NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Boa's het ziekenhuis in na corona-ruzie • Drukke Action in Arnhem gesloten

 • Frankrijk blijft tot 11 mei op slot en de Tour de France staat op losse schroeven.
 • Huisartsen komen met een systeem om het aantal 'verborgen' coronadoden te registreren.
 • Het aantal patiënten op de IC's blijft afnemen. Artsen noemen dat hoopgevend.
 • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten per gemeente. Hier vind je de laatste cijfers.
 • Lees in deze collectie de antwoorden op vragen over het virus.
Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  Dit blog is nu gesloten. We gaan hier verder met al het coronanieuws.

 • Politie beboet dak-barbecuers

  De politie in Rotterdam heeft zeventien mensen beboet omdat ze op een dak aan het barbecuen waren. Dat gebeurde gisteravond boven een woning aan de Mijnsherenlaan in de wijk Charlois, heeft de politie bekendgemaakt.

  Agenten gingen kijken na een tip. Sommige van de barbecuende feestvierders vluchtten een woning in, maar uiteindelijk wist de politie hen allemaal te vinden. De zeventien hebben elk een boete gekregen van 399 euro.

 • Delftse studenten maken in drie weken eigen beademingsapparaat

  Het ministerie van Volksgezondheid heeft de intentie uitgesproken 500 apparaten af te nemen van de AIRone. Dat is het beademingsapparaat voor coronapatiënten dat in de afgelopen drie weken door studenten aan de TU Delft werd ontwikkeld. Vanaf donderdag kan het apparaat geproduceerd worden op de campus, vertelt professor Jaap Harlaar, initiatiefnemer en begeleider van de studenten.

  Half maart, toen de IC's snel volstroomden met coronapatiënten en er een wereldwijde run op beademingsapparatuur ontstond, begonnen de studenten met een eigen ontwerp. "Onze insteek is altijd geweest: een beademingsapparaat maken om Nederlandse coronapatiënten op te vangen, mocht er een tekort ontstaan", vertelt Lucas Ottenheym, een van de studenten die het apparaat ontwierpen.

  De studenten hebben subsidie gekregen van het ministerie van Economische Zaken. Minister Wiebes bracht vorige week een bezoek aan de campus. "Zij hebben ons geholpen vol gas te gaan, maar met de handrem erop - tot de laatste goedkeuring", zegt hoogleraar Harlaar. "Voor het einde van april denken we er 500 te kunnen afleveren." Lees hier de reportage van Nieuwsuur.

 • Arts speelt viool voor coronapatiënten op isolatiekamers

  Deze arts moest vandaag op Tweede Paasdag werken in ziekenhuis St. Jansdal in Harderwijk, en wilde er iets bijzonders van maken. En dus nam arts Alexander Later zijn viool mee, en zorgde voor wat afleiding voor de patiënten op de isolatie-afdelingen. Het ziekenhuis zette de beelden op Facebook.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Arts speelt viool voor coronapatiënten op isolatiekamers
 • Tour de France niet voor half juli van start

  De Tour de France gaat dit jaar in ieder geval niet voor half juli van start. Dat is de conclusie nadat president Macron heeft bekendgemaakt dat er in Frankrijk geen grote publieksevenementen tot dat moment mogen worden georganiseerd vanwege de coronapandemie. De Ronde van Frankrijk stond dit jaar van 27 juni tot en met 19 juli op de kalender.

  Er gaat in ieder geval een streep door de Grand Prix van Frankrijk. De Formule 1-race zou op zondag 28 juni worden verreden. Het is onduidelijk of de race op een later moment plaatsvindt.

 • Frankrijk tot 11 mei in lockdown

  Frankrijk blijft tot 11 mei in lockdown. Dat heeft president Macron zoals verwacht bekendgemaakt in een tv-toespraak. Dat betekent dat Fransen alleen de straat op mogen als het noodzakelijk is, op straffe van een boete van 135 euro. Volgens Macron is er de laatste weken vooruitgang geboekt in de strijd tegen het coronavirus, maar is die strijd nog niet gewonnen.

  Macron zei ook dat het de bedoeling is dat kinderopvangcentra en scholen na 11 mei gefaseerd weer opengaan, maar dat het niet zo is dat alle lessen ook daadwerkelijk weer worden opgepakt. "De regering zal er alles aan doen om examens te organiseren", zei hij.

  Restaurants, cafés, hotels, theaters en concertzalen gaan voorlopig niet open. Evenementen met veel publiek, zoals festivals, zijn tot zeker medio juli verboden. Macron kondigde ook extra maatregelen om de economie te steunen. Er komen ook specifieke hulpplannen voor sectoren als toerisme, cultuur en de horeca.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Macron: 'lockdown Frankrijk gehandhaafd tot 11 mei'
 • Burgemeester Marcouch sluit Action vanwege drukte

  Burgemeester Marcouch heeft de Action in Arnhem-Zuid gesloten. De winkel had onder andere geen maatregelen genomen om personeel en klanten te beschermen tegen het coronavirus. De winkel mag pas weer open als dat geregeld is.

  Marcouch laat aan Omroep Gelderland weten dat de winkel al eerder een waarschuwing had ontvangen. Ook hadden handhavers voorlichting gegeven. "Vandaag werd geconstateerd dat zowel binnen als buiten te veel mensen aanwezig waren. Ook werden er door de winkel geen maatregelen genomen om personeel en klanten te beschermen, de anderhalvemeterregel kon niet in acht genomen worden", zegt de burgemeester van Arnhem.

 • Groep slaat Rotterdamse boa's het ziekenhuis in na corona-ruzie

  In Rotterdam-Zuid zijn op Eerste Paasdag twaalf buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) belaagd, nadat twee van hen een groep hadden aangesproken omdat ze onderling niet genoeg afstand hielden. Vijf boa's raakten gewond, twee van hen moesten naar het ziekenhuis, vertelt woordvoerder Eric Lakenman van de Nederlandse BOA-bond aan regionale omroep Rijnmond.

  "Rond half 6 zondagavond spraken twee boa's een groep van zes man aan op de coronaregels", zegt Lakenman. "Ze wilden niet meewerken, waarop mijn collega's bekeuringen uitdeelden. Op dat moment kwam er plotseling een groep van veertien man bij die de boa's aanviel." De toezichthouders werden geschopt en geslagen, maar wisten op de noodknop op hun portofoon te drukken. "Er kwamen tien boa's bij om hen te helpen, maar het ging heel snel. En ook zij kregen te maken met geweld."

  Pas toen de politie erbij kwam, kregen ze de situatie onder controle. De 'schade' is fors. "Er is tegen het hoofd geschopt en geslagen, er is een vinger uit de kom, een gescheurde achillespees en een vermoedelijke hersenschudding." De politie laat weten dat er twee aanhoudingen zijn verricht.

 • Minister De Jonge bezoekt 'coronahotel'

  Het corona-zorgcentrum in het Midden-Limburgse dorp Urmond heeft vanmiddag bezoek gekregen van minister De Jonge. Hij liet zich bijpraten door personeel en leidinggevenden van het centrum, dat is gevestigd in een Van der Valk-hotel.

  Tot nu toe zijn 69 mensen opgenomen of opgenomen geweest in het 'coronahotel'. Meestal gaat het om patiënten die na een verblijf in het ziekenhuis niet terug naar huis kunnen, bijvoorbeeld omdat hun partner ziek is of omdat er kleine kinderen zijn. De opnameduur varieert er van enkele dagen tot twee weken.

  De minister noemde het in een gesprek met medewerkers van het zorgcentrum "fantastisch wat jullie hier in zeer korte tijd hebben opgezet".

  De minister kreeg een rondleiding in het 'zorghotel' ANP
 • Tevredenheid over paasgedrag Nederlanders

  Voorzitter Bruls van de koepel van veiligheidsregio's is ingenomen met de manier waarop Nederlanders het afgelopen paasweekend zijn omgegaan met de coronamaatregelen. "Veel mensen bleven thuis, ik ben heel tevreden", zei hij in Nieuws en Co op NPO Radio 1.

  De oproep om deze Tweede Paasdag niet naar meubelboulevards, bouwmarkten en tuincentra te gaan, werd door de meeste Nederlanders goed opgevolgd, zegt Bruls. De mensen die er wél waren, hielden zich over het algemeen aan de regel om afstand te houden.

  Onder meer in een tuincentrum in Zevenhuizen waren maatregelen genomen ANP
 • Eerste arrestatie voor huiselijk geweld na Frans 'apotheek-alarm'

  Voor het eerst heeft een Française gebruik gemaakt van de nieuwe mogelijkheden om in quarantainetijd partners aan te geven die zich schuldig maken aan huiselijk geweld. De zwangere vrouw meldde zich zaterdag bij een apotheek in Nancy. In apotheken kunnen slachtoffers van huiselijk geweld zich sinds kort melden, zonder medeweten van de partner.

  Als de slachtoffers in een apotheek het codewoord 'masker 19' zeggen, waarschuwt de apotheker de politie. "Deze vrouw gebruikte geen code. Er was verder niemand binnen, dus ze kon vrijuit spreken", aldus justitie. Het 19-jarige slachtoffer zei bedreigd te zijn met een mes en al eerder mishandeld te zijn door haar partner.

  Die 22-jarige partner was bij haar ingetrokken op het moment dat de quarantaine van kracht werd, en wilde niet meer weg. Agenten gingen na de melding naar het huis en arresteerden de man. Vandaag werd hij uit huis geplaatst en onder justitieel toezicht gesteld met een verbod nog in de buurt van de vrouw te komen.

  Het apotheek-alarm is één van de maatregelen die de Franse regering kort geleden nam tegen huiselijk geweld. Aanleiding was de enorme toename van conflicten tussen partners sinds Fransen hun huis niet meer uit mogen. Volgens de regering was in één week tijd sprake een stijging van ruim 30 procent van het aantal gevallen van huiselijk geweld.

 • Kamer wil ook vangnet voor flexwerkers

  De Tweede Kamer roept het kabinet op om ook flexwerkers tegemoet te komen die door de coronacrisis hun werk zijn kwijtgeraakt. Morgen, als de Kamer overlegt met minister Koolmees, zal een groot aantal partijen een motie van de PvdA en D66 met die strekking steunen.

  Ook de coalitiepartijen vinden dat er een vangnet moet komen voor flexwerkers, oproepkrachten en uitzendkrachten die ontslagen zijn, maar te weinig arbeidsverleden hebben om in aanmerking te komen voor een WW-uitkering. Ook de bijstand biedt geen soelaas, want daarvoor gelden nu nog strenge eisen. Wie vermogen, of een partner met inkomen heeft, krijgt niets. Tegelijkertijd krijgen zelfstandigen die geen opdrachten meer hebben inkomensondersteuning zonder dat er een partner- of inkomenstoets geldt.

  Veel Kamerleden vinden dat niet eerlijk. Gijs van Dijk van de PvdA spreekt van een "vergeten groep". Hij denkt dat het binnen een paar dagen te regelen is dat flexwerkers een beroep kunnen doen op de bijstand zonder aan de strenge eisen te voldoen. Zo'n regeling zal honderden miljoenen euro's gaan kosten. Een woordvoerder van minister Koolmees wil nog niet zeggen of de bewindsman de wens van de Kamer zal volgen. "We wachten af waar de Kamer mee komt."

 • Amazon wil 75.000 extra mensen aannemen door coronadrukte

  Amazon wil zo'n 75.000 medewerkers extra aannemen om de grote coronadrukte in Noord-Amerika het hoofd te bieden. De webwinkelreus kan de vraag van Amerikanen, die voedsel en schoonmaakmiddelen hamsteren vanwege de virusuitbraak, nu niet aan. In maart opende Amazon al 100.000 vacatures, die zijn inmiddels allemaal gevuld. Om nog meer mensen aan te trekken, wil het bedrijf het minimumloon van 15 dollar per uur verhogen met 2 dollar. Dat gaat het bedrijf naar schatting een half miljard kosten.

  Dat de nood hoog is, blijkt wel uit door Amazon ingestelde beperkingen voor online shoppen. Nieuwe Amerikaanse klanten die boodschappen bezorgd willen krijgen, worden op wachtlijsten geplaatst. Ook gaan sommige Whole Foods-supermarkten van Amazon hun openingstijden verkorten. Zo krijgt het personeel meer tijd om de online bestelde boodschappen van bestaande Amazon-klanten voor te bereiden.

  Veel Amerikanen die bij Amazon winkelen kunnen nu geen bestellingen plaatsen omdat alle beschikbare bezorgtijden bezet zijn. Amazon zegt zijn capaciteit voor online orders sinds de start van de uitbraak met 60 procent te hebben uitgebreid.

 • Politie deelt 1800 boetes uit in paasweekend

  De politie heeft dit paasweekend nergens op grote schaal hoeven ingrijpen om het samenscholingsverbod te handhaven. In een samenvatting van de afgelopen dagen schrijft de politie dat bijna iedereen lijkt te begrijpen dat ze anderhalve meter afstand moeten houden.

  Hier en daar werd wel ingegrepen bij bijvoorbeeld kleine groepen jongeren. In totaal schreef de politie 1800 boetes uit omdat mensen te dicht bij elkaar waren. Het aantal boetes ligt in werkelijkheid hoger, omdat ook handhavers van de gemeente ze kunnen uitdelen.

 • Eerste dode op Amerikaans vliegdekschip met coronabesmetting

  Voor het eerst is een bemanningslid van de USS Roosevelt overleden aan het coronavirus, meldt de Amerikaanse marine. Op dat vliegdekschip bleek vorige maand een aantal van de 5000 opvarenden besmet, waarna kapitein Brett Crozier zijn superieuren smeekte om er zo veel mogelijk van boord te laten. De alarmerende brief waarin hij dat deed, lekte uit naar de Amerikaanse pers. Dat was voor minister Modly voor Marine reden om hem te ontslaan, tot grote onvrede van de bemanning. Die scandeerde massaal zijn naam, terwijl hij het schip verliet.

  Modly vloog daarna naar Guam, waar de Roosevelt ligt afgemeerd, om de bemanning toe te spreken. Daarbij zei hij dat Crozier "te naïef of te stom" was om het commando te voeren, en nam hij het de bemanning kwalijk dat zij hun kapitein steunden. Al snel daarna trad Modly af, door aanhoudende kritiek op zijn optreden.

  Inmiddels is er corona vastgesteld bij minstens 585 bemanningsleden. Bijna 4000 opvarenden zijn naar land overgebracht.