NOS NieuwsAangepast

46 nieuwe coronabesmettingen, hoogbejaarde patiënt overleden

Voor het eerst is in Nederland iemand overleden door een infectie met het nieuwe coronavirus. In het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam stierf vandaag een 86-jarige man, die ook andere gezondheidsproblemen had, meldde het RIVM vanochtend.

Later vandaag maakte het RIVM bekend dat er 46 nieuwe patiënten zijn, waardoor het totaal in Nederland op 128 komt. Van de nieuwe patiënten zijn er vijf opgenomen in het ziekenhuis. De anderen zitten in thuisisolatie.

Van de 128 patiënten in Nederland zijn er 101 die in het buitenland besmet zijn geraakt of contact hebben gehad met andere patiënten in Nederland. Van de 27 anderen is niet bekend waar ze het virus hebben opgelopen. Dat geldt ook voor de man die is overleden.

Veel besmettingen in regio-Utrecht

Rotterdam is nu de gemeente met de meeste vastgestelde besmettingen. Daar kwamen er vandaag vier bij, waardoor het totaal op tien kwam.

De meeste besmettingen telt de regio-Utrecht. Daar liep het aantal vandaag met veertien op tot 39. In Houten zijn er net als gisteren negen, Utrecht telt er acht, Soest zes en De Bilt en Stichtse Vecht allebei drie.

In de regio-Amsterdam zijn relatief weinig besmettingen: twee in Amsterdam en twee in Diemen. Ook het aantal besmettingen in Den Haag is met drie relatief gering. De provincies Groningen, Friesland en Zeeland zijn nog coronavrij.

Man uit Hoeksche Waard

De 86-jarige man die vandaag overleed, is afkomstig uit het westen van de Hoeksche Waard, waar hij samen met zijn vrouw zelfstandig woonde, zonder thuiszorg. Hij is niet op vakantie geweest in een besmettingsgebied en had ook geen contact met iemand die daar geweest is, vertelde directeur Rob Kievit eerder aan de regionale omroep Rijnmond.

De man werd afgelopen weekend bezocht door twee huisartsen vanwege urinewegklachten. Zondagavond werd hij met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht omdat hij hoge koorts had gekregen. Een dag later kreeg hij ook klachten aan de luchtwegen, waarna dinsdag bleek dat hij besmet was met het coronavirus.

Herkomst van besmetting onbekend

De 86-jarige man is sindsdien verzorgd in isolatie. Hij was toen nog aanspreekbaar, maar ging snel achteruit. Het ziekenhuis en de GGD hebben zijn contacten in kaart gebracht. Aan al zijn contacten met verkoudheidsklachten of koorts is gevraagd thuis te blijven.

De man heeft in het ziekenhuis niet in de wachtkamer gezeten en is ook niet bij de huisartsenpost geweest. Wel heeft hij aanvankelijk met een andere patiënt op een kamer gelegen. Het Ikazia Ziekenhuis meldt op zijn website dat het openblijft en dat alle normale zorg doorgaat.

De twee huisartsen die contact met de man hebben gehad, zitten thuis, maar hebben geen klachten. De gemeente Hoeksche Waard neemt geen extra maatregelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl