NOS NieuwsAangepast

Kan ik nog wel reizen?

Kan ik nog op vakantie?

Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert alle Nederlanders om de komende periode niet meer naar het buitenland te reizen, tenzij strikt noodzakelijk. Vakantiereizen naar het buitenland worden dus afgeraden.

Houd de berichten van je reisbureau en vliegtuigmaatschappij in de gaten. En check het reisadvies voor je vakantiebestemming hier.

Moet ik een mondkapje dragen op het vliegveld?

Nee (zie ook: wat kan ik wél/niet doen). Dat is volgens het RIVM niet nodig.

Kan ik corona krijgen van airco in het vliegtuig?

Nee (zie ook: hoe raak je besmet).

Is vliegen nog wel veilig?

Ja. Alle vliegtuigmaatschappijen hebben daar waar nodig maatregelen genomen. Ook hebben de meeste vliegtuigen sinds de uitbraak speciale corona-kits aan boord.

Ik wil mijn vakantie annuleren, vergoedt mijn annuleringsverzekering dat?

Meestal niet. Tenzij je een extra verzekering hebt afgesloten die ook bij de uitbraak van een besmettelijke ziekte uitkeert.

Kan ik nog met een cruise mee?

Nee. Veel grote cruisemaatschappijen kiezen er voor om hun schepen voorlopig niet uit te laten varen.

Na besmettingen aan boord van cruiseschepen, zoals de Westerdam, moesten de passagiers in quarantaine en mochten de schepen niet aanmeren in havens uit angst voor verspreiding van het coronavirus.

Kan ik nog gebruikmaken van het openbaar vervoer?

Tenzij je (lichte) luchtwegklachten hebt of tot een kwetsbare groep behoort, kun je met de bus of trein gaan. Omdat er op stations en in het openbaar vervoer vaak grote groepen mensen dicht op elkaar staan, vraagt de overheid werknemers die niet vanuit huis kunnen werken, de spits te mijden en zoveel mogelijk gespreid te reizen. Reizigers wordt verzocht hun handen regelmatig te wassen en te niezen en te hoesten in hun elleboog.

De NS verwacht minder reizigers en daarom rijden er minder treinen. Op zaterdag 21 maart gaat een nieuwe basisdienstregeling in.

OV-bedrijven vragen reizigers via de achterdeur van bus of tram in te stappen en daar in te checken, zodat er zo min mogelijk contact is tussen reiziger en chauffeur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl