NOS NieuwsAangepast

RIVM wil Brabanders thuishouden en ziekenhuispersoneel testen

Het RIVM adviseert iedereen in Noord-Brabant met milde gezondheidsklachten om thuis te blijven tot ze weer zijn opgeknapt. Dit in verband met de corona-uitbraak in Nederland. Reden voor de oproep is dat bij veel besmettingsgevallen in Brabant de bron nog onduidelijk is.

Onder milde gezondheidsklachten verstaat het RIVM hoesten en neusverkoudheid, al dan niet met koorts.

De oproep van het RIVM komt erop neer dat mensen met milde klachten gevraagd wordt het uitgaansleven te mijden, niet naar hun werk te gaan en niemand te bezoeken in het ziekenhuis of verpleeghuis. Mensen kunnen wel naar de supermarkt om eerste levensbehoeften aan te schaffen. Dit alles geldt voor de periode dat iemand zich ziek voelt.

Daarnaast krijgen honderden medewerkers van zes à zeven ziekenhuizen in Brabant dit weekeinde het verzoek om zich op corona te laten testen, maakte Jaap van Dissel, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM, bekend in Nieuwsuur. Bij diegenen die positief testen, wordt vervolgens de bron van de besmetting nagegaan.

'Huidige situatie bevriezen'

Van Dissel zegt in een toelichting: "We willen het in Brabant verder uitzoeken. We zijn beducht dat er een bredere verspreiding is. Zolang we begrijpen wat de bron is, kunnen we het virus bestrijden. Zonder bron is bestrijding moeilijker."

"Door mensen te vragen thuis te blijven, bevries je de bestaande situatie", aldus Van Dissel, en ga je verdere verspreiding van het coronavirus tegen.

Het RIVM hoopt maandag klaar te zijn met het testen van het ziekenhuispersoneel. Daarna volgen de bepalingen in het laboratorium en kan dinsdag of woensdag de verspreiding van het virus in de provincie in kaart worden gebracht en kunnen er conclusies worden getrokken over een effectieve aanpak in de provincie.

Van de 34 besmette mensen die in Brabant wonen of bijvoorbeeld in Brabant carnaval hebben gevierd, zijn er acht à tien onverklaarbaar geïnfecteerd geraakt. Elders in Nederland zijn de meeste besmettingsgevallen te herleiden tot een bezoek aan Noord-Italië of een infectie via een besmet familielid.

Bekijk hier het volledige interview met het RIVM over het advies aan Noord-Brabant

Op het RIVM is de hele dag crisisoverleg gevoerd tussen verschillende betrokken instanties. Het aantal corona-gevallen is sinds gisteren met 46 gestegen. Het totale aantal besmettingen staat nu op 128. Vanochtend werd bekend dat een patiënt in Rotterdam is overleden.

Van de nieuwe patiënten zijn vijf personen opgenomen in het ziekenhuis. De overige nieuwe patiënten zitten in thuisisolatie.

Van de 128 gevallen zijn 101 patiënten in het buitenland besmet geraakt of gaat het om contacten van patiënten bij wie het virus al was vastgesteld. Van de 27 anderen, en ook van de overleden patiënt, is niet bekend hoe ze ziek zijn geworden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl