NOS NieuwsAangepast

'Stuwmeer' aan behandelingen, coronavirus verhoogt druk op overige zorg

Bijna de helft van de reguliere zorg gaat niet door vanwege de uitbraak van het coronavirus. Dat leidt tot oplopende wachtlijsten en daardoor mogelijk ook tot gezondheidsrisico's voor patiënten, waarschuwen onderzoekers in het Financieele Dagblad.

De krant baseert zich onder meer op een onderzoek van adviesbureau Gupta Strategists, dat gespecialiseerd is in de zorgsector. Wekelijks worden naar schatting zo'n 3,5 miljoen 'patiëntcontacten' afgezegd, zeggen de onderzoekers na een inventarisatie onder 53 zorgprofessionals.

Dat gebeurt vooral in het ziekenhuis, maar ook veel tandartsen, huisartsen, psychologen en fysiotherapeuten hebben consulten geschrapt. Ook zeggen veel patiënten hun afspraak af. De activiteiten in de dagbesteding, voor bijvoorbeeld ouderen, gehandicapten en mensen met psychische problemen, zijn bijna allemaal stopgezet.

Knieoperaties en maagverkleiningen

De onderzoekers waarschuwen voor een "steeds groter stuwmeer aan zorgvraag" als de coronacrisis nog lang aanhoudt. Niet-spoedbehandelingen die nu worden uitgesteld, zoals knieoperaties en maagverkleiningen, moeten ooit toch opnieuw worden ingepland, zeggen ze.

Ook onderzoekers van Strategy&, onderdeel van consultancybedrijf PWC, vrezen een grote stijging van de wachtlijsten in de zorg, schrijft het FD. "Het coronavirus zorgt voor een langdurige belasting van het zorgsysteem en vormt een gezondheidsrisico voor planbare zorg van patiënten", zeggen zij. Afhankelijk van hoe het coronavirus zich ontwikkelt, zouden de wachttijden kunnen oplopen met twaalf tot dertien extra weken.

Hulp van zelfstandige klinieken

Bovendien lopen zorgaanbieders nu inkomsten mis, terwijl veel kostenposten gewoon doorlopen. Volgens Gupta Strategists kunnen de kosten voor hen oplopen tot 400 miljoen euro per week.

Voor de aanbieders van langdurige zorg geldt dat hun teruglopende omzet sowieso wordt gecompenseerd. Maandag schreef de voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland in een brief dat het uitgangspunt is dat "een negatief effect van de coronacrisis op de financiële positie van een zorgaanbieder wordt geneutraliseerd".

Zelfstandige klinieken, waarvan Nederland er honderden telt, zeggen ziekenhuizen te kunnen ontlasten bij het wegwerken van de wachtlijsten voor planbare zorg. Deze zogenaamde zbc's helpen ziekenhuizen nu al door apparatuur en medisch personeel ter beschikking te stellen.

Digitale zorg op afstand

Gupta Strategists en Strategy& stellen diverse oplossingen voor. "Meer digitale zorg op afstand, inrichten van zorginstellingen voor corona- en niet-coronapatiënten, en maximaal inzetten van de 'gewone' zorgcapaciteit."

Zorgaanbieders die willen investeren in digitale toepassingen en nieuwe technologie voor zorg op afstand, kunnen daar vanaf vandaag overigens subsidie voor aanvragen. Het ministerie van Volksgezondheid wil dat organisaties meer doen aan zulke vormen van e-health. Denk aan apps die helpen bij het beoordelen van iemands situatie en medicijndispensers die iemand thuis de juiste dosis geven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl