Ook mensen met milde klachten krijgen het advies thuis te blijven
NOS Nieuws

Virologen: gevolgen van Brabants advies groot, maar besluit is verstandig

  • Petra Steenhoff

    redacteur Online

  • Petra Steenhoff

    redacteur Online

Waarom vraagt het RIVM alleen Brabanders met milde gezondheidsklachten om het contact met de buitenwereld voorlopig tot een minimum te beperken? Mensen in Noord-Brabant met een neusverkoudheid, koorts of hoestproblemen hebben het advies gekregen om thuis te blijven.

De maatregel bevriest volgens het RIVM tijdelijk de verspreiding van het virus en is vooral bedoeld om de zorg in stand te houden en kwetsbare ouderen te beschermen. Overdreven, of juist verstandig? We vroegen de mening van enkele virologen.

Jaap van Dissel van het RIVM legt uit dat van veel van de infecties in Nederland duidelijk is waar ze vandaan komen, bijvoorbeeld uit Noord-Italië waar mensen besmet zijn geraakt of door verspreiding van het virus binnen een gezin.

Maar binnen Noord-Brabant is dat anders: "Daar zijn we niet meer in staat om in al die gevallen deze verbintenis te vinden. Dat willen we dit weekend verder uitzoeken. Domweg om te zorgen dat, mocht er sprake zijn van een virusinfectie als oorzaak van deze klachten, dat virus niet de kans krijgt om zich dit weekend verder te verspreiden."

Bekijk hieronder het volledige interview met Jaap van Dissel van RIVM:

Bekijk hier het volledige interview met het RIVM over het advies aan Noord-Brabant

Hoogleraar virologie Marion Koopmans denkt dat deze maatregel zin heeft. "Het valt binnen het pakket aan dingen die mensen zelf kunnen doen. Dezelfde oproep gold eerder al voor mensen die van vakantie terugkwamen uit Noord-Italië met milde klachten. Dit is eigenlijk hetzelfde verhaal."

De viroloog beaamt dat het bedoeld is om meer zicht te krijgen op hoe het coronavirus zich verspreidt, want in Noord-Brabant zijn een paar mensen besmet van wie niet duidelijk is hoe ze aan het virus zijn gekomen. "Dat is hard werken voor de GGD. Zolang we niet zeker weten hoe het zit, vraag je eigenlijk 'mensen help nou mee om als er toch wat circuleert dat niet verder te verspreiden'."

Het werkt in China en Zuid-Korea

De maatregel kan volgens Koopmans goed helpen om het virus in te dammen. "Kijk maar naar China. In de provincie Hubei heeft het virus heel wijd verspreid gecirculeerd. In de steden eromheen is dat veel minder geweest en daar hebben ze deze maatregel een aantal weken intensief toegepast. Ook in Zuid-Korea lijkt het te werken."

Het is de eerste stap in een pakket van maatregelen die genomen kunnen worden. Als het nodig is, kan een tweede stap zijn om grote evenementen af te gelasten. "Dat kan een burgemeester nu zelf ook al besluiten", zegt Koopmans. "Het is eigenlijk gewoon een kwestie van gezond verstand. We weten dat je dichtbij contact moet hebben om het virus over te dragen, dus als je dat beperkt, wordt het minder overgedragen."

Ook internist en viroloog Eric van Gorp vindt dat het RIVM een goede beslissing heeft genomen: "Zolang je besmettingen terug kunt voeren op één patiënt, de zogenoemde nulpatiënt, heb je vat op de verspreiding en kun je grotere maatregelen achterwege laten. Als dat net niet meer lukt, zoals nu, is een vervolgmaatregel zoals deze nodig."

"Hoe meer mensen er zijn met beginnende klachten, hoe groter de kans dat er inmiddels al overdracht is geweest op andere mensen." Binnenblijven is een heel goede maatregel om verspreiding tegen te gaan, zegt Van Gorp. Hij wijst op de situatie in Italië. "Kijk maar hoe het virus zich daar als een olievlek heeft uitgebreid. Eerst was alleen een dorpje risicogebied, daarna de beperkte regio, daarna de regio eromheen en toen verspreidde het zich nog verder en volgde een negatief reisadvies."

Niet lichtvaardig besloten

Volgens Van Gorp is "het aantal gevallen deze week behoorlijk toegenomen, maar nog wel in de fase dat het nog beheersbaar zou kunnen zijn." Ook hij verwacht dat als het aantal besmettingen toeneemt er meer maatregelen zullen volgen. "Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het afzeggen van grote evenementen zoals het Eurovisie Songfestival of in een later stadium misschien het sluiten van scholen. We hopen dat het met de huidige maatregelen niet zover zal komen."

"Zo'n besluit wordt niet lichtvaardig genomen want we zien wel dat de gevolgen daarvan enorm zijn. Het zijn vaak beslissingen die je neemt voor langere tijd. Enkele weken op zijn minst."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl