liveblog
NOS NieuwsAangepast

650 miljoen voor agrarische sector • Horeca wil geld voor anderhalvemetereconomie

  • Het kabinet gaat Nederlanders niet adviseren mondkapjes te dragen in de publieke ruimte, zoals de Duitse en Belgische regering vandaag wel deden.
  • Als de coronamaatregelen in Nederland op korte termijn al versoepeld worden dan is dat heel beperkt, zei premier Rutte.
  • Het aantal coronapatiënten op de intensive care is in een dag afgenomen met 24 naar 1279. Het RIVM meldt 189 nieuwe sterfgevallen, meer dan gisteren. Het aantal nieuwe opgenomen patiënten is iets gedaald, nu 188 tegenover 210 gisteren. Een overzicht van de recentste Nederlandse statistieken vind je in dit artikel.
  • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten per gemeente.
  • Lees in deze collectie de antwoorden op vragen over het virus.
liveblog gesloten

Britse zwangere verpleegster sterft door coronavirus, baby gered

Een Britse zwangere vrouw is overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Haar baby is gered met behulp van een keizersnede en maakt het goed, zei het Britse ziekenhuis waar de vrouw tevens verpleegster was.

De 28-jarige Mary Agyeiwaa Agyapong werkte op de algemene afdeling van een ziekenhuis in het noorden van Londen. Ze werd begin deze maand positief getest op het coronavirus en op 7 april opgenomen.

Vandaag maakt het ziekenhuis bekend dat zij zondag is overleden. Haar baby, een meisje, heeft ook de naam Mary gekregen, meldt Sky News.

Agrariërs blij met steun, maar 'problemen nog niet opgelost'

Boeren en tuinders zijn blij met de extra 650 miljoen euro die het kabinet heeft aangekondigd om agrarische ondernemers tegemoet te komen. Volgens LTO Nederland kunnen veel agrariërs met hun producten geen kant op. "Het is vaak niet mogelijk om de bloemen, planten en voedsel waar veel in is geïnvesteerd zomaar een paar maanden op te slaan."

Toch zijn de problemen voor veel bedrijven zo groot, dat die ondanks de honderden miljoenen van het kabinet nog niet opgelost zijn, stelt LTO. De organisatie hoopt op extra support vanuit Brussel, bijvoorbeeld met bepaalde opkoopregelingen.

Fries bedrijf maakt videobellen makkelijker voor ouderen

Een ict-bedrijf uit Franeker heeft een subsidie van 15.000 euro gekregen om videobellen makkelijker te maken voor ouderen. Volgens het bedrijf zijn de vele programma's die nu beschikbaar zijn vaak nog te ingewikkeld voor ouderen. En dat terwijl videobellen juist nu voor veel ouderen belangrijk is.

Met de subsidie van het ministerie van Volksgezondheid wil het bedrijf een makkelijk programma beschikbaar maken voor verpleeghuizen. Het doel is om honderd zorginstellingen de komende weken van het systeem te voorzien, meldt Omrop Fryslân.

Een derde bemanning Frans marineschip besmet

Ongeveer een derde van de bijna 2000 bemanningsleden van het Franse vliegdekschip Charles de Gaulle is positief getest op het coronavirus. Volgens het ministerie van Defensie zijn zeker 668 van de 1767 bemanningsleden besmet.

Het Franse vliegdekschip kwam zondag twee weken eerder dan verwacht de thuishaven van Toulon binnen. Het schip kwam vervroegd terug van oefeningen toen bleek dat 50 zeelieden symptomen van het coronavirus vertoonden. Van de besmette bemanningsleden liggen er 31 in het ziekenhuis.

Het vliegdekschip in de haven van Toulon

'Zeker 5300 besmettingen in verpleeghuizen'

Van de bewoners in Nederlandse verpleeghuizen zijn er nu ruim 5300 besmet met het coronavirus. Dat meldt NRC op basis van een update van twee elektronische systemen van patiëntendossiers. De helft van de zieke ouderen is volgens de gegevens positief getest, de rest heeft verschijnselen die sterk aan het virus doen denken.

Extra steun voor landbouwsector

Het ministerie van Landbouw komt met 650 miljoen euro aan extra noodmaatregelen voor de agrarische sector, heeft minister Schouten laten weten aan de Tweede Kamer.

Het grootste deel van het bedrag, 600 miljoen, is voor bedrijven in de sierteelt en bepaalde delen van de tuinbouw die te maken hebben met een flinke omzetdaling.

De overgebleven 50 miljoen is om aardappeltelers te compenseren voor fritesaardappelen die ze niet kunnen verkopen omdat de horeca dicht is.

"We hebben hier te maken met bedrijven die in een unieke positie zitten", zegt minister Schouten. "Je kunt groeiende gewassen niet stoppen. Daarnaast hebben de bedrijven te maken met producten die niet lang houdbaar zijn en die niet of moeilijk verwerkt kunnen worden." Volgens de minister kunnen met het geld veel bedrijven de grootste klappen opvangen."

Veel telers raken hun aardappels niet kwijt

Zorginstellingen testen medewerkers zelf

Verschillende zorgorganisaties hebben zelf testlocaties ingericht om hun personeel te laten testen op corona, blijkt uit een rondgang van Nieuwsuur. De instellingen hebben de stap genomen omdat ze vonden dat de procedures via de GGD te traag en bureaucratisch verliepen of omdat de GGD te weinig capaciteit zou hebben.

Het gaat bijvoorbeeld om elf verpleeghuizen in Brabant. "We hebben hier een enorme achterstand, in de ziekenhuizen zijn ze al vier weken aan het testen", zegt directeur Peter Hoppener van Vivent. "We hebben een stuwmeer aan mensen die misschien wel onterecht thuiszitten."

Lees hier het hele verhaal van Nieuwsuur:

Horeca wil extra geld voor anderhalvemetereconomie

"Het nieuwe normaal", de anderhalvemetersamenleving, is voor de meeste bedrijven in de horeca vanuit financieel oogpunt niet te doen. Dat zegt directeur Dirk Beljaarts van branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland.

Praktisch is er nog wel een mouw aan te passen, verwacht hij, maar qua financiën wordt het een ander verhaal. De sector roept het kabinet "dringend op om per omgaande met aanvullende steunmaatregelen te komen".

Beljaarts noemt als voorbeeld een klein kroegje om de hoek. "Normaal kunnen daar 25 mensen in, nu nog vier. En als er iemand naar de wc moet, moeten twee mensen buiten wachten om de looproute vrij te houden. In een grote discotheek, met plek voor 300 mensen, mogen er nu nog maar veertig naar binnen. De sfeer is weg, en mensen zullen dan ook helemaal wegblijven."

Er zijn volgens Beljaarts horecaondernemers die het wel met de nieuwe protocollen zullen proberen. "Zaken met grotere vloeroppervlakten kunnen tafels weghalen en de zaak een beetje ombouwen. Maar voor de meeste horecabedrijven zal het niet werken."

Verkeersdrukte lijkt buiten de spits iets toegenomen

Door de coronamaatregelen is het al voor de vijfde week op rij rustig op de Nederlandse wegen, maar de laatste twee weken lijkt het vooral buiten de spits langzaam iets drukker te worden. Dat meldt de Nationale Databank Wegverkeersgegevens (NDW).

De onderzoekers keken elke week hoe druk het was op dinsdag en vergeleken dit met de situatie op 3 maart, toen het verkeer nog reed als gebruikelijk. Tussen de ochtend- en avondspits in zien de onderzoekers de afgelopen twee weken tekenen van voorzichtig herstel, net als in de avonduren.

Hoeveel rustiger het is, verschilt sterk per provincie. In de noordelijke provincies was de terugval veel minder sterk. Zo reden afgelopen dinsdag in Drenthe 26 procent minder personenauto's op de snelwegen dan gebruikelijk, tegen 43 procent in Utrecht.

Door de afgenomen drukte rijdt het verkeer veel beter door. Er is nu nauwelijks sprake van een ochtend- of avondspits.

Tweehonderd Surinamers maandag naar huis

Een groep van ongeveer tweehonderd gestrande inwoners van Suriname zal maandag 20 april vanuit Nederland terugvliegen naar Suriname. Dat heeft de directeur van het Directoraat Nationale Veiligheid bekendgemaakt. In totaal moeten nog zo'n 900 Surinamers worden gerepatrieerd, de meesten uit Nederland.

Bij aankomst in Suriname zal iedereen veertien dagen in quarantaine moeten in een door de overheid aangewezen locatie. Ruim een week geleden was er nog sprake van dat de teruggekeerde personen ook thuis in quarantaine konden gaan. Dat betekende echter wel dat ze een kleine 1000 euro zouden moeten betalen. Met dit geld zou de overheid bewakers inhuren om er voor te zorgen dat de repatrianten hun huis niet zouden verlaten.

Nadat er veel kritiek op deze werkwijze was gekomen, besloot de regering alleen overheidsquarantaine toe te staan en de repatriëring tijdelijk op te schorten. De overheid had extra tijd nodig om voldoende quarantaineplekken te creëren.

Advies: laat ouderen Frankrijk nog langer in quarantaine

Als de quarantainemaatregelen in Frankrijk op 11 mei zouden worden opgeheven, moeten zo'n 18 miljoen Fransen nog langer thuisblijven. Dat heeft de voorzitter van de wetenschappelijke adviescommissie van president Macron gezegd, Jean-François Delfraissy. Hij doelde op mensen boven de 65 of 70 jaar, ernstig zieken en mensen met ernstig overgewicht. Die groepen vormen samen 28 procent van de bevolking.

De immunoloog werd gehoord door de Franse Eerste Kamer. "Het zijn mensen die het risico lopen besmet te worden en ernstige klachten te krijgen," zei Delfraissy. Hoe lang die langere quarantaine zou moeten duren, kon hij niet zeggen. "Misschien wel tot er een medicijn is."

De commissie van Delfraissy adviseert Macron over de aanpak van het coronavirus. Het standpunt van Delfraissy over de coronamaatregelen wil niet zeggen dat president Macron dat ook overneemt.

Oproep aan Marokko: maak repatriëring overledenen mogelijk

Een aantal Marokkaanse Nederlanders roept de Marokkaanse regering op het toch mogelijk te maken overledenen vanuit Nederland naar Marokko te repatriëren. Sinds een paar weken heeft Marokko de grenzen gesloten.

Overleden Marokkaanse Nederlanders kunnen daardoor niet naar hun land van herkomst worden gebracht. Ze worden door de harde lockdown noodgedwongen in Nederland begraven. Ook staan in het mortuarium op Schiphol tientallen doodskisten soms al weken te wachten.

"Zoals wij van vele gezinnen hebben vernomen is dit een vurige wens geweest van de overledenen en worden nabestaanden geconfronteerd met het feit dat dit nu niet mogelijk is", schrijven de initiatiefnemers in hun brief aan de Marokkaanse regering. "Men wordt door de situatie gedwongen keuzes te maken die emotioneel heel zwaar vallen. In een tijd waarin, zoals u zich kunt voorstellen, de emoties al zwaar genoeg zijn."

Er is ook een online petitie gestart, waarmee de initiatiefnemers 10.000 handtekeningen willen ophalen. Ze benadrukken dat de Marokkaanse regering hun brief als 'positieve oproep' moet zien. "De onderschrijvers van deze oproep zien net als u dat de volksgezondheid de hoogste prioriteit krijgt."

RIVM: mondkapjes niet nodig bij naleven voorschriften

De prioriteit bij het verdelen van de schaarse mondkapjes ligt nog altijd bij de zorg, laat het RIVM weten. Het kabinet herhaalde vanavond dat het Nederlanders niet gaat adviseren om mondkapjes te dragen, zoals Duitsland en België vandaag wel deden.

Mondkapjes zijn volgens een RIVM-woordvoerder in de praktijk niet nodig als de voorschriften worden nageleefd: bij lichte klachten al thuis blijven, geregeld de handen wassen en afstand houden. Een gewijzigd advies op dit punt van het Outbreak Management Team aan het kabinet ligt daarom nu niet voor de hand.

Willem-Alexander verrast kinderen tijdens online les

Koning verrast basisschoolleerlingen tijdens online les

Teleurstelling bij organisatie Vuelta-start

De Ronde van Spanje zou op 14 augustus van start gaan in Utrecht, maar dat feest is uitgesteld tot op zijn minst het najaar. De internationale wielerunie UCI heeft vandaag de drie grote wielerrondes een paar maanden naar achteren verschoven.

De Tour de France gaat eind augustus als eerste van start, de Vuelta zal pas in oktober of zelfs in november worden verreden. De Nederlandse organisatie is teleurgesteld. "Natuurlijk is dit even iets wat we moeten verwerken. Wij waren er klaar voor om in het weekend van 14, 15 en 16 augustus het evenement te organiseren in de provincies Utrecht en Noord-Brabant", zegt Martijn van Hulsteijn van La Vuelta Holanda.

Honderden miljoenen voor culturele sector

Het kabinet trekt 300 miljoen euro uit om de culturele sector te helpen. Het geld is bedoeld om culturele instellingen door de zware eerste maanden van de coronacrisis te helpen. Niet alle culturele instellingen komen in aanmerking, alleen degene "die van vitaal belang zijn".

De culturele sector vreest dat ze tot 1 juni bijna een miljard euro aan omzet verliest omdat musea, theaters en concert- en muziekzalen de deuren moesten sluiten.

Rutte: ik hoop dat we iets kunnen verruimen

Volgende week bespreekt het kabinet of de coronamaatregelen wel of niet versoepeld kunnen worden na 28 april. Rutte: "Ik hoop op iets verruimen, maar dan gaat het om een beperkte versoepeling." Meer wil hij er niet over zeggen. "Ik kan echt niet voorspellen hoe het gaat lopen. Het gaat stap voor stap. Dat is het nieuwe normaal." Hij blijft benadrukken dat de "normale samenleving" niet snel terugkomt.

Rutte: 'volgende week besluit over verlengen van de coronamaatregelen'

Kabinet: mondkapjes zijn nodig in de zorg

Het kabinet gaat de bevolking niet adviseren mondkapjes te dragen in het openbaar vervoer en de publieke ruimte, zoals de Duitse en Belgische regering vandaag wel deden.

Minister De Jonge zei op de persconferentie dat de schaarse mondkapjes hard nodig zijn in de zorg. Als mensen mondkapjes op straat gaan dragen, kunnen diezelfde mondkapjes dus niet in de zorg worden gebruikt.

Het kabinet gaat af op de adviezen van het Outbreak Management Team, aldus De Jonge, en dat stelt dat het dragen van mondkapjes buiten de zorg niet nodig is en leidt tot schijnzekerheid.

De Jonge: volgende week meer duidelijk over app

Minister De Jonge van Volksgezondheid zegt dat het belangrijk blijft om de kwetsbaren te beschermen en de mensen in de zorg te ontlasten. De stappen naar het "nieuwe normaal" moeten volgens de minister heel behoedzaam worden genomen. Voorwaarde blijft dat er genoeg beschermingsmiddelen zijn en dat er goed zicht komt op het virus. "We moeten testen", zei de minister.

Volgende week komt meer duidelijkheid over de plannen van het kabinet voor een corona-app. Er zijn 750 voorstellen binnengekomen. De Jonge gaat de komende dagen met experts om tafel. Wanneer de app komt, kon hij niet zeggen.

Rutte: bespreek duivelse dilemma's

Als de coronamaatregelen worden versoepeld moet op veel plekken schaarse ruimte worden verdeeld, zei premier Rutte. Hij noemde als voorbeelden het openbaar vervoer, de publieke ruimte, bedrijfskantines en schoolpleinen. "Dat leidt tot duivelse dilemma's", zei Rutte, "die we de komende weken moeten durven bespreken."

Rutte: ik begrijp dat mensen hopen op versoepeling

Premier Rutte zegt dat hij begrijpt dat mensen vurig hopen op versoepeling van de regels. "Maar het loket kan niet in een keer open." Volgens het kabinet zijn dit de drie belangrijkste criteria voor een besluit over het versoepelen van de coronamaatregelen:

- druk op de zorg
- bescherming van ouderen en mensen met een zwakke gezondheid
- zicht op en inzicht in de verspreiding van het virus

"Het kan ook dat we een stap terug moeten zetten als het virus weer om zich heen grijpt", zei Rutte. Wat hem betreft blijft de boodschap: houd vol.

Rutte zegt, net als minister Wiebes, dat er zorgvuldig gewerkt moet aan zorgvuldige voorbereiding door bedrijven en instellingen.

Nieuwe iPhone zonder evenement gelanceerd

Apple staat er bekend om: strak geregisseerde evenementen waar het bedrijf de nieuwste producten aankondigt, zoals iPhones. De afgelopen jaren was dit een vertrouwd beeld in de techwereld. Vandaag wijkt het bedrijf van dit pad af en lanceert het een iPhone zonder dat topman Tim Cook ergens op een podium verschijnt.

Het bedrijf heeft om 17.00 uur Nederlandse tijd via een persbericht de iPhone SE gepresenteerd. De telefoon komt in een bekend jasje, namelijk met een fysieke thuisknop; iets wat jaren hét beeldmerk van iPhones was. Het apparaat is, met een minimumprijs van 489 euro, de goedkoopste telefoon die het bedrijf nu aanbiedt.

Eerder kondigde het bedrijf ook al een nieuwe iPad op deze manier aan. De jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie van het bedrijf, die in juni wordt gehouden, is alleen online te volgen. Normaal gesproken trekt dit evenement duizenden ontwikkelaars.

Mogelijk straks 14.000 tests per dag

De Nederlandse overheid is erin geslaagd om de levering veilig te stellen van de materialen die nodig zijn om de testcapaciteit voor het coronavirus op te voeren. Dat blijkt uit een e-mail van de Landelijke Coördinatiestructuur Testcapaciteit aan de laboratoria die op corona testen. De e-mail is in bezit van de NOS.

Hoewel het materiaal nog niet allemaal is geleverd staat het ministerie van VWS volgens de e-mail "garant voor de hoeveelheid testen die toegezegd zijn". Als de toegezegde materialen daadwerkelijk geleverd worden, kunnen de komende zes maanden een slordige 2,7 miljoen tests gedaan worden, wat neerkomt op bijna 14.000 tests per dag.

Duitsland: 'dringende aanbeveling' dragen mondkapjes

Duitsland verlengt de coronamaatregelen tot en met 3 mei, heeft bondskanselier Merkel laten weten. Ook raadt de Duitse regering de bevolking aan om mondkapjes te dragen in winkel en het openbaar vervoer.

Vanaf volgende week mogen winkels kleiner dan 800 vierkante meter wel weer open, op de voorwaarde dat mensen anderhalve meter afstand houden. Ook autohandelaren en boekwinkels mogen weer open.

Verder gaan de scholen vanaf 4 mei stapsgewijs weer lesgeven. Dat begint bij de eindexamenklassen en de hoogste klassen in het basisonderwijs.

Nog zo’n 10.000 Nederlanders vast in het buitenland

Van de 25.000 gestrande Nederlanders die gerepatrieerd wilden worden, zitten er zeker nog zo'n 10.000 vast in het buitenland. Dat laat het ministerie van Buitenlandse Zaken weten.

Ruim 14.000 Nederlanders zijn inmiddels weer thuis. De meesten kwamen terug zonder hulp van het ministerie, een kleine 5000 gingen met een repatriëringsvlucht terug naar Nederland. Met zo'n duizend reizigers lukt het niet om contact te krijgen.

De meest recente vlucht kwam vanmorgen aan op Schiphol vanuit Saudi-Arabië. Ook de komende dagen staan er vluchten gepland om mensen terug te halen. Er zijn zo'n vijftig landen met dertig of meer gestrande Nederlanders. In Marokko zit de grootste groep vast.

België verlengt maatregelen tot en met 3 mei

België blijft nog een aantal weken op slot. Tot en met 3 mei blijven de coronamaatregelen van kracht, maakte premier Wilmès bekend op een persconferentie.

Er zijn wel een aantal kleine veranderingen: tuincentra en bouwmarkten mogen onder voorwaarden weer de deuren openen. Ook mogen de bewoners van woonzorgcentra en gehandicapteninstellingen weer bezoek krijgen van maximaal één persoon. Die persoon moet altijd dezelfde zijn en mag ook twee weken lang geen symptomen van het coronavirus hebben gehad.

De Vlaamse minister van Onderwijs Weyts wil volgende week met een datum komen voor heropening van de scholen.

"Vandaag kan niemand zeggen wanneer we weer een normaal leven gaan hebben", zei Wilmès. "De weg is nog lang en ligt vol stenen en valkuilen. Maar de vooruitzichten op een betere toekomst liggen binnen handbereik."

Beurzen en olieprijs maken duikeling

De aandelenbeurzen duiken vandaag weer diep in het rood. De Europese markten verliezen 3 tot 4 procent. De AEX sloot 3,3 procent in de min, op 491 punten. Vooral aandelen van banken en verzekeraars liepen zware averij op. Wall Street volgt het rode spoor.

De inktzwarte prognoses van het IMF voor de wereldeconomie, de ergste recessie sinds de Grote Depressie van de jaren 30, veegt het beursoptimisme van de voorbije weken van tafel.

Ook de olieprijs is gekelderd. Een vat Brent-olie kostte bij het sluiten van de oliemarkt 27 dollar, bijna 8 procent minder dan gisteren en de laagste prijs in 18 jaar. Een wereldwijde diepe economische recessie doet de vraag naar energie instorten.

Volgens het Internationaal Energie Agentschap (IEA) zal de vraag naar olie dit jaar naar schatting 9,3 miljoen vaten per dag lager uitvallen. In de maand april is de vraag zelfs met bijna 30 procent gedaald. De vraag is in 25 jaar niet zo laag geweest. De olieprijzen lijken ook geen enkele steun te krijgen van het OPEC-akkoord om vanaf mei per dag 9,7 miljoen vaten minder op te pompen.

Kabinet wil coronaplan van elke sector

Bedrijven en instellingen in alle sectoren moeten een plan maken voor de anderhalvemetereconomie. Alleen dan kunnen ze wat het kabinet betreft op termijn weer de deuren openen. "Als je geen goed protocol hebt klaarliggen, kan ik me bijzonder moeilijk voorstellen dat je open kan," zei minister Wiebes voor aanvang van het crisisoverleg van het kabinet.

Het gaat om bijvoorbeeld winkels, de horeca, kappers, bioscopen en concertzalen. Het plan moet worden goedgekeurd door het ministerie van Economische Zaken. Er wordt gelet op afstand houden, hygiëne, beschermingsmaatregelen en toezicht. Wiebes roept alle sectoren op er snel werk van te maken.

De bioscopen hebben al zo'n plan bij het ministerie ingediend. Dat wil nog niet zeggen dat zij al snel weer open kunnen, zegt Wiebes. Als er instellingen opengaan komen weer meer mensen in het openbaar vervoer en de openbare ruimte. "Ook dat moet je meewegen. Dus stap voor stap."

99-jarige Brit loopt miljoenen bij elkaar

Een 99-jarige oorlogsveteraan uit Groot-Brittannië heeft miljoenen opgehaald voor de gezondheidszorg door rondjes te lopen in zijn tuin. De familie van deze Tom Moore zamelde geld in via sociale media. Met zijn inzamelingsactie wilde de veteraan uit de Tweede Wereldoorlog doktoren en verplegers bedanken voor hun goede zorgen toen hij zijn heup had gebroken.

Zijn familie had gehoopt om 1000 pond aan donaties binnen te halen, maar binnen een paar dagen stond de teller op meer dan 6 miljoen pond, bijna 7 miljoen euro. Meer dan 250.000 mensen hebben geld gedoneerd.

Moore wil honderd rondjes hebben gelopen voor hij 100 jaar wordt, op 30 april. Hij diende tijdens de Tweede Wereldoorlog in India en Myanmar.

Oude man haalt miljoenen op met zijn looprek

Kabels trekken in oude vergaderzaal Tweede Kamer

De Oude Zaal van de Tweede Kamer wordt in orde gebracht voor vergaderingen tijdens de coronacrisis. Vorige week besloot de Kamer weer wat vaker te vergaderen. Daarvoor wordt onder meer gebruikgemaakt van de zaal waar het parlement van 1815 tot 1992 vergaderde.

Kabels trekken in oude vergaderzaal Tweede Kamer

Meer vernielingen in natuurgebieden

Staatsbosbeheer ziet een toename van vandalisme in natuurgebieden in Groningen. Boswachter Anneke Epping denkt dat jongeren daarvoor verantwoordelijk zijn, omdat ze zich vervelen vanwege de coronacrisis. "We zien hangplekken ontstaan, waar jongeren rommel achterlaten. Vaak wordt geprobeerd iets in brand te steken", zegt ze tegen RTV Noord.

Zo werd in het Lauwersmeergebied een vogelkijkhut in brand gestoken, werden vernielingen aangericht bij een schaapskooi in Onstwedde en op bomen bij Ter Apel werden hakenkruizen geschilderd.

Ook volwassenen houden zich volgens Epping minder aan de regels. Ze laten bijvoorbeeld honden los op plekken waar dat niet mag. Met politie en gemeenten probeert Staatsbosbeheer zo veel mogelijk te surveilleren in natuurgebieden.

Vandalisme in natuurgebieden in Groningen

Blok blijft bellen met Marokko

Minister Blok van Buitenlandse Zaken is ook vandaag weer bezig met het terughalen van de Nederlanders die zijn gestrand in Marokko. De Marokkaanse overheid heeft vanwege de coronacrisis de grenzen gesloten en enkele duizenden Nederlanders kunnen niet meer terug.

Na diverse smeekbedes lukte het gisteren om zes Nederlanders met een Frans vliegtuig te laten meevliegen. Blok probeert Marokko opnieuw tot een dergelijke actie te bewegen. "Ik heb een dringend beroep gedaan om de schrijnende gevallen terug te laten komen."

De minister wil niet zeggen dat Marokko het Nederland extra lastig maakt vanwege de bekoelde verhoudingen. Volgens hem hebben ook "een heleboel andere landen" grote moeite om hun onderdanen terug te laten komen.

Eerste coronadode op Aruba

Op Aruba is voor het eerst iemand overleden aan het coronavirus, heeft het crisisteam op het eiland bekendgemaakt. Het gaat om een 79-jarige patiënt. Op Aruba zijn 92 mensen positief getest op het virus. 32 van hen zijn weer hersteld.

Op alle Nederlands-Caribische eilanden zijn nu elf mensen overleden; behalve de dode op Aruba ook één op Curaçao en negen op Sint-Maarten.

20 procent van IC-patiënten overleden

De afgelopen tijd zijn in Nederland ruim 2500 coronapatiënten opgenomen op de intensive care. Ongeveer de helft daarvan ligt er nog, werd vanmiddag bekendgemaakt.

Een vijfde van de ruim 2500 IC-patiënten is overleden en een even grote groep ligt nu op een andere afdeling. Zo'n 10 procent heeft het ziekenhuis inmiddels verlaten.

Een overzicht van alle recente statistieken staat in dit artikel:

Eerste Kamer gaat weer elke week vergaderen

De meerderheid van de Eerste Kamer vindt dat de senaat de komende tijd niet alleen spoedwetten, maar ook "gewone" voorstellen moet behandelen. Vorige week dinsdag was de eerste plenaire vergadering van de Eerste Kamer in weken: toen werd het financiële steunpakket van het kabinet in verband met de coronacrisis aangenomen en ook werd de spoedwet behandeld om in gemeenten en provincies digitale vergaderingen mogelijk te maken.

Deze week was er geen debat, maar vanaf volgende week dinsdag is er in principe weer elke week een plenaire vergadering. De Eerste Kamer wil dat het democratisch proces zoveel mogelijk doorgaat en neemt daarbij de maatregelen van het kabinet en de RIVM-richtlijnen in acht. Vrijdag besloot ook de Tweede Kamer weer vaker bijeen te komen.

Opnieuw daling aantal IC-patiënten

Het aantal Nederlandse coronapatiënten op de intensive care is het afgelopen etmaal opnieuw afgenomen. Het zijn er 1279, 24 minder dan gisteren, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Maandag waren het er 1338.

"We zien gelukkig een vrij stabiele daling", zegt voorzitter Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. "Als het in dit tempo doorzet, duurt het ongeveer zes tot acht weken voor we in Nederland uitkomen op een normale IC-bezetting." Diederik Gommers zei eerder namens de IC-artsen dat het daarvoor nodig is om terug te zakken naar 700 coronabedden.

55 Nederlandse coronapatiënten op de IC liggen in een Duits ziekenhuis, net zoveel als gisteren. Gommers heeft Duitsland bedankt voor het opnemen van Nederlandse patiënten. In een brief aan alle IC-artsen zegt hij dat hij Duitsland zeer erkentelijk is voor de geboden hulp. De brief van Gommers is ingezien door Nieuwsuur.

Kabinet kritisch over Amerikaanse subsidiestop voor WHO

Behalve Kamerleden maakt ook het kabinet zich zorgen over het besluit van president Trump om geen subsidie meer te geven aan de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Volgens Trump heeft de WHO gefaald bij de bestrijding van de coronacrisis.

Minister Kaag noemt dit niet het moment om de geldkraan dicht te draaien. Nederland blijft de WHO dan ook steunen. Kaag voegt eraan toe dat er lessen kunnen worden getrokken als de pandemie onder controle is.

Minister Kaag: 'Nederland ziet WHO als belangrijke partner'

Koning bedankt studenten die scholieren helpen

Koning Willem-Alexander bedankt de studenten die via het initiatief Studentenhelpenscholieren.nl scholieren bijles hebben gegeven. De afgelopen weken hebben meer dan 1500 studenten zich aangemeld en zijn zo'n 600 scholieren geholpen.

De koning sprak met één van de drie initiatiefnemers van het platform, Sander Bos, en bedankte via hem alle studenten. De koning gaf aan dat ook hij ondervindt hoeveel aanpassingsvermogen de huidige situatie vraagt van ouders en kinderen en dat hij daarom blij is met projecten als deze. Ook zei hij dat hij zijn dochters op de hoogte zou brengen van het platform.

Zo'n twintig onderwijsinstellingen hebben zich aangesloten bij het project. Gebruik van het platform is gratis, al kan ervoor gekozen worden om een kleine onkostenvergoeding te betalen. "In deze tijd moeten we goed voor elkaar zorgen. Het zou zonde zijn als het zou zorgen voor meer verschillen tussen arm en rijk", legde Sander Bos uit.

Honderden oud-politiemensen willen helpen

Bij de Nationale Politie hebben zich 500 oud-agenten gemeld om bij te springen tijdens de coronacrisis. Het gaat om oudgedienden en gepensioneerden, meldt politievakbond ACP in het MAX Ouderenjournaal.

De oproep aan oud-agenten om zich te melden is een initiatief van oud-politieman Jaap Visser. "Ook al is de inzet nu misschien nog niet nodig, als de nood aan de man komt, dan staan er honderden oud-collega's klaar. Misschien niet gelijk voorin de frontlinie, maar vooral ook om te ondersteunen op allerlei gebieden."

Max Daniel, de Nationaal Algemeen Commandant Coronacrisis van de politie, noemt de aangeboden hulp fantastisch. "Het raakt ons echt om te weten dat er nog zoveel blauw bloed in hun aderen stroomt."

35 miljoen voor de vissers

Nederlandse vissers krijgen bijna 35 miljoen euro uit het Europese Visserijfonds om de gevolgen van de coronacrisis op te vangen. De vissers varen nauwelijks meer uit. Ook de organisaties die vis invriezen en in pakhuizen opslaan, krijgen financiële steun uit het fonds.

"Hier kunnen de Nederlandse vissers mee uit de voeten," zegt Peter van Dalen, die namens het Europees Parlement over het pakket heeft onderhandeld met de EU-lidstaten. Niet alleen Nederland krijgt geld uit de pot, ook landen als Italië en Spanje krijgen bedragen om hun 'aquacultuur' (kweekvissen) aan de gang te houden.

Verder is afgesproken dat de visquota van dit jaar grotendeels meegaan naar volgend jaar. Door de crisis is er nog nauwelijks op tong en schol gevist. Hoeveel van de visquota er exact mag worden meegenomen, wordt na de zomer vastgesteld.

Het Europees Parlement stemt morgen over het pakket, maar alle fracties hebben al laten weten ermee in te stemmen.

De viskotters liggen in Urk nog in de haven

Tweede Kamer wil meer weten over corona-app

De Tweede Kamer gaat een hoorzitting organiseren over de voor- en nadelen van een corona-app. D66 en GroenLinks willen de mening horen van gedragswetenschappers en van deskundigen op het gebied van veiligheid en privacy.

Het idee wordt breed gesteund, onder meer door de PVV, PvdA, Partij voor de Dieren, SGP en Forum voor Democratie. Dat is nog geen meerderheid, maar het is ongebruikelijk dat partijen een plan om meer informatie te verzamelen, blokkeren.

Verloskundigen willen ook beschermingsmiddelen

Verloskundigen willen van minister De Jonge de toezegging dat er straks ook voor hen genoeg beschermingsmateriaal is. De vereniging van verloskundigen KNOV vindt dat de beroepsgroep bij de minister "niet op het netvlies staat", omdat verloskundigen door het ministerie niet worden genoemd bij de verdeling van mondkapjes en ander materiaal.

"Onze verloskundigen ervaren een nijpend tekort", schrijft de vereniging aan de minister. "Die bevalling is, zoals u zelf als vader van twee kinderen hebt ervaren, een zeer fysieke en intieme handeling waarbij onze beroepsgroep heel dicht op het lichaam van een zwangere vrouw werkt en daarmee bloot kan komen te staan aan het coronavirus."

'Nog jaren afstand houden vanwege corona'

Uit een studie van een vooraanstaande groep Harvard-onderzoekers blijkt dat de kans groot is dat we nog jaren moeten leven in de anderhalvemetersamenleving. Mogelijk tot in 2025 moeten we rekening houden met corona-uitbraken, concluderen de wetenschappers op basis van verschillende scenario's.

Zolang er geen vaccin is, is één lockdown-periode van enkele maanden niet genoeg en komen er 'vervolgpieken'. Die kunnen zonder maatregelen en afhankelijk van hoeveel mensen immuun zijn, groter worden dan de huidige uitbraak.

Huurcontracten eenmalig verlengd

Mensen die een huis of appartement huren, mogen tijdens de coronacrisis niet op straat komen staan omdat hun huurcontract afloopt. De Tweede Kamer heeft ingestemd met een spoedwet waardoor tijdelijke huurcontracten eenmalig met drie maanden kunnen worden verlengd. Normaal kunnen tijdelijke huurcontracten alleen worden opgezegd of omgezet in een overeenkomst voor onbepaalde tijd.

Minister Ollongren is niet voor een verbod van de jaarlijkse huurverhoging. Ze wil voorkomen dat woningcorporaties te weinig geld binnenkrijgen om nieuwe huizen te bouwen en bestaande woningen te verduurzamen. De huren in de sociale sector kunnen per 1 juli maximaal 6,6 procent stijgen.

UCI gooit kalender om, grote drie wielerrondes achter elkaar

De internationale wielerunie UCI heeft de wielerkalender voor de rest van het seizoen omgegooid. Volgens de nieuwe voorlopige kalender zullen de Tour de France, de Giro d'Italia en de Vuelta achter elkaar gereden worden, mits het coronavirus het toelaat. De UCI liet ook weten dat er tot 1 juli niet gekoerst wordt.

Lees hier meer over de nieuwe wielerkalender:

Brussel ziet het liefst een Europese corona-app

Geen chaos, niet ieder voor zich, maar samenwerken. De Europese Commissie probeert orde te scheppen in de verschillende maatregelen die de lidstaten van de Europese Unie nemen. Landen moeten elkaar in elk geval informeren als ze weer overgaan tot versoepeling van de lockdown.

Commissievoorzitter Von der Leyen heeft een klein gidsje met aanbevelingen opgesteld. Het zijn suggesties, want maatregelen afdwingen kan ze niet. Ze vraagt om meer testcapaciteit in de EU en vindt dat het gebruik van apps moet worden gestimuleerd. Het liefst ziet Brussel dat er een Europese app komt en dat niet elk land het wiel opnieuw gaat uitvinden.

Celstraf voor 'coronaspugers'

De rechtbank van Rotterdam heeft drie zogenoemde 'coronaspugers' veroordeeld. De zwaarste straf van 7 weken cel, waarvan 3 voorwaardelijk, was voor een man die in Vlaardingen twee voorbijgangers bedreigde met een bierfles. Toen de politie de man wilde arresteren, verzette hij zich hevig en riep dat hij corona had. Daarna spuugde hij naar een van de agenten.

Een andere verdachte werd door de rechtbank veroordeeld tot drie weken cel. Hij werd op de Lijnbaan in Rotterdam aangehouden door twee agenten die om zijn identiteitsbewijs vroegen. De man reageerde met de woorden: "Wil je corona, dan krijg je corona" en spuugde naar de agenten.

Een derde verdachte kreeg een celstraf van drie weken, omdat hij in een tram in Schiedam naar twee medewerkers van de RET spuugde.

RIVM: 189 mensen overleden

Er zijn 188 nieuwe coronapatiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Dat meldt het RIVM. Dat zijn minder nieuwe patiënten dan gisteren gemeld: toen ging het om 210 nieuwe patiënten. Het totaal aantal coronapatiënten dat in het ziekenhuis is opgenomen of opgenomen is geweest is 9127.

Het dodental als gevolg van het coronavirus is gestegen met 189, meldt het RIVM. Dat zijn er meer dan gisteren, toen er 122 doden gemeld werden. De patiënten zijn niet allemaal in het afgelopen etmaal overleden, er zit een vertraging tussen de dag van overlijden en de dag dat het overlijden wordt gerapporteerd. "Dat zien we na dit paasweekend vooral bij het aantal overlijdens", schrijft het RIVM.

Ook in de opnamecijfers zit vertraging. In totaal zijn nu, voor zover bekend 3134 mensen in Nederland overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat aantal ligt in werkelijkheid hoger, doordat alleen geteste patiënten worden meegerekend als ze overlijden aan de gevolgen van een besmetting.

Het aantal nieuw gemelde besmettingen is 734. In totaal zijn er nu 28.153 besmettingsgevallen bekend. Doordat lang niet iedereen getest wordt, ligt het werkelijke aantal besmettingen hoger.

Mondkapjes van Chinese zusterstad

De Chinese stad Maoming heeft 100.000 mondkapjes geschonken aan zusterstad Sittard-Geleen. Dat schrijft de regionale zender 1Limburg.

Burgemeester Hans Verheijen en wethouder Pieter Meekels namen de kapjes in het Zuyderland-ziekenhuis in ontvangst. Ze worden verspreid binnen de zorgorganisatie. De burgemeester spreekt van een genereus gebaar.

De mondkapjes zijn voor verzending getest en voldoen aan de Nederlandse eisen voor chirurgische mondmaskers. Ze kunnen niet op de intensive care worden gebruikt, maar wel op andere afdelingen in het ziekenhuis en in zorginstellingen. "Wij gebruiken ongeveer 10.000 mondkapjes per dag. Met deze schenking hebben we genoeg voor een dikke week", zegt Roel Goffin van het Zuyderland-ziekenhuis tegen 1Limburg.

Kamerleden willen EU-steun WHO

Kamerleden van de coalitiepartijen CDA, D66 en ChristenUnie willen dat de EU de Wereldgezondheidsorganisatie WHO te hulp schiet, nu president Trump zijn steun opschort. Dat schrijven ze in vragen aan minister Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

Trump vindt dat de WHO heeft gefaald in de strijd tegen het coronavirus en daarom stopt hij de Amerikaanse subsidie van 400 tot 500 miljoen per jaar. Dat is ongeveer 15 procent van het totale budget van de WHO.

De Kamerleden vinden dat Kaag er met haar EU-collega's bij de VS op aan moet dringen om de financiering niet stop te zetten zolang de pandemie niet onder controle is. Ook willen ze weten wat de EU kan doen aan deze financiële tegenslag voor de WHO.

'Bij diepe recessie wegverkeer mogelijk in 2025 op niveau 2019'

Het is rustig op de weg vanwege de coronamaatregelen en dat blijft nog wel even zo, verwacht Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM). Veel hangt af van de duur van de contactmaatregelen, zegt Directeur Arjen 't Hoen.

"Bij een korte duur zal de economische recessie niet zo heel ingrijpend zijn. Als de maatregelen langer duren, kunnen we in een diepe economische recessie terechtkomen. Dan kan het zo zijn dat we, wat het wegverkeer betreft, pas in 2025 weer op het niveau van 2019 zitten."

Tientallen tips over brand in zendmast

Bij de politie zijn 35 tips binnengekomen over de man die vorige week vrijdag in Groningen een telefoonzendmast in brand stak. Gisteravond werden in Opsporing Verzocht beelden van de brandstichting getoond:

Beelden van brandstichting zendmast in Groningen

In het Verenigd Koninkrijk, waar onlangs ook zendmasten in brand zijn gestoken, wordt rekening gehouden met complottheorieën over corona.

Op sociale media delen tegenstanders van het nieuwe mobiele 5G-netwerk berichten, waarin de uitrol van 5G in verband wordt gebracht met coronabesmetting. Maar onderzoekers zeggen dat elektromagnetische velden geen virussen kunnen verspreiden.

Gommers bedankt Duitsland voor IC-bedden

Het hoofd van de intensive cares Diederik Gommers bedankt Duitsland voor het opnemen van Nederlandse patiënten, nu dat nauwelijks meer nodig is. Gommers zegt in een brief aan alle IC-artsen dat hij Duitsland zeer erkentelijk is voor de geboden hulp, toen in Nederland een hoge piek dreigde met patiënten op IC's. Nieuwsuur heeft de brief van Gommers bekeken.

Patiënten met corona worden nu nauwelijks meer overgeplaatst naar de intensive care in Duitsland. Toen bleek dat er voldoende IC-bedden in Nederland waren, is besloten om overplaatsingen naar Duitsland "te minimaliseren", zegt Gommers. "En om deze optie alleen voor de hoogste nood te gebruiken."

Hij benadrukt dat de druk op de IC's onverminderd hoog is, zo waren er gisteren nog ruim 1300 bedden bezet. Ook met 1200 corona-patiënten wordt er nog steeds met één verpleegkundige op drie patiënten gewerkt, licht Gommers toe. "Pas als we zijn afgeschaald naar ongeveer 700 covid-IC-patiënten (+500 niet-covid-patiënten) kunnen we weer binnen de muren van de IC werken volgens onze eigen kwaliteitsnormen."

Gisteren lagen er 55 Nederlandse patiënten op een Duitse IC.

Wegen rond Helsinki weer open

Finland begint vandaag met het weghalen van versperringen op de wegen rond de hoofdstad Helsinki. Het is de eerste stap richting de versoepeling van de beperkende maatregelen rond de hoofdstad vanwege het coronavirus.

De Finse autoriteiten voerden per 28 maart reisbeperkingen van en naar Helsinki in om verspreiding van het virus over de rest van het land in te dammen. De regio was aanvankelijk het centrum van de uitbraak, maar inmiddels zijn ook andere plekken getroffen. Daarom beëindigen de autoriteiten nu de reisbeperkingen.

Het land heeft ruim 3100 besmettingen met het virus vastgesteld. In Finland zijn volgens de officiële statistieken 64 mensen overleden aan de gevolgen van het virus.

Twijfel slaat toe bij IC-verpleegkundige na opname collega

"Een van onze directe collega's ligt hier nu zelf op de IC. Diegene kwam binnen via de Spoedeisende Eerste Hulp, dat sloeg echt in als een bom", vertelt IC-verpleegkundige Frans Kremers.

Hij is een van de zorgmedewerkers in de serie 'In de frontlinie' en hij vertelt dat de zieke collega hem erg aangrijpt. "Ik vraag me voor de allereerste keer af of ik ook ziek kan worden. En of ik alle voorzorgsmaatregelen wel goed heb getroffen."

Lees verder in het artikel hieronder:

283 doden in België

In België is het aantal overleden coronapatiënten gestegen met 283. Het officiële dodental is daarmee opgelopen tot 4440.

Er waren 250 nieuwe ziekenhuisopnames en 239 coronapatiënten hebben het ziekenhuis verlaten. In totaal zijn nu 5524 patiënten opgenomen vanwege corona. Op de intensive care daalde het aantal bezette bedden met 22 tot 1204.

In deze grafiek van de Belgische omroep VRT is de ontwikkeling van het dodental te zien:

Ruim 500 nieuwe coronadoden in Spanje

In Spanje is het aantal overleden coronapatiënten gestegen met 523. Het officiële dodental is daarmee opgelopen tot 18.579, maakte de Spaanse minister van Volksgezondheid bekend. Van de 177.633 bij de overheid bekende besmettingen zijn 70.850 coronapatiënten genezen verklaard.

In deze grafiek van de Spaanse krant El País is het dagelijkse dodental van de afgelopen periode te zien:

Minister Ollongren: door corona langer thuis moeten blijven

Minister Ollongren is blij dat zij weer aan het werk kan. Ze had een aandoening aan haar bijholten en was door complicaties na de ingreep langer ziek dan ze had gedacht. Vanwege het risico op besmetting met corona moest ze ook nog eens een maand langer thuisblijven. Nu gaat Ollongren weer verder met haar werk als minister voor onder meer de woningmarkt.

'Ontzettend blij dat ik weer aan de slag mag'

Frans voorstel: maak handgel van wijn

Wijnboeren in Europa kampen met grote problemen door corona. Toeristen zijn er niet of nauwelijks en de horeca is gesloten. Het gevolg is dat wijn nu massaal onverkocht in vaten blijft zitten. "Een miljard liter wijn kan daardoor verloren gaan en daarmee ook de inkomsten van duizenden werknemers", aldus de Franse Europarlementariër Eric Andrieu.

Zijn voorstel: distilleer de onverkochte wijn, haal de ethanol (alcohol) eruit en maak daar desinfecterende gel van. Zo sla je twee vliegen in een klap. De wijnboeren verdienen nog iets en kunnen hun wijnvaten legen voor de nieuwe druivenoogst komt. En de bevolking profiteert in coronatijd van de extra handgel die kan worden gemaakt.

Andrieu heeft de Europese Commissie gevraagd hier geld en middelen voor beschikbaar te stellen.

Ook van bier

Drie weken geleden maakte de Nederlandse bierbrouwer Bavaria bekend om desinfecterende spray te gaan maken van ongebruikt bier. De brouwer gebruikt daarbij eigen voorraden en zamelt bier in bij horecaondernemers die door de coronamaatregelen dicht zijn.

Ruim 3000 nieuwe patiënten in Rusland, lange rij voor metro

Correspondent David Jan Godfroid meldt dat er in de metro van Moskou lange rijen staan. Want vandaag is de politie begonnen met de controle op verplichte pasjes in de Russische hoofdstad.

Sinds maandag moeten forenzen een QR-code aanvragen om zich te mogen verplaatsen. Doe je dat niet, dan riskeer je een hoge boete. De eerste twee dagen is er niet of nauwelijks gecontroleerd, maar vandaag is dat anders. Op toegangswegen en in metrostations heeft de politie controleposten ingericht. In dit gifje op Twitter is te zien dat het tot enorme opstoppingen leidt:

'Duitsland wil beperkingen verlengen tot 3 mei'

De Duitse regering vraagt deelstaten om de bestaande beperkingen tegen het coronavirus te verlengen tot 3 mei. Dat meldt het persbureau DPA op basis van bronnen. Een voorstel hiervoor moet nog worden besproken door het coronacrisiskabinet en zal vanmiddag onderwerp zijn in het video-overleg met de deelstaten.

Duitsland denkt wel na over het geleidelijk verlichten van de maatregelen. Daarbij is het van belang dat dit gecoördineerd gebeurt, zegt de federale regering. Voorlopig wil het land nog vasthouden aan het contactverbod dat op 22 maart werd ingevoerd. Sindsdien mogen mensen niet met meer dan twee mensen de straat op en zijn restaurants, cafés en kappers, net als bij ons, gesloten.

Het overleg met de deelstaten begint om 14.00 uur. Bondskanselier Merkel heeft vanmiddag een persconferentie gepland.

Zojuist is ook bekendgemaakt dat Duitsland de grenscontroles met zeker twintig dagen verlengt.

Kijk live naar huurdebat in Tweede Kamer

In deze livestream kun je vanaf 10.30 uur het debat zien over de gevolgen van het coronavirus voor de huurders en de huurmarkt.

Ziekenhuis Dordrecht deelt corona-overzicht

Het Albert Schweitzer-ziekenhuis in Dordrecht heeft een livestream op YouTube, waar mensen online kunnen zien hoeveel corona-patiënten er in het ziekenhuis zijn en hoeveel er ontslagen zijn. Intern maakte het ziekenhuis al langer gebruik van deze software.

Het covid-dashboard maakt gebruik van basisgegevens en zijn maximaal een uur oud. Het ziekenhuis licht toe dat de functie is ontwikkeld omdat het ziekenhuis onder meer hecht aan grote betrokkenheid van het publiek.

Op het moment van schrijven zijn er vijftig mensen met coronaverschijnselen in het ziekenhuis opgenomen. 32 mensen zijn positief getest, bij 18 is er een verdenking van corona.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Straks debat over huurmarkt

De Tweede Kamer debatteert vandaag over de gevolgen van de coronacrisis voor huurders en de huurmarkt. Het is het eerste debat met de gisteren teruggekeerde minister Ollongren. Eerder maakte het kabinet al verschillende maatregelen bekend om huurders met financiële problemen te beschermen.

GroenLinks, SP en PvdA vinden dit onvoldoende en hebben het kabinet opgeroepen de huren te bevriezen en de toegestane huurverhoging die per 1 juli zou worden doorgevoerd te bevriezen. Het debat is vanaf 10.30 uur live te volgen via nos.nl, de app en NPO Politiek.

Kritiek en steun voor Trump na dichtdraaien geldkraan WHO

Het besluit van de Amerikaanse president Trump om de financiering van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stop te zetten, maakt internationaal veel reacties los. "Beschuldigen helpt niet, we moeten in de strijd tegen covid-19 samenwerken", twittert de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas. Het financieren van de WHO is volgens hem daarbij een van de beste investeringen.

Trump beschuldigt de WHO ervan foute informatie te hebben verspreid over het coronavirus, de crisis te hebben onderschat en China onvoldoende kritisch te hebben benaderd. De Australische premier Scott Morrison steunt de president van de VS in een deel van zijn kritiek. Hij noemt het onbegrijpelijk dat de Wereldgezondheidsorganisatie China heeft gesteund bij het heropenen van markten waar dieren geslacht en verkocht worden.

Ook politici in Den Haag reageren op Trumps omstreden besluit. "Slecht signaal om financiering op te schorten", twittert VVD-Kamerlid Arne Weverling.

Start Tour de France eind augustus

De Tour de France gaat dit jaar op 29 augustus van start en duurt tot en met 20 september. Dat heeft de Franse organisator ASO besloten.

Eerder werd al bekend dat de Tour door de maatregelen vanwege het coronavirus niet zoals gepland op 27 juni van start zou kunnen gaan. Het rittenschema blijft verder ongewijzigd: de start is op 29 augustus in Nice, de finish ruim drie weken later in Parijs.

Miljoenen Zuid-Koreanen naar de stembus

In Zuid-Korea zijn vandaag parlementsverkiezingen, ondanks de coronacrisis. Er zijn voorzorgsmaatregelen genomen om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Zo heeft een kwart van de 44 miljoen stemgerechtigden al voor vandaag zijn stem uitgebracht, om drukte bij het stembureau te beperken.

"Van iedereen wordt de temperatuur gemeten en mensen wier temperatuur hoger is dan 37,5 graden worden naar een apart stemhokje geleid", legt correspondent Sjoerd den Daas uit. "Verder is een mondkapje verplicht, moet iedereen zijn handen desinfecteren en minstens een meter afstand houden." In Zuid-Korea zijn officieel 10.600 mensen besmet het coronavirus en zijn er 225 doden. Dat is beduidend minder dan in Nederland, waar ook minder is getest.

Zuid-Koreanen gaan gewoon stemmen: 'Ik maak me niet zo'n zorgen'

Irak neemt licentie Reuters af om coronaberichtgeving

Irak heeft de vergunning van het Britse persbureau Reuters ingetrokken na een artikel waarin een hoger aantal coronabesmettingen werd genoemd dan de cijfers van de staat. De mediatoezichthouder in Irak heeft de vergunning voor drie maanden opgeschort en legt een boete op van 19.000 euro. Ook moet Reuters excuses maken.

Volgens de Iraakse autoriteiten heeft het artikel in deze omstandigheden serieuze gevolgen voor de veiligheid en gezondheid in de Iraakse maatschappij.

Reuters betreurt de stap van Irak en houdt vol dat het artikel, dat gepubliceerd was op 2 april, correct was. Daarin werden drie artsen die betrokken waren bij testen, een functionaris van het ministerie van Gezondheidszorg en een bron in de politiek geciteerd. Zij zeiden dat het land duizenden bevestigde corona-patiënten heeft, vele malen meer dan de 772 die de overheid toen meldde. Reuters zegt dat later ook wederhoor van een officiële overheidswoordvoerder was toegevoegd aan het artikel.

Deense leerlingen naar school, ‘liever te voorzichtig dan te los’

In Denemarken zijn de scholen voor het eerst sinds 11 maart weer open. Les geven gebeurt bovenal op een voorzichtige manier, zegt correspondent Rolien Créton in het NOS Radio 1 Journaal. "Scholen hebben een boekwerk aan regels gekregen. Ik sprak een rector die vijftig pagina's in handen had. Toen ik hem vroeg of dat alles was, zei hij: nee, het zijn er eigenlijk honderd."

Veel van de regels gaan over hygiëne en hoe kinderen naar binnen en naar buiten moeten gaan. "Als ze buiten hebben gespeeld, moeten ze in groepjes in de rij staan op het schoolplein en daar hun handen wassen. Ook moeten ze om het uur naar buiten om weer in de rij te staan en de handen te wassen." Verder staat er een schoonmaakploeg fulltime klaar om alles te ontsmetten.

Bekijk hieronder de reportage die onze correspondent gisteren maakte:

Een andere belangrijke regel is dat er twee meter afstand moet zijn tussen elke leerling. Daardoor moeten klassen worden opgedeeld, omdat er anders te veel kinderen in een lokaal zijn. Dat betekent ook dat er alleen nog plaats is voor de eerste vijf klassen. In Denemarken betreft dat leerlingen tussen de 5 en 11 jaar. Voor oudere leerlingen is voorlopig nog geen plek. "De overheid vindt het in ieder geval belangrijk dat er een eerste stap is gezet. Ze zijn liever te voorzichtig dan te los."

Leerlingen en leraren zijn blij dat ze weer naar school kunnen, maar er is ook verdeeldheid, zegt Créton. "Er zijn leraren die zich zorgen maken over hun gezondheid. Als ze bijvoorbeeld zelf een zwakke gezondheid hebben of iemand in hun gezin, dan zijn ze bang dat ze die misschien besmetten. Maar de regels in Denemarken zijn vrij strikt. Als je niet zeer ernstig ziek bent of iemand in je familie, dan moet je gewoon komen."

Over drie weken evalueert de Deense regering of het nieuwe systeem naar wens verloopt en of er meer leerlingen terug naar school kunnen.

Topomzet voor supermarkten, vakbond CNV wil 'coronabonus'

Voor de supermarkten zijn het gouden tijden. Volgens marktonderzoeker IRI was de omzet van ketens als Albert Heijn, Jumbo en Lidl tot nu toe dit jaar zo'n 11,4 miljard euro. Dat is bijna een miljard euro meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Vakbond CNV vindt dat de vakkenvullers en caissières - van wie veel gevraagd wordt in deze coronatijd - snel een extraatje mogen krijgen. Bestuurder Jacqueline Twerda denkt aan 500 euro netto per persoon, los van de huidige of nieuwe cao. "Werknemers in de supermarkt staan in de frontlinie, daar mag ook best wel iets voor terugkomen", zegt ze vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal.

Bonus in buitenland

"Sommige medewerkers krijgen een reep chocola, een bosje bloemen, een bedankbriefje. Niet dat we daar onze neus voor ophalen, maar in verhouding tot de omzetten die nu gedraaid worden, de enorme flexibiliteit die van medewerkers wordt verwacht én het risico dat ze lopen met hun gezondheid, vraagt toch om meer dan een goed bedoelde geste."

Ze wijst ook naar het buitenland. De Franse supers Carrefour en Auchan keren een belastingvrije bonus uit van 1000 euro, in Groot-Brittannië geven Aldi en Tesco bonussen van 10 procent. De Duitse retailgroep Rewe en dochteronderneming Penny keren ook extraatjes uit voor al het personeel.

Geen van de supermarkten of brancheorganisaties wilden tegenover de NOS reageren op het 'bonusverzoek'.

Hoogbejaarde Braziliaan overleeft corona: 'Groter dan winnen van de oorlog'

Onder luid applaus verliet de 99-jarige Ermando Piveta het legerziekenhuis in de Braziliaanse hoofdstad Brasilia. De oud-veteraan werd twee weken geleden positief getest op corona en lag enkele dagen op de intensive care.

'De overwinning van corona was voor mij groter dan het winnen van de oorlog'

Trumps naam op cheques aan miljoenen Amerikanen

Het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft op het laatste moment besloten dat de naam van Donald Trump op miljoenen hulpcheques komt te staan, melden Amerikaanse media. Een woordvoerder van het ministerie zegt dat het proces daardoor geen vertraging oploopt en dat de eerste betalingen volgende week de deur uit gaan.

Op de linkerkant van de papieren komen de woorden "President Donald J. Trump" te staan, bevestigt het ministerie. Het is voor het eerst dat de naam van een president prijkt op een cheque van de Amerikaanse belastingdienst.

Washington heeft zo'n 2000 miljard dollar uitgetrokken om de Amerikanen die massaal hun baan verliezen door corona tegemoet te komen. In totaal komen 150 miljoen Amerikanen in aanmerking voor de coronasteun, die zo'n 1100 euro bedraagt. Mensen met kinderen krijgen 500 euro extra.

Storting of cheque

Amerikanen die belastingaangifte in 2018 of 2019 hebben gedaan en aanspraak maken op het crisisfonds krijgen het geld direct op hun rekening gestort. Als mensen dat niet hebben gedaan, of de belastingdienst geen toestemming voor afschrijving of storting hebben gegeven, krijgen ze zo'n cheque thuisgestuurd.

Trump wilde naar verluidt eigenlijk zijn handtekening onder de papieren zetten, maar dat mag niet omdat overheidsuitkeringen neutraal horen te zijn. Daarom verschijnt zijn naam op een apart gedeelte.

Praatcontainers bij verpleeghuizen

Bij verschillende verpleeghuizen staat tegenwoordig een grote container op de stoep. Normaliter worden deze gebruikt als tijdelijke hotelkamer tijdens grote festivals of andere evenementen, maar nu zijn de containers omgebouwd tot praatcabines. Een plexiglazen wand voorkomt mogelijke coronabesmetting, zodat mensen veilig kunnen bijpraten:

'Ik word er zo blij van dat ik naar zijn verhalen kan luisteren'

Met tool longfoto's makkelijker beoordelen op corona

Twee Nederlandse bedrijven hebben software ontwikkeld waarmee artsen op een röntgenfoto van longen kunnen zien of iemand corona heeft. Voor die software is wereldwijd veel belangstelling van ziekenhuizen, zegt Guido Geerts, ceo van de twee bedrijven Delft Imaging Systems en Thirona.

De techniek is ontwikkeld om tuberculose te ontdekken in ontwikkelingslanden en is nu opnieuw getraind met beelden van longontstekingen om corona weer te geven. "Onze software doet hetzelfde als de radioloog doet, hij kijkt naar het röntgenbeeld en ziet dan of covid-19-symptomen aanwezig zijn", zegt Geerts in het NOS Radio 1 Journaal.

Ondersteuning

Geerts benadrukt dat de software bedoeld is om radiologen te ondersteunen. "De radioloog kan het zelf vaak ook prima zien, maar als je zo enorm druk bent, dan is een extra tool die meekijkt welkom."

Een röntgenfoto is een van de methodes om corona te herkennen, naast een ct-scan of laboratoriumtest. Geerts wijst erop dat de laatste twee in ontwikkelingslanden vaak niet mogelijk zijn, en dat een röntgenfoto dan de enige mogelijkheid is. Ook in Nederland hebben sommige ziekenhuizen buiten röntgenapparaten opgesteld, om ervoor te zorgen dat coronapatiënten niet andere mensen kunnen besmetten in het gebouw.

Trump draait geldkraan dicht tot onderzoek naar WHO is afgerond

President Trump heeft de financiering van de VS aan de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stopgezet. De president heeft felle kritiek op het handelen van de WHO in de wereldwijde coronacrisis. "Hij wil onderzoek naar de gang van zaken en totdat er een uitslag is, houdt Amerika de betalingen tegen", zegt VS-correspondent Marieke de Vries in het NOS Radio 1 Journaal.

De VS betaalt jaarlijks 400 tot 500 miljoen dollar aan de organisatie, bijna 15 procent van de totale begroting. "Amerika is de grootste financier van de WHO en draait dus midden in een pandemie de geldkraan dicht." De WHO-chef in de VS zegt dat de organisatie nu mank verder moet in de strijd tegen het virus.

Trump schort Amerikaanse bijdrage aan WHO op na 'te veel fouten'

Trump heeft volgens de correspondent een punt met zijn kritiek dat de WHO pas op 30 januari een internationale noodtoestand afkondigde. Maar Trumps kritiek dat de WHO China almaar bleef prijzen in zijn aanpak, is volgens haar opvallend. "Wat hij de WHO verwijt, deed hij zelf ook", zegt De Vries.

'Schuld afschuiven'

De Amerikaanse president ligt in eigen land onder vuur vanwege zijn crisisaanpak. De belangrijkste kritiek is dat hij de ernst van de uitbraak aanvankelijk heeft gebagatelliseerd, terwijl de VS nu het land met de meeste besmettingen en overleden coronapatiënten is. "Daarom kreeg de pers er gisteren van langs in zijn dagelijkse briefing. Ook heeft hij geprobeerd om de schuld in de schoenen van ex-president Obama te schuiven. En nu was de Wereldgezondheidsorganisatie aan de beurt."

Epidemietentoonstelling uitgesteld vanwege corona

Vandaag zou een tentoonstelling over epidemieën door de eeuwen heen groots geopend worden. Het Rijksmuseum Boerhaave in Leiden had er koning Willem-Alexander zelfs voor weten te strikken. Toch gaat dat plan voorlopig niet door, vanwege de huidige coronapandemie.

Directeur Amito Haarhuis van Boerhaave ziet de ironie ook. Twee jaar was hij bezig met de voorbereiding. "De rode draad door het verhaal was 'ziekte X', een onbekende ziekte die zomaar de kop op kon steken, maar niemand weet waar of wanneer. En toen was daar opeens corona", zei Haarhuis gisteren in Nieuws en Co op NPO Radio 1.

Landelijk aanpak tegen huiselijk geweld bepleit

Brancheorganisatie voor maatschappelijke opvang Valente pleit in NRC voor een landelijke coördinatie bij de aanpak van huiselijk geweld. Valente verwacht dat het aantal slachtoffers in de coronacrisis stijgt en daardoor kunnen tekorten aan opvangplekken alleen maar verder oplopen. Directeur Esmé Wiegman waarschuwt daarnaast voor problemen in diezelfde opvang "omdat tussen bewoners de spanningen bijvoorbeeld kunnen oplopen".

"Huiselijk geweld zou een volwaardig aandachtspunt moeten zijn van de nationale strategie om het coronavirus te bestrijden", zegt Wiegman in de krant.

Eerder deze maand uitten de Jeugdbescherming, de politie en het meldpunt huiselijk geweld al hun zorgen over een mogelijke toename van huiselijk geweld.

In onderstaand artikel van Nieuwsuur lees je daar meer over:

Kabinet Nieuw-Zeeland levert deel salaris in

Premier Jacinda Ardern van Nieuw-Zeeland en haar ministers leveren vanwege de coronacrisis een deel van hun salaris in. De komende zes maanden zien de bewindslieden af van twintig procent loon.

Ook een aantal topambtenaren neemt met een lager salaris genoegen. Volgens Ardern is de beslissing genomen in het licht van de economische uitdagingen waar de Nieuw-Zeelanders de komende maanden mee te maken krijgen vanwege corona.

In het land zijn 1386 besmettingen vastgesteld, negen mensen zijn overleden aan covid-19.

VN-chef kritisch over besluit Trump

VN-secretaris-generaal Antonio Guterres is niet te spreken over het besluit van president Trump om betalingen aan de wereldgezondheidsorganisatie WHO stop te zetten. Volgens Guterres is het juist in deze tijd niet raadzaam, niet voor de WHO "en niet voor wat voor humanitaire organisatie dan ook die strijdt tegen het virus". De VN-chef zegt dat de crisis vraagt om eenheid, samenwerking en solidariteit.

Digitale vrijmarkt op Koningsdag 2020

Ook Koningsdag zal er dit jaar vanwege de corona-uitbraak anders uitzien. De Oranjebond heeft een brainstorm gehouden onder de leden en daar is een alternatief programma uitgekomen.

Lees in onderstaand bericht wat er nog georganiseerd wordt:

'Kabinet negeerde adviezen over internationale aanpak'

De Nederlandse regering kreeg sinds de ebola-uitbraak in West-Afrika in 2014 tot drie keer toe het advies te investeren in internationale samenwerking om pandemieën te bestrijden, schrijft Trouw in een reconstructie. Maar volgens de krant deed het kabinet er niets mee. Door het gebrek aan samenwerking zouden landen nu zijn overvallen door het coronavirus.

In 2018 waarschuwde gezondheidsadviseur Ger Steenbergen nog dat kennis en ervaring in Nederland weliswaar aanwezig is, maar dat die niet wordt benut omdat die versnipperd is. Hij sprak zich toen uit voor een 'global health strategy'.

Steenbergen zegt terugblikkend in de krant dat het Nederlandse beleid wordt bepaald door de onenigheid tussen het ministerie van Volksgezondheid en het ministerie van Buitenlandse Zaken. "VWS vindt dat zij gaat over de Nederlandse gezondheidssituatie en dat de internationale gezondheidssituatie onder Buitenlandse Zaken valt. Maar dat departement ziet gezondheid niet als internationaal thema. Ik hoopte die patstelling met mijn rapport te doorbreken, door te pleiten voor een brede coalitie." Dat is volgens hem niet gelukt.

Nederlanders vanuit Saudi-Arabië onderweg

Een vlucht met 70 gestrande Nederlanders is vanuit Saudi-Arabië onderweg naar Nederland. Er zitten bij elkaar passagiers van zeventien nationaliteiten aan boord, onder wie honderd Italianen. Het vliegtuig zal een tussenstop maken in Rome. Op Twitter bedankt minister Blok van Buitenlandse Zaken iedereen die de repatriëringsvlucht mogelijk heeft gemaakt.

Trump schort betalingen aan WHO op

President Trump schort betalingen aan wereldgezondheidsorganisatie WHO op. Dat heeft hij bekendgemaakt in een persconferentie. Hij herhaalde zijn eerdere kritiek op de WHO dat die veel te laat in actie is gekomen en verkeerde informatie heeft gegeven over het coronavirus. De organisatie zou te veel zijn meegegaan met de desinformatie van China. Die kritiek is opvallend, omdat Trump zelf in januari China juist prees om zijn aanpak van de corona-uitbraak.

"Er zijn zoveel doden gevallen door hun fouten", sprak Trump vandaag over de WHO. Trump zei in het verleden onder meer dat de WHO kritiek had op zijn besluit van eind januari om vluchten uit China te weren.

Het Amerikaanse besluit heeft een grote impact op de WHO, aangezien de VS de grootste bijdrage levert aan de wereldgezondheidsorganisatie met 400 tot 500 miljoen dollar per jaar.

Hulp voor Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen

De Amerikaanse regering heeft een principe-akkoord gesloten met luchtvaartmaatschappijen over een steunplan. Er is een bedrag mee gemoeid van 25 miljard dollar. Het geld moet de bedrijven in staat stellen werknemers door te betalen tot in elk geval september. De steun bestaat uit leningen en giften. Ook zou de overheid voor een klein deel eigenaar kunnen worden.

"We kijken ernaar uit om met de luchtvaartmaatschappijen samen te werken om de nodige overeenkomsten af te ronden en de fondsen zo snel mogelijk uit te betalen", zegt minister Mnuchin van Financiën. Luchtvaartmaatschappijen wereldwijd zijn zwaar getroffen door de coronacrisis. Een groot deel van de vloot staat aan de grond.

Beelden brandstichting zendmast in Opsporing Verzocht

Er zijn bewakingsbeelden van een man die afgelopen vrijdag een zendmast in Groningen in brand heeft gestoken. Die werden vanavond getoond in het tv-programma Opsporing Verzocht. De politie roept mensen op zich te melden als ze de man herkennen of iets verdachts hebben gezien dat mogelijk te maken heeft met de brand.

Er zijn vermoedens dat er een connectie is tussen de branden in zendmasten en een groep tegenstanders van het nieuwe 5G-netwerk. Op internet circuleren complottheorieën dat de 5G-zendmasten het coronavirus verspreiden.

Het in brand steken van zendmasten kan gevolgen hebben voor de bereikbaarheid van de hulpdiensten, waarschuwt de politie.

VS telt nu meer dan 25.000 coronadoden

Het dodental in de Verenigde Staten als gevolg van het coronavirus is opgelopen tot boven de 25.000, blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins Universiteit. De stad New York is het epicentrum, met ruim 7900 doden.

Uit de cijfers blijkt ook dat de VS bijna 600.000 geregistreerde besmettingen telt, fors meer dan andere landen. Zo zijn er in Spanje 172.000 besmettingen en Italië 162.000 besmettingen.

Wereldwijd zijn er nu 1,9 miljoen geregistreerde coronabesmettingen. 125.000 mensen zijn aan de gevolgen ervan overleden.

G7-landen gaan donderdag praten over coronacrisis

De leiders van de G7-landen spreken donderdag via een videoverbinding met elkaar over de uitbraak van het coronavirus. President Trump (VS) heeft de leiders van Canada, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië en Japan daarvoor uitgenodigd. Het is de bedoeling dat de leiders de nationale aanpak van de corona-uitbraak gaan coördineren, heeft het Witte Huis laten weten.

De leiders van de G7-landen spraken vorige maand ook al via een videoverbinding over de corona-uitbraak.

Welkom in het nieuwe liveblog

In dit nieuwe blog gaan we verder met al het coronanieuws. Het liveblog van gisteren (maandag 13 april) vind je hier.