Station Schiphol
NOS NieuwsAangepast

Europese zorgministers overleggen in Brussel over coronavirus

Minister Bruins voor Medische Zorg en zijn Europese collega's overleggen vandaag in Brussel over de samenwerking bij het bestrijden van het coronavirus. In heel Europa zijn tot nu toe zo'n 4200 besmettingsgevallen geregistreerd, waarvan het overgrote deel in Italië. In Nederland zijn volgens de laatste RIVM-cijfers 82 patiënten besmet met het virus.

Europarlementariërs wezen er de afgelopen dagen al op dat de verschillende Europese landen geen tegengestelde adviezen moeten geven aan hun inwoners. Ze zeggen dat heldere communicatie van groot belang is.

Dat de samenwerking nog niet op alle vlakken goed loopt, blijkt bijvoorbeeld uit het besluit van de Franse president Macron om beslag te leggen op alle voorraden mondkapjes in het land en zelf de distributie in handen te nemen. Nederland is het daar niet mee eens.

Minister Bruins vindt dat de mondkapjes zo veel mogelijk voor medewerkers in de zorg beschikbaar moeten zijn:

Minister Bruins over mondkapjesmaatregel Macron

Ook aan de andere kant van de Atlantische Oceaan blijft het coronavirus slachtoffers maken. Het dodental in de Verenigde Staten is opgelopen naar twaalf. In de staat Washington zijn elf patiënten overleden, van wie zes in een verzorgingshuis in een buitenwijk van Seattle.

Bij winkelcentra wapenen mensen zich op allerlei manieren tegen het virus:

We willen tijd rekken totdat er een vaccin komt

In het noorden van Californië heeft het virus een leven gekost. Verder zijn er bijna zestig nieuwe besmettingsgevallen bij gekomen, onder meer in Colorado, Tennessee en Texas.

Door de onzekerheid over het coronavirus beleven de Amerikaanse beurzen onrustige tijden. De Dow Jonesindex daalde donderdag fors: 3,6 procent. Maandag boekte de Dow nog de grootste winst in ruim tien jaar, nadat er een week ervoor juist enorme verliezen waren geweest.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl