Renners van Jumbo-Visma in Omloop Het Nieuwsblad
NOS WielrennenAangepast

Jumbo niet naar Italië, ploeg-Van Vleuten en Ineos fietsen voorlopig niet

Het wielerteam van Jumbo Visma heeft besloten om niet naar de voorjaarsklassieker Strade Bianche in Toscane te gaan in verband met het coronavirus. Ook Mitchelton-Scott, de ploeg van wereldkampioene Annemiek van Vleuten, reist niet af en houdt de renners zeker tot en met 22 maart aan de kant, net als Team Ineos van onder anderen Chris Froome en Egan Bernal.

Ook Groupama-FDJ laat verstek gaan, maar dit heeft te maken met het feit dat een deel van de ploeg nog in quarantaine zit in Abu Dhabi en er niet genoeg renners zijn om aan de start te verschijnen.

Jumbo-Visma beroept zich onder meer op het advies van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken. Ploegleider Merijn Zeeman liet gisteren nog weten dat de ploeg wél naar Noord-Italië zou afreizen voor de koers die zaterdag op het programma staat.

Onder anderen Wout van Aert, in 2018 en 2019 derde in Siena, en de Nederlanders Mike Teunissen, Timo Roosen en Antwan Tolhoek stonden op de startlijst van de Strade Bianche.

Algemeen directeur Richard Plugge: "We hebben dit besluit genomen in het belang van de gezondheid van onze renners en stafleden".

'Zorgplicht'

Ook Mitchelton zegt een zorgplicht te hebben en het noodzakelijk te vinden om de gezondheid en het welzijn van renners en medewerkers te beschermen. "Wij hebben geen inbreng in of controle over de maatregelen die wedstrijdorganisatoren al dan niet kunnen treffen om de risico's rond het coronavirus te beheersen", aldus de verklaring van de ploeg.

Ineos meldde dat vanwege de onzekerheden rond het coronavirus is besloten tot 23 maart niet te koersen. Die dag begint de Ronde van Catalonië.

Ook de plotselinge dood van ploegleider Nicolas Portal, dinsdag, heeft een rol gespeeld in het besluit om voorlopig de benen stil te houden, aldus de ploeg.

Van Vleuten, vorig jaar winnares van de Strade Bianche en afgelopen weekend de sterkste in Omloop Het Nieuwsblad, zegt het jammer te vinden dat er voorlopig niet wordt gefietst, maar heeft ook begrip voor de beslissing die is genomen in het belang van de gezondheid van de renners.

Dat betekent dat Mitchelton ook niet zal starten in onder andere Parijs-Nice, de Tirreno-Adriatico, de Ronde van Drenthe (vrouwenkoers), Milaan-Sanremo en de Trofeo Alfredo Binda (vrouwenkoers).

Jumbo wikt en weegt

Jumbo-Visma heeft eveneens twijfels over deelname aan de Italiaanse wedstrijden Tirreno en Milaan-Sanremo. In ieder geval laat de ploeg zondag de kleinere Italiaanse koers GP Industria links liggen. Er bestaat ook nog altijd een kans dat de wedstrijden worden afgelast vanwege het coronavirus.

Wout van Aert (rechts) op het podium van Strade Bianche 2019 naast winnaar Julian Alaphilippe en Jakob Fuglsang

Eerder vandaag vroegen artsen van veertien wielerploegen, waaronder Jumbo-Visma, in een petitie om de koersen Strade Bianche, Tirreno-Adriatico en Milaan-Sanremo af te gelasten. "Het coronavirus kan een impact hebben op de gezondheid van de renners", stellen zij in een gezamenlijke verklaring.

De Amerikaanse wielerploeg EF Pro Cycling diende op eigen gezag een verzoek in bij de internationale wielrenunie UCI om vanwege het coronavirus de komende wedstrijden in Italië te mogen overslaan.

WorldTour-teams zijn normaal gesproken verplicht om deel te nemen aan deze wedstrijden, maar het team hoopt vanwege het coronavirus zonder sanctie te kunnen wegblijven.

Dinsdag legde Merijn Zeeman, sportief directeur van Jumbo-Visma, nog uit welke belangen er spelen bij het bepalen of zijn wielrenners wel of niet van start zouden gaan in Strade Bianche.

Ploegleider Zeeman: 'Er geldt een startplicht voor deze wedstrijd'

Onder anderen Sebastian Langeveld, de Italiaan Alberto Bettiol en de Belg Sep Vanmarcke rijden voor het Amerikaanse team van manager Jonathan Vaughters. Bij EF staan ook de Nederlanders Moreno Hofland en Julius van den Berg onder contract.

79 doden

Met name het noorden van Italië kampt met grote gezondheidsproblemen naar aanleiding van het virus. In het land zijn de afgelopen weken al 79 mensen overleden. Veel buitenlandse mensen, die de afgelopen periode in de regio verbleven, hebben het virus mee naar huis genomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl