Handelaren op Wall Street vorige week na de zwartste beursdag
NOS Nieuws

Dow Jonesindex boekt grootste winst in meer dan tien jaar

Na een dramatische beursweek is de Amerikaanse effectenbeurs de nieuwe week begonnen met de grootste koerswinsten in meer dan tien jaar.

De Dow Jonesindex won 1293 punten, ofwel 5 procent. Dat is de grootste winst sinds maart 2009 en in punten is het zelfs de hoogste winst ooit.

Vorige week verloor de Dow Jonesindex 3583 punten, ofwel 12 procent onder invloed van de uitbraak van het nieuwe coronavirus buiten China en de vrees voor de gevolgen voor de wereldeconomie.

Beleggers blijven bezorgd, maar hopen ook op ingrijpen van de Amerikaanse centrale bank (de Fed) en andere centrale banken en de internationale financiële instellingen. Vrijdag liepen de verliezen op Wall Street al sterk terug nadat de Fed had verklaard dat de centrale bank klaar stond om de economie waar nodig te steunen

Het IMF en de Wereldbank kondigden vandaag aan dat ze bereid zijn landen te helpen die door het coronavirus in financiële problemen komen. Nabeurs verklaarde ook de Europese Centrale Bank klaar te staan om "passende en gerichte maatregelen te nemen".

De Europese aandelenbeurzen lieten vandaag een aarzelend herstel zien. De Amsterdamse AEX-index steeg in de ochtendhandel 2,4 procent, maar aan het slot was slechts een half procentje over. Vorige week verloor de AEX-index 13 procent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl