liveblog
NOS Nieuws

RIVM gaat Brabants ziekenhuispersoneel testen


Waarom Brabanders met klachten beter thuis kunnen blijven

Waarom vraagt het RIVM Brabanders met milde gezondheidsklachten om het contact met de buitenwereld voorlopig tot een minimum te beperken? Is dat overdreven of juist verstandig? Volgens virologen zijn de gevolgen van het advies groot, maar is het een verstandig besluit.

En tot zover ons liveblog voor vandaag. Als er aanleiding voor is, starten we morgen een nieuw blog.

Amerikaanse beursindexen blijven dalen

De Amerikaanse beurzen op Wall Street blijven maar dalen als gevolg van het coronavirus. Net als gisteren stonden de belangrijkste indexen lang op 3 procent lager, maar aan het einde van de handelsdag werd het verlies toch wat teruggedrongen. De Dow Jones-index sloot uiteindelijk 1 procent lager, de S&P 500 noteerde een verlies van 1,7 procent en technologiebeurs Nasdaq daalde 1,9 procent.

De olieprijzen kregen veel hardere klappen. Een vat Amerikaanse olie kelderde bijna 10 procent en Brentolie werd ruim 9 procent goedkoper. En dus leden bedrijven uit de oliesector forse verliezen, tot ruim 18 procent. De luchtvaartsector profiteerde juist van de lagere olieprijzen. United Airlines, Southwest Airlines en Delta Air Lines noteerden zelfs plusjes van rond de 2 procent.

Drie Brabantse ziekenhuizen stellen operaties uit

Drie Brabantse ziekenhuizen stellen operaties uit, meldt Omroep Brabant. Het gaat om het Amphia Ziekenhuis, waar niet-spoedeisende operaties tijdelijk niet worden uitgevoerd. Operaties op de afdeling oncologie en verloskunde gaan wel door. Om hoeveel operaties het in totaal gaat, is niet duidelijk. In het ziekenhuis, met vestigingen in Oosterhout en Breda, werd het virus bij een medewerker vastgesteld. Die had geen contact met patiënten gehad.

In ziekenhuis Bernhoven in Uden zijn ongeveer twintig operaties uitgesteld die maandag en dinsdag zouden plaatsvinden. In de zorginstelling zijn vier mensen met het virus opgenomen.

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch stelde vrijdag al operaties uit om voldoende kamers over te hebben voor coronapatiënten.

RIVM gaat Brabants ziekenhuispersoneel testen

Het RIVM gaat komend weekend in Brabant ziekenhuispersoneel testen om na te gaan in hoeverre het coronavirus zich in de provincie heeft verspreid. Het instituut doet dit, omdat van een aantal besmettingen in Brabant niet duidelijk is wat de bron is. Van de 128 besmettingen zijn er 34 in Brabant geconstateerd. Bij acht tot tien van hen is onbekend hoe zij het virus hebben opgelopen. RIVM-directeur infectieziekenbestrijding Jaap van Dissel noemde dat in Nieuwsuur "verontrustend".

Het RIVM hoopt honderden personeelsleden te kunnen testen, zei Van Dissel. De uitslag wordt maandag of dinsdag verwacht. Het gaat om zes à zeven Brabantse ziekenhuizen waarvan het personeel op vrijwillige basis moet worden getest. Als weinig personeelsleden dit weekend positief worden getest, circuleert het virus in Brabant waarschijnlijk niet op grote schaal, zei Van Dissel.

Jaap van Dissel, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding

Studenten Vindicat krijgen bij thuiskomst voorlichting van GGD

De studenten van studentenvereniging Vindicat krijgen bij thuiskomst in Groningen voorlichting van de GGD. De groep vertrok vandaag met 14 bussen vanuit Noord-Italië en komt morgen in de loop van de ochtend aan. Geen van de Vindicaters vertoonde bij vertrek ziekteverschijnselen, waardoor niemand achter hoefde te blijven in Italië.

Toch wil de GGD Groningen de groep van 900 wintersporters bij thuiskomst informeren over het coronavirus, voor het geval ze alsnog symptomen krijgen. Ze krijgen daarom voorlichting over wat ze moeten doen als ze alsnog ziek worden.

Studenten die luchtwegklachten hebben, worden bij thuiskomst meteen getest op het virus. Wie geen klachten heeft, hoeft niet getest te worden.

Rutte: virus indammen is een gezamenlijke nationale opdracht

Het bestrijden van corona is een "gezamenlijke, nationale opdracht". Dat heeft premier Mark Rutte gezegd. Ook zei hij dat er in Nederland vooralsnog sprake is van het "indammen" van het virus.

Om te voorkomen dat het virus zich verder verspreidt en we een volgende fase in gaan, is het volgens Rutte raadzaam om de adviezen van het RIVM te volgen over hygiëne. "We kunnen geen garanties geven dat dat lukt, maar we kunnen er wel alles aan doen."

De volgende stap is volgens Rutte de 'beheersingsfase', maar daar wilde hij nog niets over kwijt. Het is niet precies te zeggen wanneer wordt opgeschaald naar zo'n volgende fase, zei Rutte.

Volgens de premier is er in Nederland geen sprake van paniek: "Nederland is geen land voor paniek, wij zijn een nuchter land. Dat zie je aan hoe we met het virus omgaan." Het gewone leven moet zo veel mogelijk doorgaan, benadrukte de minister-president.

Hoe reageert Tilburg op het advies van het RIVM?

Hoe de Tilburgers omgaan met het nieuwe advies van het RIVM

Première Neflix-serie The Letter for the King afgeblazen

Netflix heeft de première van de serie The letter for the King afgeblazen. De première van de serie, naar het boek De brief voor de koning van de Nederlandse schrijfster Tonke Dragt, zou 16 maart in het Tuschinski in Amsterdam zijn. Het is het eerste grote cultuurevenement in Nederland dat niet doorgaat vanwege het virus.

"Met een première van dit formaat met internationale gasten spreekt het voor zich dat Netflix geen enkel risico wil nemen", schrijft de streamingdienst in een verklaring. De serie is wel, zoals gepland, vanaf 20 maart te zien bij Netflix.

RIVM over Noord-Brabant: werk thuis en ga niet op bezoek bij anderen

Bekijk hier het volledige interview met het RIVM over het advies aan Noord-Brabant

President Macron: bezoek ouderen even niet

De Franse president Macron heeft een oproep gedaan om vanwege het coronavirus ouderen even niet te bezoeken, schrijven Franse media. Hij hoopt de ouderen, die kwetsbaar zijn voor het virus, op die manier te beschermen, ook al is het voor hen pijnlijk als ze geen bezoek krijgen. Macron: "Onze topprioriteit is het beschermen van de kwetsbaarste mensen. Wij staan achter onze ouderen."

In Frankrijk zijn nu negen mensen overleden aan de gevolgen van het virus, vrijwel allemaal ouderen. Ook zijn ruim vijfhonderd Fransen besmet. De president waarschuwde vandaag voor een "onvermijdelijke" epidemie in het land.

Boekenweektournee Ilja Leonard Pfeijffer afgelast

Ilja Leonard Pfeijffer heeft zijn boekenweektournee afgelast. De auteur van Grand Hotel Europa zou in acht plaatsen in Nederland komen spreken, maar ziet daar toch vanaf. Pfeijffer woont in Noord-Italië, waar tot dusver ongeveer 4000 besmettingen zijn vastgesteld. Zijn woonplaats, Genua, ligt in de zone waarvoor het ministerie van Buitenlandse Zaken een negatief reisadvies heeft uitgegeven.

Volgens Pfeijffer is zijn management afgelopen dagen benaderd door bezorgde organisatoren van evenementen. De schrijver zegt naar die zorgen te hebben geluisterd, en in samenspraak met zijn uitgeverij heeft besloten om niet naar Nederland te komen. Pfeijffer zegt overigens dat hij geen klachten heeft: "Maar ik zou het mijzelf nooit vergeven als ik de gezondheid van mijn lezers ongewild en ongemerkt door roekeloos enthousiasme in gevaar zou brengen."

Bijna 200 doden door coronavirus in Italië

In Italië zijn nu 197 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Op verzoek van het RIVM raadt het ministerie van Buitenlandse Zaken alle niet-noodzakelijke reizen naar een groot aantal Italiaanse regio's af, ter voorkoming van verdere besmettingen in Nederland. Het negatieve advies geldt nu voor de Aosta-vallei, Piemont, Lombardije, Trentino-Zuid-Tirol, Friuli-Julisch-Venetië, Veneto, Emilia-Romagna, Ligurië en Pesaro-Urbino. Voor al die regio's geldt kleurcode oranje.

De Italiaanse overheid heeft maatregelen genomen. Scholen in het hele land zijn tot 15 maart gesloten en alle (sport)evenementen zijn afgelast of uitgesteld. Mensen wordt aangeraden tenminste een meter afstand van elkaar te houden.

RIVM adviseert iedereen in Brabant met milde klachten: blijf thuis

Het RIVM adviseert iedereen in Brabant met milde gezondheidsklachten om het contact met de buitenwereld voorlopig tot een minimum te beperken. Onder zulke klachten verstaat het RIVM hoesten, een neusverkoudheid of koorts. Het instituut komt met dit advies omdat het de bron van een aantal besmettingen in Brabant niet kan achterhalen.

Het instituut roept mensen met klachten dus op om het uitgaansleven te mijden, geen evenementen te bezoeken en niet naar het werk te gaan. "Ga uitzieken thuis en beperk je contacten", luidt het advies. Het RIVM heeft niet gezegd tot hoelang dit advies geldt.

Verschillende instanties waren sinds vanochtend bijeen in crisisoverleg. In Nederland zijn nu 128 mensen positief getest op het virus. Van de patiënten waarvan onduidelijk is hoe ze het virus hebben opgelopen, komt het merendeel uit Brabant.

In Noord-Brabant wordt momenteel aanvullend onderzoek gedaan naar de verspreiding van het virus. Dat verloopt via een steekproef. Buiten Brabant is de situatie beheersbaar, benadrukt het RIVM.

'We vragen iedereen in Brabant contacten te beperken bij milde klachten'

Olie op laagste prijs in 3 jaar tijd

De olieprijs is vandaag ineengestort als gevolg van mislukte gesprekken over het terugschroeven van de olieproductie. Sinds de uitbraak van het coronavirus is de olieprijs al met 25 procent gedaald. De vraag naar olie stokt onder meer doordat fabrieken stilliggen en er minder wordt gevlogen, gereden en gevaren.

De club voor olieproducerende landen (Opec) besloot daarop de productie te verlagen om zo de prijs weer wat op te krikken. Maar Rusland doet niet mee aan de productiebeperkingen. En dus stond de olieprijs vanmiddag bijna 10 procent lager, de laagste prijs in ruim drie jaar.

Ook de beurzen hadden opnieuw een slechte dag. De AEX-index van de Amsterdamse beurs eindigde 3,9 procent lager. Sinds begin van dit jaar is de AEX al ruim 12 procent gedaald.

AEX-index sluit 3,9 procent lager door zorgen coronavirus

De AEX-index van de beurs in Amsterdam is vandaag 3,9 procent lager gesloten. Beleggers zijn bezorgd over de gevolgen van het coronavirus. Vorige week leverden de beurzen ook al flink in en die bezorgdheid wordt groter.

Bruins: EU-landen moeten open blijven over besmettingen

Minister Bruins van Medische Zorg heeft vandaag in Brussel overlegd over de uitbraak van het coronavirus in Europa. Bij de speciale vergadering werd onder meer gesproken over de informatie-uitwisseling tussen de EU-landen. Bruins: "Het is belangrijk dat landen open en transparant zijn over nieuwe besmettingen". Alleen dan kan worden achterhaald hoe het virus zich verspreidt, aldus de minister.

Ook sprak Bruins over de maatregelen die de EU-landen treffen. In Nederland en België bestaan zorgen over de aankondiging van een exportverbod op mondkapjes door onder andere Duitsland. Volgens een woordvoerster van de Europese Commissie mag een lidstaat onder bepaalde bijzondere omstandigheden exportrestricties op producten opleggen, zoals de uitbraak van een virus. Duitsland heeft zo'n verzoek ingediend.

Volgens Bruins waren de lidstaten het vandaag eens dat het belangrijk is dat "zorgprofessionals gewoon hun werk kunnen doen" en dat de kapjes dus voor alle landen beschikbaar moeten blijven. Of er hierover specifieke afspraken met Duitsland zijn gemaakt, wilde hij na afloop van de vergadering niet zeggen. Wel kijkt Bruins naar de mogelijkheid om een maximale prijs voor mondkapjes en desinfecterende handgel in te stellen, zoals in Frankrijk.

Trainingsmissie Irak stilgelegd om coronavirus

De trainingsmissie van Nederlandse militairen in Irak is voorlopig stilgelegd vanwege het coronavirus. De Iraakse en Koerdische autoriteiten hadden daartoe een verzoek ingediend, zegt het ministerie van Defensie. Het gaat om een preventieve maatregel. Wanneer de trainingen aan de Koerdische en Iraakse militairen weer worden hervat, is nog niet duidelijk.

In de noordelijke stad Erbil trainen enkele tientallen militairen van de Luchtmobiele Brigade Koerdische strijders. Bij Bagdad traint een groep commando's Iraakse special forces. Nederlandse bijdragen aan andere missies, zoals die in Afghanistan en Litouwen, gaan gewoon door.

KLM schrapt komende week elke dag 6 vluchten

KLM schrapt de komende week elke dag zes vluchten naar Italië. Dat bevestigt een woordvoerder. Het gaat om twee vluchten naar Rome, twee naar Milaan, een vlucht naar Venetië en een vlucht naar Bologna. De maatregel geldt van 7 t/m 15 maart. Daarna wordt volgens de woordvoerder verder gekeken.

Passagiers die te maken krijgen met een geannuleerde vlucht, mogen die gratis omboeken. Ook hebben ze de mogelijkheid het geld voor hun ticket terug te krijgen. Normaal gesproken vliegt KLM 152 keer per week naar Italië.

Rutte: 'ontzettend triest' dat man is overleden aan coronavirus

Premier Mark Rutte noemt het 'ontzettend triest' dat een 86-jarige man vandaag aan de gevolgen van het coronavirus is overleden. Dat zei hij vrijdag na de ministerraad. Ook zei hij te hopen dat het virus voorlopig nog ingedamd kan worden. Daarbij vaart het kabinet op de deskundigheid van virologen en andere deskundigen.

Vooruitlopen op een volgende fase wilde Rutte niet: "Ik hoop dat we zo lang mogelijk in de indamfase blijven, en liefst wil ik natuurlijk dat we nooit naar de volgende fase gaan."

Geen reden om evenementen af te gelasten

Op dit moment is er geen reden nationale evenementen af te gelasten, zei de premier. "Utrecht Centraal en Schiphol zijn permanente nationale evenementen, die gaan we ook niet sluiten. Met het afgelasten van een paar evenementen ben je er bovendien niet." Wel zei hij het te begrijpen als gemeenten zelf anders besluiten.

Eerder vandaag adviseerde de overkoepelende Eredivisie CV voetballers om elkaar voorlopig geen hand te geven op het veld, om besmetting te voorkomen. Ook de hockeybond kwam met dat advies. Rutte heeft daarover geen mening: "Iedereen kan beslissen wat 'ie wil, het is een vrij land, maar volgens de deskundigen is het niet nodig."

Premier Rutte roept iedereen op de coronaberichtgeving van de overheid zoals reisadviezen goed in de gaten te houden.

Studenten Vindicat vertrekken uit Italië

Het vertrek van Vindicat uit Italie

De studenten van Vindicat die in Noord-Italië verbleven, zijn allemaal onderweg naar Groningen. Dat betekent dat vooralsnog niemand van de groep symptomen van Covid-19 heeft. Zieke studenten mochten namelijk niet mee naar Nederland.

Minister Wiebes van Economische Zaken: geen reden voor maatregelen bedrijfsleven

De economische situatie door het coronavirus is voor minister Wiebes geen aanleiding maatregelen te nemen. "Het is niet zo dat grote delen van de beroepsbevolking zijn uitgevallen", zei hij na afloop van de ministerraad. Maar als de situatie verslechtert liggen er wel plannen klaar, zei hij.

"We doen heel veel aan informatievoorziening, via onze nationale huisdokter het RIVM. Het is belangrijk dat iedereen in het bedrijfsleven goed op de hoogte is van de laatste inzichten. Maar we weten niet hoe het virus zich verder gaat ontwikkelen. In China zitten afnemers en toeleveranciers van Nederlandse bedrijven. De laatste besmettingscijfers daar lijken er op te wijzen dat het de goede kant op gaat, maar dat is niet te voorspellen. We zijn op alles voorbereid."

'Economie kan tegen stootje'

Ook minister Hoekstra van Financiën maakt zich voorlopig geen zorgen over de economische gevolgen: "Het belangrijkste in deze fase is om het volksgezondheidsprobleem aan te pakken. En zorgen dat mensen niet te maken krijgen met dit ellendige virus. Dat is wat we nu aan het doen zijn. De gevolgen voor de schatkist en de economie zijn wat mij betreft secundair."

Hoekstra wijst op een bestaande regeling voor werktijdverkorting voor bedrijven die om speciale redenen last hebben van het coronavirus. Zo'n honderd bedrijven hebben hier gebruik van gemaakt. "We hebben de overheidsfinanciën op orde. Onze economie kan wel tegen een stootje."

Definitief geen carnavalsoptocht in Sittard

Er komt definitief geen carnavalsoptocht in Sittard vanwege het corona-virus. De parades in de stad werden in februari afgelast vanwege storm, maar zouden komend weekend alsnog worden gehouden. Vanwege de corona-uitbraak in Nederland ziet de organisatie nu van dat inhaalmoment af. Er komen veel afmeldingen binnen uit angst voor het virus, zegt de organiserende stichting Optoch Kommittee Zitterd tegen De Limburger.

In de Limburgse stad worden altijd twee optochten gehouden. Daar komen doorgaans zo'n 30.000 mensen op af. De optochten zouden zondag tegelijkertijd worden ingehaald. Ongeveer duizend deelnemers hadden zich ingeschreven.

Meer dan 100.000 gevallen wereldwijd

Het aantal bevestigde corona-besmettingen over de hele wereld is gestegen tot boven de 100.000. Dat blijkt uit de laatste cijfers van de John Hopkins Universiteit. Daarvan zijn zo'n 55.600 van de ziekte genezen.

De meeste gevallen, ruim 80.500, zijn in China vastgesteld. Daarna volgen Zuid-Korea met ruim 6.500 en Iran met meer dan 4.700 besmettingen. In Nederland zijn nu 128 gevallen bevestigd.

Sint-Maarten weigert cruiseschip

Sint Maarten heeft 2629 passagiers van cruiseschip AIDADiva verboden van boord gaan. Het schip ligt in de haven van Philipsburg om te tanken. De vertegenwoordiger van de cruisemaatschappij op Sint Maarten heeft niet op tijd een volledige gezondheidsverklaring ingediend.

Onder normale omstandigheden geeft het ministerie van volksgezondheid in zo'n geval toch toestemming om te ontschepen. Maar met de corona-uitbraak wil de overheid geen risico nemen. Lokale ondernemers zijn daar niet blij mee, zegt correspondent Dick Drayer. "Ze hebben geklaagd over de starre houding van het ministerie en schatten hun inkomstenderving op meer dan driekwart miljoen dollar."

Het cruiseschip AIDAdiva

Nu 128 besmettingen in Nederland

Het aantal corona-gevallen is sinds gisteren met 46 gestegen, meldt het RIVM. Het totaal aantal besmettingen staat nu op 128. Vanochtend werd bekend dat een patiënt in Rotterdam is overleden.

Van de 128 gevallen zijn 101 patiënten in het buitenland besmet geraakt of gaat het om contacten van patiënten bij wie het virus al was vastgesteld. Van de nieuwe patiënten zijn vijf personen opgenomen in het ziekenhuis. De overige nieuwe patiënten zitten in thuisisolatie.

Grote optocht Sittard definitief afgelast

De grote optocht zou komende zondag door de straten trekken, maar omdat veel deelnemers hebben afgezegd vanwege het coronavirus heeft het Sittardse optochtcomité besloten de stoet definitief niet door te laten gaan. Dat meldt de Limburgse omroep L1. Tijdens carnaval was de optocht al uitgesteld vanwege de harde wind.

Bruins: 'Exportverboden mondkapjes geen oplossing'

Minister Bruins van Medische Zorg heeft zijn Europese collega's opgeroepen tot solidariteit. Hij vindt het niet goed als landen beslag leggen op mondkapjes, veiligheidsbrillen en andere beschermingsmiddelen tegen het virus. "Het is geen oplossing als andere landen een exportverbod opleggen", zei hij in Brussel tijdens een speciale vergadering over het virus.

Hij doelde op de exportverboden die Duitsland en Tsjechië hebben aangekondigd voor mondkapjes. Ze leiden bij het oplopen van het aantal besmettingsgevallen "tot grote problemen voor het Nederlandse gezondheidsstelsel", zei Bruins.

Volgens EU-commissaris Thierry Breton (Interne Markt) kunnen de Europese fabrikanten hun productie verdubbelen en zelf te verdrievoudigen de komende weken. Hij gaat daarover in overleg met de industrie.

Bruins uitte ook zijn zorgen over de oplopende tekorten van medicijnen en belangrijke ingrediënten voor geneesmiddelen door de stagnerende aanvoer uit China en India. Volgens een expert van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA ) die bij de vergadering aanwezig was, is het agentschap bezig de voorraden te evalueren. De expert pleitte voor een discussie over een EU-brede oplossing voor het probleem.

Ook EU-commissaris Stella Kyriakides (Volksgezondheid) pleitte voor Europese solidariteit. Ze kondigde aan dat de Europese Commissie heeft besloten ruim 35 miljoen euro extra beschikbaar te stellen voor onderzoek naar een vaccin. Brussel had daar al 10 miljoen voor uitgetrokken.

Minister Bruins in overleg met zijn Franse collega Olivier Veran

Aantal gevallen in België over de honderd

Het aantal corona-besmettingen in België is opgelopen tot 109. Het federale ministerie van Volksgezondheid meldt 59 nieuwe gevallen in het land.

Minister Maggie De Block van Gezondheidszorg zei tijdens een speciale vergadering van de EU-ministers van Volksgezondheid in Brussel dat bij de meeste patiënten de bron van besmetting bekend is.

Twaalf coronagevallen op cruiseschip Egypte

Op een cruiseschip op de Nijl zijn twaalf nieuwe corona-besmettingen vastgesteld. De patiënten zijn allemaal medewerkers van de cruisemaatschappij. Het schip is onderweg naar Luxor, in het zuiden van Egypte.

Toiletpapier in Australische krant

De Australische krant NT News haalt wereldwijd de headlines omdat die acht pagina's heeft ingevoegd die als toiletpapier gebruikt kunnen worden. Vanwege het coronavirus zijn mensen in Australië aan het hamsteren geslagen. Sommige schappen in de winkels zijn leeg, motiveert de krant de actie. De grootste supermarkt van het land bevestigt dat: klanten mogen daar nog maar maximaal vier pakken wc-papier per winkelbezoek afrekenen.

Geen extra maatregelen na terugkeer Vindicat-leden

De Rijksuniversiteit Groningen neemt geen extra maatregelen als de leden van Vindicat maandag terugkeren in de collegezalen, na hun reis naar Noord-Italië. De 900 leden van de Groningse studentenvereniging waren op skivakantie in Sestrière. Gisteren werd bekend dat ze eerder terugkomen.

Een woordvoerder van de universiteit laat weten dat de richtlijnen van het RIVM worden gevolgd, maar dat er verder geen extra maatregelen worden genomen. Alle colleges gaan door, bibliotheken blijven open en ook voor de mensa verandert er niets,

Milaan-Sanremo uitgesteld

De Italiaanse wielerklassieker Milaan-Sanremo is uitgesteld vanwege het coronavirus. Ook de wielerkoers Tirreno-Adriatico is uitgesteld.

Milaan-San Remo is normaal gesproken de eerste grote klassieker van het wielerseizoen.

Een andere klassieker, Strade Bianche, was eerder al uitgesteld. Daarnaast hebben meerdere wielerploegen aangegeven voorlopig niet te koersen. Parijs-Nice gaat komende zondag vooralsnog wel door.

Eurocommissaris roept op tot samenwerking

Stella Kyriakides, de Europees Commissaris voor gezondheid en Voedselveiligheid, heeft de EU-lidstaten opgeroepen om samen te werken bij de bestrijding van het coronavirus. "We zijn beter beschermd als we samenwerken."

Lege terrassen in Venetië

De toeristische sector in Italië lijdt zwaar onder de uitbraak. Dat is goed te merken op plekken die normaal worden overspoeld door bezoekers uit het buitenland, zoals het San Marcoplein in Venetië.

Een leeg terras op het San Marcoplein in Venetië

Hoe is het om met corona in het ziekenhuis te liggen?

De meeste mensen bij wie het coronavirus is vastgesteld, zitten in thuisisolatie, maar sommigen liggen in het ziekenhuis. Karin van Gool uit Tilburg was een van hen. Omroep Brabant sprak met haar over de tijd dat ze in een isolatiekamer zat. Lees haar verhaal hier.

Karin in de isolatiekamer met haar vriendin in isolerende kleding

Etsy haalt coronavirus-merchandise offline

Etsy, een online marktplaats voor handgemaakte en vintage producten, heeft alle producten van het platform verwijderd waarbij de woorden 'coronavirus' of 'COVID-19' worden gebruikt. Dat meldt de site Buzzfeed.

Sommige van die producten hadden een educatief doel. Maar er waren ook honderden T-shirts en koffiemokken bij met teksten erop als 'Ik overleefde het coronavirus 2020', 'Net terug uit Wuhan' en 'ik heb het coronavirus niet, ik ben gewoon dronken'.

Het bedrijf heeft alle producten verwijderd die de uitbraak gebruiken voor commerciële doeleinden. Ook producten die volgens de aanbieders tegen het virus zouden moeten beschermen zijn weggehaald. "Alleen al de laatste dagen hebben we duizenden items verwijderd waarbij dat soort medische claims werden gemaakt."

Premier betuigt deelneming

Via Twitter heeft premier Rutte zijn deelneming betuigd aan de nabestaanden van de 86-jarige man die in een ziekenhuis in Rotterdam is overleden aan de gevolgen van het coronavirus.

Eerste geval in Servië

Het gaat om een 43-jarige man die naar Boedapest was gereisd, maakte de minister van Gezondheidszorg bekend. Servië was een van de weinige landen in Europa waar de ziekte nog niet was opgedoken.

Movistar zegt wielerwedstrijden af

Net als sommige andere wielerploegen heeft ook Movistar afgezegd voor wielerwedstrijden vanwege het coronavirus. De Spaanse formatie, met onder andere oud-wereldkampioen Alejandro Valverde, heeft besloten om niet te starten in Parijs-Nice, Tirreno-Adriatico en Milaan-San Remo.

Eerder besloten onder andere Astana en Jumbo-Visma de komende twee weken niet te fietsen en met name de wedstrijden in Italië over te slaan.

Eerste coronageval in het Vaticaan

Het Vaticaan heeft bevestigd dat een patiënt positief is getest op het coronavirus. Hij ligt in een kliniek in Vaticaanstad. De kliniek heeft alle niet noodzakelijke afspraken gecanceld. Alleen de eerste hulp is open.

Wie is besmet, is niet bekendgemaakt. Op vragen van journalisten over paus Franciscus, die de afgelopen week ziekteverschijnselen had, liet het Vaticaan toen weten dat het alleen om een verkoudheid ging.

Minder pelgrims in Mekka

Op luchtfoto's is te zien wat de impact van het coronavirus is op plekken waar het normaal heel druk is. Op deze slider is de Kabaa in Mekka voor de uitbraak te zien, en nu. Normaal wordt de voor moslims heilige plaats massaal bezocht door pelgrims.

EERSTE DODE IN NEDERLAND

Het gaat om een 86-jarige man die in het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam is overleden, meldt het RIVM. De man uit Hoeksche Waard meldde zich zondagavond met urinewegklachten. Toen hij ook aan de luchtwegen klachten kreeg, werd hij getest op het coronavirus.

Nadat bekend werd dat hij het virus had, is de man in isolatie verzorgd. Het ziekenhuis en de GGD hebben de contacten van de patiënt (bezoekers en verzorgers) in kaart gebracht en gaan na of ze klachten hebben. Alle contacten van patiënten met verkoudheidsklachten of koorts is gevraagd om thuis te blijven. Zo nodig worden ze getest.

De man woonde voor zijn opname niet in een verzorgingshuis, maar samen met zijn partner thuis. Het Ikazia Ziekenhuis weet niet hoe hij besmet is geraakt. Hij is niet op vakantie geweest in een besmettingsgebied en had ook geen contact met iemand die daar geweest is.

Het Ikazia Ziekenhuis meldt op zijn website dat het openblijft en dat alle normale zorg doorgaat.

Beurzen op en neer

Wereldwijd blijven beurzen in de ban van het coronavirus. De koersen schieten op en neer. Vanochtend zijn er opnieuw grote verliezen. De Amsterdamse AEX staat de eerste uren van de beursdag tussen de 2 en 3 procent lager. De afgelopen dagen leken de koersen te herstellen, maar die winst is nu weer helemaal verdwenen.

Beleggers vrezen de impact van het virus op de economie en op de resultaten van bedrijven. Grote verliezers zijn de fondsen van luchtvaartmaatschappijen. Air France-KLM is sinds de corona-uitbraak in China de helft van zijn waarde verloren.

Ook de prijs van olie daalt verder, ondanks dat OPEC-landen gisteren een beperking van de productie hebben aangekondigd.

Vergadering Europese ministers begonnen

De vergadering van de Europese zorgministers in Brussel gaat vooral over de logistiek van de bestrijding van het virus. De samenwerking verloopt nog niet op alle vlakken goed, blijkt bijvoorbeeld uit het besluit van de Franse president Macron om beslag te leggen op alle voorraden mondkapjes. Daar is kritiek op vanuit Nederland. De Belgische minster Maggie de Block deelt die kritiek, liet ze voor de bijeenkomst weten. Na de vergadering is er een persconferentie. Rond 14 uur reageert minister Bruins.

Duikbril tegen corona

Ook in de VS loopt het aantal gevallen op. In de door corona zwaar getroffen Amerikaanse stad Seattle wapenen inwoners zich op verschillende manieren tegen het virus:

We willen tijd rekken totdat er een vaccin komt

15 Nederlanders uit hotel Tenerife weer thuis

Vijftien Nederlanders die vastzaten in een hotel op Tenerife zijn weer terug in Nederland, meldt reisorganisatie TUI. Ze zaten sinds eind februari vast in hun hotel omdat bij een van de gasten corona was vastgesteld.

Een speciale vlucht van TUI bracht de Nederlanders en 132 Belgen van Tenerife naar België, waar ze in de nacht van donderdag op vrijdag rond 02.00 uur landden op de luchthaven Oostende-Brugge. Daarna werden de Nederlanders met een bus naar Schiphol gebracht. "Daar stond hun auto", aldus de woordvoerder.

De Nederlanders hebben een gezondheidscheck gehad en vertonen geen ziekteverschijnselen. Ze moeten hun gezondheid de komende twee weken laten monitoren. De GGD neemt contact met ze op.

In totaal zaten 27 Nederlanders in afzondering in het hotel in Tenerife. Twaalf van hen gingen niet mee met de georganiseerde terugvlucht. Volgens een woordvoerder van Buitenlandse Zaken kiezen zij ervoor later terug te vliegen.

Ook scholier Amersfoort besmet

Ook een middelbare scholier in Amersfoort is besmet met het coronavirus, melden verschillende media. Hij kwam maandagochtend zonder klachten naar het Nieuwe Eemland, maar begon tijdens het eerste lesuur te hoesten. Omdat hij naar Noord-Italië is geweest, ging hij direct naar huis. Een test wees uit dat hij het virus onder de leden had.

Het gezin van de jongen zit in thuisisolatie. De school blijft open.

Belgische ziekenhuizen verbergen mondkapjes

Een aantal ziekenhuizen in België heeft mondkapjes en handgel opgeborgen achter gesloten deuren, meldt de VRT. Dat gebeurt in onder meer ziekenhuizen in Antwerpen, het AZ Sint-Maarten in Mechelen en het AZ Turnhout.

De ziekenhuizen willen voorkomen dat ze zonder voorraad komen te zitten. In sommige ziekenhuizen zoals het AZ Monica in Deurne worden mondmaskers gestolen door bezoekers. Op andere plaatsen worden de bussen met handgel uit de gangen meegenomen.

Coronapatiënt Haarlem ging met klachten naar school

Een coronapatiënt in Haarlem is afgelopen week naar school gegaan met ziekteverschijnselen. De leerling van het Eerste Christelijk Lyceum had klachten na een vakantie in Noord-Italië. Toen de leerling ook koorts kreeg, heeft hij of zij aan de bel getrokken, meldt de GGD Kennemerland.

De GGD heeft de school gisteravond ingelicht. De leerling is in thuisisolatie geplaatst, net als het gezin. De school is open en de lessen gaan gewoon door. Er is een informatiepunt van de GGD.

Europese zorgministers bij elkaar

Minister Bruins voor Medische Zorg en zijn Europese collega's overleggen vandaag in Brussel over de samenwerking bij het bestrijden van het coronavirus. Europarlementariërs wezen er de afgelopen dagen al op dat EU-lidstaten geen tegengestelde adviezen moeten geven aan hun inwoners.

Dat de samenwerking nog niet op alle vlakken goed loopt, blijkt bijvoorbeeld uit het besluit van de Franse president Macron om beslag te leggen op alle voorraden mondkapjes in het land en zelf de distributie in handen te nemen. Nederland is het daar niet mee eens.

Minister Bruins over mondkapjesmaatregel Macron