Verschillende zorgorganisaties hebben zelf testlocaties ingericht om hun personeel te laten testen op het coronavirus. Dat blijkt uit een rondgang van Nieuwsuur langs brancheorganisaties en verschillende voorbeelden in het land. De instellingen hebben die stap genomen omdat ze vonden dat de procedures via de GGD te traag en bureaucratisch verliepen of omdat de GGD te weinig capaciteit zou hebben.
Vanaf vorige week maandag zouden ook zorgmedewerkers buiten de ziekenhuizen worden getest, zoals minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid eerder aankondigde. De GGD heeft hiervoor testlocaties ingericht. De totale testcapaciteit binnen en buiten ziekenhuizen zou half april zijn opgevoerd naar 17.500 tests per dag.
Maar dat aantal is nog lang niet bereikt: het hoogste aantal dagelijkse tests dat de afgelopen week werd uitgevoerd is bijna 7000. Vorige week bleek al snel dat het testen van zorgpersoneel buiten de ziekenhuizen nog niet goed liep.
Mensen misschien wel onterecht thuis
Elf verpleeghuizen in Brabant zijn vandaag zelf begonnen met het testen van medewerkers die symptomen van het coronavirus vertonen, omdat de regionale GGD de benodigde capaciteit niet zou hebben. Directeur Peter Hoppener van Vivent nam het voortouw. "Wij hebben hier een enorme achterstand, in de ziekenhuizen zijn ze al vier weken aan het testen. We hebben een stuwmeer aan mensen die misschien wel onterecht thuis zitten."
Ook de landelijke thuiszorgorganisatie BuurtZorg is zelf begonnen met het testen van medewerkers. Directeur Jos de Blok noemt het beleid vanuit de GGD heel wisselend. "In sommige regio's gaat het heel goed en heel soepel. In andere regio's gaat het echt niet goed. Daar hebben we besloten om het zelf te doen."
Het kost personeel grote moeite en soms overredingskracht om zich te kunnen laten testen.
De beroepsvereniging voor verzorgenden en verpleegkundigen V&VN zegt dat vooral in de wijkverpleging en de verpleeghuizen het testen van personeel moeizaam van de grond komt. "Er zijn te weinig tests, het duurt lang voor een aanvraag daadwerkelijk tot een test leidt, en het kost personeel grote moeite en soms overredingskracht om zich te kunnen laten testen", aldus een woordvoerder.
De brancheverenigingen van zorgorganisaties Actiz en VGN (gehandicaptenzorg) zeggen de indruk te hebben dat de capaciteit inmiddels wordt opgevoerd. De vereniging voor instellingen in de gehandicaptenzorg herkent de verschillen in regionaal beleid en vindt dat hier een duidelijk landelijk uitvoeringsbeleid voor moet zijn. Actiz zegt het RIVM en het ministerie van Volksgezondheid te hebben gevraagd om duidelijker te communiceren over het testbeleid.
Ruimte om verder op te schalen
"De weg om snel getest te kunnen worden werkt nog niet overal even soepel, die signalen bereiken mij ook. De instructies zijn nog niet overal geland", zei minister De Jonge vanavond tijdens de persconferentie over de coronacrisis. Hij benadrukte dat de testcapaciteit er is, maar dat er nog wel aan de bevoorrading van laboratoria wordt gewerkt.
De GGD zegt in een reactie dat er op dit moment ruim voldoende capaciteit is om alle zorgmedewerkers buiten de ziekenhuizen met klachten te testen en dat er nog ruimte is om verder op te schalen.
Ook werken de GGD'en in het hele land volgens dezelfde RIVM-richtlijnen, zegt de GGD. "Maar ze kunnen wel regionaal afspraken maken met bijvoorbeeld ziekenhuizen en instellingen hoe ze het daadwerkelijke testen verdelen of inrichten", aldus een woordvoerder.
Hoe kom je erachter of je corona hebt gehad als je niet bent getest? Daarvoor worden er nu immuuntesten ontwikkeld. Maar hoe betrouwbaar zijn die testen? Bekijk onze YouTube: