Grofweg 25 procent van het geteste verpleeghuispersoneel in de regio Nijmegen is besmet met het coronavirus. Dat blijkt uit onderzoek van het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis. In een kleine zorglocatie waren zelfs negen van de dertien medewerkers ziek.
Verpleeghuismedewerkers van zeventien verpleegzorglocaties zijn de afgelopen drie weken getest op corona. Personeelsleden met milde klachten konden zich laten testen om te kijken of zij het virus hadden opgelopen. 450 medewerkers deden dat, van de helft zijn nu de onderzoeksresultaten bekend. De gegevens waren zo duidelijk dat er tot publicatie werd overgegaan.
Arts-microbioloog Andreas Voss leidt het onderzoek samen met de Zorggroep Zuid-Gelderland: "Wij zijn uit eigen beweging deze mensen laagdrempelig gaan testen. Er werden weinig coronagevallen gemeld in de verpleeghuizen. Ik kon me niet voorstellen dat de getallen zo laag waren. Wij wilden weten wat de situatie nu werkelijk was."
Eerder waren al bewoners met ernstige ziekteverschijnselen uit de Nijmeegse verpleeghuizen getest. In die groep was veertig procent besmet met corona.
Contact met bewoners
Om bewoners te beschermen tegen corona zijn alle verpleeghuizen sinds 20 maart gesloten voor bezoek. Er zijn sterke vermoedens dat er bij verpleeghuizen onderrapportage van corona is, omdat veel zieken niet worden getest. Voss vermoedt dat de besmettingen in de verpleeghuizen nu vooral ontstaan door contact tussen bewoners en personeel.
Verplegers met milde klachten zouden thuis moeten blijven.
Vanuit het kabinet is tot nu toe de instructie gegeven dat zorgpersoneel met milde klachten en zonder koorts aan het werk konden blijven. Minister Hugo de Jonge benadrukte woensdag nog in de Tweede Kamer dat er anders problemen in de verpleeghuiszorg ontstaan: "Verpleeghuizen komen anders de komende tijd stil te liggen."
Voss ziet dat anders en pleit - met de huidige kennis - voor aangescherpte maatregelen voor de werksituatie van verpleeghuispersoneel. "Juist omdat we de ouderen en kwetsbaren willen beschermen, zouden verplegers met milde klachten thuis moeten blijven. Als het niet anders kan, zouden ze mondmaskers moeten dragen. Zolang dit niet gebeurt, beschermen we de ouderen niet."
Volgens het kabinet kan al het verpleeghuispersoneel vanaf nu getest worden op corona. Volgens minister De Jonge gaat dit het personeel helpen.
Voldoende beschermingsmiddelen
In een reactie stelt brancheorganisatie ActiZ dat als de richtlijn wordt aangescherpt, het van belang is dat er voldoende persoonlijke beschermingsmiddelen zijn. "Dan kun je pas de maatregelen voor het personeel aanscherpen en deze ook uitvoeren."
Dat geldt ook voor het testen van het personeel. "Natuurlijk weet je dan beter welk personeel er wel en niet besmet is. Maar als je dat personeel vervolgens wil inzetten, heb je ook beschermingsmiddelen nodig. En die zijn nu onvoldoende beschikbaar."