Steven Kruijswijk en Tom Dumoulin, de kopmannen van Jumbo-Visma
NOS Wielrennen

'Tour gaat naar augustus, Vuelta is in september en Giro in oktober'

De Franse president Emmanuel Macron nam maandag al een voorschot op het uitstellen van de Tour de France door tot half juli grote evenementen te verbieden in de strijd tegen het coronavirus. Dinsdag moest de organisatie van de Tour, die lang aan de startdatum van 27 juni vasthield, zich daarbij neerleggen.

"Het is nu onmogelijk om de Tour op de oorspronkelijke datum te laten starten. We zoeken naar een nieuwe datum."

Pact tussen drie grote ronden?

Over die nieuwe datum wordt al volop gespeculeerd. De Franse krant Le Parisien denkt aan 25 juli, Le Dauphiné meldt dat het 29 augustus wordt en het Spaanse Marca meent te weten dat de Tour een onderdeel is van een pact tussen de drie grote ronden.

"De Tour de France staat nu ingepland in de eerste drie weken van augustus, de Vuelta a España in september en de Giro d'Italia in oktober. Tenminste, als het coronavirus geen roet in het eten gooit, natuurlijk", aldus Marca.

'Niemand in Frankrijk kan zich voorstellen dat Tour niet doorgaat'

Marca: "De drie grote rondes zullen geen etappes inleveren. Ook op de nieuwe kalender duren ze drie weken. Er zal ook minstens een week liggen tussen het einde van de ene grote ronde en het begin van de volgende."

De Giro zou in mei gereden worden, maar werd al in een vroeg stadium afgelast. De start van de Vuelta staat nog altijd gepland op 14 augustus in Utrecht.

De laatste keer dat de Tour niet doorging, was in 1946 toen Frankrijk herstellende was van de Tweede Wereldoorlog.

's Werelds bekendste wielerkoers heeft duizenden handhavers nodig om het publiek langs de routes onder controle te houden zodat de renners veilig kunnen passeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl