecteur Leo van Vliet hoopt dat de wielerklassieker op een later tijdstip in het jaar alsnog verreden kan worden. Dat geldt ook voor de toerversie op zaterdag 18 april. De laatste jaren namen 15.000 recreatieve wielrenners deel aan de toertocht.

"Natuurlijk zijn we teleurgesteld", zegt Van Vliet. "Het houdt op, maar dit was het onvermijdelijke. Soms zijn andere zaken gewoon belangrijker. We zagen dit natuurlijk aankomen en zijn al weken bezig om dit voor te bereiden."

 • NOS
  Mathieu van der Poel blijft voorlopig de laatste winnaar van de Amstel Gold Race
 • NOS
  Milaan-Sanremo, in 2019 gewonnen door Julian Alaphilippe, was de eerste grote klassieker die vanwege corona geschrapt werd
 • NOS
  De Ronde van Vlaanderen, met Alberto Bettiol als laatste winnaar, gaat voor het eerst sinds 1918 niet door
 • NOS
  Philippe Gilbert won vorig jaar met Parijs-Roubaix zijn vierde monument
 • NOS
  Ook Luik-Bastenaken-Luik gaat niet door, Jakob Fuglsang won in 2019

Net als de andere voorjaarsklassiekers, hoopt Van Vliet dat de Amstel Gold Race in het najaar alsnog gereden kan worden. "Er lopen wel wat lijntjes. We proberen een nieuwe datum later in het seizoen te krijgen, maar dat is nu aan de UCI (internationale wielrenunie, red.)."

"De ruimte op de kalender is er in principe niet", beseft Van Vliet. "En niemand weet hoe lang de corona-pandemie zal duren. Misschien wordt dit wel een verloren wielerseizoen, maar daar gaan we nog niet van uit. Waar een wil is, is een weg."

Alle voorjaarsklassiekers in het najaar?

Het is voor het eerst sinds de eerste editie in 1966 dat de enige Nederlandse wielerklassieker niet kan doorgaan. De Amstel Gold Race zou dit jaar voor de 55ste keer voor profrenners verreden worden. Vorig jaar zorgde Mathieu van der Poel op memorabele wijze voor de achttiende Nederlandse zege in Zuid-Limburg.

De vrouwen waren toe aan de zevende editie, waarvan de laatste drie keer in de Women's WorldTour. Vier keer ging de zege naar een Nederlandse.

De Poolse Katarzyna Niewiadoma klopte Annemiek van Vleuten en Marianne Vos in de Amstel Gold Race 2019

Inmiddels zijn alle WorldTour-wedstrijden tot 31 mei geschrapt. Dinsdagavond werd bekend dat de Ronde van Vlaanderen voor het eerst sinds 1918 niet verreden zal worden.

Eerder op de dag nam de Franse ASO, organisator van Parijs-Roubaix, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik, al het besluit om de voorjaarskoersen uit te stellen.

Ook de Giro d'Italia is al van de kalender gehaald.

We hebben de mogelijkheid om het seizoen op te rekken tot 31 oktober, we zijn erover aan het nadenken.

UCI-voorzitter David Lappartient

De start van de Tour de France staat vooralsnog voor 27 juni de agenda. Het Critérium du Dauphiné (31 mei-7 juni) en de Ronde van Zwitserland (7 juni-14 juni) zijn de enige grote koersen voor de Ronde van Frankrijk, die nog niet van de kalender afgehaald zijn.

UCI wil voorjaarskoersen in oktober

Vanuit zijn huis in Bretagne sprak UCI-voorzitter David Lappartient tegenover France tv de hoop uit dat de klassiekers en (een verkorte versie van de Giro) in het najaar alsnog verreden kunnen worden. "We hebben de mogelijkheid om het seizoen op te rekken tot 31 oktober, we zijn erover aan het nadenken."

Er zal niet geschoven worden met najaarswedstrijden, zoals de Ronde van Lombardije op 10 oktober, zo liet de UCI woensdag weten. "Daarna wordt bekeken op welke plaatsen andere wedstrijden eventueel ingepast kunnen worden."

Daarbij krijgen de grote rondes en de zogenoemde monumenten (Milaan-Sanremo, Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix en Luik-Bastenaken-Luik) voorrang.

Toertocht

Hoe dan ook gaat de organisatie van de Amstel Gold Race de gevolgen van het schrappen van de wedstrijden en de toertocht voelen in de portemonnee. "Bij de toertocht hebben we te maken met 15.000 deelnemers. We kijken of het later in het jaar kan of dat we het doorschuiven naar volgend jaar. We gaan het allemaal netjes afhandelen", zegt Van Vliet.

"Dit heeft zeker financiële gevolgen. Maar we zijn een krachtige organisatie, dus dit moeten we kunnen overwinnen."

Amstel Gold Race 2019: de lange samenvatting

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl