De container bij de brandweerkazerne in Hoofddorp
NOS NieuwsAangepast

Coronapatiënt die in container Hoofddorp zat nu naar andere locatie

De coronapatiënt die sinds maandag werd opgevangen in een container in Hoofddorp heeft die locatie verlaten. Hij wordt nu op een andere plek verder verzorgd in afwachting van herstel, heeft de Veiligheidsregio Kennemerland bevestigd.

De man was op doorreis in Nederland. Waar hij naartoe op weg was, is niet bekend. Ook is niet duidelijk of hij alleen reisde. Er zit nu niemand meer in de containers bij de brandweerkazerne, die speciaal bedoeld zijn voor opvang van mensen die besmet zijn met het coronavirus.

Tenerife

De Nederlandse en Belgische reizigers die al een week vastzitten in een hotel in Tenerife mogen mogelijk morgen weg. Reisorganisatie TUI heeft een vliegtuig klaarstaan om de ongeveer honderd Belgen en rond de twintig Nederlanders op te halen.

Buitenlandse Zaken wil niet bevestigen dat de Spaanse autoriteiten toestemming hebben gegeven voor de terugvlucht en of de toeristen inderdaad weg mogen.

Er zijn vandaag vijftien nieuwe besmettingen met het coronavirus, meldt het RIVM, dat dagelijks bekendmaakt hoeveel gevallen er in Nederland zijn. Hiermee komt het aantal positieve testen op 38.

Van de nieuwe patiënten zijn er vier in het ziekenhuis opgenomen, de overige zitten in thuisisolatie.

Van enkele patiënten is de bron van de besmetting onbekend. Daarnaar wordt onderzoek gedaan. De meeste patiënten zijn in Noord-Italië geweest of zijn contacten van een eerdere patiënt.

Eerder vandaag werd bekend dat een medewerker van het OLVG-ziekenhuis in Amsterdam vermoedelijk het coronavirus heeft opgelopen. De medewerker testte positief bij het eerste onderzoek, een tweede test bij het RIVM volgt nog. In verband met de privacy wil het ziekenhuis niet zeggen of het om een man of een vrouw gaat.

De medewerker was in de week van 17 tot 23 februari in Noord-Italië in een streek die toen nog niet tot hoogrisicogebied was bestempeld. Hij of zij is daarna vier dagen aan het werk geweest, op de afdelingen mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie (MKA) van de locaties Oost en West. Er was direct contact met patiënten.

Nadat de medewerker lichte klachten had gekregen, is een test uitgevoerd. Hij of zij is in thuisisolatie geplaatst en vertoont lichte symptomen. De poliklinische MKA-afdelingen van beide locaties blijven vermoedelijk twee weken dicht, omdat veel collega's uit voorzorg naar huis zijn gestuurd. Daar moeten ze afwachten of ze ook symptomen van coronabesmetting krijgen. Pas dan heeft het afnemen van een test zin.

Patiënten die contact met de medewerker hebben gehad, krijgen van het ziekenhuis daar een bericht over. Ze worden verzocht contact op te nemen met hun huisarts als ze klachten krijgen.

Nieuwe coronapatiënt in Rotterdam, verdachte gevallen in Utrecht

Het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam heeft nu ook een coronapatiënt. Een 86-jarige man uit de Hoeksche Waard meldde zich zondagavond met urinewegklachten. Toen hij ook aan de luchtwegen klachten kreeg, is hij getest. Medewerkers van het ziekenhuis hebben op dit moment geen klachten.

Het Diakonessenhuis in Utrecht heeft mogelijk twee coronapatiënten. Ze zijn getest, in de loop van de middag wordt de uitslag verwacht. Ze worden geïsoleerd verpleegd. Er is een contactonderzoek gestart onder patiënten en medewerkers. Medewerkers mogen blijven werken zolang ze geen klachten hebben.

De intensive care van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam is sinds gisteravond laat weer open. De afdeling had een opnamestop omdat er een patiënt met het virus had gelegen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl