NOS NieuwsAangepast

De coronacijfers van 13 april: nu minstens 2823 Nederlandse doden

Het aantal mensen dat door het coronavirus is overleden, is met 86 toegenomen, meldt het RIVM. Gisteren werden er 94 nieuwe doden gemeld.

Het aantal gemelde doden is op weekenddagen doorgaans lager doordat veel sterfgevallen pas op de eerstvolgende werkdag worden doorgegeven, en daarna door het RIVM worden gemeld. Vanwege de paasdagen is de verwachting dat dit 'weekendeffect' deze keer woensdag te zien zal zijn.

Voor zover bekend zijn in Nederland nu 2823 mensen overleden in verband met covid-19, de ziekte die door het virus wordt veroorzaakt.

Het CBS publiceerde afgelopen vrijdag opnieuw cijfers die een indruk geven van het aantal mogelijke 'verborgen' coronadoden. Het CBS zag in de week van maandag 30 maart tot en met zondag 5 april 2000 sterfgevallen meer dan gemiddeld. Dat is het dubbele van het eerder door het RIVM gemelde aantal coronadoden.

Ziekenhuisopnames

Het aantal patiënten dat in het ziekenhuis ligt of heeft gelegen, is met 147 toegenomen tot 8729. Gisteren werden er 196 nieuwe ziekenhuisopnames gemeld.

Intensive care

Het aantal coronapatiënten dat op de intensive care verblijft, is opnieuw gedaald. Het zijn er nu 1338, twintig minder dan gisteren. "Het beeld van een geleidelijke daling lijkt stabiel", zegt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Hij spreekt van een hoopgevende ontwikkeling.

Volgens Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, moet het aantal coronapatiënten op de intensive care zijn gedaald tot ongeveer 700 voordat er versoepelende maatregelen genomen kunnen worden.

55 Nederlanders liggen in Duitse IC-bedden, een minder dan gisteren. Twee mensen werden terug naar Nederland verplaatst, maar daar stond tegenover dat ook iemand juist weer naar een Duits bed werd overgebracht. Volgens Kuipers komen er steeds meer verzoeken om terugplaatsingen, ook binnen Nederland. Maar dat is nog niet altijd mogelijk, omdat er nog steeds regio's overbelast zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl