NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

650 miljoen voor agrarische sector • Horeca wil geld voor anderhalvemetereconomie

 • Het kabinet gaat Nederlanders niet adviseren mondkapjes te dragen in de publieke ruimte, zoals de Duitse en Belgische regering vandaag wel deden.
 • Als de coronamaatregelen in Nederland op korte termijn al versoepeld worden dan is dat heel beperkt, zei premier Rutte.
 • Het aantal coronapatiënten op de intensive care is in een dag afgenomen met 24 naar 1279. Het RIVM meldt 189 nieuwe sterfgevallen, meer dan gisteren. Het aantal nieuwe opgenomen patiënten is iets gedaald, nu 188 tegenover 210 gisteren. Een overzicht van de recentste Nederlandse statistieken vind je in dit artikel.
 • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten per gemeente.
 • Lees in deze collectie de antwoorden op vragen over het virus.
Liveblog gesloten
 • Britse zwangere verpleegster sterft door coronavirus, baby gered

  Een Britse zwangere vrouw is overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Haar baby is gered met behulp van een keizersnede en maakt het goed, zei het Britse ziekenhuis waar de vrouw tevens verpleegster was.

  De 28-jarige Mary Agyeiwaa Agyapong werkte op de algemene afdeling van een ziekenhuis in het noorden van Londen. Ze werd begin deze maand positief getest op het coronavirus en op 7 april opgenomen.

  Vandaag maakt het ziekenhuis bekend dat zij zondag is overleden. Haar baby, een meisje, heeft ook de naam Mary gekregen, meldt Sky News.

 • Agrariërs blij met steun, maar 'problemen nog niet opgelost'

  Boeren en tuinders zijn blij met de extra 650 miljoen euro die het kabinet heeft aangekondigd om agrarische ondernemers tegemoet te komen. Volgens LTO Nederland kunnen veel agrariërs met hun producten geen kant op. "Het is vaak niet mogelijk om de bloemen, planten en voedsel waar veel in is geïnvesteerd zomaar een paar maanden op te slaan."

  Toch zijn de problemen voor veel bedrijven zo groot, dat die ondanks de honderden miljoenen van het kabinet nog niet opgelost zijn, stelt LTO. De organisatie hoopt op extra support vanuit Brussel, bijvoorbeeld met bepaalde opkoopregelingen.

 • Fries bedrijf maakt videobellen makkelijker voor ouderen

  Een ict-bedrijf uit Franeker heeft een subsidie van 15.000 euro gekregen om videobellen makkelijker te maken voor ouderen. Volgens het bedrijf zijn de vele programma's die nu beschikbaar zijn vaak nog te ingewikkeld voor ouderen. En dat terwijl videobellen juist nu voor veel ouderen belangrijk is.

  Met de subsidie van het ministerie van Volksgezondheid wil het bedrijf een makkelijk programma beschikbaar maken voor verpleeghuizen. Het doel is om honderd zorginstellingen de komende weken van het systeem te voorzien, meldt Omrop Fryslân.

 • Een derde bemanning Frans marineschip besmet

  Ongeveer een derde van de bijna 2000 bemanningsleden van het Franse vliegdekschip Charles de Gaulle is positief getest op het coronavirus. Volgens het ministerie van Defensie zijn zeker 668 van de 1767 bemanningsleden besmet.

  Het Franse vliegdekschip kwam zondag twee weken eerder dan verwacht de thuishaven van Toulon binnen. Het schip kwam vervroegd terug van oefeningen toen bleek dat 50 zeelieden symptomen van het coronavirus vertoonden. Van de besmette bemanningsleden liggen er 31 in het ziekenhuis.

  Het vliegdekschip in de haven van Toulon AFP
 • 'Zeker 5300 besmettingen in verpleeghuizen'

  Van de bewoners in Nederlandse verpleeghuizen zijn er nu ruim 5300 besmet met het coronavirus. Dat meldt NRC op basis van een update van twee elektronische systemen van patiëntendossiers. De helft van de zieke ouderen is volgens de gegevens positief getest, de rest heeft verschijnselen die sterk aan het virus doen denken.

 • Extra steun voor landbouwsector

  Het ministerie van Landbouw komt met 650 miljoen euro aan extra noodmaatregelen voor de agrarische sector, heeft minister Schouten laten weten aan de Tweede Kamer.

  Het grootste deel van het bedrag, 600 miljoen, is voor bedrijven in de sierteelt en bepaalde delen van de tuinbouw die te maken hebben met een flinke omzetdaling.

  De overgebleven 50 miljoen is om aardappeltelers te compenseren voor fritesaardappelen die ze niet kunnen verkopen omdat de horeca dicht is.

  "We hebben hier te maken met bedrijven die in een unieke positie zitten", zegt minister Schouten. "Je kunt groeiende gewassen niet stoppen. Daarnaast hebben de bedrijven te maken met producten die niet lang houdbaar zijn en die niet of moeilijk verwerkt kunnen worden." Volgens de minister kunnen met het geld veel bedrijven de grootste klappen opvangen."

  Veel telers raken hun aardappels niet kwijt ANP
 • Zorginstellingen testen medewerkers zelf

  Verschillende zorgorganisaties hebben zelf testlocaties ingericht om hun personeel te laten testen op corona, blijkt uit een rondgang van Nieuwsuur. De instellingen hebben de stap genomen omdat ze vonden dat de procedures via de GGD te traag en bureaucratisch verliepen of omdat de GGD te weinig capaciteit zou hebben.

  Het gaat bijvoorbeeld om elf verpleeghuizen in Brabant. "We hebben hier een enorme achterstand, in de ziekenhuizen zijn ze al vier weken aan het testen", zegt directeur Peter Hoppener van Vivent. "We hebben een stuwmeer aan mensen die misschien wel onterecht thuiszitten."

  Lees hier het hele verhaal van Nieuwsuur:

 • Horeca wil extra geld voor anderhalvemetereconomie

  "Het nieuwe normaal", de anderhalvemetersamenleving, is voor de meeste bedrijven in de horeca vanuit financieel oogpunt niet te doen. Dat zegt directeur Dirk Beljaarts van branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland.

  Praktisch is er nog wel een mouw aan te passen, verwacht hij, maar qua financiën wordt het een ander verhaal. De sector roept het kabinet "dringend op om per omgaande met aanvullende steunmaatregelen te komen".

  Beljaarts noemt als voorbeeld een klein kroegje om de hoek. "Normaal kunnen daar 25 mensen in, nu nog vier. En als er iemand naar de wc moet, moeten twee mensen buiten wachten om de looproute vrij te houden. In een grote discotheek, met plek voor 300 mensen, mogen er nu nog maar veertig naar binnen. De sfeer is weg, en mensen zullen dan ook helemaal wegblijven."

  Er zijn volgens Beljaarts horecaondernemers die het wel met de nieuwe protocollen zullen proberen. "Zaken met grotere vloeroppervlakten kunnen tafels weghalen en de zaak een beetje ombouwen. Maar voor de meeste horecabedrijven zal het niet werken."

 • Verkeersdrukte lijkt buiten de spits iets toegenomen

  Door de coronamaatregelen is het al voor de vijfde week op rij rustig op de Nederlandse wegen, maar de laatste twee weken lijkt het vooral buiten de spits langzaam iets drukker te worden. Dat meldt de Nationale Databank Wegverkeersgegevens (NDW).

  De onderzoekers keken elke week hoe druk het was op dinsdag en vergeleken dit met de situatie op 3 maart, toen het verkeer nog reed als gebruikelijk. Tussen de ochtend- en avondspits in zien de onderzoekers de afgelopen twee weken tekenen van voorzichtig herstel, net als in de avonduren.

  Hoeveel rustiger het is, verschilt sterk per provincie. In de noordelijke provincies was de terugval veel minder sterk. Zo reden afgelopen dinsdag in Drenthe 26 procent minder personenauto's op de snelwegen dan gebruikelijk, tegen 43 procent in Utrecht.

  Door de afgenomen drukte rijdt het verkeer veel beter door. Er is nu nauwelijks sprake van een ochtend- of avondspits.

 • Tweehonderd Surinamers maandag naar huis

  Een groep van ongeveer tweehonderd gestrande inwoners van Suriname zal maandag 20 april vanuit Nederland terugvliegen naar Suriname. Dat heeft de directeur van het Directoraat Nationale Veiligheid bekendgemaakt. In totaal moeten nog zo'n 900 Surinamers worden gerepatrieerd, de meesten uit Nederland.

  Bij aankomst in Suriname zal iedereen veertien dagen in quarantaine moeten in een door de overheid aangewezen locatie. Ruim een week geleden was er nog sprake van dat de teruggekeerde personen ook thuis in quarantaine konden gaan. Dat betekende echter wel dat ze een kleine 1000 euro zouden moeten betalen. Met dit geld zou de overheid bewakers inhuren om er voor te zorgen dat de repatrianten hun huis niet zouden verlaten.

  Nadat er veel kritiek op deze werkwijze was gekomen, besloot de regering alleen overheidsquarantaine toe te staan en de repatriëring tijdelijk op te schorten. De overheid had extra tijd nodig om voldoende quarantaineplekken te creëren.

 • Advies: laat ouderen Frankrijk nog langer in quarantaine

  Als de quarantainemaatregelen in Frankrijk op 11 mei zouden worden opgeheven, moeten zo'n 18 miljoen Fransen nog langer thuisblijven. Dat heeft de voorzitter van de wetenschappelijke adviescommissie van president Macron gezegd, Jean-François Delfraissy. Hij doelde op mensen boven de 65 of 70 jaar, ernstig zieken en mensen met ernstig overgewicht. Die groepen vormen samen 28 procent van de bevolking.

  De immunoloog werd gehoord door de Franse Eerste Kamer. "Het zijn mensen die het risico lopen besmet te worden en ernstige klachten te krijgen," zei Delfraissy. Hoe lang die langere quarantaine zou moeten duren, kon hij niet zeggen. "Misschien wel tot er een medicijn is."

  De commissie van Delfraissy adviseert Macron over de aanpak van het coronavirus. Het standpunt van Delfraissy over de coronamaatregelen wil niet zeggen dat president Macron dat ook overneemt.

 • Oproep aan Marokko: maak repatriëring overledenen mogelijk

  Een aantal Marokkaanse Nederlanders roept de Marokkaanse regering op het toch mogelijk te maken overledenen vanuit Nederland naar Marokko te repatriëren. Sinds een paar weken heeft Marokko de grenzen gesloten.

  Overleden Marokkaanse Nederlanders kunnen daardoor niet naar hun land van herkomst worden gebracht. Ze worden door de harde lockdown noodgedwongen in Nederland begraven. Ook staan in het mortuarium op Schiphol tientallen doodskisten soms al weken te wachten.

  "Zoals wij van vele gezinnen hebben vernomen is dit een vurige wens geweest van de overledenen en worden nabestaanden geconfronteerd met het feit dat dit nu niet mogelijk is", schrijven de initiatiefnemers in hun brief aan de Marokkaanse regering. "Men wordt door de situatie gedwongen keuzes te maken die emotioneel heel zwaar vallen. In een tijd waarin, zoals u zich kunt voorstellen, de emoties al zwaar genoeg zijn."

  Er is ook een online petitie gestart, waarmee de initiatiefnemers 10.000 handtekeningen willen ophalen. Ze benadrukken dat de Marokkaanse regering hun brief als 'positieve oproep' moet zien. "De onderschrijvers van deze oproep zien net als u dat de volksgezondheid de hoogste prioriteit krijgt."

 • RIVM: mondkapjes niet nodig bij naleven voorschriften

  De prioriteit bij het verdelen van de schaarse mondkapjes ligt nog altijd bij de zorg, laat het RIVM weten. Het kabinet herhaalde vanavond dat het Nederlanders niet gaat adviseren om mondkapjes te dragen, zoals Duitsland en België vandaag wel deden.

  Mondkapjes zijn volgens een RIVM-woordvoerder in de praktijk niet nodig als de voorschriften worden nageleefd: bij lichte klachten al thuis blijven, geregeld de handen wassen en afstand houden. Een gewijzigd advies op dit punt van het Outbreak Management Team aan het kabinet ligt daarom nu niet voor de hand.

 • Willem-Alexander verrast kinderen tijdens online les

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Koning verrast basisschoolleerlingen tijdens online les
 • Teleurstelling bij organisatie Vuelta-start

  De Ronde van Spanje zou op 14 augustus van start gaan in Utrecht, maar dat feest is uitgesteld tot op zijn minst het najaar. De internationale wielerunie UCI heeft vandaag de drie grote wielerrondes een paar maanden naar achteren verschoven.

  De Tour de France gaat eind augustus als eerste van start, de Vuelta zal pas in oktober of zelfs in november worden verreden. De Nederlandse organisatie is teleurgesteld. "Natuurlijk is dit even iets wat we moeten verwerken. Wij waren er klaar voor om in het weekend van 14, 15 en 16 augustus het evenement te organiseren in de provincies Utrecht en Noord-Brabant", zegt Martijn van Hulsteijn van La Vuelta Holanda.