Het podium van de Tour de France in 2019
NOS Wielrennen

Nieuwe wielerkalender: Tour, Giro, Vuelta en vijf monumenten nog in 2020

De internationale wielerunie UCI heeft een nieuwe (voorlopige) kalender voor de grote wielerwedstrijden gepresenteerd. Als het coronavirus het toelaat zullen de Tour de France, de Giro d'Italia en de Vuelta achter elkaar gereden worden.

De UCI liet ook weten dat er voorlopig nog niet gekoerst wordt, tot 1 juli, en dat er tot 1 augustus geen wedstrijden uit de WorldTour plaatsvinden.

Prudhomme over verplaatsing Tour: 'Alles gaat in samenwerking met overheid'

De Tour vindt plaats van 29 augustus tot en met 20 september, zoals eerder vanochtend al bekend werd. De WK wielrennen vinden aansluitend plaats op hun oorspronkelijke data (20-27 september). De Giro staat voor oktober op de kalender en de Vuelta (met start in Utrecht) wordt daarna nog verreden, waarschijnlijk in november.

'Idee werd gesteund'

Tourbaas Christian Prudhomme is blij met de nieuwe data en indeling op de kalender. "Iedereen in de wielerwereld steunde het idee, zelfs degenen die ons meestal niet mogen", aldus Prudhomme. "Sommige teams zeiden dat ze in 2020 zouden moeten stoppen zonder de Tour."

De Ronde van Frankrijk is een van 's werelds meest bekeken evenementen en is zodoende een belangrijke inkomstenbron voor de wielerploegen.

  • NOS
    Swipe voor de nieuwe wielerkalender
  • NOS
    Swipe voor de nieuwe wielerkalender

De route van de Tour blijft nagenoeg onveranderd met de start in Nice en de traditionele finish, drie weken later, in Parijs. Prudhomme: "Er zal soms iets worden veranderd als we door grotere steden gaan."

Nog geen data voor 'monumenten'

Ook de vijf zogenaamde 'monumenten' (Milaan-Sanremo, de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Lombardije) zullen nog een plek op de kalender van 2020 krijgen. Voor die eendagskoersen is nog geen nieuwe datum vastgesteld.

De nationale kampioenschappen zullen een week voor de Tourstart, in het weekend van 22 en 23 augustus, afgewerkt worden.

Uiterlijk 15 mei zal de UCI ook met een kalender komen voor de World Tour-wedstrijden bij de vrouwen en alle andere disciplines binnen het internationale wielrennen.

"Er is nog veel werk te verzetten om de hele kalender rond te krijgen. De coronapandemie, heeft de wereld op z'n kop gezet. Maar dit is een belangrijke eerste stap die gezet is", laat UCI-voorzitter David Lappartient weten.

"Dit is een kader waarin de fundamentele rechten van de renners en het personeel van de ploegen worden behouden. Bovendien is het noodzakelijk om de teams te laten overleven. Samen komen we deze crisis door en zullen we het wielrennen weer opbouwen na de coronacrisis."

Op Twitter reageert viervoudig Tourwinnaar Chris Froome opgelucht over een eerste stap richting de herstart van het wielerjaar:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl